Подрязване на дървета - как правилно да се режат плодни разсад през пролетта

За да получите стабилна и богата реколта, е необходимо да извършите своевременно и правилно подрязване на градинските дървета. Ако короната е оставена твърде дебела, тя няма да бъде достатъчно проветрена и да пропуска светлина. При такива условия дърветата са най-уязвими към различни болестотворни микроорганизми. Слабо и болно растение няма да може да се развие напълно и да даде плод.

Подрязване на овощни дървета - съвети за начинаещи градинари

Подрязването на овощни дървета е отговорен бизнес; той има свои собствени нюанси и правила. За начинаещи градинари, преди да продължите с процедурата за подрязване на излишни и болни клони, трябва да се запознаете с тези правила.

Формиране на корона

Видове резитба на овощни дървета

Премахването на ненужни и слаби клони преследва няколко задачи, в зависимост от това коя резитба е разделена на няколко вида. Всеки от тях има свои собствени характеристики и последици. Разграничават формираща, санитарна и антистарееща резитба.

Формиране на корона

На първо място, подрязването на дърветата е необходимо за правилното формиране на короната, за да се предотврати нейният прекомерен растеж. В резултат на процедурата се създава силен скелет, страничните клони започват активно да растат и градинарят получава повече плодове.

Ако резитбата се извършва рядко или дори изобщо се пренебрегва, короната достига огромни размери, а плодовете се намират на труднодостъпни места. Препоръчително е да започнете да изтънявате короната от следващата година след засаждането. Най-често градинарите избират две схеми: безстепенна и оскъдна нива.

Важно! Най-доброто време за коронясване е края на февруари - началото на март. Важно е да не закъснявате, в противен случай дърветата ще изостанат в развитието си и няма да дадат плод.

Санитарно подрязване на овощни дървета - това, което трябва да знаете

Годишната есенна резитба на болни или сухи клони се нарича санитарна. Извършва се както следва:

 1. Издънките се отстраняват над външната пъпка, скелетният клон се нарязва на пръстен.
 2. Болен и изсъхнал клон се отрязва с улавяне на здрава част.
 3. Вертикално разположен клон се изрязва с наклонен разрез.
 4. След приключване на процедурата раните трябва да бъдат смазани с градински лак или други средства.

Редовното хигиенизиране лекува растението и повишава плодовитостта му. Дървото живее дълго време, докато рискът от различни заболявания на овощните култури е значително намален.

Цел на подрязването против стареене

Подмладяващата резитба се извършва, когато в градината има твърде много стари дървета, които имат значително намален добив. Препоръчва се следната процедура:

 1. Огледайте короната, идентифицирайте всички умиращи, пресичащи се, триещи се или растящи в центъра на клона.
 2. Намерете силна мастна издънка в основата на тези клони.
 3. Отстъпете на 2 см от основата на издънката и отрежете клона.
 4. Третирайте мястото на среза с градинска смола.

Ако до разреза има не един, а няколко млади издънки, раната ще заздравее по-бързо.

Важно! Подмладяващата резитба на дърветата трябва да се удължи в продължение на няколко години, като старите клони се премахват постепенно. Ако се отървете от тях веднага, растението ще отслабне и ще умре.

Видове облицовки

Предпазни мерки за подрязване на овощни дървета

Подрязването на дървета в градината изисква спазване на правилата за безопасност:

 • Предотвратете подрязването на деца под 18-годишна възраст и не позволявайте на деца под 18-годишна възраст да се доближават до процедурата.
 • Носете защитни ръкавици, за да предотвратите порязвания или трески, както и каски и очила.
 • Използвайте стълба (не стълба!) С достатъчно широки стъпала. За да избегнете плъзгане по стълбите, носете обувки с набраздена подметка. Не се изкачвайте заедно по стълбите.
 • Не използвайте електрически уреди с повредени кабели или проводници.
 • Не извършвайте увенчаване в близост до електрически проводници.
 • Не отивайте от стълби до дърво и работете по време или непосредствено след дъжд. Не заставайте с единия крак на стълба, а другия на дърво.
 • Не стойте под дървото, докато изтънявате.
 • Следете за изправността на работните инструменти, не ги хвърляйте един на друг, съхранявайте в специални торбички или калъфи.
 • Използвайте специални куки за отстраняване на отсечени клони.

Важно! Подрязването на дървета с височина 3 m или повече трябва да се извършва заедно с партньор за застраховка.

Избор на инструменти и оборудване

Когато избирате инструменти за подрязване, трябва да следвате съветите на опитни професионални градинари:

 • Инструментът трябва да лежи удобно в ръцете ви.
 • Ножовка, резачка или нож за присаждане трябва да има ярко оцветени части, така че да могат лесно да бъдат намерени в тревата.
 • Желателно е инвентарът да бъде оборудван със специални бримки, така че да може да бъде окачен на китката и да не изпуска по време на работа.
 • В никакъв случай не трябва да отрязвате клоните с ръждясал инструмент, в противен случай дървото може да умре.

Секатори

За правилна и качествена резитба на градински дървета ще ви трябват инструменти:

 • Сучкопорязване на бара - полезно, ако няма начин да се изкачите по стълбите.
 • Ножовка - използва се за изрязване на клони с голям диаметър. Не можете да използвате моторен трион, раните, които тя е направила на дърво, практически не зарастват.
 • Градински нож - удобен за почистване на готови разфасовки, трябва да е идеално остър.
 • Секачът е удобен и безопасен инструмент за подрязване на малки клони.

Трябва да се обработят пресни разфасовки. За да направите това, ще ви е необходим градински лак, боя върху ленено масло, паста Ranet или други подобни средства.

Техника на рязане, която ви позволява да не нараните дървото

Изрязването на големи клони може да нарани дървото. За да се предотврати това, рязането на трион се извършва, както следва:

 1. Първоначален разрез се прави отдолу, за да не се счупи и разкъса кората от дървото.
 2. След това трябва да изрежете клона над направения разрез.
 3. След отстраняване на клона, трионът се изравнява върху пръстена, неравностите се почистват с нож и раната се намазва с боя или смола.

Защо е по-добре да се обърнете към професионалисти

На пръв поглед засаждането с корона на градинарските култури е проста процедура, с която можете да се справите сами. За неопитен човек обаче има определени рискове при извършването му: падане от височина, отчупване на тежък клон, опасност от контакт на клон с електрически проводник, работа с остър инструмент. Ето защо, ако начинаещ градинар не знае как правилно да реже дърветата, по-добре е да потърсите помощ от дървари. Това са специално обучени хора, които знаят правилната техника на резитба и всички умения, необходими за това.

Важно! В допълнение към необходимите знания и умения, професионалистите разполагат с цялото необходимо оборудване. Това прави резитбата в ръцете им бърза и безопасна процедура.

Особености на резитбата на овощни дървета

Плодовите дървета се подрязват през всеки сезон, с изключение на зимата: те спят през студения сезон.Времето за резитба варира в зависимост от региона. В северните и централните райони на Русия съкращаването на клонове не се извършва през есента. На тези места студът идва рано и дърветата няма да имат време да излекуват раните си. Препоръчително е да започнете резитба в тези региони през пролетта, след изчакване на температурите на замръзване. Процедурата трябва да приключи, преди да се отворят пъпки по дърветата.

Важно! Професионалните градинари предпочитат да режат дървета през пролетта, за да могат да се възстановят напълно през лятно-есенния период.

Кога и кои дървета в градината могат да се режат

За да не навредите на бъдещата реколта, е важно да знаете кога да режете дървото. Крушите и ябълковите дървета са първите, които се изрязват в градината, тъй като тези дървета се характеризират с устойчивост на замръзване. Някои овощни култури се препоръчва да се съкращават само след като листата се появят на клоните, в противен случай разфасовките могат да се покрият с цъфтеж на гъби. Те включват черешова слива, слива, кайсия, сладка череша и череша.

Някои храсти (например катерещи се рози и люляци) имат цветя, образувани на издънката миналата година, така че не се препоръчва да ги режете.

На каква възраст трябва да се режат плодни дървета

През лятото клоните се подрязват от растения на възраст над 3 години, за да се подобри качеството на плодовете. След такава процедура започва бързото развитие на младите издънки. Плюсовете на лятната резитба включват животворен сок, благодарение на който раните зарастват бързо.

В южната част на страната градинарите извършват зимна резитба на такива дървета, за да намалят добива на млади разсад. След 3 години плододаване им се позволява да си починат. Първо се отрязват породите, носещи ядки, а след това породите с костилкови плодове.

На дърво, което е на повече от 10 години, се показва подмладяваща резитба. Прави се по всяко време на годината, но по-добре през пролетта. Формиращата пролетна резитба започва през втората година след засаждането.

Подрязване на разсад по години

Как правилно да режете разсад, за да получите повече реколта

Когато подрязвате млад разсад, първо оформете стъблото му: отстранете всички клони, разположени на разстояние 40 см от земята. След това определете основните 3 - 4 силни клона, които ще станат скелет на короната. Всички останали клони се отстраняват с разрез "под пръстена".

Лявите клони се изрязват така, че краищата им да са на едно и също ниво. Те трябва да се развиват равномерно и еднакво. Важно е да се вземе предвид местоположението на бъбрека, близо до който е направен разрезът. Ако е от външната страна на клона, който трябва да се отреже, младият израстък ще расте в същата посока. Ако пъпката е от вътрешната страна, клонът ще расте в центъра на короната.

Важно! Правилният разрез трябва да е наклонен, върху него не трябва да има пън. Дъното на среза трябва да е точно над основата на пъпката, а горната част трябва да бъде подравнена с горната част на пъпката.

Как се режат праскови и кайсии

За прасковени и кайсиеви дървета се използват всички видове резитби и се правят редовно и през всеки сезон, с изключение на зимата. В студените райони пролетната резитба започва след появата на първите листа, когато всички болни и умиращи клони са добре идентифицирани.

Формирането на короната на праскова и кайсия започва от втората година от живота на дървото. До този период е разрешено само прищипване на малка апикална част, за да се стимулират нови странични издънки.

Пролетен алгоритъм стъпка по стъпка:

 1. Оформя се стъбло с дължина 50 см.
 2. Разграничават се няколко скелетни клона, които са разположени под ъгъл спрямо проводника и гледат в различни посоки. На тях са оставени два бъбрека, горният трябва да е отвън.
 3. Водачът е съкратен до горния страничен клон.
 4. Всички замръзнали тиня и счупени клони се отстраняват.
 5. За да подмладите прасковата, премахнете всички клони на възраст 4 или повече години.

През лятото се отстраняват мъртвите издънки, както и всички нови клони, насочени вертикално нагоре или дълбоко в короната. Ако на тънките издънки са поставени твърде много плодове, клоните се съкращават, а яйчниците се изтъняват.Есенната резитба се състои в премахване на всички останали болни и счупени клони, както и в съкращаване на слаби и зрели издънки.

Прасковата и кайсията са светлолюбиви култури. Ако короните им са твърде плътни, достатъчно количество светлина не навлиза в плодните издънки. Това се отразява на количеството и качеството на плодовете. Редовното изтъняване и подрязване на клоните на тези дървета е ключът към стабилна и богата реколта.

Схема за подрязване на кайсии

По въпроса как правилно да режете плодно дърво, за да не му навредите, много градинари се ръководят от благоприятни и неблагоприятни дни. Според лунния календар е препоръчително да се режат на новолуние и на намаляваща луна. В този случай се взема предвид знакът на Луната. Една фаза на растеж в безплоден знак е подходяща за резитба. Тези знаци включват Овен, Водолей, Лъв, Скорпион, Дева, Близнаци и Стрелец.

Навременното изпълнение на всички процедури за грижа за овощните дървета прави градината наистина цъфтяща и плодородна. Подрязването играе една от най-важните роли в управлението на добива. Това не само ви позволява да получавате повече плодове от дървета, но също така ги прави здрави и дълготрайни. Изброените препоръки относно времето и правилата за резитба ще помогнат на начинаещите градинари да не навредят на градинските култури.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина