Как да оформите парично дърво у дома

Растението crassula - то също е парично дърво или дебела жена - е много популярно сред производителите на цветя заради буйната си, разклонена корона. Но за да се оформи в привлекателно спретнато дърво, е важно правилно да се подрязват и прищипват храстите.

Защо трябва да оформите короната на паричното дърво

У дома Crassula може да нарасне до 100 см височина. Има няколко основни причини, поради които растението се нуждае от редовно подрязване и прищипване:

 • правене на короната по-декоративна;
 • увеличаване на съпротивлението на втулката;
 • укрепване на багажника;
 • създаване на отворено пространство вътре в короната, благодарение на което въздухът лесно циркулира между клоните, предотвратявайки натрупването на излишна влага;
 • подготовка за трансплантация, по време на която дълги клони могат да попречат на процедурата и да се счупят.

Обраслото парично дърво изглежда много привлекателно.

Без подрязване клоните на Crassula могат да достигнат доста голяма дължина и да се огънат неправилно. Тежестта на обраслите издънки с дебели листа оказва твърде голям натиск върху багажника, поради което той не може да поддържа изправено положение и цветето лесно се обръща с гърнето. Навременното провеждане на процедури за скъсяване на клоните на копелето помага да се поддържа балансът на короната.

Как да го направя правилно

Нарушаването на правилата за подрязване и прищипване може да причини непоправими щети на цветето. Ето защо е важно да знаете как да оформите парично дърво.

Можете да започнете нова процедура за скъсяване на издънките на Crassula само след като тя се възстанови от последната резитба. В този случай всички извити и силно разклонени издънки се подрязват, така че да се получи прав клон.

Получените секции трябва да се дезинфекцират със специални агенти. Често за това се използва разтвор на манган или натрошен активен въглен. Отрязаните части на растението могат да се използват за размножаване.

Забележка!Трябва да се вземе предвид и възрастта на растението: при млад храст долните клони и листа са напълно отрязани, а възрастното растение се нуждае от по-дълбоко изтъняване на короната.

Схеми за формиране на корона за Crassula

Основната резитба се препоръчва през пролетта. Последващите коригиращи процедури обикновено се случват през лятото, когато издънките се разклоняват активно и образуват много нови месести листа.

Флористите са разработили няколко основни схеми, според които една дебела жена се отрязва - как да се оформи корона е описано по-долу:

 • Техниката на бонсай включва постоянно отстраняване на долните издънки и листа от централния ствол, поради което той става по-силен и по-мощен.
 • Създаването на доста високо дърво с дебел гол ствол и буйна корона е възможно само при изрязване на младо растение. Процедурите за оформяне се извършват редовно през целия живот на цветето, през което всички странични издънки и листа са напълно отрязани. Премахването на клони от възрастен храст няма да даде желания резултат, но може само да навреди на растението.
 • Образуването на чист, заоблен, буен храст с малка височина е възможно чрез премахване на нови листа от багажника и съкращаване на растящите клони.
 • Получава се разтегната красула с навременно прищипване на върховете на клоните, поради което издънките от страничните пъпки започват да растат.

Цветето може да бъде оформено в почти всяка форма

След процедурата за подрязване е необходимо да се направи превръзка, като се помогне на цветето да се възстанови.

Какво да правим за буйно разклоняване на короната

Можете да отглеждате буйно, разклонено парично дърво само като спазвате правилните земеделски техники:

 • периодично премахване на излишните клони и листа;
 • чрез редовно поливане;
 • торене на растението със специално торене с азот, допринасящо за образуването на нови листа;
 • поддържане на необходимата влажност на въздуха, температура и осигуряване на достатъчно осветление на цветето в стаята;
 • предприемане навременни мерки за предотвратяване и контрол на болести и вредни насекоми.

Младото растение расте много активно, така че се трансплантира ежегодно през пролетта, вдигайки по-голяма саксия. Crassula изисква рохкава, дишаща почва, под която трябва да се постави дренажен слой. Дъното на просторна тенджера трябва да има специални отвори за оттичане на излишната влага.

Важно!При засаждане на дебела жена, органични вещества и минерали веднага се добавят към почвата, за да се укрепи кореновата система и по-активен растеж на зеленината.

Поради повишената влага в почвата, паричното дърво спира да расте, листата му притъпяват и придобиват болезнен вид, корените и стволът могат да изгният.

Отслабеното растение е нападнато от вредители. Следователно поливането на растението трябва да бъде редовно, но без застой на влагата в почвата. Препоръчително е да се провежда два пъти седмично през горещите летни дни и не повече от веднъж седмично през зимата.

Ако въздухът в стаята е твърде сух, е необходимо освежаващо пръскане. В допълнение към повишаването на нивото на влажност, тази процедура ще помогне да се освободят листата от натрупващия се прах.

Излишните издънки трябва да се подрязват в самата основа.

Паричното дърво обича доброто осветление, но то трябва да бъде засенчено от пряка слънчева светлина. Ако това не се направи, тогава върху месестите листни плочи могат да се появят черни петна от изгаряния. Трябва също да обърнете растението към светлината, така че всички части на короната да получат своя дял от осветлението.

Най-подходящата температура за дебелата жена е +16 .. + 20 ° C, с увеличаване на тези показатели растението може да започне да отделя листата си.

Забележка! Съставът на превръзките за crassula задължително трябва да включва фосфор, калий и азот.

Как да ощипам дебела жена

Не всеки цветар знае как да оформи копеле в красиво дърво. В допълнение към навременната резитба, растението се нуждае от щипка, в която горните им части се отстраняват от клоните. Тази процедура предотвратява растежа на леторастите по дължина. В допълнение, тя ви позволява да получите желаната форма на храста, което го прави разстилащ, кръгъл или пълзящ.

За процедурата не са необходими специални инструменти - върховете на леторастите могат да се съкратят ръчно. Най-честото съкращаване с пръстите на долните и горните клони, благодарение на което можете да подредите дърво в стил бонсай.

Важно!Такава процедура не само добавя декоративност към цветето, но и го освобождава от удебеляване на короната, тоест има и санитарни цели.

Прищипете върховете на леторастите с чисти ръце

Кога за първи път щипка

За първи път процедурата се извършва след появата на 4 двойки листа. Можете да оставите повече сдвоени листни плочи, но трябва да се има предвид, че тогава обраслата корона ще се окаже ненужно тежка.

Растението се прищипва, докато придобие определен вид. Не съжалявайте за малките листа, които изискват прищипване, тъй като впоследствие те ще попречат на самото растение.

Как и кога да правим превантивно прищипване

Младото растение все още няма голям брой големи, тежки клони.Ето защо, в първите години от живота, Crassulae често се опитват да формират силно дърво с мощен и стабилен ствол, който може да задържи короната в бъдеще.

Горната част на издънката се отстранява с чисти пръсти или дезинфекцирана пинсета, хващайки крайната двойка листа в самата основа. Движението трябва да бъде точно, леко усукано, не рязко. Ако листата не бъдат напълно прищипани, те ще продължат да растат, въпреки че ще бъдат деформирани.

Подрязване Crassula

Преди да предприемете тази процедура, трябва да проучите подробно как правилно да режете парично дърво. Растение, свикнало с ежегодното скъсяване на издънките, ще бъде по-лесно да се възстанови от тях в зряла възраст. Това е единственият начин да получите здраво цвете с красива корона с желаната форма.

Забележка! Всички процедури за скъсяване на издънките на растението се препоръчват да се извършват сутрин.

До младо дърво

Подрязването е допустимо само с рязко заточен инструмент, в противен случай можете да навредите на дървото. Вкъщи обикновено използват следната стъпка по стъпка техника за подрязване на млада Crassula:

 1. Долните малки издънки, както и единичните клони, са напълно отрязани.
 2. Прищипете страничните процеси.
 3. При зрели лигнифицирани клони отстранете най-външната двойка листа.
 4. Отрежете горните клони, простиращи се на височина.
 5. Всички секции се навлажняват с воден разтвор на калиев перманганат.

Парично дърво, което не е било подрязвано през първите години от живота, расте широко и активно храсти.

Забележка! Клоните се съкращават с не повече от 1/3, а разрезът се прави под ъгъл от 45 °.

След правилна резитба растението образува мощно централно стъбло

До старото дърво

Особено трябва да се съкрати парично дърво на възраст над 5 години. В противен случай централният му багажник може да се счупи, неспособен да понесе тежестта на мощните издънки и дебели листа. Обраслият възрастен Crassula се подрязва по следния начин:

 1. Определете най-широкия и силен централен багажник.
 2. Всички издънки се подрязват от дъното на растението.
 3. Отрежете всички дебели.
 4. Премахнете големи листа, както и малки издънки в горната част на храста.
 5. Секциите се дезинфекцират и смазват с градински лак.

Отрязаните части на копелето се използват за вкореняване като независими растения.

Форма на бонсай от сочна корона

Формата на бонсай има мощен централен ствол с висящи клони. Такова растение може да се получи чрез редовно подрязване и прищипване на леторастите на различни нива.

Процедурите за формиране започват да се извършват върху младо растение, като същевременно се укрепва централният ствол. За да направите това, през пролетта и лятото трябва да се изрежат ненужни клони в долната част на багажника, а горните да се съкратят. Цветето се полива редовно и се подхранва, след което стволът става по-силен и по-широк.

През първите 2-3 години, най-дебелите клони се оставят близо до дървото, което им позволява да растат, след което се съкращават до желаната дължина. След това клоните, растящи вертикално нагоре, се подрязват и краищата се отрязват от страничните. Освен това всички горни издънки се прищипват, така че клоните продължават да растат само надолу.

Тъй като издънките растат, всички излишни издънки трябва да се подрязват навреме.

Важно! Истински бонсай от дебела жена ще се получи само ако се трансплантира ежегодно при спазване на всички правила.

По-нататъшни грижи след резитбата

Подрязаното сукулентно растение трябва да се грижи правилно, за да се възстанови добре и бързо. Най-важното е да се поддържа нивото на влажност и температурата на въздуха в помещението, където се намира цветето.

Crassula с благодарност отговаря на спазването на условията на задържане

За да направите процедурата за подрязване безболезнена за паричното дърво, трябва да се придържате към следните правила:

 • ежедневно обработвайте секциите с дезинфекциращи съединения, за да могат те да прераснат добре;
 • осигурете адекватно осветление на централата;
 • задайте температурния режим в помещението в рамките на +15 .. + 18 ° C, предотвратявайки дори краткотрайна хипотермия под +6 ° C;
 • редовно торете почвата в саксията със сложни съединения за сукуленти;
 • напръскайте храста с пулверизатор и избършете праха от листата;
 • поливайте цветето на всеки 2-3 дни, като избягвате застояла влага.

Забележка! Водата за напояване трябва да се утаи поне 6 часа и да има стайна температура.

Можете да получите великолепен пухкав екземпляр от Crassula у дома само чрез правилна редовна резитба на сукулента. Обраслото добре поддържано парично дърво ще изглежда много привлекателно и ще бъде чудесно допълнение към дизайна на стаята.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина