Как да отглеждаме банан у дома

Въпреки че бананът прилича на дърво, всъщност той принадлежи към тревистите. Нещо повече, по размер тази трева е втората след бамбука. И е лесно да отгледате банан у дома. Как Всичко е описано по-долу в статията.

Описание на културата

Бананът има силни корени и късо стъбло. Броят на листата варира от 6 до 20 бр. Кореновата система е широко развита, стволът може да нарасне до 20 м височина и до 40 см в диаметър. Банановите листа понякога достигат гигантски размери: повече от 2 м дължина и около 1 м ширина. Цветът на листата зависи от сорта на банана и може да бъде зелен, петнист или двуцветен. Фазата на цъфтеж продължава 8-10 месеца. Впоследствие се появява дръжка с тъмно лилав цвят. Около него вече се образуват цветя от бананови плодове.

Банани

Как да отглеждаме банан у дома

Напоследък стана популярно да се отглежда бананово дърво в апартамент или частна къща.

За ваша информация! Опитите за отглеждане на плодове от закупени семена на банан са обречени на неуспех. Това, което се продава в магазините, са изкуствени хибриди и те нямат способността да се възпроизвеждат.

Но не се отчайвайте, има сортове, които могат да се отглеждат у дома. На първо място, трябва да решите за какво точно имате нужда от екзотично растение. Така че, за естетически цели се използват кадифени, лавандулови и яркочервени сортове. За тях е лесно да се грижат и достигат максимум 1,5 м височина. Но ако искате да получите реколта, трябва да вземете сортове като джуджето Кавендиш и супер джуджето Киев. Трябва да бъдете търпеливи, да се грижите правилно за тях и след няколко години можете да отглеждате банани с вкус на закупени в магазина.

Методи за засаждане

На практика има само един начин да отгледате банан у дома - да закупите готов разсад. В магазина можете веднага да изберете сорт, но недостатъкът на този метод е, че такъв банан ще бъде много капризен и ще изисква постоянна грижа.

По-трудният начин е да закупите семена от растения. В Русия това може да стане чрез закупуването им в онлайн магазин. За този метод трябва да закупите средно голяма саксия и пясъчно-торфена смес, най-подобна на почвата, в която бананът расте в естествената си среда.

Развъждането чрез разделяне на коренището също е възможно, но се използва само в индустриален мащаб. Разбира се, можете да опитате да го приложите у дома, но шансовете за успех са много малки, тъй като имате нужда от много опит в такива въпроси.

Разсад

Грижа

Но само поникването на банан не е достатъчно. За да не умре преждевременно, той се нуждае от специални грижи. Основни функции:

Температурен режим

Родната земя на бананите е тропиците, следователно температурният режим трябва да се спазва съответно. Простудата е противопоказана за този жител на топли страни. През лятото оптималната температура ще бъде 26-30 ° C, през зимата - 18-21 ° C.

Забележка! Има сортове, които могат да оцелеят през зимата дори когато се отглеждат на открито. Достатъчно е да отрежете растението, така че около 10 см да остане на повърхността, и да го покриете с дървени стърготини. Но това е подходящо само за региони с топъл климат.

Пръскане и поливане

Трудно е да се постигнат условията в апартамент, в който гост от тропиците е свикнал да расте. Необходимо е да се осигури влажност до 65%, което е трудно да се направи, особено по време на отоплителния сезон.Ето защо се препоръчва да се пръска бананът поне четири пъти на ден, през зимата можете два пъти и да избършете листата с влажна кърпа.

Важно! Ако е възможно, можете да поставите овлажнител наблизо.

За домашен банан трябва да поддържате почвата влажна през цялото време. Препоръчително е да го поливате 2-3 пъти на ден през лятото, веднъж седмично ще е достатъчно през зимата. Освен това можете да напомняте на растението за неговата родина с постоянни тропически душове и да го поливате под душа.

Ако не спазвате тези изисквания, тогава листата започват да пожълтяват, ще бъде много трудно да се рушат и съживят дървото.

Осветление

Домашният банан обича ярка слънчева светлина. Ултравиолетовата светлина има пряк ефект върху нейния растеж и развитие. Ето защо, за правилна грижа, по-добре е да поставите растението на прозорците с изглед към слънчевата страна на къщата, но при особено силна топлина го отстранете на сянка. Ако дървото е постоянно на сянка, то ще спре да расте, да цъфти и вече няма да е възможно да очаквате плодове от него.

Бананово осветление

Грундиране

Най-добре е да изберете среда, която диша и неутрална по киселинност. Грунд с тези свойства се предлага в повечето магазини за цветя. Ако наблизо няма такива смеси, тогава можете да го направите сами, като смесите торф, пясък, тревна и листна почва. Освен това можете да използвате добавки за увеличаване на рохкостта на почвата.

Торове

През периода на активен растеж на банан у дома е необходимо допълнително торене. За това се използват органични добавки в разредена форма. Те трябва да се прилагат веднъж седмично, веднага след поливане. След тази процедура растението трябва да се остави на сянка за един ден.

Една от интересните характеристики на банановото дърво е липсата на такъв период на покой, който е типичен за някои растения. Условно обаче такъв период се счита за зимен сезон. С настъпването на студеното време на дървото се дава възможност за почивка: то се държи при температура около 20 ° C, по-рядко се полива и тори.

Бананова резитба

В края на почивката започва фазата на цъфтеж. Но не очаквайте реколта през първата година. При подходящи грижи плодовете на банан, отглеждан от разсад, ще се появят след две години, от семена след четири.

Ако на първо място се нуждаете не от плодове, а от красиво дърво, тогава можете да използвате метода за подрязване. Като правило не се препоръчва да правите това у дома, но ако първоначално бананът не радва окото с буйна зеленина, тогава резитбата в корена ще позволи появата на нови кълнове.

Размножаване

След като домашният банан расте и стане по-силен, можете да започнете да го възпроизвеждате допълнително. Има няколко начина как да направите това: чрез разделяне, при което част с оформен процес се отрязва от основното коренище и се засажда в подготвена почва (разрезът се поръсва с въглища); размножаване чрез издънки - метод, подобен на предишния вариант, но отрязаният фрагмент трябва да има листа.

Има и трети, по-трудоемък вариант - да се отглежда от семена. Важно е да знаете, че е невъзможно покълването да съхранява плодови семена. Ако има възможност да получите плодовете на диво растящ банан, тогава за размножаване трябва да бъдете търпеливи. Получените по този начин семена имат дебела обвивка и първо трябва да им помогнете да се измъкнат. За целта те се накисват в топла вода и леко се смилат.

Забележка! След цялата подготвителна работа семето трябва леко да се притисне в почвата и, за да се получат условия, подобни на естествените, да се напръска с вода и да се увие в найлоново фолио. Ще отнеме поне 60 дни, за да се изчака появата на кълновете. След това е по-добре да ги засадите в голям контейнер.

Прехвърляне

Като се има предвид, че бананът расте доста бързо, ще трябва да се трансплантира всяка година. Това трябва да се направи след края на периода на почивка, когато корените вече стърчат към повърхността на почвата. За всяка следваща трансплантация се взема саксия с 4-6 см по-голяма от предишната.Дъното е покрито с дренажен слой. Ако има възможност за увреждане на корените, тогава този метод може да бъде заменен с просто обновяване на горния слой на почвата.

Нарастващи проблеми

Проблеми при отглеждането на банан у дома могат да възникнат само при неправилна грижа. Те се проявяват в следното:

  • бананът спира да расте - недостатъчно осветление и твърде малка саксия;
  • листата започват да изсъхват - сух въздух, висока стайна температура;
  • черно-кафяви петна по листата - прекомерна влажност на околната среда или често поливане;
  • лигаво гниене по стъблото - поливане на почвата при ниски температури.

Въпреки че този гост от тропиците е екзотично домашно растение, следвайки всички съвети и трикове, можете лично да наблюдавате колко лесно е да засадите и отгледате банан у дома.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина