Мандариново дърво - домашни грижи

Мандарината на закрито е един от най-често срещаните цитрусови плодове, отглеждани от производители на цветя любители. Допреди няколко века само най-богатите служители на средновековен Китай са го отглеждали. Сега в Русия има голям брой разновидности и сортове растения, които радват окото.

Това е растение, принадлежащо на Рутови. Той е вечнозелен. У дома можете да съберете добра реколта от него. Опитните градинари-любители събират до 70 сочни и вкусни плода от едно дърво. С подходящи грижи, домашните мандарини радват окото в продължение на няколко месеца, започвайки от есента.

Как расте мандарина в природата

В природата расте под формата на малко дърво с височина от 2 до 4 м. Родната земя на растението е Югоизточна Азия. Патицата мандарина узрява бавно - средно около 9 месеца. На плантации от едно дърво могат да бъдат събрани до 50 кг вкусни сладки плодове.

Мандарина на закрито

Листата на растението са овални, донякъде заострени, плътни, със здрава кожа. През цялата година зеленият им цвят не се променя.

Интересно. Всеки лист живее средно около 4 години.

Дърветата цъфтят през целия февруари - април. Плодовете узряват до ноември-декември. В тропическата зона цъфтежът продължава няколко пъти в годината.

Мандарина в природата

Мандарината е най-устойчива на замръзване. Най-студоустойчивите сортове са в състояние да издържат на температури до 8 градуса под нулата. При по-тежки студове растението умира.

Ако любител на стайни растения реши да отглежда мандариново дърво, грижата в дома няма да бъде трудна.

Описание на растението цвете

По време на периода на цъфтеж на дървото се образуват четки от 5-6 снежнобяли цветя. Те се образуват в пазвите на листата. Цветята имат много приятен и силен аромат, напомнящ аромата на бергамот.

Цветовете са малко по-малки от тези на лимон, но те си приличат по форма, цвят и аромат. По време на цъфтежа дървото изглежда много красиво и хипнотизиращо. Короната му е гъсто покрита с бяло.

Видове, сортове за стаи

Няколко сорта са подходящи за отглеждане на растение в стая. Всички те са идеално адаптирани към растежа на дома.

Каламондин

Това е красиво вечнозелено растение, получено чрез кръстосване на кинкан и мандарина. Друго име е Citrofortunella. Необходимо е да се отглежда цитрусово дърво на добре осветени первази, както и в зимни градини и оранжерии. Като пейзажно дърво, Calamondin се използва само в субтропичните региони. У дома растението може да нарасне до 1,5 m.

Въпреки факта, че това е светлолюбиво растение, то не харесва преките лъчи на обедното слънце. Ако има твърде много светлина, листата пребледняват. Ако няма достатъчно, тогава листата ще започнат да падат. Ето защо, през есенния или зимния период, мандариновото дърво трябва да бъде допълнително подчертано. Общата продължителност на светлинните часове по това време не трябва да бъде по-малка от 12 часа.

Каламондин на закрито

През лятото Calamondin се чувства добре на сенчеста тераса или балкон.

Дом Павловски

Други имена на сорта са Bitter Orange, Pomeranets, Bigardia. Получено от помело и хибридни мандарини. Сортът е идеален за отглеждане на закрито. Растението дава много вкусни и сочни плодове.

В закрити условия расте до 1 м. Клоните са тънки и дълги. Листата са подобни на тези, които растат на обща мандарина. Те имат малка дръжка, лъскава, с плътна кожа. Цветята са големи, с диаметър до 3 см. Събрани в пазвите. Венчелистчетата са бели, пъпките са боядисани в красив светло лилав оттенък.

Плодът на домашна мандарина е сферичен и донякъде сплескан, с тегло до 80 г. Кората лесно се отделя от пулпата и мирише на мандарина.

Домашна мандарина Павловски

Този сорт мандарина изисква достатъчно слънчева светлина. Без него дървото няма да се развие. През зимата трябва да се погрижите за изкуственото осветление.

Юбилей

Сортът е създаване на съветски животновъди чрез кръстосване на мандарина Unshiu и хибриден портокал. Различава се с доста големи и вкусни плодове. В закрити условия той расте с около 1,5 м. Различава се от обикновения портокал по наличието на оранжеви лъвчета.

Плододава лошо. Плодовете са достатъчно големи, с отличен вкус. Кората на плодовете е плътна, напомняща на портокал. Листата са здрави, с жилава кожа.

Поради големите си размери, сортът мандарина Jubilee е проблематично да се отглежда на перваза на прозореца. Растението се нуждае от повече пространство.

Ковано-Вася

Това е един от най-често срещаните сортове мандарини на закрито. Страните на произход са Китай и Япония. Известно време тези дървета се отглеждат активно по кавказкото Черноморие.

У дома това е доста компактно растение, отличава се с обилно плододаване.

Интересно. В апартамент растението рядко расте над половин метър.

Короната на растението е широка, понякога дори сферична. Той е гъсто покрит с красиви светлозелени листа. Кората е кафява, по нея се забелязват малки грапавини. Листата са много плътни, със здрава обвивка, заострена в двата края. Дръжките, за разлика от другите сортове, са леко удължени. На клоните няма тръни.

Мандарина Ковано-Wasse

Още на 2-годишна възраст растението цъфти и дава плод. На закрито може да цъфти няколко пъти в годината. В същото време можете да наблюдавате едновременно цъфтящата корона, пъпките и узряващите плодове. Тази мандарина цъфти много обилно.

Императорът

Сортът има висок добив. У дома дървото расте около метър. Въпреки това, той е в състояние да произвежда вкусни и сочни плодове. При подходящи грижи цъфтежът може да се случи няколко пъти в годината. Основните условия за това са достатъчно ниво на осветеност и оптимална стайна температура.

Unshiu

Родината на тази мандарина е Япония, Филипините. Има голям брой хибридни подвидове. Те се различават по размера на растенията, размера на пъпките, броя на цветята в яйчника. В закрити условия височината на дървото не надвишава един и половина метра.

Unshiu мандарина

Забележка! През целия живот храстите са постоянно в активно състояние.

Цветовете от този сорт са бели, петлистни. Те се образуват най-активно при температура от 18 градуса. През зимата растението може да бъде в по-хладно помещение. Няма да даде плод, ако през зимата температурата е висока.

Имперски

Сортът има прилики с императора. Произвежда големи и сочни плодове. Дървото се вкоренява добре в закрити условия и при подходящи грижи расте повече от метър.

Сортът Imperial може успешно да се отглежда у дома на перваза на прозореца. Дървото цъфти прекрасно и дава вкусни сочни плодове. Подходящ за интериорна декорация.

Шива Микан

Дървото е бързорастящо, компактно, с красив тъмнозелен лист. Плодовете са дребни, с характерен сладко-кисел вкус. У дома се използва като декоративно растение. Има много пищен и буен цвят.Грижата за растението е лесна.

Citrofortunella

Citrofortunella е същото като Calamondin. И двете растения имат абсолютно еднакви характеристики.

Грижа за мандариново дърво

Мандариновото дърво изисква правилни грижи. Той се нуждае от комфортна температура, подходящо поливане, питателна почва.

Внимание! Не се страхувайте от повишаване на температурата на въздуха. Мандариновото дърво издържа на температури на въздуха и до 40 градуса. Дори при тези условия образуването на плодове продължава.

Режим на поливане

Поливайте това стайно растение, докато горният слой на почвата изсъхне. Не трябва да се оставя земната бучка да изсъхне напълно. Необходимо е да се наблюдава пълненето на почвата с вода всеки ден, особено през лятото.

Поливането с хлорирана вода от мрежата може да провокира развитието на зацапване в цитрусовите плодове. Идеалният вариант за напояване е вода от кладенец, извор. Дъждовната вода не трябва да се използва, защото съдържа голямо количество вредни примеси. Водата, приготвена за поливане на мандарината, трябва да се защитава поне един ден. През зимата е препоръчително леко да затоплите водата до 30 градуса.

Вътрешната мандарина трябва да се пръска ежедневно. Тази процедура премахва праха от листата и ги освежава и насърчава разклоняването. Веднъж месечно короната се обработва със сапунена пяна с помощта на памучен тампон. Това е профилактика срещу вредители.

Мандарина след пръскане

Внимание! Сапунената вода не трябва да попада в почвата. Пръскането в горещ следобед може да обгори листата.

Подхранване

Вътрешната мандарина не трябва да се тори през зимата. През пролетта и лятото това се прави на всеки две седмици. За подхранване на растението се използва тор от тип Mandarin. За цитрусовите растения трябва да се купуват специално подготвени субстрати.

По време на цъфтежа

По време на цъфтежа, домашните мандарини се нуждаят от достатъчно слънчева светлина. Саксията с нея може да се постави на южния или югоизточния прозорец. В ярки пролетни или летни обедни часове вътрешната мандарина се нуждае от засенчване. Ако светлинните часове постепенно се съкращават, препоръчително е използването на изкуствено осветление.

По време на пъпките не трябва да се допуска рязко повишаване на температурата. Дървото ще се чувства чудесно при стайна температура. Относителната влажност също е изключително важна. Ако стаята е суха, тогава на перваза на прозореца трябва да се постави съд с вода. Това ще помогне да се създаде оптимално съдържание на влага.

През периода на почивка

През зимата растението трябва да се постави в помещение с по-ниска температура - от 10 до 14 градуса. Необходим е период на покой, за да може растението да даде плод. През зимата броят на поливките също трябва да бъде намален, като се уверите, че земята не е суха.

Ако мандарините узряват на дърво през зимата, почивката не пречи на този процес. В продължение на един до два месеца не можете да допълвате растението с лампа.

Периодът на покой допринася за факта, че веднага през пролетта мандарината ще цъфти.

Подготовка за зимата

През есента честото поливане е неприемливо, но почвата трябва да се поддържа влажна. Редовното пръскане се прави по-рядко. Всички изсушени листа и повредени стъбла трябва да бъдат подрязани.

Препоръчително е да се извършва превантивна обработка на мандарина на закрито срещу насекоми, паякови акари, брашнести червеи и листни въшки. По този начин можете да постигнете здравословно изглеждащо растение.

Отглеждане на мандарина от кост

Читателите се интересуват от това как да отглеждат мандарини от семена у дома. Лесно е да отгледате мандарина от кост. Необходимо е да се придържате към препоръките за засаждане и грижи за разсада, за да отгледате силно дърво.

Условия за покълване на семената

За да растат семена, семената трябва да набъбнат. За целта ги накиснете в марля за няколко дни. Тъканта трябва да е влажна, но да не се пълни напълно с вода.Семето трябва да покълне на топло място и по възможност с добро осветление.

Етапи на покълване на семена от мандарина

След като попадне във водата, мандариновото семе започва да набъбва, след което в него се образуват коренова пъпка и кълнове. Трудно е да се отгатне предварително колко време отнема на поникването на семената: 2 седмици или месец.

Преди поникването трябва да наблюдавате влажността на почвата. Оптималната температура е от 20 до 25 градуса. Саксиите не трябва да са в оранжерията, тъй като кълновете ще трябва да бъдат кондиционирани в помещението.

Кълнове от мандарина

Как да изберем плод

За да засадите мандарина, трябва да вземете семена от всички хибридни сортове, предлагани на пазара. В повечето случаи семената им покълват бързо.

Важно! Семената не трябва да са твърде тънки и сухи. След като изядете мандарина, трябва незабавно да поставите костта в земята.

Подготовка на място за кълнове

Кълновете на мандарина трябва да са на перваза на прозореца от слънчевата страна. Тук трябва да е топло, без течение. Някои производители питат защо теченията са вредни. Факт е, че когато температурата се промени, растението се разболява. При тези условия е много по-трудно да покълнеш семе.

Приготвяне на почвена смес

Почвата трябва да е неутрална и да съдържа хумус. Мандарините не обичат киселата почва, освен това тя не трябва да съдържа торфени примеси. При липса на хумус, пясък и некисела почва ще свършат работа.

Избор на пот

За младите мандарини пластмасова чаша може да служи като първа саксия. Когато се появи четвъртият лист, растението трябва да бъде трансплантирано в по-голяма саксия. Трябва да има отвор за оттичане на вода. На същата възраст можете да присадите, прищипите растението.

Режим за поливане на разсад от мандарина

Ежедневно трябва да се полива разсад от мандарина. Почвата трябва да е влажна през цялото време, да не се наводнява или пресъхва.

Малка мандарина

Следвайки стъпка по стъпка насоките за грижа за мандарина, можете да отгледате отлично растение във вашия дом. Грижейки се правилно за него, цветарът ще се наслади на красивия цвят и вкусните домашни плодове.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина