Домашен клен абутилон - вътрешно цвете

Цветето абутилон е повсеместно разпространено в дивата природа в тропиците и субтропиците. Там той се чувства комфортно, това се улеснява от благоприятната среда. В други климатични зони това растение се среща само като стайно растение и расте в домовете на много производители на цветя.

Вътрешен абутилон: описание на цветето

Abutilon (вътрешен клен) е растение, популярно сред производителите на цветя заради живия си цъфтеж, който продължава почти през цялата година. Освен това за него е лесно да се грижите, което го прави подходящ за начинаещи любители на цветя, расте бързо и се размножава лесно.

Абутилон в дивата природа

Абутилон има редица други имена, които са се утвърдили сред хората. Най-популярен е закрит клен. Произхожда от специфичната си форма на листа, напомняща на клен. Друго име - китайски фенери - идва от ярките, течащи надолу цветя, подобни на фенерите в Китай.

За ваша информация! Абутилон се нарича още кабинков лифт, тъй като от неговите издънки в Китай и Индия се правят твърди влакна, от които се получават чул, въжета, въжета.

Листата на Abutilone са достатъчно широки и бързо изпаряват влагата. Това може да увеличи влажността в сухо помещение. Домашният клен не е отровно растение, той не причинява алергии, така че може да се съхранява в домове, където има малки деца и домашни любимци, които могат да посегнат на светлия му външен вид и да пожелаят да вкусят красив лист или ярко цвете. Освен това растението притежава редица лечебни свойства, които могат да се използват от любителите на традиционната медицина при лечението на някои заболявания.

Вътрешният абутилон е растение, чийто външен вид зависи от сорта. Животновъдите се опитват и постоянно се появяват нови сортове. Те са обединени от техните подобни на клен листа и спуснати ярки, доста големи цветя.

Разнообразие от разновидности на закрит абутилон

Най-често срещаните видове абутилон

Съвременните сортове домашен клен са хибридни абутилони, тоест изкуствено получени въз основа на разплоден материал. Но произходът им не е особено загрижен за производителите на цветя, тъй като резултатът най-често надминава всички, дори най-смелите очаквания. Днес домашният клен е цвете, което абсолютно всеки ще хареса именно заради изобилието от нови сортове, които са отгледани.

Абутилон Бела

Смята се, че Bella abutilon е отделен сорт растение. Но това не е така. Всъщност Бела е цяла поредица от хибридни сортове, обединени помежду си по общи характеристики.

Забележка! Този хибрид се появява в края на 20-ти век. в САЩ. Това е първият сорт, получен специално за отглеждане на абутилон на закрито на перваза на прозореца.

Сортовите характеристики на Abutilone Bell са както следва:

 • малък, компактен размер на храста (висок до 40 см), благодарение на което става удобно да се отглеждат на закрито;
 • малки междувъзлия;
 • обилен цъфтеж;
 • дълъг период на цъфтеж (цъфти от средата на пролетта до средата на есента);
 • широко отворени цветя;
 • растенията се нуждаят от минимално прищипване, тъй като се разклоняват красиво сами.

Важно! Неопитни градинари могат да се объркат с разнообразие. За да избегнете това, трябва да обърнете внимание на всички знаци на Бела наведнъж. Дори ако цветята на растението са широко отворени, но то е високо и не се храсти добре, тогава това е различен хибрид.

Абутилон Бела

Абутилон Белвю

Abutilon Bellevue е хибридна смес, сортова смес, получена чрез кръстосване на различни декоративни растителни видове, които нямат свои собствени имена, но с общи свойства, присъщи на тях. Името на сорта Bellevue се превежда като „красива гледка“. Той има следните характеристики:

 • големи цветя-камбани, чийто диаметър е 5 см;
 • малко главно стъбло;
 • малки пространства между междувъзлия;
 • храстови и клони добре;
 • разнообразие от цветове. Когато купувате семена, е невъзможно да познаете кой цвят ще попадне. Въпреки това, в една торба, като правило, се продават семена от същия нюанс.

Важно! Когато купувате семена от кабинковия лифт Bellevue, определено трябва да обърнете внимание на датата на събиране на семената. Те остават жизнеспособни само през първите две години от този момент. Колкото по-късно се събира, толкова по-голям е шансът за покълване.

Абутилон Белвю

Абутилон Жулиета

Abutilon Juliet е много обичан от производителите на цветя, благодарение на своите характеристики:

 • височината на този хибрид може да достигне 150 см;
 • висок темп на растеж. Може да расте с 50 см годишно;
 • големи до 15 см листа с издълбана форма на клен и много ярко зелен цвят;
 • може да цъфти шест месеца след поникването (при спазване на всички условия);
 • диаметър на цвете 5-6 см;
 • висока яркост на цветята. Тя може да бъде розова, жълта, оранжева, червена;
 • подходящ за отглеждане дори за начинаещи.

Забележка! Ако поставите две абатилонни растения от този сорт с различни цветове едно до друго, тогава в резултат на опрашването можете да получите абутилонови цветя от нов цвят.

Абутилон Снежанка

Сладко разнообразие от домашен клен, което лесно се отглежда на первази на прозореца поради компактните си размери. Отличителните черти на Снежанка са:

 • един от най-компактните растителни видове с височина не повече от 30 см;
 • много нисък темп на растеж;
 • средни (4-6 см) широко отворени снежнобяли цветя;
 • малки тъмнозелени листа (5 см);
 • обилен и дълъг цъфтеж.

Абутилон Снежанка

Абутилон пъстър

Това цвете е наречено пъстро с причина. Това беше улеснено от оригиналния цвят на листата му. Основният им цвят е ярко зелен, върху него ясно се различават жълтеникави петна. Колкото по-ярка е слънчевата светлина, толкова по-голям е размерът и броят на тези петна. Различава се със следните характеристики:

 • височината може да бъде избрана по ваша преценка. Можете да отгледате малко растение до 50 см и да оформите стандартно дърво с дължина до 150 см;
 • пръски по листата променят цвета си, когато са изложени на слънчева светлина. Те могат да пожълтеят или да побелеят. При липса на слънце те придобиват светло зелен цвят;
 • умерен цъфтеж;
 • диаметърът на камбанните цветя е среден (4-7 см);
 • листата са големи, 7 см дължина.

Абутилон пъстър

Абутилон Савицки

Abutilon Savitsky е ниско пъстър храст, за който трябва да се внимава внимателно и да се отреже навреме. Стъблата могат да растат до 1,5 м годишно. За да направите красив малък храст, трябва редовно да го съкращавате. Това е единствената характеристика на грижата за растение, във всички останали отношения е доста непретенциозна.

Основният му чар се крие в мраморните зелено-жълти листа. Цъфти слабо, цветята са малки до 4 см. Продължителността на живота на всяко цвете е не повече от три дни. Въпреки малкия брой и размер на цветята, растението изглежда много впечатляващо и оригинално.

Забележка! Този сорт е отгледан от чуждестранни животновъди. Пъстротата на листата се получава в резултат на заразяването им със специална форма на вируса.Но този вирус няма да се разпространи в други цветя, така че няма от какво да се страхувате.

Абутилон Савицки

Абутилон Амели

Този сорт е отгледан сравнително наскоро през 2013 г. от петербургския селекционер А. Шитова. Основната му характеристика е широко отворени цветя, достигащи диаметър 10 см. Цветята се състоят от пет венчелистчета, разположени в кръг. Те са седеф, цветът им наподобява крем брюле. Цветето е ниско, до 30 см височина, обилен цъфтеж. Цветята променят цвета си с течение на времето, ставайки по-наситен розов цвят.

Abutilon раиран вътрешен клен

Тази разновидност на кабинковия лифт има и други имена - пъстри, петнисти, боядисани. Състои се от къси, тънки издънки, които с течение на времето могат да вдървесинеят. Цветовете са средно едри, с форма на камбана. Цветът е ярко оранжев с червени ивици. Късен цъфтеж, започващ едва през втората половина на лятото. Съцветията могат да бъдат не само прости, но и хавлиени.

Абутилон Вера

Вера е друг млад растителен хибрид от същата 2013 г., отгледан от руски селекционер. Отличителните свойства са както следва:

 • компактност. Видът е идеален за отглеждане на закрито, тъй като височината му не надвишава 30 см;
 • цвят на сьомга от широко отворени съцветия с диаметър 5-7 см;
 • обилен цъфтеж в букети, всеки от които съдържа 3-4 цвята наведнъж;
 • нетипична сърцевидна форма на листа. Дължината им е около 7 см;
 • не се нуждае от резитба, формира напълно самостоятелно.

За ваша информация! Хибридът получи името си в чест на майката на Т. Цепкова, селекционера, който го е развъждал. Именно тя го забеляза на рафта сред другите хибриди и се възхити от нежността и красотата му.

Абутилон лъчист

Лъчезарният хибрид, благодарение на цвета на своите цветя, получи друго име - слънчево. Отглеждан в Русия през 2015 г. Основните му характеристики:

 • самостоятелно принуждава храста, не се нуждае от резитба;
 • обилен целогодишен цъфтеж;
 • постоянен ярък цвят, който не се променя при смяна на осветлението;
 • ярко жълти, широко отворени цветя с червени жилки;
 • листата са средни (5-7 см), трилопастни;
 • височина 30-60 см;
 • плътна, буйна корона.

Абутилон лъчист

Абутилон Клеопатра

Клеопатра е средно голям хибрид, чиято височина в зряла възраст е около 40 см. Не може да формира корона сама, следователно този сорт се нуждае от прищипване и подрязване. При младо растение листата са яйцевидни; по-късно се формира форма, която е стандартна за повечето представители на този вид. Венчето е широко отворена камбана, чийто диаметър достига 7 см. Цветът на венчелистчетата в основата е бледожълт, преминаващ в прасковен и след това розов.

Забележка! Характеризира се с умерен, почти целогодишен цъфтеж.

Абутилон мегапотамски

Абутилон мегапотамски (амазонски) има оригинален външен вид, който го отличава от останалите въжени линии. Това е ампелен сорт от растение, рядко срещан в Русия. При естествени условия дължината на клоните може да достигне 2,5 м. Домашният сорт е средно голям храст, чиито клони са гъвкави, листата са яркозелени с жълти петна. Цветя - увиснали фенери с дълъг дръжка. Самите фенери са червени, вътрешните венчелистчета са жълти, много изпъкналите тичинки са лилави. Цъфтежът продължава от средата на пролетта до средата на есента, но с умели грижи може да продължи и по-дълго. Както всички китайски фенери, той е непретенциозен.

Abutilon Викторианска дама

Невероятно красивият и необичаен махров сорт Викторианска дама е средно голям храст с право, разклоняващо се стъбло. Неговата отличителна черта е махровата форма на съцветия, която рядко се среща за абутилон. Те са доста големи, могат да достигнат 10 см в диаметър, с голям брой венчелистчета. Цветът на сорта е бледорозов, вътре се виждат ясно тичинки. Листата са средни, с форма на сърце.Викторианската дама цъфти от април до средата на септември, но при добри условия на отглеждане може да радва с цъфтеж през цялата година.

Abutilon Викторианска дама

Абутилон Село

Sello е един от най-често срещаните видове опитомен клен. Всеки цветар е запознат с него. Нарича се първата разновидност на кабинковия лифт, който се появява в СССР. Отглежда се на територията на страната от няколко десетилетия и се предава от поколение на поколение. Те го обичат за следното:

 • висок растеж. Дори в апартамент, той може да нарасне до 2,5 м височина;
 • красиви камбанени цветя с диаметър 4-7 см, най-често ярко оранжеви;
 • листата са подобни на клен, яркозелени, леко космат;
 • изразена венация на листата;
 • слабо разклонени, нуждаещи се от резитба;
 • цъфтежът е единичен;
 • дълъг период на цъфтеж - от началото на май до края на ноември.

Важно! Sello може да се отглежда не само в стая, но и на открито (по-добре е да не се трансплантира от саксия). Но той трябва да зимува в топла стая.

Абутилон Малкият принц

Малкият принц получи името си незаслужено, тъй като всъщност растежът му не е толкова малък, той достига 1,5 м височина. Цветя увиснали, камбановидни съцветия с диаметър 5-7 см. Цветът може да бъде бял, червен или златист с подчертани вени. Цъфти от май до октомври.

Abutilon Lilak Wonder

Lilak Wonder е много грандиозен хибрид на въжената линия, във формата на мощен храст с ярки цветя. Перфектно понася прищипване и подстригване, дори кардинални. Основните му характеристики:

 • мощен независим багажник, който не изисква допълнителна поддръжка;
 • тип цвете - широко отворена камбана, до 7 см в диаметър;
 • ярко лилави цветя, венчелистчетата на които са малко подобни един на друг в кръг, поради което се създава измамно впечатление от хавлиени;
 • цъфтежът може да продължи целогодишно;
 • височина над 70 см;
 • листата са закръглени.

Как да отглеждаме абутилон в саксия

Много зависи от избора на подходящата саксия за това цвете, включително неговия цъфтеж, който при грешен избор може просто да не се случи. Той се нуждае от малка саксия, защото в противен случай ще развива по-активно кореновата система, а не наземната част. За младо растение е идеален съд с диаметър 12-14 см. Цветът също е важен, но саксията не трябва да е черна. В противен случай под въздействието на слънчевата светлина тя просто ще прегрее. Едно от предимствата на абутилон е грижата за него. На практика не се изисква, ако първоначално правилно подредите всички условия и ги поддържате постоянно.

Земята за развитие и възпроизводство на абутилон трябва да бъде лека и питателна. Готов състав за цъфтящи растения, продаван в цветарски магазини, е най-подходящ. Освен това кабинковият лифт много обича да се храни. Трябва да се храни поне веднъж седмично. Поливането е умерено, но редовно, почвата не трябва да се оставя да изсъхне; задължително е да поставите дренажен слой на дъното на саксията, за да избегнете застояла влага.

Забележка! Китайският фенер предпочита добре осветени места, южната страна също е подходяща, но е по-добре да се избягва продължително излагане на пряка слънчева светлина, за да се избегнат изгаряния.

Как се възпроизвежда абутилон

Можете да размножите цвете по два начина - чрез семена и резници. И двете са много ефективни и ефикасни. Преди да засадите семена, те трябва да бъдат покълнали. Памучните тампони ще помогнат за това. Те трябва да се накиснат във вода и да се поставят на дъното на контейнера. Разпределете семената отгоре, покрийте контейнера с капак и поставете на топло място. Веднага щом се появят корените (4-8 дни), те трябва незабавно да бъдат засадени в почвата. Семената не трябва да се поставят на голяма дълбочина, за да се вкоренят правилно, горният почвен слой от 2-3 мм ще бъде достатъчен. Можете да започнете с брането веднага щом се появят 2-3 истински листа. Те се настаняват във временни контейнери, докато растат, те се трансплантират в по-големи саксии.

Въпреки факта, че семената ще покълнат бързо и младото растение ще цъфти през първата година, методът на резници е много по-прост и по-ефективен. Основните му предимства:

 • при присаждане можете да останете уверени, че младото растение ще запази всички характеристики на родителския хибрид;
 • от засаждането на резниците в почвата до първия цъфтеж отнема само 4-5 месеца.

Размножаване чрез резници във вода

За абутилона е много лесно да се размножава чрез резници; дори неопитен цветар може да се справи с този процес. От възрастно растение се изрязва издънка от 10-20 см, не твърде мощна, но добре развита. Ако има някакво съмнение относно това, можете просто да отрежете върха, това ще стане. Трябва да има 3 междувъзлия.

Забележка! Най-добре е да не се засажда веднага в почвата, а да се покълне в пластмасова чаша с утаена чешмяна вода със стайна температура. Преди да го спуснете във вода, разрезът трябва да бъде обработен с антисептик, за предпочитане от естествен произход, например пепел.

Нивото на водата в чашата трябва да е малко по-високо от третото междувъзлие, но не по-ниско от първото. Водата не се променя напълно, а се допълва само през целия период. Корените се образуват по-бързо, ако температурата на въздуха не е по-висока от 24 ° C, а чашата с растението е покрита с найлонов плик. Покълването на корена ще настъпи в рамките на две седмици.

Болести, вредители и възможни проблеми при отглеждане на абутилон

Абутилон често примамва вредителите без видима причина. Най-популярни са следните:

 • белокрилка е пеперуда, чиито ларви се хранят със сок от растителни листа. Можете да го намерите от долната страна на листата, покрита с тъмен цвят и пожълтяване и изпускане на пъпки. За да премахнете проблема, трябва да измиете паразитите от листата с поток вода и да третирате със специален агент от магазина. След това повторете операцията, докато проблемът бъде напълно решен;
 • листни въшки изсмукват сока от младите листа, насърчават тяхното усукване и увяхване. Умножава се много бързо. Ако бъдат открити, насекомите трябва да се измият с мощна струя вода и да се третират с инсектицид;
 • паякът образува паяжина върху листата и издънките. Умножава се бързо в сухи помещения. Силно повредените издънки трябва да бъдат отстранени, останалите трябва да бъдат обработени.

Най-често срещаните проблеми и болести по растенията са както следва:

 • Брашнестата мана образува бял цвят от горната страна на листата, който постепенно става кафяв. Може да се разпространи в цялото растение. Ако се намери, е необходимо спешно да се отстранят повредените части, да се третират останалите със сяра или байхтон;
 • пожълтяване на цветни листа, навиване на краищата им показва твърде висока температура, ярка светлина и сух въздух. Изходът е да се пренареди растението на полусянка и да се пръска редовно;
 • увяхването на листата показва, че кабинковият лифт иска вода, почвата му е твърде суха. При такъв проблем саксията трябва да се постави в леген, напълнен с вода, и да се изчака, докато всички въздушни мехурчета излязат от там.

Ако искате нещо ярко, красиво и непретенциозно на прозореца си, тогава определено трябва да закупите abutilone. Той ще украси стаята с почти целогодишен цъфтеж, овлажнява въздуха и ще зарадва с бързия си растеж и развитие. Неслучайно животновъдите на всички краища на земята са заети да отглеждат нови сортове, това говори само за увеличаване на популярността му и ново навлизане в света на флоралната мода.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина