Цвете Pentas: домашни грижи и възможности за отглеждане на семена

Пентасът е цвете, широко използвано за декоративни цели както на открито (в пръст или саксии), така и на закрито. Той е ценен заради красотата на своите огромни цветя, които привличат голям брой колибри и пеперуди в дивата природа в родината си. Пентас ланцетен е популярен в цветарството като домашен вариант. Този вид обикновено се приема за създаване на хибриди със забележителни цветове.

Описание на уличните и закрити цветни пента

Пентасът е растение, произхождащо от Африка. Той е известен като египетската звезда. Има прости зелени листа с доста забележими жилки. Основните видове от този род са Pentas Lanceolata, Pentas Nobilis, Pentas Longiflora, Pentas Bussei, Pentas Zanzibarica. Името на рода идва от гръцкото "Pente", което се превежда като "пет" - пет листенца на цветето, а латинското "Lanceola" - "копиевидно" - подчертава външния вид на листата. Използва се за оформяне на градински интериор или засаждане в саксии за украса на балкони и тераси.

Ланцетни пента

За ваша информация! Цветето е идеално за места със средиземноморски климат.

Въпреки факта, че животът му в умерен климат е доста кратък, лекотата на грижи и сеитба, както и високата му декоративна стойност, го правят много интересен вид. Например, Starla Mix pentas се използва за декорация на тераси и балкони, а Graffiti pentas е много ефективно цъфтящо закрито цвете.

Това е многогодишен храст, който може да нарасне до максимална височина до 1 м. Той има овална и копиевидна зеленина със зъби, разделени на две части. Цветовете са с форма на звезда, появяват се през лятото, дори в райони с преобладаване на суров климат. Те обикновено са розови или бели, но по-новите сортове са внесли нюанси на лилаво, лавандула и смесени цветове като розово с червени центрове.

Забележка! В градината той перфектно създава цветни петна в комбинация с други растения, също чудесно за засаждане по краищата на големи храсти.

Правилно отглеждане на цветето на пентаса

Египетската звезда расте добре в открити контейнери и дори може да направи добро стайно растение, ако получи достатъчно светлина. Той расте и се развива най-добре, когато е изложен на слънце и във влажна, дренирана почва. Може да се адаптира към по-малко слънчеви условия, но цъфтежът му няма да е толкова обилен. Сякаш цветето не е подходящо за засаждане в пълна сянка, там ще бъде податливо на патогенни гъбички.

Пентас Старла

Температура

Pentas Lanceolata е тропическо растение, което обича топлината и интензивната светлина. В особено горещите дни пентасът отслабва и изсъхва, поради което е за предпочитане температура от 20-25 ° C.

Важно! Въпреки че пентасът обича слънцето, не можете веднага да го поставите на южния прозорец. Без постепенно обучение цветето ще изгори. През лятото може дори да се наложи да засенчите прозореца.

В многоетажна сграда е по-добре да прехвърлите цветето на балкона, а в частна къща - в градината. Pentas Lanceolata толерира добре течения, така че честото проветряване няма да му навреди. Силните студени ветрове в градината се носят от цветето благодарение на правилното местоположение. Пентасите са най-добре засадени близо до стена или заобиколени от по-силни екземпляри.

През август-септември е необходимо да смените горната почва в контейнера и да поставите растението на северния прозорец. Хидратирайте либерално.През октомври Pentas Lanceolata може да се пренареди на южния прозорец, а през ноември ще цъфти.

Влажност

За цвете режимът на влажност трябва да се поддържа около 60%. При пръскане е по-добре да не падате върху съцветията. Палет с мокра експандирана глина и мъх се е доказал доста добре. Ако го засадите в саксия за цветя, не забравяйте да направите дренажен слой от малки камъчета на дъното, което ще помогне за премахването на излишната вода.

Поливане

Необходимо е да се вземе утаена вода, а също и след поливане, да се прилагат минерални торове с фосфор, които стимулират развитието на пъпки. Тъй като сухата почва може да доведе до пожълтяване, през есенно-зимния период трябва особено да наблюдавате честотата на поливане.

Растението може да се адаптира към различни видове почви, но предпочита богати почви и леко влажни почви с дренаж. Когато се отглежда на открито, цветето трябва да бъде засадено след изчезване на риска от повтарящи се слани. Излишната влага и поливането е много вредно. В края на есента и зимата е необходимо да се полива само малко.

Поливане по различно време

Подхранване

По правило пентасът цъфти няколко пъти на сезон. Pentas Lanceolata не може да се накара да цъфти непрекъснато, но може да се повлияе на продължителността на този процес. Храненето на цвете значително увеличава този период, но не трябва да се увличате с оплождането, всяко растение се нуждае от почивка, точно както човек.

Забележка! Минералните торове могат да се прилагат на всеки 20 дни по време на цъфтежа, не повече.

Растението се нуждае от плодородна почва, но не обича високите нива на сол. Pentasu е подходящ за декоративни широколистни растения. Честите трансплантации също са важни. Саксията бързо става тясна поради факта, че цветето енергично расте бързо вкореняване издънки. Pentas Lanceolata се трансплантира на всеки 1-2 години.

За увеличаване на зелената маса е препоръчително да се наторява през пролетта с гранулиран тор с бавно освобождаване, както и с компост, за да се спести вода и в същото време да се избегне появата на плевели, които могат да се конкурират за хранителните вещества в почвата. Почвата трябва да е слабо кисела (рН 6,5).

Подрязване

Pentas не е много придирчив. Съвсем лесно е да наблюдавате здравето му, но е много по-трудно да получите перфектния външен вид от него: той се навежда някъде, пълзи, простира се. За всякакви отклонения от необходимия външен вид, прищипете цветето. Честото подрязване на издънките ще помогне да се поддържа красотата и спретнатия външен вид на растението. Прищипването се извършва само между фазите на цъфтеж.

Размножаване от семена

Отглеждане на цвете пентас от семена и резници

Този вид се размножава доста лесно от резници или семена. В първия случай, през пролетта, се препоръчва да се отрежат издънките и да се потопят в кореновия хормон. След това резниците се пускат в предварително навлажнен пясък и се оставят да пуснат корени. След няколко седмици новото растение ще започне активно да расте и да се развива.

Плодът съдържа много кафяви семена в яйцевидни капсули, разделени на четири клапана. Всички имат добра кълняемост в продължение на няколко години. Отглеждането от семена ще ви позволи бързо да получите нови екземпляри, но цъфтежът на растението ще дойде много по-късно от тези, които са израснали от резници. Отглеждането от семена е подходящо за пентасите на Starl и много други сортове. Брането на разсад ще се изисква след 4-6 седмици.

Забележка! Не е необичайно да се намери твърдението, че Pentas lanceolata е едногодишен. Това може да се счита за вярно само ако не го подмладите, като отрежете удължените стъбла. Необходимо е редовно да се купуват семена или да покълнат резници, тъй като храстите се разпадат след няколко години.

Въпреки че Pentas Lanceolata е в състояние да радва с цветята си през цялото лято, по-добре е да го оставяте да почива периодично през този период. Класическият зимен цъфтеж ще донесе много повече радост.

За градина е по-добре да отглеждате пента от семена.Посадъчният материал трябва да бъде засаден в земята при температура най-малко 20 ° C. Първите издънки на пентасите ще се появят след 1-2 седмици. Разсадът може да бъде засаден през май. За вътрешна употреба резниците могат да се поставят директно в земята.

Пентас Старла в градината

Описание на грижите

Египетската звезда е вид с ниска поддръжка. Докато има достатъчно вода, слънце и топлина, тя ще се развива добре и ще цъфти в голям брой пъпки. След това е необходимо да се отстранят изсъхналите съцветия, за да се стимулира нов цъфтеж. Освен това се препоръчва подрязването на храста, за да му се придаде по-компактна форма, в противен случай съществува риск храстът да се разпадне на няколко части, след което вече няма да бъде спасен.

За ваша информация! Домашните пентас влизат в хибернация след края на цъфтежа.

Листата могат да бъдат атакувани от различни гнили заболявания. В случай на повреда си струва незабавно да се третира със специален агент (фунгицид). Може да бъде атакуван и от листни въшки и мошки. Инсектицидите са работили добре срещу тях.

Цветът на пентаса е в състояние да радва собственика в продължение на много месеци, дори с минимална поддръжка. Основното е да се следи осветлението, да не се преовлажнява почвата и да се следи състоянието на короната.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина