Варосване на дървета през пролетта - третиране на овощни дървета от вредители

Градинарите имат горещ сезон след зимата. Някои работи са спешни, например варосване на дървета през пролетта. Дори изпълнявайки този дълг навреме, мнозина го правят просто по навик, като правят много грешки и отричат ​​благоприятния ефект.

Защо се варосат дървета

Много хора, живеещи както в града, така и в провинцията, имат неясна представа защо се варят дървета. Повечето вярват, че това се прави просто за красота. Отчасти са прави, но все пак има по-важни причини за лечение на стволовете.

Правилно варосано дърво

Защо се варосат стволовете на дърветата:

 1. Слънцезащита. Директните лъчи са опасни за кората, която се напуква под тяхно влияние. Следователно стволовете на дърветата се обработват с композиции от точно бяла, отразяваща светлината, цветова схема. Забележително е, че през зимата слънцето не е по-слабо по своя ефект, отколкото през лятото, така че е важно дърветата да се пазят целогодишно.
 2. Защита от вредители. Много градинари знаят от първа ръка колко често кората на овощните дървета се атакува от насекоми и гризачи. Варосването отблъсква вредителите.
 3. Защита срещу екстремни температури. Дневната жега и нощният студ водят до деформация и напукване на кората, което често води до навлизане на различни видове инфекции в багажника. Варосването помага за укрепване на кората, предотвратява напукване и има антибактериални свойства.

Важно! Необходимо е да избелите дърветата в сухо време, така че нанесеният състав да има време да грабне.

Кога да варосате дървета

Много хора вярват, че варосването на дървета се извършва само в началото на пролетта. Всъщност пролетната обработка на багажника има за цел само да поднови слоя на композицията, който през зимата беше леко отмит. За мнозина истинската новина е фактът, че по-голямата част от работата се извършва през есента.

През зимния период дървото особено се нуждае от защита. През февруари, когато слънцето вече осезаемо се затопля, а през нощта все още има силни студове, започва най-опасният период. През деня процесът на изтичане на сок може да започне в багажника, до вечерта течността ще замръзне и ще нарани кората. Ето защо е важно да избелите предварително, през есента. Ако това не е направено, стволовете ще трябва да бъдат обработени през зимата, през декември-януари.

Време на варосване на дървета през есента

Най-добре е да се извърши есенна обработка през октомври-ноември, когато листата вече са се срутили и продължителните дъждове са останали след себе си. Необходимо е да изберете сух, хладен ден, когато температурата на въздуха ще се поддържа на ниво 2-3 ° С.

Важно! Не е нужно да съжалявате за решението, когато работите, така че нито една пукнатина в кората да не остане побеляла. Също така не е необходимо да размазвате багажника твърде плътно, в противен случай варовикът ще се разпадне. Най-правилно е стъблото да се покрие със състав в 2-3 дози.

Как да избелите стволовете на дърветата

Не е трудно да избелите дърво - просто вземете четка за боя и нанесете лечебното съединение върху багажника. Препоръчително е да боядисвате стъблото от самото дъно, навлизайки 2 см дълбоко в почвата, до корените, до първите клони.Удобно е да боравите с плодове от пулверизатор, но това ще увеличи консумацията на варовик.

Не бива да спестявате варосване - това няма да доведе до желания резултат.

Покриването на половината на цевта с варовик не се счита за ефективно.

Вар за варосване на дървета

Защитата от вредители и болести е основното, за което се избелват дърветата. Лаймът върши отлична работа с тази функция. Решенията, базирани на него, са лесни за използване, използваните компоненти не се отличават с висока цена. Като правило към състава се добавя казеиново лепило (или PVA), така че белината да се държи по-добре, и меден сулфат (като антисептик).

За да обработите голямо дърво, ще ви трябва около 1 кг вар. Не се препоръчва да се обработват млади дървета с такъв агресивен състав.

Възможно ли е да се избелва с боя на водна основа

Боите на водна основа са доста подходящи за оцветяване на стволовете. Те се отличават с по-високата си цена и лекота на използване - не е необходимо да се добавят допълнителни компоненти. Те обаче се считат за не толкова ефективни, колкото разтворите на основата на вар.

Бяло за дървета

В специализирани магазини можете да намерите разнообразие от препарати за избелване: от акрил до креда. Към състава им се добавят вещества с отразяващи и антибактериални свойства, което прави възможно решаването на няколко проблема наведнъж.

Важно! Много градинари използват доказания народен метод за защита на дърветата - покриване на багажника с лебед от глина и лопен.

Как се разрежда вар за варосване

Лаймът е добре познат не само на строителите, но и на градинарите. Това вещество често се използва за лечение на зрели стволове на дървета. Неговите антибактериални свойства правят възможно защитата на стъблото и клоните от нахлуването на патогенни микроорганизми.

Пух вар

Как точно да се работи с вар зависи от нейния вид.

Как да предотвратите измиването на котлен камък

За да може варът дълго време да не отмива дърветата, ще трябва да добавите допълнителни компоненти към белината. Има 2 основни опции за смеси за третиране на дървета:

 1. 1 кг вар и 2 кг глина на 10 литра вода. В този състав глината играе ролята на фиксатор.
 2. 3 кг вар, 300 г витриол и 200 г казеиново лепило на 10 литра вода. Лепилото се придържа към кората, предотвратявайки изтичането на композицията в снега и дъжда.

Как да развъждаме гасена вар (пух)

Пухът вар е гасен тип вар, който може да се продава като тесто или прах. Разрежда се в съотношение 2: 1, тоест за 1 кг хлабав или пастообразен състав се взимат 2 литра вода. В този случай водата се излива внимателно, на порции, старателно смесвайки състава. Трябва да получите консистенцията на заквасена сметана.

Като допълнителни компоненти можете да използвате:

 • Лепило (200 g), действащо като лепило;
 • Сапун за пране (40 g под формата на стърготини) за засилване на антибактериалния ефект;
 • Разтвор на меден сулфат (300 g на 0,5 вода) вместо сапун;
 • Глина (300-400 g), разтворена във вода до консистенцията на заквасена сметана, се добавя към разтвора като лепило.

Важно! Въпреки факта, че пухът е гасена вар, по-добре е да не се използва за варосане на млади разсад с тънка кора.

Как се разрежда негасената вар

Въпреки факта, че е по-удобно и по-бързо да се работи с гасена вар, градинарите често съветват начинаещите да използват негасена вар, или по-скоро да я гасят сами. Със спазването на мерките за сигурност това не е трудно да се направи.

Как да гасим вар:

 1. Изсипете вар (3 кг) в кофа.
 2. Напълнете внимателно с вода (7 l).
 3. Разбъркайте състава и оставете за 1-2 часа, докато реакцията приключи.

Когато контейнерът се охлади (топлината се отделя по време на охлаждането), можете да добавите други компоненти към разтвора, същите като за пух.

Важно! Работата с негасена вар трябва да се извършва с лични предпазни средства (ръкавици, маска, очила).

Възможно ли е да се варосат дървета с тебешир

Напълно възможно е да се замени вар в състава за варосване с креда.Това вещество има по-нежен ефект, поради което често се използва за лечение на млади дървета.

Следната смес е популярна сред градинарите: 2 кг креда, 400 г меден сулфат, 100 г казеиново лепило на 10 литра вода.

Процес на варене

Третирайте дървото по същия начин, както с варовик, като преди това сте почистили кората с четка.

Други видове контрол на вредителите

За да бъде контрол на вредителите възможно най-ефективен, варосването не е достатъчно. Също така е необходимо да се поставят капани (ленти за улавяне), най-важното е да се третират дърветата с инсектициди.

Как да пръскаме дървета през пролетта

Преди пръскането кората на дървото се почиства от ексфолирани участъци, лишеи и слепи мръсотия. Удобно е да направите това с твърда четка. Можете да поставите брезент на земята, за да улесните почистването на изсипаните отломки.

След това си струва да проверите цевта за повреди. Ако има открити площи без кора, препоръчително е да ги покриете с градинска смола.

След това трябва да носите защитен костюм или старо тясно облекло с дълги ръкави, ръкавици и маска. Не забравяйте да имате шапка.

Пригответе разтвор на лекарството, съгласно инструкциите, и го изсипете в бутилката с пулверизатор. Напръскайте клони, ствол и кръг на багажника, опитвайки се да не пропуснете нищо.

Забележка! Препоръчително е да информирате съседите за извършената работа, така че и те да побързат да пръскат дърветата. Защитата на ставите ще предотврати разпространението на болестта от място на място.

Кога да се пръска

Не отлагайте с началото на третирането с плодови инсектициди. Насекомите се събуждат от първата жега, така че ако пролетта е добра, времето за пръскане е вече през март. Най-удобното време за варосване и пръскане идва през април.

Максималният ефект може да бъде постигнат чрез двукратно третиране на дърветата. Първото пръскане се извършва преди почистване на пъпките, когато температурата на въздуха е зададена на 5 ° C. По това време спорите на гъбички вече са активирани.

Второто пръскане се извършва върху зелен конус, т.е. когато пъпките вече са се отворили, но листата все още не са цъфнали. По това време вредителите, които ядат цветя, се събуждат.

Пръскане в началото на пролетта

През пролетта е допустимо да се поръсват още два пъти овощни дървета за третиране: на етапа на розова пъпка и яйчник, с размер на грахово зърно. Това ще спаси реколтата от монилиоза и ябълков молец.

Препарати за пръскане на дървета

Налични са много лекарства, които да ви помогнат да изчистите градината си от вредители.

Как да пръскаме дървета през пролетта, най-ефективните лекарства:

 • Меден сулфат. Той може не само да се добави към варосване, но и да се използва за пръскане. Витриолът се справя добре с различни видове гниене, струпясване, зацапване. Железният витриол има същите свойства;
 • Урея (карбамид). Често се използва като тор, но също така носи значителни ползи за борба с вредителите. Бори се с кокомикоза, монилиоза, гниене;
 • Бордо течност. Незаменим помощник на градинаря, който може да борави с дървета и храсти преди цъфтежа.

Знаейки как и кога да варосате дървета през пролетта, можете да спасите реколтата от много проблеми. Лаймът се справя добре с вредители, болести и унищожаване на кората. Не по-малко ефективни бои на креда и акрил. Решение с допълнителни компоненти ще се задържи дълго време, предотвратявайки разболяването на дърветата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина