Как да отглеждаме аморфофал - цвете у дома

Amorphophallus е един от най-интересните и необичайни цветове. В естественото си местообитание се нарича трупно цвете. Той има определени сортове, които се отглеждат в изкуствени условия.

От историята на появата

Не е известно със сигурност кой първо е излязъл с идеята да отглежда най-голямото цвете в света на аморфофалуса като стайно цвете. Днес много любители го отглеждат в изкуствени условия. Мнозина се плашат от вонята, която излъчва това уникално растение.

Аморфофалусът е гигантско цвете, което удря всички

Трябва да се отбележи, че неприятната миризма се появява само когато докоснете цветето.

Как изглежда

Малко са хората, които се осмеляват да засадят цвете аморфофалус в дома си. Това вероятно се дължи на факта, че малко хора са привлечени от „аромата“ на разлагащата се плът в жилищните помещения. Поради миризмата аморфофалус рядко се отглежда като стайно растение.

Цветето принадлежи към семейство Aroid, въпреки че мнозина погрешно вярват, че това е специален вид лилия.

Интересно. За разлика от повечето други растения, аморфофалусовата палма няма периоди на покой.

Името на цветето се превежда като „безформено потомство“. Той има и още едно име - змийска палма или змийско дърво. Той получил своето цвете поради сходството на ствола си с кожата на влечуго.

В същото време цветето не е съвсем цвете, а едно венчелистче с оригиналната форма, което е покрито с множество петънца. Той обгражда ухото, чиято форма може да варира значително в зависимост от конкретния сорт растения.

Често срещани видове

Гигантското цвете има много разновидности. Основните включват следното.

Аморфофалус титаничен

Amorphophallus titanum (amorphophallus titanum) е доста високо и много голямо цвете. Грудката му, която прилича малко на картоф, може да достигне 20 кг тегло. Ухото на този растителен вид може да нарасне до два метра височина и има бургундско месесто съцветие.

Сред производителите на цветя аморфофалус титан е доста разпространен вид, но отглеждането му у дома няма да работи, тъй като растението е твърде голямо.

Любопитен. Има много интересни факти за amorphophallus titanic. Например в азиатските страни това смрадливо растение се използва за храна. Често се използва за добавяне към супа. От клубените се прави брашно за юфка. В тази връзка в много азиатски страни той се нарича слонов хляб.

Аморфофалус коняк

Цветето amorphophallus konjac се нарича иначе amorphophallus pion-leaved. Има относително скромни размери, сплескани грудки. Последните са с диаметър около 20 см. Дължината на дръжката е около 60 см, кочанът е 50 см. Съцветието е с виолетово-бордо оттенък.

Сортът коняк има по-компактни размери.

Amorphophallus bulbiferous

Луковичният или луковичен аморфофалус е най-подходящ за ролята на стайно растение, тъй като е с особено компактни размери. Цветето за възрастни продължава да расте само на половин метър дължина. Този вид се характеризира с бледорозов цвят и съцветие не по-високо от 30 см височина.

Amorphophallus Rivera

Друг сорт, който може да се отглежда като домашно растение, е Ривера. Нараства до 1 метър. Но това цвете на аморфофалус цъфти много по-често, когато се засажда у дома. Истината никога не дава плодове.

Характеристики на грижите

Както всяко друго растение, закритото змийско дърво изисква известни грижи.

Температура

През лятото цветето ще се чувства чудесно при стайна температура. През зимата се препоръчва да поддържате растението хладно от +10 до +13 градуса.

Осветление

Най-голямото цвете в света, аморфофалус, се нуждае от добро осветление. Светлината трябва да се разсейва непременно.

Поливане

По време на периода на интензивен растеж аморфофалусът изисква доста обилно поливане. В този случай не позволявайте на водата да навлиза в клубените. След като листата започнат да пожълтяват и отмират, броят на поливанията трябва да се намали.

Пръскане

Растението изисква периодично пръскане. Трябва да се извършва поне веднъж седмично.

Влажност

Аморфофалусът е хигрофилен. Когато отглеждате растение, този фактор трябва да се вземе предвид непременно. Ниската влажност е основната причина една култура да спре да цъфти.

Грундиране

Почвата за засаждане трябва да бъде неутрална или да има слаба алкална реакция. Можете сами да приготвите почвената смес от следните компоненти:

 • пясък;
 • торф;
 • листна земя:
 • копка земя;
 • хумус.

Най-често хората, които са запалени по това, се занимават с отглеждането на цвете.

В допълнение към горното, препоръчително е да добавите малко количество парчета борова кора или въглен.

Подхранване

Трябва да започнете да подхранвате цветето едва след като листата се отворят напълно. Ако направите това по-рано, оплождането просто няма да работи - цветето просто няма да абсорбира хранителни вещества. Препарати с високо съдържание на фосфор са подходящи за хранене. Внасянето на минерални торове трябва да се редува с органични.

Кога и как цъфти

Аморфофалусът е удивително растение, което е особено ценено заради цветята си.

Видове цветя

Цветовете на змийската палма са еднодомни, без околоцветник. Те се делят на мъжки и женски.

Форма на цвете

Съцветието има овално или удължено (в зависимост от сорта) ухо и покривало. Последният е или падащ, или не падащ, разделен на тръба и плоча. Тръбата е цилиндрична или камбановидна, гладка отвътре или гофрирана. Покривната плоча също може да изглежда различно, в зависимост от конкретния взет сорт растение.

Период на цъфтеж

Пълното описание на културата няма да бъде пълно, ако не разкажете за периода на нейния цъфтеж.

У дома аморфофалът цъфти през един до два месеца през лятото с интервал от три години. Цветето остава отворено за една седмица. Цъфтежът отнема много енергия от растението. След завършването му дори подземните му клубени значително намаляват по размер.

Важно! Младите растения започват да цъфтят от петгодишна възраст.

Промени в грижите за цъфтежа

Грижата за палмово дърво по време на периода на цъфтеж е същата като през останалите дни. Не докосвайте това невероятно цвете. В противен случай още в следващия момент ще трябва да плачете заради непоносимата воня. Структурата на цветето е такава, че докосването му предизвиква незабавно повишаване на температурата на растението до +40 градуса. Именно температурата води до сериозно увеличаване на миризмата.

Развъдни характеристики

Размножаването на аморфофалус е възможно по различни начини.

Покълващи семена

Палмите рядко се отглеждат от семена, тъй като това е много трудоемък и дълготраен процес. И растението ще може да цъфти не по-рано от пет години. Ако такова желание все пак възникне, стъпка по стъпка рецепта за покълване на семена ще изглежда по следния начин:

 1. Накиснете семената за няколко дни.
 2. Смесете градинска пръст, торф и вермикулит.
 3. Поставете семената в почвената смес на дълбочина от 7 до 12 мм.
 4. Поставете контейнера със семена на топло и добре осветено място.

Разсад може да се очаква средно след десет дни, през друга седмица разсадът ще даде първия лист.

Луковичният сорт често се отглежда в изкуствени условия.

Не трябва да бързате да пресаждате покълналите кълнове в отделни контейнери, много от тях ще умрат, докато растат.

Вкореняване на резници

Растението не се размножава чрез вкореняване на резници.

Разделяне на крушката

Една луковица за възрастни, на която има няколко пъпки, е разделена на части. Процедурата трябва да се извърши в началото на пролетта, след като на пъпките се появят малки издънки. Разрезите трябва да се правят много внимателно, за да се избегне увреждане на бъбреците. Местата на разфасовките трябва да бъдат обработени с натрошен въглен, самите клубени трябва да се изсушат малко на въздух. След около един ден посадъчният материал може да бъде поставен в земята.

Нарастващи проблеми

Както при отглеждането на всяко друго растение, при грижата за аморфофалус могат да възникнат определени трудности.

Размерът на цветето е невероятен

Болести

Растението е устойчиво на почти всички известни болести. Единственият проблем, който може да възникне, е гниенето на луковиците. Обикновено се провокира от прекомерно поливане.

Вредители

Вредителите също не са в състояние да причинят значителни щети на палмата. Само от време на време на младите листа може да се появи паяк или листна въшка, от които няма да е трудно да се отървете с помощта на инсектициди.

Други проблеми

Друг проблем, с който може да се сблъскате, когато отглеждате тази невероятна палма, е изсушаването на листата. Това обикновено показва липса на поливане или светлина.

Интересни факти

 1. Аморфофалусът понякога се нарича вуду лилия.
 2. Поради непоносимата миризма хората активно унищожават растението в дивата природа, ако расте близо до домовете им.
 3. Когато се отглежда у дома през периода на цъфтеж, палмата често се изнася навън. Не е възможно да бъдете в една стая с нея.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина