Как да отглеждаме теменужка от лист у дома

Съдържание:

Притежавайки дори едно растение от виолетова стая, с течение на времето цветарят задава въпроса: как да го размножава, защото развъждането е толкова интересно. Всяко растение губи предишната си красота с възрастта, но е толкова приятно да се любувате на нежните цветя на любим сорт всяка година. Знаейки как се размножават теменужките, получаването на нов изход е бързо.

Методи за размножаване на теменужки: плюсове и минуси

В зависимост от опита в отглеждането на сенполии всеки може да избере метода, който му подхожда. Полезно е да ги знаете всички, защото понякога изобщо няма избор, в зависимост от състоянието на майчиното растение.

Вкоренен лист на сенполия с бебета

Листовки

Всеки силен лист без следи от болести и разваляне може да се превърне в отличен материал за вегетативно размножаване на розетката Saintpaulia. Оптималното време е март, когато няма топлина, а денят се удължава. Но като мярка за спешно спасяване методът може да се използва почти целогодишно.

Професионалисти:

 • материалът е винаги под ръка;
 • голям изход на деца: от един лист до няколко десетки обекта;
 • почти гарантиран резултат, ако се спазват прости правила;
 • може да се извършва целогодишно.

Минуси:

 • вкореняването през март дава най-добри резултати;
 • нарушаването на режима на задържане ще доведе до смърт както на чаршафа, така и на децата;
 • минималното време за приемане на деца е два месеца.

След като сте натрупали опит как да засадите теменужки в саксия с лист, в бъдеще можете да го повтаряте колкото пъти искате, като забелязвате допълнителни нюанси.

Резници, части от стъблото

Този вид размножаване практически не се различава от листата и се използва, когато върху растението няма цял и силен лист. Затова вземете листен разрез с парче от основната жилка или изрежете централната част на стъблото. Колкото по-дълго е стъблото, толкова по-добре. Част от стъблото се взема на 1-1,5 см дължина от центъра, като се отстранява короната (ако е в лошо състояние), както и цялата долна част с корени.

Важно! За присаждане те използват много остър нож и всички разфасовки се изсушават леко и след това се обработват с алкохол.

Част от виолетово стъбло с корона и млади корени

Посадъчният материал е заровен на 1-1,5 см в земята и покрит с прозрачна капачка. В такава оранжерия през следващите 2-3 седмици жизнеспособните части на теменужката ще могат да дадат корени. Ако вземете контейнер с прозрачни стени за кацане, скоро корените ще бъдат ясно различими. Част от стъблото, подобно на стъблото, трябва да дава на деца, които след 2-3 месеца могат да бъдат внимателно засадени в отделни саксии.

Предимство: По-големите части имат повече жизненост за отглеждане на млади корени. Недостатък: при наличието на някакъв вид гъбично заболяване практически няма шанс за вкореняване.

Дръжка

Някои сортове теменужки, например химери, могат да се разреждат само в по-големи количества.Семената и листата не носят пълен набор от гени, които могат да запазят уникалната сянка на цветята и тяхната форма, както и листата. За да се получат клонинги, се вземат цветни дръжки, като се вкореняват по същия начин като листата.

Вкоренена част от дръжката

Предимство на метода: 100% запазване на всички характеристики на рядък сорт.

Недостатък: изключителна педантичност на техниката и ниска степен на оцеляване на дръжките (средно 1 от 4-5 или по-малко).

Семена

Виолетовите семена са много малки и трудни за обработка. Те практически не се срещат в продажба. Основна причина: кратък период на покълване (до четири месеца). Следователно методът се използва изключително от тези, които целенасочено се занимават с разработването на нови сортове. Плюс: можете да получите нови нюанси на цветя, като кръстосвате теменужки с различни черти.

Вкореняване на виолетов лист във вода

Можете да вкорените в почвата (2-3 седмици) или във вода (около четири седмици). Бебетата се появяват в рамките на 1-3 месеца след вкореняване. За да се поддържа оптимална влажност, чаша с листо се държи под качулка или в оранжерия.

Вкореняване на теменужки във вода

Как да вкореним теменужка от лист: подготовка за покълване

Ако листът лежи дълго време (повече от 5 часа), тогава трябва да се остави да се насити с вода с капка калиев перманганат (2-3 часа). Най-добре е да се използват листа от 2-3 нива на розетка за размножаване. Дръжката се оставя с дължина до 2 см. Ако се използва част от листа, тогава на разрязването се дава 15 минути. суха, веднага разтриване с алкохол.

Оптимални условия

Най-добре е да използвате прозрачна пластмасова оранжерия с капак. Веднъж на ден капакът се отваря за вентилация. Ако на листа има следи от повреда, тогава капакът не е покрит. Допълнително осветление не е необходимо, ако започнете работа през пролетта или лятото.

Как да отглеждаме теменужка от лист у дома в агроперлит

Този относително нов метод има няколко важни предимства пред вкореняването с вода. При агроперлит корените растат по същия начин, както в почвата, което улеснява процеса на адаптация при пресаждането в земята. Агроперлитът е стерилен, дишащ и добре задържа влагата. Може да се използва самостоятелно или да се смесва с вермикулит и торф. Стъблото средно пониква след три седмици, след което е 100% готово да го засади в почвата.

Покълване на теменужки в агроперлит

Размножаване на теменужки с лист у дома стъпка по стъпка

Можете лесно да потопите прясно нарязан лист в почвата, не се изисква подготовка, важно е само да се създадат подходящи условия за отглеждане на корени. Използването на root ще ускори процеса, но дори и без него, шансовете за вкореняване са големи.

Почвата

В чаша (5 см в диаметър) на дъното трябва да се постави дренаж (пясък, фина експандирана глина) и се правят дупки за оттичане на вода, през които е най-добре да се полива. Правилната почва за вкореняване се купува в магазина или се приготвя от тях, като се смесват вермикулит и перлит, торф, фино натрошен въглен с плодородна почва. Делът на бакпулвера е до 30-50%. Оптимална киселинност рН = 5,5-6,5.

Забележка! Опитните градинари препоръчват да се въведе малко количество ситно натрошени черупки от яйца.

Температура, влажност, осветление

Теменужките могат да растат добре в температурен диапазон от 14 ° C до 29 ° C. За възрастни растения е подходящ режим от 20-22 ° C, а за вкоренени резници - 24-26 ° C. Скокът от повече от 3 ° C на ден вече забавя развитието и повече от 6 ° C ще го накара да замръзне за дълго време. Теменужките обичат влажен въздух (над 60%), но реагират слабо на капчици вода по листата и цветята. Оптимално е да поставите саксията в допълнителна втора тава, пълна с вода, и да поддържате първата суха след поливане.

Светлината на Сенполия обича ярките, но разсеяни на източните и западните прозорци, или в сянката на по-високите растения.

Качество на почвата за засаждане на лист

За да се получи почвата с желаната разхлабеност и структура, в нея се въвеждат компоненти, които увеличават въздушния капацитет и способността да задържат влагата: вермикулит, перлит, въглен, пясък, мъх от сфагнум. Всички те не нарушават киселинния баланс и не променят бактериалния състав за по-лошо.

Важно! По-добре е да загреете подготвената почва във фурната, за да убиете плесени, болести и насекоми.

Как се размножава виолетово с дръжка

Веднага след като дръжката расте до максималната си височина и пъпките й се отворят, цветята се отрязват внимателно. Самият дръжка се изрязва възможно най-близо до точката на растеж от изхода. Трябва да има вилица с 2-3 зелени листа. Долният край е потопен в почва за теменужки и трябва да бъде покрит с прозрачна капачка отгоре, оставяйки на топло място (20-22 ° C). Поливайте саксията от пипета много рядко и внимателно, тъй като преовлажняването вреди на дръжката и нейните корени. Вкореняването отнема 2-3 месеца.

Типични грешки при покълване

Отрицателен резултат е по-често при първите опити за отглеждане на сенполия. Причини за неуспех:

 • Лист на гниене. Най-често това се случва поради преовлажняване, особено през зимата. За да се ускори вкореняването, разрезът се потапя в корена преди потапяне в почвата.
 • Водата в чашите за вкореняване се дезинфекцира с активен въглен.
 • Вкорененият лист стана летаргичен. Трябва да се постави в оранжерия и да се намали за времето на поливане.
 • Листът почерня. Това се дължи на излишната влага и слънчево изгаряне. Саксията трябва да се изнесе в оранжерия далеч от пряко слънце и да се изсуши.

Забележка! Като общо правило е по-добре да го изсушите малко, отколкото да го напълните с пръст. Когато се вкоренявате във вода, трябва да го сменяте на чиста вода всеки ден и да измивате чашата.

Виолетова трансплантация след покълване

Веднага след като се образуват гнездата на децата, те се отделят внимателно и се трансплантират в нови контейнери. Оптималното време е есента (септември-октомври). Зимата е най-лошото време. Следващият път, когато потът бъде сменен, ще бъде през пролетта (февруари-март).

Как да се определи готовността на растението за трансплантация

Сигналът за презасаждане е запълването на саксията с корени, както и бяло покритие на почвената повърхност - минерална утайка. Ако корените поддържат стените на саксията, погледнете от долните дренажни отвори, това вече е пренебрегван случай, спешно се изисква трансплантация. Целта е да се промени почвата на нова, богата на хранителни вещества. Нови корени растат от частта на стъблото, която е над почвата. Следователно растението се освобождава от старите долни листа (ако е необходимо), а стъблото е леко задълбочено.

Децата са отделени едно от друго

Забележка! Саксията може да се остави същата. С увеличаване на капацитета цъфтежът няма да настъпи, докато теменужката не усвои нов обем.

Как да изберем и подготвим почвата за засаждане

Почвата е подходяща с киселинност рН = 5,5-6,5. При избора на готов субстрат в магазин се предпочита не черната, а кафявата, богата на едровлакнести торф с висока влажност, почва. В него се смесват различни дезинтегранти с една трета от обема: пясък, въглен, вермикулит, кокосови влакна, перлит, сфагнум мъх.

Влажност, температура, осветление

След изчакване на почвата да изсъхне, теменужката се изважда от старата саксия, внимателно се отърсва от старата почва. Отстраняват се дълги, стари и изгнили корени. Долният ред листа се отщипва, ако изглежда непривлекателно, като се има предвид, че това ще отложи цъфтежа поне за месец.

Първите два дни след пресаждането не се извършва поливане, за да се даде време за зарастване на нараняванията на корените. Саксията се поставя на топло място (23-25 ​​° C). Ако въздухът е много сух (влажност 50% или по-малка), тогава се използва оранжерия.

Важно! Осветлението се изисква в продължение на 12 часа, поради което, ако дневните часове са твърде кратки, препоръчително е да се организира допълнително осветление.

Размножаване на теменужки чрез семена

Ако колекционерът има късмета да намери семена от сенполия в продажба, тогава не е твърде трудно да отглеждате сортови растения от тях у дома.

Как изглеждат отглежданите семена

Визуално е невъзможно да се разграничат жизнеспособните семена от нежизнеспособните, те са твърде малки. Цветът им варира от черен до тъмнокафяв. Единствената насока за покълване е датата на производство на доставчика.

Семена от сенполия

Как да подготвим семена за засаждане в почва

За да се разпределят семената по повърхността на почвата, те се покриват. Вземете няколко таблетки с активен въглен и ги смачкайте на прах. След това въглищата и семената се смесват. Капвайки няколко капки вода в сместа, разбъркайте внимателно. Трябва да получите малки бучки - хапчета със семена вътре.

Оптимални условия за покълване на семената

Решаващият фактор е температурата. При 20 ° C разсадът ще се появи след три седмици и при 25 ° C след две седмици. Сеитбата се извършва в контейнер по повърхността на почвата, практически без задълбочаване (можете леко да го напудрите с фин чист пясък). Навлажнява се с пулверизатор и след това се покрива с прозрачен капак или стъкло. Мястото е избрано светло, но без пряко слънце, леко засенчено.

Разсад на Сенполия

Правила за грижа за младите кълнове

За да могат посадъците да растат, но не и да се разтягат, температурата трябва да се понижи до 17-18 ° C. Поливането се извършва така, че почвата да е леко влажна, но не и влажна. Преовлажняването може да унищожи всички разсад. Гмуркайте се, когато оформяте първия истински лист в по-голям съд. След още 10 дни можете да го засадите в първите най-малки саксии (5-7 см в диаметър).

Бране на разсад от сенполия

Отглеждането на сенполии у дома е много вълнуващ процес, изпълнен с много интересни нюанси. Може да изглежда трудно, но опитът за това как да се размножават теменужки по различни начини идва бързо и резултатите определено си струват усилията.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина