Улични трайни насаждения сукуленти - засаждане и грижи

Наземната флора е богата и разнообразна. Сред обичайните дървета, храсти, треви, растящи в определени природни зони, има специални растения, които се различават по външен вид и начин на оцеляване в сухо време. Тази група вечнозелени месести столетници бяха наречени сукуленти, което означава способността да натрупват влага в тъканите си. Достатъчно развитата черупка и бавният процес на изпаряване през деня осигуряват запазването на водата в подути листа и стъбла.

Сукуленти - трайни насаждения на открито

Само растения със специални тъкани, способни да съхраняват вода, могат да оцелеят в региони с труден сух климат. Хората са се научили да отглеждат сукуленти в поддържаща домашна среда. Сукулентите на улицата все още се използват като екзотична декорация. Ярки кактусови цветя и месести листа, необичайни на външен вид, украсяват, оживяват слънчеви градини. Необичайни композиции в саксии, умело съставени от различни видове сукуленти, започнаха да се появяват по-често по улиците.

Композиции в саксия на улицата

Левизия

Сред сукулентите специално място заема нисък храст, осеян с големи, подобни на топки съцветия. Това е левизия. Растението се характеризира с приликата с жив букет. Комбинация от многобройни цветове и нюанси се събра в малък устойчив на суша храст.

Подмладена

Младото цвете е идеален сукулент за създаване на алпийски пързалки, долното им ниво. По време на цъфтежа той е особено подобен на кактус без шипове, който случайно се намира в Средната лента. Отглеждането на млади, размножаването на екзотично растение не е трудно, може да се вкорени във всяка почва, дори без корени.

Бакопа

Bacopa ampelous, отглеждана в окачени кошници, изглежда оригинално в уличния дизайн. Неговата уникалност се изразява в малки листа и цветя с различни цветове (синьо, бяло, розово). Тези пълзящи сукуленти са в състояние да образуват коренова система навсякъде, където издънките влизат в контакт с почвата. Прекрасна комбинация от цветове и форми се получава в близост до други флорални растения. Тук можете да експериментирате, колкото искате.

Доротеантус

Това миниатюрно южноафриканско растение се превърна в характерна черта на декорацията на градината. Сукулентите в градината под формата на този храст трансформират територията с ярки цветя и необичайно изглеждащи издънки. Много производители са избрали този вид, подобен на обичайните маргаритки, който започва да цъфти през юни и завършва в средата на есента. Такъв дълъг период на цъфтеж е възможен при подходящи грижи. Зелените листа с блясък, покрити с блестящи вили, многоцветни и дори двуцветни пъпки подчертават необичайността на дръжките.

Аптения

Южноафриканският и южноамериканският континент представиха друго вечнозелено растение, наречено аптения. Особеността се изразява в името, което на гръцки означава, че аптенията цъфти по обяд. Името е вярно. Месестите листа с яркозелена клиновидна форма с гладки ръбове са разположени срещуположно.Малки кръгли цветя цъфтят в синусите си, подчертавайки във всички лилави нюанси.

За ваша информация! Когато сукулентите в страната завършат цъфтежа, на тяхно място се появяват семенни шушулки.

Делосперма

Той се откроява сред сукулентите с появата на необичайни солени кристали на зелена повърхност, която прилича на ледена покривка върху листата. Ниските храсти са покрити по време на цъфтежа с ярко многоцветно разпръскване на венчелистчета. У дома те растат като многогодишни сукуленти, само някои видове успяват да оцелеят през зимата в градинските насаждения на лятната вила.

Делосперма е представител на сукулентния род

Spurge мирта

Градинарите се влюбиха в Euphorbia заради нейната красота, неизискващи условия. Известни са сортове едногодишни и трайни насаждения, вечнозелени храсти и дървовидни мразоустойчиви насаждения. Spurge със своята декоративност и оригиналност допринася за дизайна на граници, цветни лехи. Използва се в градински или паркови площи при създаване на скалиста пързалка или алпинеум. Там заедно с млечни растения се засаждат различни растения.

Ragwort

Броят на цъфтящите сортове е голям, най-многобройният сред тях е родът на Кръста, наброяващ около 1200 вида. Някои от тях са привлечени от необичайната си сребриста зеленина, другата част има ярки цветя, подобни на познатата лайка, третата част украсява по най-добрия начин, например бреговата линия на езерото на дача. Тревите се открояват от видовото разнообразие. Известни са дървоподобни диви растения (африкански видове), храсти и лиани.

За ваша информация! Някои прилики с кресон дадоха името на растението по руски начин.

Разнообразие от видове

Покров или пълзящи сукуленти

Градинари, ландшафтни дизайнери познават растения, които се наричат ​​почвопокривни видове. Тяхната същност е, че тези маломерни, а понякога и пълзящи фиданки се разпространяват активно в района, улавяйки територията по специален начин. Оказва се един вид килим от пълзящи сукуленти.

Седум

Това цъфтящо красиво растение дойде в средните ширини, подобно на други сукуленти, от сухи американски, африкански, евразийски региони.

Забележка! В допълнение към декоративните характеристики, седумът (другото име е седум) е известен като лекарство за облекчаване на болката, което лекува изгаряния и рани. Екстракти от сок от очила се използват широко при производството на лекарства, както и за кулинарни цели.

Преживява сушата поради естествената си способност да абсорбира и задържа вода в листата. Стъблата на седума са изправени, високи до 80 см, с съцветия с различни нюанси и форми.

Сукуленти в цветна леха

Природата не е лишила територията със сух климат с екзотична растителност. Именно там се вкорениха трайни насаждения с месести дебели листа. Хората се научиха как да ги отглеждат у дома отдавна, сукулентите започнаха да се появяват на цветни лехи, въпреки че това е рядко явление досега. Но слънчевата градина е подходяща за условия на отглеждане. Можете да опитате да засадите на малка площ под формата на едногодишни растения.

Озеленяването ще се възползва само от наличието на обемни саксии с редки растения на улицата.

Сукуленти в цветна леха

Как да създадете градина от сукуленти със собствените си ръце в страната

От неопитност, от най-благородните мотиви, е моно да се получи цветна бъркотия от красива цветна леха. Решенията, произтичащи от емоционален изблик, са неприемливи тук. Градинските сукуленти ще се загубят в това объркване, целият им чар ще се превърне в грозно място.

Както във всеки сериозен бизнес, тук трябва да планирате, да обмислите всичко внимателно, как да разбиете сайта, какви разсад да подготвите.

 1. Трябва да подготвите няколко еднакви копия за засаждане, като нечетен брой от тях е за предпочитане.
 2. Скицирайте на какви места, какви цветни петна ще бъдат поставени.
 3. Поддържайки симетрия, разпределете повтарящия се цветен такт, тоест трябва да нарисувате цветна градина.
 4. Обърнете внимание на подреждането на сребристо оцветени растения, за да придадете хармония и завършеност на плана за дизайн.

Важно! В случай на използване на контейнери за цветя, трябва да се отбележат големите им размери.

Самостоятелно отгледана сочна градина

Сукуленти за алпийска пързалка

Вашата градина, например, в региона на Москва може да бъде подобрена чрез подреждане на изкуствена алпинеум. Това действие е смело, всеки любител на цветя може да бъде оригинален на своя сайт. За тази цел се използват улични сукуленти. Добре осветената зона на градината може да служи като идеално място. Фонът ще бъде фасадата на сградата.

Въпреки това, преди да продължите с дизайна, започвайки дизайна на градината, не пречи да работите със специална литература, обогатявайки знанията за растителния свят.

Сукуленти в градината: засаждане и грижи

Необичайно красиви и непретенциозни в грижите - така се характеризират сукулентите. Във всеки регион: в Сибир, Урал и западните региони изискванията са еднакви. Те се нуждаят от много светлина, удобен контейнер или саксия за отглеждане и минимални грижи от производител.

Дизайн на жилища, публичните институции се възползват от отглеждането на непретенциозни цветни стъбла.

Сукулентите на открито: как зимуват

Зимуването на сукулентите в умерените региони стана възможно благодарение на страстта, находчивостта на градинарите и цветарите. Именно с усилията на ентусиастите кактусите и другите южни представители на растителния свят излязоха на открито. Дори зимуващи сукуленти са се появили за градината, разработени са агротехнически методи за отглеждането им на открито.

Каква почва да засадите

Колкото и да е странно, но е необходимо да се отглеждат сукуленти на открито в рохкава, бедна, глинеста и дори камениста почва. Такива условия позволяват на влагата и въздуха да проникнат свободно до корените. Що се отнася до глинестата почва, сред експертите има преценка, че този минерален субстрат отговаря на основните изисквания:

 • инерция;
 • химическа неутралност;
 • способност за задържане на вода;
 • аерация;
 • сила.

Забележка! Речен пясък, фин чакъл, активирани, но не медицински въглища, могат да се използват като разхлабващи вещества на почвата.

Не си струва да се прехранва сукулентите, поради това те цъфтят по-рядко, цветът на цветята избледнява, иглите не се развиват достатъчно, растенията губят оцеляването си през зимния период.

Алпийска пързалка в двора

Тор

Флористите не трябва често да поливат, да се хранят с черна почва и да отопляват сукуленти през зимата. Зимата е времето, когато е по-добре да оставите растенията сами, а не да оплождате. Излишъкът от тор провокира растежа на множество изтънени, слаби издънки.

През пролетта подхранването се извършва не повече от 1 път месечно с торове с ниска концентрация. Специални минерални добавки се предлагат в магазините за цветя.

Болести и вредители на сукулентите

Красивите неизискващи растения са спечелили популярност благодарение на странните си форми и лекотата на грижи. Но те могат да се разболеят от неправилна грижа, увреждане от насекоми или гъбички, гниене.

Следователно е необходимо:

 • спазвайте режима на поливане, попълване;
 • осигурете дъното на ямата за кацане с дренажна смес;
 • в дъното на вазата трябва да има дупка;
 • размножават се вегетативно през пролетта и лятото с резници, отлежаващи преди засаждане в продължение на няколко дни във въздуха, като по този начин предпазват от проникването на паразити в среза.

Разпространението в градини, паркове от сукуленти е оправдано. Оригиналността, уникалността на природното създаване създава добро настроение, облагородява територията. Основното нещо е да изберете правилните видове растения и да им осигурите подходяща грижа.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина