Как да засадите правилно ампелна петуния

Петунията ампелна се различава от останалите цветя в напълно необичаен цвят. Един път е достатъчен, за да погледнете растението и да не забравяте за него. Дължината на леторастите може да бъде до 1,4 м, те падат красиво надолу.

Пълзящият тип стъбла не е единственото предимство на това цвете. Листата са копринени и леко пухкави. Количеството зеленина зависи от възрастта на цветето. Тази статия описва подробно какво е ампелна петуния и как да се грижим за нея.

Петуния в саксия

Как се размножава ампелна петуния

Отрежете цветята и долните листенца от резниците, изрязани от сорта, който харесвате, засадете го в саксия за цветя или друг просторен съд и го поставете на тъмно място за няколко седмици. Това е най-популярният вид отглеждане.

Методи на рязане:

 • от обикновени разсад;
 • от миналогодишно цвете от цветно легло;
 • във вода.

За ваша информация! Петунията се вкоренява съвсем просто, важно е да се поддържа необходимото ниво на влага. Ако няма достатъчно вода, цветето просто ще умре.

Ползи от присаждането

Изрязването е не само най-лесният, но и правилният начин на вегетативно размножаване на растенията. Има определени предимства на този метод:

 • с помощта на резници може да се отглежда точно копие на маточното цвете, включително всички негови генетични и фенотипни свойства;
 • оказва се спестяване на разсад и семена, които не винаги показват 100% кълняемост;
 • това е най-бързият начин за размножаване, вкореняване и покълване отнема по-малко време от засаждането на семена;
 • дъщерните цветя са много по-издръжливи и по-силни, отколкото при разсад или методи за отглеждане на семена.

Възможно е да се отглежда силно и добро цвете по време на резници само ако се спазват техниката, времето за засаждане и правилната подготовка на посадъчния материал.

Забележка! Градинарите казват, че е препоръчително да се режат махрови петунии чрез резници, тъй като семената не покълват във всички случаи.

Процес на рязане

Нарязване на петунии във вода

Как да изрежете ампелна петуния във вода? Това е един от лесните методи за размножаване на петунии. От майчиния храст трябва да отрежете апикалните резници с дължина около 13 см. За да предотвратите гниенето им във водата, трябва да отрежете долните листенца, оставяйки около 5 парчета. Колкото по-дълго резниците са без вода, толкова по-трудно ще се вкоренят, така че трябва да се поставят в чаша възможно най-бързо.

Как правилно да размножавате петуния във вода:

 • необходимо е да се вземат прозрачни контейнери;
 • когато водата се изпари, тя не се променя, а малко се долива;
 • съдовете са покрити с прозрачен капак за парников ефект;
 • след около седмица резникът ще пусне корени и може да бъде трансплантиран в градината.

За ваша информация! Ако от засадените семена често расте само част от екземплярите, то след присаждането, с малки изключения, се приемат почти всички. Ако за разсад се грижат правилно, те ще растат без проблеми.

Отглеждане на резници от петуния в земята

Размножаването на цвете чрез семена е дълго и трудно. За да отглеждате правилно цвете петуния от семена, трябва да си купите добро семе и да създадете температура за него не по-висока от 25 ° C.

Преди засаждането на семената земята се разлива с лек разтвор на калиев перманганат.Цветето има малки семена, така че те се засаждат в завършената почва повърхностно. Ястията със семена трябва да се покрият с фолио или стъкло и да се изнесат на място без течение, с много светлина. Забранява се отварянето на насаждения в продължение на три седмици. По това време грижата се състои само в събирането на кондензат от покриващия филм.

Забележка! Когато се появят първите издънки, те трябва да бъдат леко отворени в продължение на няколко часа за по-добра микроциркулация на въздуха. Ако това не бъде направено, растението ще умре.

По това време трябва да напръскате добре и да нахраните растението няколко пъти. Всеки път времето за излъчване трябва да се увеличава. Когато се появят първите листенца, капакът може да бъде премахнат. Като подхранване е по-добре да използвате продуктите на компанията "Градината на чудесата".

Тор

Основни правила за размножаване на петунии чрез резници

Помислете за следното по време на засаждането и поддържането:

 • Препоръчително е да се засаждат растения през пролетта, тъй като през това време е по-лесно да се контролира слънчевата светлина и да се осигури необходимата топлина. До началото на лятото петуниите ще започнат да цъфтят обилно;
 • резници могат да се режат дори от млади храсти. Тази култура понася добре резитбата, а за ампелните видове това ще бъде просто необходимо;
 • забранено е да се използва една и съща смес няколко пъти за разсад на цветя.

Забележка! Резниците цъфтят около 1,5 месеца след резитбата.

Тоест, след като ги засадите през август, цял храст с цветя ще бъде готов до средата на есента. И след отрязването на клоните през април, до началото на юни, растат твърди разсад, които могат безопасно да бъдат трансплантирани в земята.

Кога и от кой храст трябва да отрежете резниците

Не е необходимо да чакате храста да избледнее, препоръчително е да вземете резници от цъфтящи храсти, като изберете красиви, силни.

Това трябва да стане в началото на август - септември.

Как изглежда идеалният стрък:

 • дълги около 5 см (много дълги клони не се вкореняват добре);
 • с 4 чифта венчелистчета;
 • трябва да изрежете под наклонен ъгъл и под възел (възелът е кръстовището на венчелистчето със стъблото). Срязването на стъблото може да има и две разрези, като в този случай горният разрез трябва да бъде направен прав.

Забележка! Резниците на много домашни растения (особено млечни) трябва да се държат на масата известно време, което им позволява да изсъхнат. Но с петуниите е различно: веднага щом клоните бъдат отрязани, те трябва да се използват незабавно. Ако се влошат, едва ли ще изчезнат в бъдеще. Отрязаната дръжка се съхранява за около 3 часа.

Ампел петунии: кога и как да се засажда

За да засадите правилно петуниите, трябва да създадете определени условия за тях:

Условия за подготовка на резници

Според опитни градинари, за рязане на растение през февруари-март, майчиното растение трябва да бъде подготвено през лятото. За целта в края на август те правят това с матерната луга: отрязват старите издънки на храста, след това го изкопават с бучка пръст и го засаждат в контейнер с подходящ размер (около 20 cm в диаметър), която се внася в топла стая, така че зимата и студовете да не развалят растението.

Дати на засаждане на вкоренени резници

Засадете в висяща сеялка

Не напразно това цвете се счита за капризно, защото е невъзможно да се размножава чрез директно засяване на открито. Много малки семена са необходими само за отглеждане на разсад. Петунията е капризна както към състава на земята, така и към спазването на времето за сеитба.

Забележка! Първоначално трябва да разберете, че съществува висок риск от смърт на разсад, така че не трябва да се притеснявате за това.

Петуниите са доста устойчиви на различни вредители, но има някои заболявания, които могат да ги засегнат:

 • ако храстът е ударен от паяк, тогава върху венчелистчетата се вижда прозрачна паяжина, която причинява набръчкване и изсъхване на листата;
 • трипсите (малки тъмно оцветени вредители) са по-склонни да атакуват растението по време на цъфтежа. По принцип от тях страдат тичинките и листата на петунията;
 • най-опасната е листната въшка, тя засяга изцяло цялото растение.Ако не предприемете действия, тогава цветето напълно умира за кратко време;
 • по-добре е да се направи пръскане с помощта на специални химически разтвори, които лесно унищожават такива вредители. Когато ги прилагате, трябва да следвате инструкциите.

Някои сортове петунии са доста капризни. Но с подходящи грижи и постоянно торене, можете да засадите красиви храсти със собствените си ръце. За възпроизвеждане можете да използвате всеки от методите, описани по-горе. Ще има загуби, без това няма как, но повечето от тях ще растат и през лятото ще радват с обилен цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина