Как да отглеждаме фуксия от семена у дома

Fuchsia е доста популярно растение, което се използва за украса на градини и апартаменти. Има 2 основни метода за размножаване: резници и отглеждане на разсад. Фуксията от семена у дома расте дълго време.

Фуксия: отглеждане от семена

Когато възрастен цъфтяща фуксия живее в къщата, семена за последващо засаждане могат да бъдат получени чрез извършване на прости манипулации. Когато пъпката се отвори, прашецът се пренася от тичинките на мъжкото цвете с помощта на памучен тампон или четка за катерица към плодника на женското цвете. Дори в къщата да има само едно растение, няма пречки пред изкуственото опрашване. Поленът се отстранява от една пъпка и се прехвърля в друга. След приключване на процедурата цветето се напоява със спрей, това увеличава шансовете за успешно опрашване.

Красива и буйна фуксия в резултат на старание

След като пъпката се навлажни, тя се покрива с марля. След известно време можете да видите развиващия се плод. Когато е напълно узрял, той се изрязва внимателно с нож и се поставя в хартиен плик. Плодът постепенно ще изсъхне. За да се предотврати появата на мухъл и гниене, по-добре е да поставите плика с плодовете в хладилника. Непосредствено преди засаждането плодовете се изрязват и семената се отстраняват от него.

Плодът, от който се извличат семената

Как изглеждат семената на фуксия

За да не сгрешите в магазин за цветя и да купите пресен, подходящ за посадъчен материал, трябва да знаете как изглеждат семената на фуксията. Някои продавачи се възползват от неопитност и мамят купувачите, като продават стоки с изтекъл срок на годност.

Семената на фуксия са с много малки размери, освен това са почти плоски и по форма наподобяват скилидки чесън. Идеалният посадъчен материал винаги ще бъде сух, светлокафяв на цвят.

Размер и вид на семената

Как да отглеждаме фуксия от семена у дома

Отглеждането на цвете на фуксия от семена е предизвикателен, но забавен процес. По принцип растението се размножава чрез резници. Използването на семена обаче позволява развитието на нови сортове и видове.

Има някои основни насоки за това как да отглеждате красиви семена от фуксия у дома.

Отглеждане на разсад

Подготовка на почвата

Първото нещо, което трябва да се търси при отглеждането на това цвете, е почвата. Може да бъде закупен в магазин за цветя. За фуксиите са подходящи готови специализирани смеси за цъфтящи растения. Те имат нормална, некисела среда, която е идеална за отглеждане на силно и жизнеспособно кълнове. Опитните производители предпочитат да приготвят почвената смес сами. Днес има 3 известни метода:

  • смес от торф, перлит и пясък. Те са необходими на равни части;
  • натрошен мъх сфагнум, хумус (за предпочитане изгнил) и вермикулит, за да се разхлаби почвата. Компонентите се смесват в равни пропорции;
  • смес от трева, торф, борова кора, пясък. Компонентите се приготвят в съотношение съответно 3: 1: 1: 1.

Преди засаждането земята трябва да се дезинфекцира. За това е подходящ слаб разтвор (светло розов) на калиев перманганат. По време на обработката трипсите и нематодите се убиват и вероятността от образуване на мухъл и патогенна микрофлора се намалява.Ако имате специален препарат "Fitosporin", тогава той успешно ще замени разтвора на калиев перманганат.

Капацитетът не играе специална роля при отглеждането на разсад. Най-често се използват пластмасови чаши или широки съдове. Основното условие за контейнера е наличието на голям брой отвори за оттичане на вода. На дъното на контейнера може да се постави дренажен слой (2-3 см). За това са подходящи експандирана глина или малки камъчета.

Важно! Не трябва да се допуска стагнация на течности.

Сеитба на семена

Най-благоприятният сезон за засяване на семена от фуксия е пролетта, а именно март-април. Тези условия обаче не могат да бъдат наречени строги. Има случаи, когато сеитбата на семена през януари е била успешна. В същото време до март височината на растението може да достигне 15-20 cm.

За да поникнат семената, трябва да следвате инструкциите стъпка по стъпка:

  • препоръчително е да уплътните почвата малко. Първите издънки могат да се видят след 10-14 дни. Ако почвата е рохкава, семената ще паднат навътре и ще покълнат с известно забавяне. За навременното покълване на семето е необходима ярка слънчева светлина;
  • семената трябва да се засяват едно по едно. Като се има предвид, че са доста малки, те предварително правят вдлъбнатина от 0,5 см. В създадените дупки се поставят семена;

Важно! Семената не трябва да се покриват със земя. В противен случай те няма да се излюпят.

  • препоръчително е да се правят дупки на интервали от 7 см. Ако препоръката се пренебрегне и семената са засадени плътно, тогава, когато се появят първите две истински листа, се прави бране. Разсадът се разделя на различни чаши.

Важно! Преди бране почвата трябва да бъде обилно навлажнена, така че присаждането на цветя да е най-малко травмиращо. Някои производители се придържат към лунния календар при пресаждането. Смята се, че присаждането на нарастващата луна дава най-добрите плодове.

Условия за покълване

Важно условие за добра кълняемост на семената е да се осигурят оптимални условия на околната среда:

  • в стаята температурата трябва да достигне 23-26 градуса. Осигуряването на такива условия е много по-лесно, отколкото изглежда. Достатъчно е да поставите прозрачен капак или филм върху саксиите, като по този начин създавате парникови условия;
  • препоръчително е да отглеждате разсад по-близо до прозореца, така че поникващите цветя да могат да бъдат наситени със слънчева светлина;
  • препоръчително е да се проветрява помещението всеки ден;
  • почвата трябва редовно да се навлажнява.

По-нататъшни грижи за разсад

Когато се появят първите две листа, растението се премества в отделна чаша или саксия, където ще се развива, докато не бъде трансплантирано в открита почва. В дъното на саксиите се полага дренаж.

Важно! Уверете се, че саксията има достатъчно отвори за оттичане на излишната течност.

Дренажният слой е около 2 см, а отгоре се изсипва земя. Най-добре е да използвате този, който е бил използван за покълване на семената. Факт е, че кореновата система все още не е узряла напълно, така че е по-добре да поставите цветя в позната среда.

В саксията се приготвя вдлъбнатина, където се поставя кълновете. Дълбочината трябва да бъде избрана индивидуално за всяко кълнове - земята трябва да бъде напълнена до нивото на венчелистчетата на котиледона. Корените се поръсват със земя и леко се набиват. Запечатването е необходимо за по-добър контакт на корените със земята. Освен това се препоръчва обилно поливане на почвата.

Фуксия: разсад от семена

Фуксията може да бъде богата и изискана декорация на градината. В 1 саксия могат да бъдат засадени няколко кълнове наведнъж. Това ще им позволи да се преплитат и да образуват ярък букет. За 1 растение се препоръчва да се разпредели обем от около 2-3 литра.

Засаждане на фуксия в саксии

Как да засаждаме разсад в саксии

Препоръчва се да се засаждат разсад в висяща сеялка, тъй като кореновата система става здрава и устойчива на външни влияния. Преди засаждане се препоръчва обилно навлажняване на земята и пресаждане на цветето по метода на трансбордиране. Това ще предпази чувствителните корени от нараняване.

Когато засаждате младо кълно от ампелен сорт в саксия, то се накланя леко, като го поставя по-близо до ръба на саксията. В близко бъдеще това ще направи възможно образуването на каскаден водопад с ярки съцветия от буен храст. По-добре е да изберете глинен съд. Той ще предпази кореновата система на цветето от летните жеги и изгаряния.

Спазвайки правилата за отглеждане и грижа за младите издънки, собственикът ще получи удивително красив храст. Ще ви радва с ярки пъпки и буйна зеленина дълго време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина