Домашно цвете с листа като клен - раиран абутилон

Листата на този храст много приличат на клен. Растението обаче принадлежи към семейство Malvov и дори не е далечен роднина на клена. В Русия абутилон се появи сравнително наскоро като стайно цвете. В дивата природа расте само в тропиците: Африка, Южна Азия, Латинска Америка. Хората често го наричат ​​закрит или цъфтящ клен, но от ботаническа гледна точка това е грешка.

Цъфтящ клен

Местните летни жители са щастливи да засаждат абутилон на парцели през лятото и през есента го внасят в градски апартамент. Можете да го разпознаете по следните характерни признаци:

 • космати листа, удължени или с форма на сърце;
 • височината на растение за възрастни е 1,7-2 м;
 • голям брой издънки;
 • цветя, оформени като камбана.

Абутилон расте диво в южните райони

Растението цъфти от април до октомври. Камбаните могат да имат различни цветове: жълто, оранжево, ярко червено.

Разнообразието от имена за това цвете

Това необичайно цвете с кленови листа е известно с различни имена. Официалното име на растението с листа като клен е абутилон. Има и други народни. Най-често това цвете се нарича клен, като се добавят различни прилагателни:

 • вътрешен;
 • У дома;
 • декоративни;
 • цъфтеж.

Въжената линия може да има различен цвят в зависимост от вида и сорта

По-рядко срещано име е кабинковият лифт, извлечен от здравото му стъбло.

За ваша информация! "Канатник" е буквален превод от индийски. Цветето е наречено така, защото в Индия и други страни от Южна Азия, жилавите му листа и стъбла се използват от древни времена за направата на канапи, въжета и груб чул.

Abutilon получи популярния прякор за въжената линия за силните влакна, които изграждат стъблото.

Основни видове

Има много растения с кленови листа, които са изкуствено отгледани видове абутилон. Известни са общо 110 хибрида и сорта. Най-красивите са:

 • Органза;
 • Бела;
 • Окото на тигъра;
 • Бела микс.

Повечето сортове цъфтят от третото десетилетие на април до първото десетилетие на септември. Напоследък хибридният сорт Belle Vue е много популярен сред домашните цветари. Височината на растение за възрастни достига два метра, а ярките камбани радват окото с различни цветове. Единственият недостатък е, че растението се нуждае от честа резитба за правилно формиране на короната.

Екзотичните любители също успяха да оценят оригиналността на сорта Тигрово око. Оранжевите цветя, оформени като фенерче, са украсени с тънки червени ивици, което изглежда много красиво. Всяко фенерче има свой уникален модел на изящни вени.

Забележка! Най-непретенциозният тип абутилон е Жулиета. Този сорт ще расте добре дори на сенчести перваза на прозореца с лошо поливане. Жулиета започва да цъфти около шест месеца след засаждането от семена.

Ботанически и вътрешни видове абутилон

В естествени условия най-често срещаният тип кабинков лифт се счита за сорта Chitandeni, който расте в Южна Америка. Основните характеристики на вида:

 • мощни клони, голям брой издънки;
 • височината на растение за възрастни може да достигне три метра;
 • кръгли, големи тъмнозелени листа с мека дрямка на гърба;
 • кръгли оранжеви цветя с тънки яркочервени ивици.

Външно този вид прилича на Тигрово око, но цветята се отварят по-широко и диаметърът им е малко по-голям.

Най-често срещаните типове на закрито са:

 • хавлиени;
 • забелязан;
 • хибрид;
 • Савицки.

Най-удобните начини за размножаване на въжен корен са чрез семена и резници. Първият метод отнема повече време. Има обаче няколко сорта с петнисти листа, които могат да се размножават изключително чрез резници.

Вътрешен клен

Това живо цвете с подобни на клен листа моментално повдига настроението ви, поради което често може да се намери в офиси и салони.

Описание на абутилон: див и домашен

Диво цъфтящият клен не се среща в Русия. Но стайните цветя с листа, подобни на клен, са много популярни. Те често се избират за подарък в магазините за декоративни растения. Основната разлика между дивото въже и домашното е във високата му височина (до 3 м) и по-дългия цъфтеж. Останалите диви видове визуално практически не се различават от опитомените.

Kanatnik се влюби в местните производители на цветя поради следните характерни черти:

 • големи, широко отворени цветя с диаметър до 6 см с изящни жилки;
 • меки, пухкави на допир листа, много подобни на клен;
 • дебела, рошава корона;
 • стреля като стрели;
 • дълъг и приятелски цъфтеж.

Сред закритите видове има както джуджета, така и истински гиганти. Най-красивият сорт джудже, абутилон Бела, е компактен, само 30 см висок. Грациозни цветя във формата на обърната чаша с кадифени ръбове. Венчелистчетата, приятни на допир, могат да имат различни цветове: от розово, жълто, оранжево до наситено бордо или кърваво червено.

Забележка! Друг популярен вид джудже е кабинковият лифт на Савицки. Цъфти доста слабо, но производителите го обичат заради непретенциозността и способността му да се адаптира към всякакви условия. Малки цветя наподобяват птичи череши.

Грижа за непретенциозен абутилон

Най-често домашните производители на цветя избират райета абутилон като стайно растение. Расте бързо и цветята не падат дълго време. Това е най-разпространеният вид кленоподобно закрито растение в Русия.

Обилното поливане трябва да се комбинира с редовно разрохкване на почвата

Списъкът на основните дейности по грижа включва:

 • обилно поливане;
 • редовно разхлабване;
 • резитба;
 • отстраняване на сухи цветя по време на периода на цъфтеж;
 • пръскане на листа с вода;
 • торене с торове за стайни растения.

Забележка! Ако зимата е студена, се препоръчва да се намали честотата на поливане преди появата на топлина, в противен случай растението може да не цъфти. От липса или излишък на влага в кабинковия лифт листата могат да изсъхнат и да паднат.

Експертите препоръчват да се предпази цветето от пряка слънчева светлина. Въжената линия се развива добре на сянка, но на южния прозорец. През май - август, когато цъфти абутилон, е по-добре да занесете растението на балкона или на откритата тераса. Също така, вътрешният клен ще се чувства добре в лятна вила сред тревата, под сянката на овошки.

За да изглежда вътрешният клен красив, трябва редовно да обръщате внимание на образуването на короната. Трябва да режете два пъти годишно, през април и октомври. За да направите храста компактен, трябва да премахнете всички клони, оставяйки едно стъбло. Ако искате да имате разтегнато дърво, прищипете младите издънки отгоре. По време на резитбата отстранете всички изсушени, деформирани цветя и листа, както и издънки, засегнати от вредители или болести.

Кабинковият лифт често страда от нападения на белокрилка и паяк. За да се отървете от вредители, можете да използвате сапунена вода или търговски инсектициди.

Понякога в стайните кленови листа неочаквано започват да пожълтяват и се свиват в тръба, а издънките изсъхват в краищата.В този случай се препоръчва да увеличите поливането и да пръскате листата ежедневно с вода от спрей за допълнителна влага. Ако почвата в саксията е суха, е необходимо да поставите саксията с цветя в леген, напълнен с топла вода за половин час. Тази мярка ще помогне спешно да съживи кабинковия лифт.

Препоръчително е да се трансплантира в по-просторен контейнер през пролетта. Оптималната честота на разсаждане на зрели растения е веднъж на всеки три години. Изсипете новата тенджера с вряща вода, за да убиете всички бактерии и вируси. Отдолу се поставя дренажен слой, след което се покрива с почва за стайни цветя. Абутилон се изважда внимателно от стария съд, прехвърля се в нов, покрива се с пръст и се полива обилно. Преди това трябва внимателно да погледнете корените на растението. Ако не са пораснали много, препоръчително е да отложите трансплантацията до есента, до края на цъфтежа.

За ваша информация! Семената за засаждане се засяват в контейнери с пясък и торф през втората декада на март. Дълбочината на сеитба е 6-9 мм. Контейнерите трябва да бъдат покрити с капак или найлоново фолио, за да се създаде парников ефект. Разсад трябва да се очаква след месец. Растението цъфти за първи път около шест месеца след засаждането.

Преди сеитба се препоръчва семената на закрит клен да се поставят в съд с вода. Плаващите семена няма да поникнат, така че те могат да бъдат изхвърлени. За засаждане се избира най-голямото семе. За да бъде кълняемостта висока, температурата на въздуха трябва да достигне 22-27 ° C. Ако почвата изсъхне, можете да я поръсите с топла вода.

За да може абутилонът да радва с цъфтежа си дълго време, той трябва да се отглежда в топла стая на лек, просторен перваз на прозореца. Може да се засажда у дома, в офиса или в зимна оранжерия. Основното е да поливате по-често южния "гост" и той със сигурност ще му благодари за грижите с големи ярки цветя. Ако лятото е горещо, кленът в саксия ще расте добре на балкона или в лятната вила.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина