Подхранване на овощни дървета и храсти през пролетта и наторяване на почвата

Подхранването на овощни дървета и храсти през пролетта е най-важният етап от грижите, тъй като декоративността, растежът и производителността зависят от това. Многогодишните растения изтощават почвата доста силно, тъй като се нуждаят от храна всяка година. Поради тази причина си струва да се хранят растенията с помощта на специални средства. Необходимото количество хранителни вещества в почвата се счита за ключ към обилния цъфтеж и голям брой плодове. Навременното прилагане на подхранване ще укрепи дърветата, както и ще ги предпази от инфекция.

Видове торове, тяхното влияние

Когато дойде пролетта и температурата на въздуха се повиши, всички храсти и дървета имат по-активен вегетационен процес, поради което през този период от годината те се нуждаят от повече хранителни вещества. Като правило за подхранване на трайни насаждения се използват следните видове торове:

 • Минерал;
 • Органични.

Тор в торба

Органични

Естествените торове оказват значително влияние върху активния растеж и правилното развитие на растенията. Те включват:

 • Тор;
 • Птичи изпражнения;
 • Торф;
 • Стърготини;
 • Сидерата (зелена маса от различни билки, изорани в земята);
 • Компост (всички видове изгнили органични вещества).

Подхранването на дървета и храсти през пролетта с използването на органични вещества ви позволява да обогатите почвата с различни хранителни вещества, които са толкова важни за растенията. Органичната материя отделя големи количества въглероден диоксид и осигурява на растенията въздушно хранене.

Отличителна черта на органичната материя е нейният дългосрочен ефект и последствие върху почвата до пет години. Освен това органичните вещества увеличават активността и броя на микроорганизмите в земята и са хранителна среда за тях.

Торене на почвата на ръка

Също така, с помощта на органични превръзки можете:

 • Обогатете почвата с хумус;
 • Да се ​​увеличат абсорбционните свойства и да се подобри структурата на почвата;
 • Увеличете количеството на растежните вещества (ауксин, хетероауксин, гиберелин) в почвата;
 • Подобрете водните, топлинните и въздушните свойства на почвата.

Компостът от растителни компоненти има алкална среда, когато е внесен в земята, е възможно да се намали киселинността на почвата и да се предпазят растенията от възможни заболявания.

Органичен тор - хумус в количка

Минерал

Минералните торове са изкуствено създадени химически торове. Растенията ги усвояват доста лесно и бързо, с неправилно избрана доза, използването на такива торове може да провокира появата на болести или дори смъртта на растенията. В зависимост от състава минералните комплекси са:

 • Азот;
 • Фосфорна;
 • Поташ.

Азот

Азотните торове имат значителен ефект върху растежа и развитието на растенията, допринасят за растежа на зелената маса, увеличават добивите и подобряват качеството на плодовете. Липсата на азот в почвата ще доведе до загуба на цветя и вече оформени плодове.

Фосфорна

Съдържащите фосфор превръзки укрепват кореновата система, спомагат за повишаване на устойчивостта на растението към промени в температурата на въздуха, подобряват качеството и вкуса на плодовете.

Поташ

Увеличете добивите, увеличете устойчивостта на колебания в температурата на въздуха и гъбични заболявания.Навременното прилагане на калиев тор спомага за добър растеж и плододаване.

Минерални превръзки - фосфор и поташ

Кога и как да оплодите градината си през пролетта

За да избегнете объркване кога, какво и в какво количество торене да приложите, си струва да се придържате към определен график.

Торене с азот през март

Те започват да хранят градинските растения в началото на пролетта, в началото на март. С пристигането на пролетта растенията имат голяма нужда от азот. Трябва да се има предвид, че формата на азотсъдържащите торове има много възможности, за всяко растение тя се избира строго индивидуално:

 • Урея (карбамид), хумус и птичи тор, като правило, се хранят с ябълкови и крушови дървета;
 • Сливите и черешите се хранят с карбамид и селитра;
 • Бери храстите се наторяват с нитрофосфат и калиев нитрат;
 • За храсти също се използва дресинг на корени от дървесна пепел и карбамид (4 супени лъжици пепел и 3 супени лъжици карбамид се разтварят в 10 литра вода).

Забележка! Необходимо е да се използват много внимателно торове, съдържащи азот, тъй като излишъкът от това вещество в почвата може да доведе до появата на различни видове гниене и прекомерно образуване на зелена маса. Азотната норма за възрастно дърво е 100-200 г. За млад разсад - не повече от 40 g.

Фигура 5 Торът се прилага върху кръга на ствола на дървото

Как да храним градината през април

Когато на овощните растения в градината се появят цветя, когато се излюпят първите пъпки и цъфтят млади листа, е необходимо да се оплоди с калиеви и фосфорни комплекси. Фосфорът ще помогне на корените да станат по-силни и да растат добре, калият ще допринесе за добрия растеж на страничните клони. Тези два вида торове трябва да се внасят последователно.

В началото на април в почвата се внасят фосфорсъдържащи комплекси; през втората половина на месеца растенията могат да се наторяват с калиеви превръзки. През последното десетилетие на април, когато дърветата и храстите избледняват, се добавя органична материя. В този случай компостирането ще бъде по-ефективно.

Торене с 2 шепи минерални торове

Последното пролетно подхранване

През май на дърветата се извършва залагане и формиране на плодове. През този период е важно да знаете как да храните плодните дървета през пролетта - струва си да използвате само естествени съставки (хумус, компост, хумус).

Храстите и дърветата се хранят по следните схеми (по избор):

 • В земята около растенията е необходимо да се направят малки канали и да се наторят в тях. Това е най-често срещаният метод за хранене;
 • Подхранването се разпръсква около дърво или храст и се изкопава заедно с почвата от растението;
 • Почвата под растението се разхлабва предварително, нанасят се торове и се смесват добре със земята;
 • Торът се смесва с мулч и кръгът на растението в близост до стъблото се покрива с тази смес.
 • В средата на май ягодоплодните храсти цъфтят изобилно, така че те трябва да се хранят с разтвор на каша или урея.

Внимание! След прилагане на горната превръзка е необходимо да се напои добре почвата около растението.

Пролетна обработка на почвата в оранжерията

Най-доброто време за обогатяване на почвата в оранжерия е края на март или началото на април. За това се използват калиево-фосфорни комплекси, оборски тор, хумус и пилешки тор. За торовете е по-добре да използвате хумус, той ще помогне добре да се затопли почвата и да се насити с полезни вещества. Използвайки минерално калиево-фосфорно торене, струва си да следвате инструкциите и да подхранвате растенията, като внимателно избирате дозировката, тъй като неправилното торене може да унищожи целия засаждащ слой на земята.

Особености на торенето на плодни храсти

По-добре е да се хранят плодови храсти, като се комбинират с поливане. Много е важно торът да се разпределя равномерно по цялата граница на короната. При прилагане на торове трябва да се имат предвид следните точки:

 • Струва си да се прилагат карбамид и течни торове, както под плод, така и под иглолистен храст, по различно време;
 • Невъзможно е да се прилагат едновременно фосфор-съдържащи превръзки и пухкава вар;
 • Преди да приложите подхранване, е необходимо да поливате добре растенията, в противен случай не може да се избегне изгаряне на корените;
 • При ярко слънце и по време на интензивна топлина, храненето на растенията не се извършва; лятото също не е подходящо за това.

Органично приложение върху дървета

Пролетно подхранване на разсад

Много е важно да се хранят разсадът, особено през първите години след засаждането. В богата на хранителни вещества почва, засадените растения ще пуснат корен по-бързо, ще растат и ще се развиват по-добре, а също така ще понасят добре есенния студ.

Листно превръзка

Листно подхранване на дърветата през пролетта - пръскане на дървета и храсти с торове, докато хранителните вещества се абсорбират през листата и стъблата. По-добре е да пръскате растения рано сутрин или вечер. За листно превръзка разтворите се приготвят по същия принцип, както при превръзките на корени, но концентрацията им трябва да е два пъти по-слаба.

Извършване на листно подхранване на дървото

Хранене на корените

Когато подхранването на корените, торовете се прилагат директно върху почвата, абсорбцията на хранителни вещества става през корените. Течните торове се внасят в плитки канали близо до растенията. Те са направени в кръг на нивото на границата на короната. Ако почвата е твърде суха, дърветата трябва да се поливат няколко часа преди торене.

Методи за дресиране на корени:

 1. Без вграждане, просто разпръскване по повърхността на почвата;
 2. Вграждане в почвата с помощта на гребло или брана;
 3. Едновременно с поливане (течни разтвори).

Първите две опции се използват само ако е дъждовна пролет. Третият вариант е по-ефективен и действа много по-бързо, особено когато беше суха есен.

За да приготвите течни превръзки, по-добре е да използвате торове, които се разтварят добре във вода, а именно:

 • Каша;
 • Пилешки изпражнения;
 • Лопен;
 • Азотни, калиеви и фосфорни торове.

Приготвяне на торене от каша:

 1. Дървесна пепел, суспензия и хумус се вземат в равни количества, поставят се в кофа с една трета от обема и се изсипват до самия връх с вода.
 2. Настоявайте една седмица, като разбърквате всеки ден.
 3. Преди да нанесете върху почвата, разредете с вода в съотношение 1:10.

Течен тор от лопен се прави по следния начин:

 1. Кофата е наполовина напълнена с лопен.
 2. Долейте вода до самия връх.
 3. Разбъркайте.
 4. Оставете да се влива за 10-14 дни.

Торене и нагряване на почвата в оранжерията

Такава ферментирала каша трябва да се разрежда с вода в съотношение 1: 2, преди да се нанесе върху почвата.

Торовете от пилешки тор се правят по следния начин: 500 г оборски тор се разрежда с два литра вода, разбърква се добре и полученият разтвор се внася в почвата.

Суперфосфатите (300 g) се изсипват с вода (5 l) преди да бъдат внесени в почвата, настояват и се отделят от утайката. Налейте вода и настоявайте поне три пъти, преди да добавите към почвата.

Торенето на овощна градина през пролетта е жизненоважна процедура за всички дървета и ягодоплодни храсти. Без подхранване няма да можете да получите добра реколта, освен това оплодените храсти и дървета имат по-добра устойчивост на болести и вредители. Освен подхранване, важно е и да се поливат добре дърветата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина