Цвете Godetia - отглеждане от семена у дома

Годеция е едногодишно цвете от семейство Киприански. Класифициран е като сорт Clarkia поради лекото си прилика с него и яркия си цвят. Днес това растение (произхождащо от Северна и Южна Америка) се е разпространило по целия свят, превръщайки се в акцент в декорацията на цветни лехи, балкони и улични палети.

Големите пъпки на годеция радват очите за дълъг период от време. Това е едногодишно и студоустойчиво растение с прави, разклонени и разперени клони, украсени с големи листа. Пъпките са като камбани с диаметър от 4 до 8 cm.

Условия за отглеждане в открито поле

Много градинари харесват Godetia поради нейната непретенциозност в грижите, лесно е да се отглежда при всякакви условия. Способността му да се адаптира бързо му позволява да избира лоялни условия за отглеждане. Затова тя е чест посетител на цветните лехи в задния двор.

Годезия

Полезно. Азалията и годецията са малко сходни помежду си - смес от тези цветя може да бъде закупена в магазините за цветя.

Когато избирате място за засаждане, струва си да дадете предпочитание на зони без вентилация и с лека полусянка. Не е много взискателен към почвите, но най-добре вирее на глинести почви. Простотата на годецията за нагряване му позволява бързо да се възстанови през пролетта след внезапни промени в температурата. Тази способност също така позволява на градинарите да се наслаждават на цъфтежа на растението до първата слана през есента.

Отглеждане на годеция

Важно! За сортове с обилен цъфтеж е необходима жартиера на храсти, тъй като пъпките са достатъчно големи, издънките под тяхното тегло могат да се огънат силно към земята и понякога да се счупят. Това ще навреди не само на самото цвете, но и на цялото растение.

Заслужава да се хранят цветни храсти два пъти в сезона с готови торове за цветни култури. Ще бъде по-добре, ако дозата за подхранване е малко по-ниска от описанието на опаковката, тъй като годецията реагира силно на храната. Прекомерният прием на хранителни вещества може да повлияе неблагоприятно на растението.

Поливането трябва да се организира по-строго, тъй като влагата и нейният застой могат да причинят увяхване на надземната част, както и гниене на кореновата система. За да се предотвратят тези проблеми, е необходимо да се организира проста дренажна система по време на засаждането (изсипете камъчета или експандирана глина на дъното на дупките или саксиите). Ако въпреки това растението е страдало от преовлажняване, засегнатият цветен храст трябва да бъде напълно отстранен от цветното легло, за да се предотврати разпространението на гнилостна болест на корените.

Избледнелите пъпки трябва да се отстранят веднага след увяхването. Тези действия ви позволяват да запазите декоративността на растението, а също и да го стимулирате да полага нови издънки и обилно образуване на нови съцветия.

Полезно. Годецията е обичана от листни въшки и бълхи. Затова тя често страда от тези насекоми на закрито и на открито. За да предотвратите появата или да унищожите вредителя, можете да използвате прост инструмент - разтвор на сапун за пране. Трябва да се пръска при засаждане при слънчево време или поне 12 часа преди дъжд.

Начини за размножаване у дома

Основният начин за размножаване на парцел или у дома е годеция, отглеждаща се от семена. Можете да посеете семена върху разсад или директно в земята.Семената на тази цветна култура са доста издръжливи, така че покълването може да продължи 3-4 години.

Отглеждане от семена

Как да събираме и приготвяме семена

Няма специални мерки за подготовка на семена за сеитба. Единствената точка е обработката с калиев перманганат. Преди сеитбата семето се поставя в слаб разтвор за 30-40 минути. Някои градинари след такава обработка смесват семената с пясък за по-добра сеитба, тъй като са много малки и мокри.

Избор и подготовка на почвата за сеитба

Не се изискват специални препарати за основата. Ако е закупен в магазин, можете да посеете семена в него и периодично да проверявате за покълване. Ако решите да приготвите сместа сами, трябва само да запазите пропорциите в приготвянето:

 • Торф - 1 част;
 • Градинска земя - 1 част;
 • Пясък - 0,5 части.

Условия за покълване

Отглеждането на годеция от семена у дома не изисква създаване на оптимална опция за покълване. Всички негови видове покълват добре, дори когато сеят семена преди зимата, основното е, че температурата не пада под 25 градуса под нулата, с топенето на снега ще се появят първите издънки. В руските градини най-често се среща аделия годеция, отглеждането й се дължи на факта, че пъпките й много приличат на буйните цветя на азалия.

Ръководство стъпка по стъпка за отглеждане от семена

За да се получат безупречни издънки на годеция чрез засяване на семена за разсад или веднага на цветна леха, трябва да се вземат предвид няколко агротехнически правила.

Когато сеете семена на открито, първо трябва да изберете място, защитено от течения и пряка слънчева светлина. Поради студоустойчивостта си семената могат да се засяват на открито легло веднага след топенето на снега. Сеитбата може да се извърши в земята до началото на май, като се извършват следните работи на етапи:

 • почвата на площадката се изкопава предварително преди сеитба с въвеждане на хумус или торф;
 • браздите се организират с дълбочина 2-3 см, на разстояние 10 до 15 см една от друга;
 • изсипете всеки от каналите с топла вода преди засаждане;
 • семената се засяват на 1-2 парчета на разстояние 5-6 см едно от друго;
 • браздите се поръсват с пръст и се „затръшват“;
 • посевите периодично се проверяват, плевят и се пръскат.

Отглеждане на годеция у дома с разсад

При разсадния метод на засяване на годеция семената се засяват в кутии с изчисляването на разсаждането на разсад в земята вече през 15 април. Процесът на разсад започва вече в края на февруари - началото на март.

Засяване на семена от годеция

За разсад:

 1. Контейнерът за сеитба се подготвя: той се измива, дезинфекцира.
 2. В дъното на кутията се изсипва дренаж (камъчета, камъчета или експандирана глина).
 3. Почвата се излива в контейнера. За цветните разсад е най-добре да използвате специална готова смес.
 4. Ако контейнерът за разсад е разделен на клетки, във всяка от тях се засяват по 1-2 семена, ако не, по 1-2 семена се засяват на всеки 1-1,5 cm.
 5. Сеитбата леко се поръсва с почвена смес и се напръсква от спрей.
 6. Контейнерът е покрит с фолио или стъкло.

Разсадът ще се появи след 10-14 дни. Когато на всеки изпражнения се появят 3 листа, разсадът трябва да бъде изрязан. Разсадът на годеция е труден за трансплантация, така че е по-добре да изберете саксии от торф, да използвате готови цветни субстрати за разсад. Ако това не бъде открито или засето в смес от собствения ни препарат, извършете внимателно процедурата за гмуркане, след което засадете в почвата бавно, без да увреждате кореновата система.

Разсад на годеция

 1. Важно е да се установи умерено поливане без застой на влагата след пресаждането.
 2. Разсадът обича много светлина, така че трябва да бъде изложен на перваза на прозореца, но слънцето не трябва да го удря много.
 3. Постепенно разсадът трябва да се изнесе на балкона, младите растения се нуждаят от аклиматизация, така че трябва да се втвърдяват ежедневно, започвайки от два часа на ден.
 4. Преди засаждане на постоянно място е добре да се изкопае земята, да се подготвят дупките на разстояние най-малко 15 см една от друга и да се трансплантира растението заедно с бучка пръст, предпазваща корена. Пространството между храстите може да бъде покрито с торф, тревни резници или дървени стърготини.

Влажност

Много е важно да не се допуска стагнация на вода на площадката или в саксии (в зависимост от това как е решено да се използва растението в озеленяването). Преовлажняването на почвата може да доведе до загниване на корените и смърт на цялото засаждане.

Температура

Семената покълват с настъпването на температура над нулата, така че всяка положителна температура е оптимална за годеция.

Осветление

За появата на приятелски разсад се изисква много светлина, но не бива да се натрапва. Слънчевите лъчи вредят на растение за възрастни и още повече на разсада, поради което се изисква засенчване на кутиите с посеви, засаждането на разсад на постоянно място също се изисква в полусянка.

Това са простите правила за това как можете да отглеждате годеция у дома или на открито без затруднения. Основното нещо е да го засадите на засенчено място, така че да не получи изгаряния, а също така да завържете издънките, така че всяка цветна пъпка да не потъне силно на земята.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина