Парично дърво - домашни грижи и цъфтеж

Crassula, чиито грижи и резитба не изискват специални знания и умения, могат да приемат формата на къдраво дърво. Без внимание и грижи ще се превърне в плевел на перваза на прозореца. Собствениците на паричните дървета ще се интересуват да знаят как да създадат подходящите условия за култура.

Как да се грижим за парично дърво в саксия

Дървото на парите ще расте и ще се развива добре, ако спазвате прости правила за грижи. Не поставяйте crassula на сянка. Оптималното място за дебелата жена е перваза на прозореца с разсеяна светлина, с изключение на проникването на пряка слънчева светлина.

Как изглежда една дебела жена у дома

Предотвратяване на хипотермия. Оптималният режим за култура е 15-25 градуса. Crassula не понася студ; при маркировка под 5 градуса той умира. Не отглеждайте растението в дълбока, широка саксия. Индивидът ще започне активно да развива кореновата система, стволът и короната ще растат непропорционално. Нормализирайте количеството тор. Дебелата жена се нуждае от хранене през лятото, веднъж на всеки 2 седмици, със сложни добавки за сукуленти.

С минимум усилия във вашия дом или офис ще расте зелен талисман на богатство.

Режим на поливане

Режимът на поливане на дебелата жена се определя от сезона. През лятото земята изсъхва бързо, почвата се овлажнява два пъти седмично. Преди да се грижите за дебела жена е важно да знаете какво да правите, ако в саксията се натрупа влага, когато листата отпаднат, корените изгният. Необходимо е пресаждане на културата в нова суха почва и отстраняване на изгнилото коренище. През есента почвата трябва да е леко суха. Достатъчно е да поливате културата 1-2 пъти седмично, като подготвяте индивида за зимуване. С настъпването на замръзване влагата в почвата се намалява наполовина. След като осигурите зимуващото растение в хладно помещение, поливането ще трябва да бъде напълно изоставено. През пролетта се връщайте към предишния режим на поливане 1-2 пъти седмично.

Важно! Дебелата жена е подходяща за топла, утаена вода, използвана за напояване.

Добър пример за капацитет и почва за crassula

Какъв пот е необходим за парично дърво

Когато решавате коя саксия да изберете за дебела жена, трябва да обърнете внимание на саксия с форма на купа: стабилна, широка и ниска. Ширината трябва да бъде пропорционална на дълбочината на саксията (близо до 20 см), растежа на културата. При възрастен диаметърът на саксията съответства на параметрите на короната. Тежкият връх ще хвърли тесен съд, коренът, който не прониква дълбоко в почвата, ще пострада. Липсата на дренаж ще се отрази негативно на водния режим и ще увеличи вероятността от стагнация на влагата.

Влажност

Интересувайки се как да се грижите за паричните дървета у дома (в саксии), за много производители ще бъде новина, че влажността в помещението не влияе на живота на сукулента. Стъблата и листата на паричното дърво натрупват влага и консумират вода през сухи периоди. Ако Crassula е във влажен климат, листата ще започнат да потъмняват и да падат. За да се поддържа чистота и еластичност, листата се избърсват с влажна гъба или салфетка. Пръскането на издънките ще доведе до гниене.

Къде трябва да стои дървото на парите

Паричното дърво предпочита топли, светли места, не понася пряка слънчева светлина.В апартамент културата често се държи на подова стойка до прозореца. Препоръчително е да отглеждате цветето от югоизточната страна. Добри резултати за отглеждане на Crassula се наблюдават от южната или югозападната страна, ако поставите саксията в полусянка. За правилното и равномерно формиране на короната трябва редовно да обръщате саксията и да прищипвате издънките.

Обича ли паричното дърво слънцето

Паричното дърво обича светлината, но пряката слънчева светлина причинява зачервяване на листата. На западните и южните первази на прозореца е препоръчително да засенчите цветето със завеса. Гадът расте добре в северната част на къщата, но по-бавно и листата са по-големи.

Парично дърво по време на цъфтежа

Цъфтяща дебела жена

Пъпките се образуват по върховете на младите издънки и се отварят през есенно-зимния период. След осигуряване на домашни грижи за тропическо растение, наречено парично дърво, цъфтежът ще се появи след пет до осем години. Преди цъфтежа културата се поставя в хладно помещение, осигуряват се подходящи мерки:

 1. Умерено поливане през есента и зимата. Прекомерната влага ще доведе до бързо избледняване на цветята.
 2. Инсталирайте флуоресцентни лампи, като се гарантира, че оптималните светлинни часове са 12 часа (в по-тъмните райони културата ще отслабва).
 3. Проветрете стаята. Дебелите жени не понасят задух.
 4. Добавяйте минерални торове, когато листата побледнеят, на всеки два месеца.
 5. Подрязвайте храста в началото на март, по време на кратък период на почивка след активен цъфтеж.

Външно съцветията са като метли с бели розови звезди, разпространяващи приятен аромат. Ако премахнете изсъхналите съцветия, периодът на цъфтеж ще се увеличи.

Къде да поставите дървото на парите, за да привлечете пари

Правилното поставяне на паричното дърво в стаята помага за активиране на финансовите потоци и решаване на материални проблеми. Според учението на фън шуй, югоизточната част на къщата е отговорна за богатството, където трябва да бъде поставена красулата. След като определите зоната на богатство, трябва да премахнете ненужните предмети, които възпрепятстват циркулацията на паричната енергия. На мястото, където се отглежда дебелата жена, си струва да поставите символи на богатство и просперитет и да поставите няколко банкноти под тенджерата. Експертите от Фън Шуй препоръчват да поставите касичка близо до паричното дърво, да говорите с растението и да обичате да опрашвате листата, в противен случай финансовите потоци ще бъдат блокирани.

Как се прави талисман на пари от дебела жена

Как да оформите парично дърво

Подрязването помага за правилното оформяне на короната, подмладяване и обновяване на растението и подобряване на растежа на нови издънки и стъбла. Процедурата ще изисква малки ножици, остър нож и ножици за подрязване.

Подрязване на старо дърво

За шикозна и красива форма културата за възрастни ще трябва да премахне горните и страничните процеси, придавайки на короната необходимата форма. Нарежете клони и издънки, така че разрезът да е с 2 см по-висок от почиващата пъпка. Резултатът допринася за интензивния растеж на дървото.

Грижи след резитба

Дебелата жена бързо се възстановява след резитбата. Няколко седмици са достатъчни, за да може растението да се възстанови в обичайните си условия. Трансплантациите трябва да се избягват.

Правилно прищипване на паричното дърво у дома

Прищипване на младо дърво

Как да подрязваме стъпка по стъпка младо парично дърво:

 • огледайте върха на главния кълн;
 • между горната розетка на листа се определя рудимент, разположен в горната част на ствола, откъдето се разгръщат млади листа, а кълновете продължават да растат нагоре;
 • внимателно прищипете издънката с пръсти, като изключите повреда на останалите листа.

Как да оформите кръгла корона на дебела жена - ако младо цвете има няколко здрави издънки, прищипете горните пъпки на страничните клони. Реколтата ще започне да расте енергично в ширина, ще бъде пухкава и ще увеличи броя на листата по цялата дължина на багажника.

Как да отглеждаме парично дърво от лист

Парично дърво се отглежда от лист по аналогия с резник. Първо листът се вкоренява във вода за една трета от издънката, поставен в почвата. Може да се засажда веднага в земята, в очакване на появата на млади издънки.

Ако няма време или желание да изчакате листата да се пуснат, можете веднага да поставите резника в субстрата, като системно го овлажнявате.

Как да отглеждаме дърво с дебел багажник

Млад индивид ще успее да направи стъблото широко; културата за възрастни не се поддава добре на подобни манипулации. Дебел ствол се получава чрез отглеждане на дълги клони. Дългите издънки имат силни основи. След като стъблото е настроено с достатъчна дебелина, дължината се отстранява. Листата в долната част на багажника също се отстраняват. Секциите се обработват с въглища и пепел. Разстоянието между почвата и отрязаните клони трябва да остане малко, можете да добавите земя. Сукулентното растение ще даде допълнителни корени и ще започне да се уплътнява в стъблото.

Формиране на дебела жена у дома

Зимата е най-доброто време за удебеляване на багажника. Подрязването се извършва през февруари-март. Горните пъпки на клоните трябва да се прищипят с пинсета или чисти пръсти. Младите издънки се откъсват с въртеливо движение, предотвратявайки увреждане на клона. Експертите препоръчват и отрязването на последните 2-3 листа. Растежът на короната ще се забави и силите на растението ще бъдат насочени към разширяването на багажника.

Ако големите клони развалят външния вид на реколтата, те се отстраняват. В напреднали ситуации те действат съгласно инструкциите стъпка по стъпка: стъблото се отрязва на необходимата височина, образувайки прав ъгъл над възрастовия пръстен около багажника, разрезът се обработва с натрошени въглища.

Как да подмладяваме и обновяваме паричното дърво

Дебелата жена се оказва възможно най-пищна и дебела, ако следвате прости препоръки:

 1. Отглеждайте едно дърво в саксия, няколко индивида в една саксия ще създадат ефект на гъсталаци, отслабват.
 2. След появата на 3-4 двойки листа между крайната двойка, трябва да се откъсне пъпка, където след време се образуват 2-3 нови пъпки. Crassula ще започне да се разклонява.
 3. Съкратете дълги клони.

Как да оформите красива корона

Няма странични стъбла - горната издънка е скъсена, образували се безформени гъсталаци - премахват се големи листа, отварящи достъп до светлина и осигуряващи проветряване на долните и вътрешните участъци на короната, където ще се появят нови клони.

Вие трябва да знаете! Не се препоръчва използването на метални пръти за оформяне и оразмеряване на храста.

Паричното дърво, ако се грижи правилно, със сигурност ще ви отвърне и ще привлече пари в къщата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина