Как се полива парично дърво у дома

Едно от популярните домашни растения в Русия е Crassula, по-известно като дървото на парите. Неговите плътни, заоблени закръглени листа много приличат на монети. В допълнение към декорирането на интериора се смята, че отгледано с любов дърво може да донесе късмет и финансово благополучие на къщата.

Дебелата жена обикновено е непретенциозно растение; не е трудно да се грижи за дървото дори за начинаещи цветари или за тези, които винаги са заети. Основният и основен елемент на грижата за дебела жена у дома, осигуряваща нейното здраве и успешен растеж, е компетентното поливане. Подхранването се извършва със специални смеси на всеки половин месец и само през лятото, когато растението се развива активно.

Характеристики за поливане

Колкото по-пищна е короната на дървото и месестите му листа, толкова по-активно расте благосъстоянието на семейството, според последователите на Фън Шуй. В допълнение, изобилната зеленина на Crassula неутрализира отрицателната енергия. Правилното и навременно поливане, проведено с добро настроение и любов, може да превърне младото кълно в пълноценно парично дърво.

Това растение, както всеки жив организъм, има свои собствени изисквания за качеството на водата. Например кореновата му система не понася студено поливане от чешмата. Преди да овлажните почвата в саксията, оставете водата да се утаи и да се затопли до стайна температура. Трябва да се съхранява в отворен контейнер, за да може хлорът, добавен към чешмяна вода, да ерозира. Още по-добре, поливането с разтопена вода, получено чрез замразяване във фризер и последващо размразяване, ще повлияе на здравето на цветето - по този начин от него се отстраняват вредните за растенията химически примеси.

Поливане на паричното дърво с лейка

Поливането на растението трябва да бъде много умерено, препоръчително е да се извършва от лейка с удължен чучур, водата трябва да тече бавно, без да образува локви в зоната на корена. Ако течността проникне в тигана под саксията, тя трябва да се отцеди с парцал (и да не се оставя да се насити, както се прави за други закрити цветя) няколко десетки минути след поливането.

Допълнителна информация. След овлажняване горният слой на почвата трябва да се разхлаби, за да се снабдят корените с въздух.

Вторият начин, как да се полива дървото на парите, е да се подава вода през палета на няколко прохода, докато основата се импрегнира напълно. В този случай е необходимо да се гарантира, че излишната влага не остава в него, в противен случай корените могат да започнат да гният.

Поливане на дебела жена по различно време на годината

За да може дървото на богатството винаги да е буйно и приятно за окото, условията и интензивността на поливането трябва да се диференцират в зависимост от сезона.

Тъй като е африканец и представлява род сукуленти, паричното дърво с помощта на листа, клонки и основния ствол може да съхранява голямо количество влага, така че да може да се изразходва малко през сухи периоди. Ето защо, за здравето на дебела жена, недостатъчната влага се понася по-лесно от излишъка.

Поливане на паричното дърво през палета

В студения период растението е в латентно време. Необходимо е да се задържите, за да не напоите отново "лошото цвете", дори ако почвата близо до багажника изглежда напълно суха.

Когато дойде пролетта, паричното дърво, както повечето растения, започва активен поток от сок, то започва да расте и активно да формира нови листа. През този период е необходимо да се увеличи броят на поливките, в зависимост от условията на отглеждане и вида на дебелата жена.

Дебелата жена може да се справи без вода доста дълго време, в никакъв случай не бива да се полива ежедневно. Достатъчни са две поливки седмично, в студения период още по-малко (необходимият минимум е няколко пъти месечно). Необходимо е обаче да се съсредоточи основно върху състоянието на почвения субстрат в саксията за всяко конкретно растение: сухо или все още мокро. В идеалния случай тя трябва да остане влажна в средата и суха в горните слоеве.

Колко често да се полива дървото на парите през лятото

Колко често трябва да поливате дървото на парите през лятото? Много неопитни любители на цветя на закрито вярват, че през това време растението трябва да се полива възможно най-често. Препоръчително е обаче да ограничите количеството на овлажняване няколко пъти на всеки десет дни.

През лятото паричното дърво се полива по-често.

Необходимо е да се следи състоянието на почвения субстрат в кореновата зона, тъй като той може да е сух, докато земята под него е все още влажна. Ако в същото време започнете отново да поливате паричното дърво, корените могат да изгният, защото са много чувствителни към излишната влага.

Важно! Ако растението, през горещото лято, въпреки това започна да губи листа поради гниене на корените, то може да бъде реанимирано чрез премахване на мъртвите части и пресаждането му в сух субстрат, като постепенно се навлажнява до цялата дълбочина на саксията.

Поливането през есенно-зимния период

В периода след горещо лято е препоръчително да държите почвата в контейнери, където паричното дърво расте в изсушено състояние. Поливането се извършва веднъж седмично, тъй като есента се счита за подготовка за зимуване на растение със забавяне на потока сок и влизане в състояние на покой.

През зимата честотата на навлажняване на основата е значително намалена. Ако дървото зимува при стайна температура, топло, достатъчно е да му давате вода веднъж месечно. Ако растението стои в хладно помещение през този период, изобщо не можете да го поливате.

Почти няма нужда да се полива дървото на парите през зимата

По това време на годината (от ноември до март) цветето си почива, набира сила за новия сезон. В края на зимата дебелата жена отново се прехвърля в топли условия и се полива по-често.

Ако се грижите за растението по този начин, зеленият домашен любимец активно ще изгради месеста зелена маса от листа - „монети“.

Възможно ли е да се пръска парично дърво

В допълнение към директното поливане на зоната на кореновата система, много стайни растения (например спатифилум, традесканция, хлорофитум и др.) Изискват почистване на листата от прах, овлажняване на въздуха около тях с помощта на пръскане от спрей.

Паричното дърво не е толкова придирчиво, изобщо не е необходимо да го пръскате редовно. Ако обаче стаята е прекалено гореща или въздухът е сух, можете да напръскате растението малко от спрей с обикновена стояща (или по-добре стопена) вода при липса на пряка слънчева светлина.

Забележка! При пръскане е препоръчително да се покрие почвата в кореновата зона и близкия стъблен кръг с парче полиетилен, така че влагата да не прониква в субстрата и да не води до ненужна влага.

Понякога можете да напръскате листата на копелето с пулверизатор

Листата с форма на монета могат периодично да се избърсват от натрупването на прах с влажна кърпа. Също така е необходимо да се осигури правилен въздушен поток, т.е. проветрете стаята, където има гърне с дебела жена.

Как да разбера дали едно дърво има нужда от поливане

Доста лесно е да отговорите на този въпрос за начинаещи цветари - просто трябва да погледнете почвата и внимателно да я опитате с пръст. Ако той усети сухота по-дълбоко от една фаланга, е необходимо да напои дървото.

Ако се ръководите само от външен преглед, можете да сбъркате, защото често най-горният слой на почвата може да изглежда сух, а под кората субстратът дори ще бъде подгизнал. В такава ситуация дебелата жена не се нуждае от допълнително поливане, а от разхлабване на горния слой.

Помня! През студения сезон почвата ще изсъхне по-бавно (поради което през зимата количеството поливане значително намалява) и по-бързо през горещия летен сезон.

Ако не е възможно да се полива копелето (например при напускане на почивка), можете да изсипете мокра експандирана глина на земята. Той ще изсуши излишната влага и ще я върне при нужда.

Оптимална температура и влажност в помещението

Определящият фактор при вземането на решение колко често да се полива дебелата жена са условията за нейното отглеждане. Така че през лятото, когато контейнер с растение е на балкона, в горещ въздух, той ще трябва да се полива по-често поради увеличената скорост на изсъхване на почвата.

Оптималните температурни показатели за активен растеж на паричното дърво са от 19 до 25 градуса по Целзий. Ако температурата надвиши тази граница, издънките на паричното дърво стават твърде удължени, а заоблените листа стават малки. За есенния период температурата може да бъде намалена до 15 градуса, през зимата, когато цветето се изпраща за зимуване, е достатъчно да се поддържа плюс пет градуса топлина. При по-ниски температури обаче растението може да умре.

Дебелата жена се чувства чудесно на открито.

Достатъчно ниво на осветление също влияе върху успеха на растежа на нови "монети" - листа, в противен случай растението ще започне да губи листа и да изсъхне. В този случай е необходимо да се гарантира, че пряката слънчева светлина не попада върху дебелата жена, в противен случай върху листата ще се появят изгаряния. За да избегнете такава ситуация, през лятото можете да спуснете растението от перваза на прозореца на пода до прозореца, тъй като там ще бъде малко по-хладно, но оптималното ниво на осветеност ще остане.

Дърветата обичат чист въздух, така че можете да поставите саксиите с тях на балкона или в градината под сянката на короната на дървото.

Как се полива дървото на парите след трансплантация

Необходимостта от трансплантация на парично дърво възниква, когато корените на растението станат толкова дълги и разклонени, че сплитат цялата земна бучка в саксията. Такива растения се преместват в съд с по-голям диаметър. Младите дебели жени трябва да се засаждат на ново място всяка година, по-възрастните растения - веднъж на всеки три до четири години. Не трябва да правите грешка, която е често срещана за начинаещите производители - незабавно засадете младо цвете в голяма саксия. Всъщност в такъв контейнер, след всяко поливане, поради бавно изсъхване, ще се натрупва влага, което значително ще увеличи риска от гниене на кореновата система и смърт на растението. Трансплантацията се прави най-добре през пролетта, когато в дървото се възобнови активният сок.

Важно е да следвате поетапния график за поливане след трансплантация на дебелата жена. Основното правило е, че е по-добре да се дава по-малко влага, отколкото да се прехвърля.

Помня! Паричното дърво лесно се справя със сушата, докато преовлажняването може да го унищожи.

След разсаждането поливането се извършва по два начина:

  • В случай на спешна реанимация (например след наводняване) и изсушаване на въздуха на повредени корени, поливайте растението много малко и веднага след поставяне на коренищата в субстрата;
  • При планирана трансплантация не забравяйте да поливате новия „наемател“ за ден или двойка. В този случай почвената смес ще се утаи малко, трябва да се излее до желаното ниво и отново да се полива (като се избягва застоя на вода в тигана).

Поливането след пресаждането трябва да става след ден-два

В много къщи на прозореца парадира тлъсто парично дърво или Crassula. Смята се, че носи късмет и финансово благополучие. Като цяло това растение е непретенциозно, най-важното е да го поливате правилно и да спазвате температурния режим.Броят на поливанията варира в зависимост от сезоните на годината: през лятото, в жегата, това е няколко пъти седмично, през зимата, когато цветето попада в хибернация, достатъчно е веднъж месечно. Ако тези условия се спазват, дървото ще зарадва собствениците си с пищна „месеста“ зеленина под формата на монети.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина