Оранжево дърво у дома - Вашингтон оранжево led

Портокалът може да се отглежда в апартамент. Ако му създадете добри условия, той ще започне да дава плодове. В повечето случаи обаче вътрешният портокал се отглежда заради красивите си листа.

История изяви в качество У дома растения

Портокалът се счита за представител на семейство Рутови, неговата родина е източната част на Азия. Този вид цитрусови плодове са много популярни. Историята му започва от 4 хиляди години пр. Н. Е. В югоизточната част на Азия.

Оранжево в условия на апартамент

Тъй като портокалът расте доста зле в незащитена земя, за поддържането му бяха оборудвани остъклени оранжерии. След това започнали да отглеждат портокалово дърво у дома.

често срещани сортове

Един от добре познатите домашни сортове е портокалът Washington Navel. Характеризира се с отличен вкус. Средно голямо дърво с разперена корона и богата зелена зеленина. Цветята са бели на цвят, събрани в малки съцветия с приятна миризма. Плодовете са с кръгла форма с пъп в горната част и са с големи размери. Средно тегло 0,5 кг. Кожата на плода обикновено е гладка или груба и се отделя добре от плода. Плодовете узряват в края на годината. Целулозата е разделена на 13 сектора чрез прегради със средна дебелина и съдържа голям процент сок. Култура от този тип се размножава с помощта на резници, особено когато се намокрят в стимулиращи растежа вещества.

Павловски. Описанието на сорта се свежда до следното: той е много добър за отглеждане в условия на апартамент. Дървото расте до 100 см височина с красиви, яркозелени листа. Цветовете от този сорт са бели, събрани на гроздове, с приятен аромат. Самият плод е кръгъл, с ярко оранжев цвят. Културата се отглежда с използване на резници в края на зимата, началото на пролетта.

Терапевтична Имоти

Портокаловите листа съдържат много полезни вещества, които са богати на фибри и антиоксиданти. Всяка чаша чай, приготвен от листата, съдържа желязо и манган. Запарката от портокалови листа се използва като средство срещу възпаление, за нормализиране на дейността на сърдечно-съдовата система.

Характеристики на напускане отзад оранжево

Този обитател на тропиците обича топъл въздух, така че е най-добре да го държите в стаи, разположени в южната част на апартамента. Домашният портокал е много придирчив към околните култури.

Важно! Цитрусите не понасят монстера, хибискус, фикуси с големи листа и разсад от краставици в непосредствена среда.

Осветление

Домашният портокал обича доброто осветление. Затова гърнето с него трябва да се постави там, където не липсва светлина, и да се направи допълнително осветление.

Важно! Не трябва да държите дървото под преки ултравиолетови лъчи, можете да изгорите листата.

Температура

Най-приемливата температура се счита от +24 до +26 ° C през лятото и не по-ниска от +12 ° C през зимата. При много горещо време цветята започват да изсъхват и падат, а самото дърво спира да расте.

Важно! Характерно за портокала е, че когато се държи на закрито, той няма време за почивка. Ако през зимата е поставен на балкон или в специална оранжерия, тогава той заспива, а условията за отглеждане по това време се изискват минимални.

Поливане

Доброто поливане има положителен ефект върху портокала, така че почвата не трябва да се оставя да изсъхне твърде много. Времето за поливане се определя по следния начин: трябва да вземете парче пръст на дълбочина 4-9 см и да се опитате да го навиете на топка, ако това не успее, трябва да го поливате.

През лятото културата се полива всеки ден, през зимата веднъж седмично. Залейте с утаена, топла вода.

Пръскане и влажност

Портокалът има положителен парников ефект. Нивото на влажност на въздуха, приемливо за него, е най-малко 85%. Пръскането трябва да се извършва няколко пъти на ден.

Подхранване

Когато прилагате торове, основното е да не прекалявате. Трябва да има равновесие в необходимите вещества. Препоръчително е да закупите готови.

Грундиране

Портокалите са много взискателни към почвата, така че изборът на подходящия за тях не е толкова лесен. Днес се предлагат много различни субстрати за такива култури. Тази почва вече съдържа всички необходими хранителни вещества и витамини.

Характеристики на съдържание през зимата в Период Почивка

През зимата оптималната температура за реколтата е + 12 ° C, което гарантира образуването на голямо количество плодове в бъдеще. Поливането трябва да се извършва два пъти на седем дни, не е необходимо торене. Тъй като през зимата светлинните часове през деня са кратки, не бива да забравяте и за допълнително осветление. Въздухът трябва да се овлажнява по-често или да се използват овлажнители.

Кога и като цъфти оранжево

Има двуполови цветя, доста големи, с размер до 50 мм. Цветът се състои от пет бели венчелистчета, но се случва и с червеникав оттенък.

Изгледи и форма цветя

Цветята се събират в съцветия под формата на четка, няколко парчета. Има и единични цветя, но те са рядкост.

Период цъфтеж

Оранжевите цветя обикновено се появяват през пролетта. Някои домашни сортове цъфтят целогодишно.

как грижи отзад оранжево в време цъфтеж

За да може културата да цъфти нормално, трябва да създадете определени условия в стаята. Пъпките, които се образуват през пролетта, цъфтят при температури от +17 до +19 ° C градуса.

Цъфтящ оранжев

Подрязване дърво: като нали форма в нарастващ в помещенията.

Вътрешно дърво не може да се реже, трябва само да премахнете излишните издънки. Обикновено се подрязват в началото на пролетта.

как умножете оранжево сам

Размножаването на културата обикновено се извършва по три начина: чрез присаждане, резници, наслояване и семена. У дома най-често срещаният метод за разплод е чрез използване на резници. Този метод дава възможност да се получат плододаващи дървета след 5 години.

Вкореняване стрък

Резниците се отрязват от здраво дърво и трябва да имат няколко нормално развиващи се пъпки. Резниците се вкореняват с помощта на контейнер с пръст, но можете да направите това просто във вода. Вкореняването става в рамките на полумесец.

Резници

Присадка

Ваксинациите се извършват през пролетта, в периода на интензивен растеж и соков поток. Използват се резници, неповредени от болести. Не отрязвайте мястото на ваксинацията, а го отрязвайте направо. Свържете присадката и запаса, така че да имат еднакви камбиални слоеве. За това диаметърът на рязане трябва да бъде равен по размер. Сега притиснете клоните възможно най-плътно и ги увийте с материал. Мястото за ваксинация трябва да бъде обвито с полиетилен, за да се създадат условия на висока влажност.

Слоеве

Размножаването се извършва по следния начин: от култура, която се отличава с добро плододаване, се избира най-добрият и здрав клон, чиято дължина е до 0,3 м, а дебелината е 60 мм. След отстъпване от долния ръб на 100 mm се правят две пръстеновидни прорези на разстояние 120 mm между тях. Нарязаната кора се отстранява. Цялата зеленина, която се намира на 50 мм над и под това място, се премахва.

Лек пластмасов контейнер се разрязва наполовина и се окачва на клон, така че разрезът да падне в центъра на контейнера. Сега двете половини на контейнера са свързани и напълнени с измит пясък или мъх, предварително обработени с пара. Пълнежът не трябва да е сух, затова се залива с топла вода. След 2-3 месеца можете да отрежете клона и да го засадите заедно със субстрата в контейнер с диаметър най-малко 13 см. Разрезът се напудрява с въглен. След засаждането контейнерът с наслояване се поставя в сенчесто помещение и непрекъснато се напръсква.

Семена

Посадъчният материал е най-добре да се вземе от зрели плодове.

Важно! Семената не трябва да са малки.

Избраният посадъчен материал трябва да бъде подготвен за засаждане:

  • без остатъци от пулпа и изплакнете с утаена вода;
  • задръжте деня във вода, където торовете се разреждат.

Семената се засаждат в отделен съд с вместимост най-малко 0,1 литра. Можете да използвате буркани с кисело мляко., Трябва да направите дупки в тях, за да се отцеди излишната влага и да се осигури добър дренаж. Семената са заровени най-малко 10 mm дълбоко. Почвата може да бъде закупена в готов вид, или можете да я направите сами в 1 до 1 фракции градинска пръст и торф.

Размножаване със семена

Прехвърляне в апартамент

Трябва да презасаждате млад портокал всяка година; на възраст над 5 години - на всеки три години; по-зрели - веднъж на 8 години.

По-добре е да трансплантирате портокала, като го прехвърлите в голям контейнер. Това ви позволява да предпазите корените от увреждане и да не навредите на самата култура.

Възможни проблеми с отглеждането на портокали

Когато отглеждате портокал на закрито, могат да възникнат определени проблеми:

  • Върховете на листата изсъхват. Това се дължи на липсата на хранителни вещества. Особено Fe, N. липсата на първия елемент води до пожълтяване на жилките, на втория до пожълтяване на целия лист като цяло. За да се премахне проблемът, реколтата трябва да се подхранва с торове, съдържащи желязо. Азотните торове трябва да се подават към реколтата през пролетта.
  • Вредители. Портокалът е податлив на вредни насекоми, които причиняват увреждане на листата, обикновено глисти и паякови акари. Можете да се борите с тях, като постоянно измивате културата с вода, както и да използвате инсектициди.

Зряло дърво с плодове

  • Болести. Сред тях петнистата хлороза е най-често срещана, тя се разпространява от насекоми и причинява пожълтяване на листните зони между жилките. За да се преборите с това заболяване, просто трябва да унищожите повредените зони.
  • Излагане на ниски температури. Най-ниската температура, която един портокал може да издържи, е +2 градуса, така че трябва да предпазите културата от излагане на отрицателни температури.
  • Реколтата хвърля пъпки, това може да се дължи на твърде висока температура, недостатъчно поливане и прекомерно торене. За да разрешите проблема, трябва да създадете подходящи условия.
  • Листата пребледняват и падат. Проблемът може да е свързан с разпадането на корените. Необходимо е да проверите кореновата система и да премахнете повредените корени.

По този начин изобщо не е трудно да отглеждате портокали, просто трябва да създадете необходимите условия за културата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина