Как да отглеждаме ампелна лобелия от семена у дома

Lobelia ampelous е невероятно растение, може да се използва за украса на градина или лятна вила. Бушът се вписва много добре в дизайна на градината и лесно се разбира с различни цветя, не се нуждае от специални грижи, с изключение на поливането. Но както всички растения, той се нуждае от поне минимални грижи. Тази статия описва какво е ампелна лобелия и как да я отглеждате у дома, както и основните правила за грижа за растението.

Lobelia ampelnaya: отглеждане от семена

Флористите отглеждат голямо разнообразие от растения. Lobelia ampelous привлича със своите красиви цветя от всякакви нюанси, приятни за окото до дълбоки студове. Растенията с малки съцветия се засаждат в кутии или висящи саксии. Цветето се съчетава добре с други представители на флората. Как да отглеждаме тази красота и да се грижим за нея е от интерес не само за начинаещите цветари, но и за тези, които имат богат опит.

Как изглежда едно цвете

Най-популярният сорт лобелия, който се отглежда от градинари в различни климатични територии на Русия като едногодишен, е "Ериус". Цветето е представено в различни форми. Растението може да бъде с увиснали издънки, разпространение, разпространение. Тези видове често се използват за украса на граници и създаване на цветни водопади. Компактните видове ампелни лобелии често се отглеждат като стайни трайни насаждения.

Най-популярните сортове са изброени по-долу:

 • "Regatta Serpentine" - ампелна лобелия с удивителни ветриловидни цветя от светло розови нюанси;
 • Синя регата - цветя от тъмносин или небесносин цвят;
 • "Regatta Special" - едногодишна люляково-светла пъпка;
 • Reggata Mix има голямо разнообразие от цветове на пъпките;
 • "Anabel" (Anabel Violet Whiskers) - има светло лилав и син цвят;
 • "Сапфир" - лобелия цъфти с лилави пъпки.
 • Червена каскада - пъпките са тъмно розови или бледочервени;
 • Дортман - този вид е включен в Червената книга, останаха много малко такива растения, издържа на студове до -35 градуса.

Правилно засяване на семена

Етапът на сеитба е най-труден при отглеждане на лобелия. Това се дължи на факта, че семената са много малки, като пясък. Следователно за начинаещите производители ще бъде трудно, но по-долу ще получите помощ. За начинаещи е препоръчително да се използват семена в гранули. В този случай сеитбата става много по-приятна. Грижата за лобелия не отнема много време. Най-добрият вариант би бил да подготвите разсада предварително, вместо да сеете семената директно в почвата.

Внимание! Lobelia започва да цъфти само три месеца след засяването на семената. Но растението, което е засадено веднага в земята, ще цъфти едва до есента.

Лобелия семена

Отглеждане на разсад

Отглеждането на лобелия под формата на разсад ще позволи на градинарите да се възхищават на пъпките от първите месеци на лятото, ако всичко се прави правилно и внимателно. За да започнете да засаждате разсад, трябва предварително да подготвите контейнера, необходим за засаждането му. И трябва да започнете етапа на сеитба от първите дни на февруари. На първо място, трябва да подготвите почвата за това невероятно цвете. Ще ви трябва градинска пръст, която трябва да се смеси с обикновен речен пясък.

Забележка! И за да убие различни бактерии, трябва да се държи в обикновена фурна за 10 минути при температура от 180 градуса.

В контейнера, където ще бъдат засети разсад, трябва да направите малка дупка. Това е необходимо за изтичане на течност. След това трябва да излеете доста дебел слой експандирана глина или счупена тухла. Предварително запържената земя се изсипва в контейнера и се притиска малко, като се изравнява предварително. Когато почвата се излива в контейнера, тя трябва да се изплакне. След овлажняване на почвата в нея се поставят семена, само те трябва да бъдат разпределени на големи интервали един от друг. Ще бъде по-удобно да направите това със семена, които са в гранули. Всички контейнери трябва да бъдат затворени със стъкло или торба. След това контейнери с бъдещи разсад се поставят на място, където е топло и има достатъчно светлина.

Засяване на семена в саксии

Първо, трябва да разберете, че почвата за лобелия се нуждае от въздушна, лека, влажна и рохкава. Почвата трябва да е добре наситена с въздух, за да е удобно растението. Разсадът трябва да се засажда на открито, което съдържа пясък и хумус. Растението успешно се вкоренява в слабо кисела или неутрална почва. За засяване на семена ще ви помогне малка сеялка или друг подобен контейнер. Понякога семената се поставят директно на открито.

Цвете в окачена сеялка

Лобелия: кога да се засажда на открито?

Периодът на засаждане на лобелия е от средата на зимата до средата на пролетта. През април-май цветята се трансплантират в цветно легло или саксии. Семената на лобелия са много малки и не могат да бъдат разпределени равномерно върху почвата. Но можете да приложите няколко съвета за равно позициониране. Те трябва да се смесят с малко количество пръст с помощта на пръчка, след което полученият състав трябва да бъде равномерно разпръснат върху повърхността на почвата.

Можете просто да изсипете целия пакет със семена директно в земята, но през малка дупка, за да не ги разлеете. Практично е да владеете мокра клечка кибрит или клечка за зъби, като първо я потопите в торба със семена и след това в земята. Някои хора използват сняг - разстилат го на земята на тънък слой и отгоре поръсват семена от лобелия.

Най-лесният вариант е да закупите семена на лобелия в гранули, защото е по-удобно да ги разпределите равномерно върху повърхността на почвата. Не е необходимо семената да се поръсват с допълнителен слой почва. За да не изтънявате редовете, не е нужно да ги сеете един до друг. След слизането трябва да покриете контейнера с фолио или стъкло. Всеки ден трябва да изтривате конденза от вътрешната повърхност на стъклото и да проветрявате саксията със засаденото растение. По този начин се поддържа нормалната температура за цветето. При ранните разсад трябва да осигурите на цветето много слънчева светлина. Поливането трябва да се извършва всеки ден в продължение на две седмици с помощта на спрей бутилка.

Забележка! Когато разсадът расте добре, трябва да се раздели на храсти и да се трансплантира на открито. По същия начин можете да засадите лобелия в саксия и да я закачите на открито.

Подготовка на почвата

Lobelia ampelous се вкоренява добре в почва с различен състав. Но основното условие е изборът на лека почва с добра разхлабеност, така че кислородът да се доставя добре в кореновата система. Тежката глинеста почва няма да работи, растението може да започне да гние и да умре. За засаждане на разсад са подходящи обикновени торфени таблетки или торф. Можете да си купите готова смес в магазина.

За засаждане на открито, трябва да смесите градинската пръст с хумус, торф, речен пясък. Киселинността на почвата трябва да бъде неутрална или много слаба.

Засаждане на разсад в открит терен или саксии

Когато по улицата са преминали тежки студове и слънцето вече е затоплило почвата, това означава, че е време да се трансплантират разсад на лобелия в открита почва.

Кацане в земята

Растението много обича светлината, но също така понася лесно сянката. Това означава, че може да се засажда навсякъде в градината. Основното изискване е почвата да не е пренаситена с хумус, в противен случай растението ще цъфти слабо, но ще има само много зеленина.Кацането става в няколко стъпки.

Първо, трябва да направите дупки с дълбочина около 25 см и на разстояние 20 см една от друга. Поставете чаена лъжичка вермикомпост и половин чаша пепел във всяка дупка. Добавете малко пръст, разбъркайте и покрийте с вода. Върху получената смес поставете лобелия или група растения от чаша с разсад и покрийте със земя. Засаждането на растение в саксии не е много трудно, както мислят много хора. Цветето е засадено в няколко храста, докато най-важното е да не се повреди кореновата система на всяко растение.

Стъпка по стъпка от процеса на засаждане:

 • цветето се полива;
 • екстракт в група от чифт разсад;
 • поставени в саксии за засаждане;
 • цветя с прави стъбла трябва да се засаждат по-близо до центъра;
 • запълнете останалото пространство с пръст.

Важно! Земята трябва да се излее, като се вземе предвид, че от земята до горния ръб на сеялката остават поне три см. Така цветето ще бъде по-удобно за поливане. Но най-важното е да не прекалявате с поливането, можете да развълнувате развитието на някои заболявания. За правилен цъфтеж трябва да поливате веднъж седмично.

Колко парчета да засеете в саксии

Колко семена да се засеят в саксии, зависи от диаметъра му. Можете да засадите около 15 парчета в саксия с диаметър 30 ​​см. Някои градинари обичат да засаждат повече: до 25 семена в една саксия. Ако разсадът не е бил достатъчен, тогава можете да засадите пет парчета, да притиснете стъблата към почвата, след месец и половина храстите образуват буйна капачка. Разсад от цветя на лобелия изискват по-малко място от петуниите.

Трябва ли да прищипвам ампелна лобелия

Прищипването на цветето не е необходимо. Но благодарение на това храстите на лобелия могат да бъдат по-пухкави и храстовидни. Това е особено препоръчително, ако все още остава достатъчно време преди засаждане на постоянно място и разсадът израства. Прищипването се извършва, когато кълновете на цветята достигнат пет сантиметра.

Процес на прищипване

В заключение трябва да се отбележи, че ампелната лобелия е доста лесна за грижи, основните трудности могат да бъдат изпитани само по време на сеитбата. Опитните градинари също препоръчват да се избират семена в гранули за по-удобна сеитба. Ако растението е засадено правилно и се полагат подходящи грижи, тогава ще получите буен цъфтеж през цялото лято, до силни студове.

Лобелия в цветна леха се съчетава добре с други растения и се чувства чудесно в кутии или саксии. Преди това лобелията се използва в медицината - сортът "Lobelia syphilitic" се използва за лечение на болестта сифилис, сега се използва като декоративна украса на цветна леха. Така че функциите на това растение са доста разнообразни.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина