Как да отглеждаме цвете абутилон от семена у дома

Abutilon е растение, което принадлежи към семейство Malvov. Цветето се отличава с оригиналната форма на листата, които приличат на клен. В Русия можете да намерите няколко разновидности на цветя: хибридни, амазонски, райета и месопотамски. Как да отглеждаме закрит abutilon, какъв вид домашни грижи да предоставим са въпроси, които тревожат много производители на цветя в Русия.

Абутилон (вътрешен клен): домашни грижи

След като сте купили домашен клен, как да се грижите за него трябва да се измисли веднага. Абутилон е светлолюбиво растение, което предпочита разсеяното осветление. Цветето е най-добре поставено на перваза на прозореца, който е обърнат на запад, изток или югоизток.

Как изглежда

Влажност

Твърде сухата атмосфера в стаята може да доведе до спиране на цъфтежа и падане на листата. Подобна ситуация може да възникне в началото на отоплителния сезон. Не поставяйте цветето до нагреватели.

За ваша информация! За да предотвратите падането на листата, можете да поставите поднос с вода до саксията.

Изисквания за осветяване

Липсата на осветление води до бланширане на листата и разтягане на стъблото. През лятото саксията с растенията се препоръчва да се постави на открита тераса. Не пръскайте цвете, което е на пряка слънчева светлина. Това може да причини изгаряния.

Температура на въздуха

Вътрешният абутилон у дома се нуждае от специални грижи. Теченията представляват заплаха за вътрешния клен. Оптималната температура на въздуха в къщата през лятото трябва да бъде около 16-25 ° C. При горещо време настройката на пъпките спира. В този случай е необходимо да се напръскат растенията.

Важно е да не се оставя почвата да изсъхне, тъй като абутилонът ще започне да отделя пъпките. Липсата на влага се проявява под формата на пожълтяване на листата. По време на вегетационния период трябва да подхранвате растението с минерални и органични торове 1 път на 14 дни.

Кленът е домашно цвете, грижата за което е различна, например, от здравец. През зимата се наблюдава намаляване на растежа на растенията. Цветето не се нуждае от допълнителна примамка. Оптималната температура на въздуха в помещенията през зимата трябва да бъде около 18-22 ° C.

Забележка! Чрез редовно поливане можете да избегнете изсушаването на почвата. За да предотвратите хипотермия на кореновата система, можете да поставите саксията върху парче стиропор.

Как се умножава

Има няколко начина за размножаване на закрити кленови дървета.

Резници

За да завършите процедурата, трябва да вземете апикалните издънки. Те се поставят в смес от пясък, торф и субстрат. За да се създадат парникови условия, резниците се покриват с покритие от пластмасова обвивка. Растението трябва да се проветрява периодично.

Първи издънки

Важно! Предимството на вегетативния метод за размножаване на абутилон е запазването на цвета на листата на цветята.

За да подготвите посадъчния материал, трябва да следвате инструкциите стъпка по стъпка:

  1. Първо трябва да изрежете резниците от здрави издънки. Дължината им трябва да бъде около 10-14 cm.
  2. Разрезът на резника трябва да се поръси с въглен, за да се предотврати растежа на патогенни микроорганизми.
  3. Задължително е да премахнете листата и пъпките от дъното на растението.
  4. След това резниците се поставят в подготвената почва. Можете да ускорите процеса на образуване на корени с помощта на разтвор на циркон.

Забележка! Методът за присаждане е от полза, тъй като ускорява процеса на отглеждане на вътрешен клен.

Семена

За да отглеждате абутилон от семена, трябва да обработите посадъчния материал. Вместо разтвор на калиев перманганат, градинарите започнаха да използват по-ефективни средства за дезинфекция на семена (фитоспорин, триходермин).

Всяко семе трябва да се накисва във вода с температура 15 ° C. Кълновете трябва да се появят в рамките на 21 дни.

Когато отглеждате абутилон, можете да използвате хибрида Джулиета. Височината на растението може да достигне 1,5 м. Абутилонова хибридна смес "Bellevue" се счита за непретенциозно цвете. Отглеждането от семена изисква задължителната подготовка на материала от производителя.

Присадка

Има възможност за формиране на различни сортове растения върху един ствол на абутилон.

Подрязване

За да отрежете абутилон, трябва да вземете предвид времето от годината. Издънките се подрязват най-добре през пролетта. Без резитба, абутилон не само губи формата си, но и практически престава да цъфти. Освен това е необходимо да се оформи красива корона с височина до 1,5 м.

След резитбата зелените се възстановяват напълно в рамките на няколко седмици. Издънките трябва да бъдат прищипани до 1/3 от първоначалната дължина. След процедурата растението трябва да бъде пренесено в топла стая.

Как се извършва резитбата на abutilone

Забележка! При резитбата височината на растението трябва да бъде около 30 см. Постепенно можете да отглеждате стандартен храст.

Подходяща почва

Оптималната почва за абутилон трябва да има достатъчен капацитет на влага и въздухопропускливост. За да се избегне хлороза, рН трябва да бъде между 6-7.

Готова почва за цвете, която може да се купи в магазина

За да отглеждате абутилон, можете сами да подготвите почвата. Като основа се използват торф и хумус с висок балон. Към готовата смес се добавят минерални торове. В каква пропорция да се смесва:

  • 2 парчета земя;
  • 1 част хумус;
  • 1,5 части едър пясък.

Борба с болести и вредители

Насекомите са опасни за абутилон: белокрилка, паяк, брашнесто дърво, мащабно насекомо. Паразитите се хранят със сок и могат да убият растението.

За да идентифицирате вредни насекоми, трябва редовно да проверявате листата и стъблата за външни повреди. За елиминиране на кърлежи и белокрилки се използват фунгициди, които могат да унищожат вредителите.

Появата на цвете, засегнато от белокрилка

Когато са засегнати от брашнеста мана, в горната страна на листата се появява бял цвят. Можете да се справите с вредителите, като използвате фон дьо тен. Масивната инфекция с бяла муха води до пожълтяване и падане на листата. За да се спаси абутилон, цветето трябва да се третира с пиретрумна суспензия или разтвор на децис.

Лезията на брашнеста буба се проявява под формата на характерна плака, която затруднява достъпа на въздух и светлина. В този случай листата на цветето започват да се навиват. Болестта има отрицателен ефект върху кореновата система на цветето. Можете да се отървете от брашнестата брада, като я третирате с памучен тампон, потопен в алкохол.

Важно! Засегнатите области трябва да се третират с карбофос.

Какво да направите, ако листата пожълтяват

Защо листата на абутилон пожълтяват? Има няколко фактора, които водят до това:

  • Абутилон липсва светлина или хранителни вещества;
  • нередовно поливане;
  • растението е засегнато от вредители.

Пожълтяване на листата поради липса на азот

При липса на микроелементи листата на абутилон започват да падат. Цветарите отбелязват забавяне на растежа на растенията. Комплексните минерални торове Ferrovit могат да се използват като подхранване. Жълтите листа могат да изглеждат в латентно състояние, когато цветето спира да се развива по естествени причини.

Защо листата на абутилон се извиват

Листата на Abutilone пожълтяват и опадват поради неподходящи условия на околната среда. През лятото оптималната температура трябва да бъде между 16 ° C и 25 ° C. Освен това растението реагира на изобилието от слънчева светлина.

Какво да правите, ако листата на Abutilone падат

Увяхването показва недостатъчно поливане. Недостигът на микроелементи се проявява под формата на падане на долната зеленина. Abutilon хвърля листа, ако кореновата система се разпадне поради висока влажност.

Причината за това може да е неправилно поливане, твърде висока температура или липса на светлина. Също така си струва да инспектирате растението за признаци на увреждане от вредители. Отпадането на листа може да е свързано с намалена дневна светлина. Този процес показва подготовката на абутилон за зимния сезон.

Абутилон е светлолюбиво растение, обичано от много производители на цветя. Не трябва да поставяте саксия до цветни уреди. Оптималната температура на въздуха през лятото трябва да бъде в диапазона 16-25 ° С. И тогава ще цъфти през цялото лято и ще радва дома с пъпките си.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина