Как да прищипете петуния за буйно цъфтеж

Петунията е обичана заради нейната простота в грижите, бърз растеж и обилен цъфтеж. Широката селекция от камбани от различни цветове също добавя само предимства към нея. А черешата на тортата е прекрасен аромат, който едва вечер става по-сладък. Всеки собственик на екзотична красавица трябва да знае какви трябва да бъдат грижите и отглеждането на петуниите. Прищипването е част от набор от процедури и включва отрязване на върха на млада издънка. Първият път се извършва на разсад (наречен прищипване). По-нататъшната процедура служи като основа за бъдещата форма на растението на открито. Третият провокира обилен цъфтеж с по-големи цветя, равномерно разположени по всички издънки.

Защо да прищипвате петунията

Има много причини за прищипване:

 • издънката започва да събужда спящи пъпки в пазвите на листата и да освобождава нови клони от тях. Скоро тя става плътно покрита с издънки, които ще цъфтят в бъдеще;
 • декоративността на растението се увеличава не само поради страничните клони, стъблата след прищипване стават по-дебели, младите издънки ще бъдат плътно покрити с листа;

Петунията може да украси всяко цветно легло

 • подстриганият летораст бързо ще се втвърди, което ще осигури допълнителна опора и подкрепа по време на цъфтежа;
 • след третото прищипване, допълнителни цветни пъпки се събуждат по цялата дължина на страничните и основните издънки;
 • с помощта на щипка можете да придадете на растението всякаква форма, да го направите сферично, удължено до върха или заземено. Ампелните петунии няма да имат гола корона. Каскадните ще изстрелват камшиците си на стъпки. Красивите сортове храсти ще започнат да храстят правилно;
 • в зависимост от условията на отглеждане, можете също да регулирате формирането на храста. Ако мястото за кацане на петунията не е твърде добро, например твърде ветровито, можете да кацнете храста повече, така че растението да не изпитва дискомфорт;

Разсад след правилно прищипване

 • през студено и влажно лято гъбите, вредителите и болестите могат да започнат в твърде гъсти храсти. Следователно, с цел превенция е необходимо да се прищипят петуниите, за да се изтъни дъното на храста;
 • късното прищипване служи за обновяване на храста. Подрязването на 1/3 от дължината на леторастите осигурява мощен стимул за растежа и цъфтежа на петуниите през есента.

Как да прищипите петуния, така че да цъфти великолепно

Кога да щипе

Когато малко кълно укрепне, подрязването на горната част на издънката ще се превърне в стимул за разклоняването му. Но тази процедура не може да бъде поставена в ясна рамка: наличието на определен брой листа върху издънката или нейната дължина. Издънката е готова за прищипване, ако:

 • стъблото започна да расте активно;
 • има поне шест реални листа;
 • дължината на леторастите на ампелни сортове надвишава 10 см;
 • издънката започна забележимо да се разтяга и изтънява;
 • разстоянието между новите листа започна да се увеличава;
 • листата станаха по-малки и по-тъмни.

Прищипването е необходимо за всички млади издънки, отгледани от семена или чрез резници

Визуално ще изглежда, че издънката се разтяга нагоре, но липсва сила да расте толкова бързо. Ако младата дръжка е пълна, дебелите и кръгли листа растат гъсто върху нея, не бърза с бърз растеж, трябва да изчакате малко с щипка. Можете не само да развалите бъдещия външен вид, но и да унищожите цветето изобщо.Не можете да откъснете върха, ако:

 • растението изглежда болно, летаргично;
 • ако цветето е повредено от вредители и болести;
 • полагат се грешни грижи за цветето, а издънките се изваждат само поради липса на светлина или хранителни вещества;
 • ако закъснеете с щипка и дължината на издънката е повече от 20 см. В този случай можете да навредите на растението, тъй като то е положило много усилия за растежа на издънка с тази дължина и полагане на спящи пъпки в тях. Изрязването на тази дължина не си заслужава.

Растеж на страничните издънки след процедурата

Второто прищипване се извършва след поне 30 дни, когато над новите странични издънки растат повече от шест листни плочи. Тази процедура може вече да не засяга всички издънки, в зависимост от формата, която трябва да се придаде на цветето. Издънките се избират по същия принцип, както по време на прищипване.

За ваша информация! Как да прищипите петуния, за да не повлияете на нейния активен растеж - да отрежете само най-горния зачатък на издънката.

Най-често второто прищипване пада върху трансплантация в открита земя или саксии. И двете процедури не могат да се извършват в един и същи ден. Трябва да дадете на цветето време да пусне корени и да свикне с нови условия. Периодът на привикване отнема от 3 до 14 дни. Трудно е да се каже какъв период има дадено растение. Сигналът за прищипване ще бъде активен растеж и здравословен вид на вкоренени разсад.

Как да прищипвате петуниите правилно, така че да цъфтят разкошно

Третото прищипване се извършва месец след второто. По това време тече активното развитие на цветни пъпки, което означава, че тази процедура само ще добави нови пъпки по стъблата. Спестявайки енергия и хранене, петунията образува повече цветя. Трябва да защипите изсъхналото цвете заедно с дръжката.

Правилната грижа и навременното прищипване ще осигурят най-красивата гледка на цъфтящата красавица.

Последното прищипване на петунията за обновяване на храста се извършва, когато цветето е загубило декоративния си ефект. Бушът успя да цъфти и изтъни зелената си капачка. Обикновено това е края на август - началото на септември. Ако петунията изглежда никак добре до края на лятото, има един начин да съживите храста:

 • трябва да се извърши подрязване на леторастите с 1/3 от дължината;
 • издърпайте храста от саксията, отсечете долната половина на кореновата система;
 • заменете саксийната почва.

По време на третата процедура можете също да коригирате формата на храста, като отрежете излишните издънки.

Резултатът ще бъде активно изграждане на кореновата система и зеленина.

Забележка! Реанимационното прищипване на петунии за буен цъфтеж гарантира декоративност до късна есен.

Може да зарадва с цъфтеж преди първия сняг

Подготовка на кълновете за прищипване

И така, основната причина, поради която е време да се откъсне стъблото, е здравословният му вид и динамичен растеж. За да не умре храстът след тази процедура, трябва да му осигурите подходящи грижи на подготвителния етап.

 • Слънцезащита. Петунията е чувствителна към пряка слънчева светлина. Разсадът е двойно чувствителен. Изгорелите листа рано или късно ще изсъхнат и окапнат и ако ги оставите под щипката, е малко вероятно да получите добър материал за бъдещо бразда. Нови издънки няма да се появят от синусите на повредени листа.
 • Осигуряване на осветление. Ако няма достатъчно светлина, издънката ще посегне към нея и неопитните производители могат да объркат този процес с началото на активен растеж и да го прищипят. Това води не само до загуба на декоративност. Когато коригирате грешка в грижите, младите издънки ще растат с нормална дебелина, а основният ще бъде твърде тънък. С течение на времето той може да се счупи под тежестта на целия храст.
 • Поливането е в изобилие, но не е често. Корените на петунията са тънки и бързо гният, когато влагата застоява в почвата.
 • Овлажняването осигурява допълнително хранене на цветето през листата и издънките. Редовното пръскане е от съществено значение при правилна грижа.
 • Ако разсадът расте в една и съща кутия, те трябва да бъдат засадени на достатъчно разстояние един от друг.Ако засаждането е твърде плътно, издънките ще бъдат скучни и удължени, разсадът ще се задръсти един друг. Това се отнася и за по-нататъшно засаждане на открито.

Какво е необходимо за процедурата:

 • остри ножици (маникюр или градина);
 • антисептик за обработка на остриета;
 • въглен или активен въглен (предварително смачкан);
 • чаша за изрязани резници.

Как да прищипите петуния

Когато издънката вече е готова за прищипване във всички отношения, най-доброто време за тази процедура е сутрин или вечер.

Важно! Прищипването при твърде горещо време може да остави изгаряния в местата на изрязване, което в бъдеще ще доведе до развитие на гниене или заболявания.

Процедурата е проста. С обработения инструмент трябва да направите наклонен разрез по-близо до листа, който да остане на издънката. Разрезът трябва да бъде обработен с въглен. Често производителите на цветя прищипват само върха на издънката - първите милиметри от зачатъка на нов лист. При първото прищипване това ще бъде погрешно, тъй като малкият дръжка може да няма достатъчно сила, за да развие странични издънки. Издънката трябва да нарасне активно и да пусне повече от шест листа.

За ваша информация! Изскубването премахва не повече от 1/5 от общата маса на зелените.

В зависимост от сорта, трябва да знаете как правилно да оформите петуния с щипка.

 • Ampel петуния ще се храсти сама. Този имот е включен в него от животновъдите. Но първото прищипване е необходимо, тъй като с времето горната част на висящите мигли ще бъде гола. Ако процедурата се извърши на етапа на разсад, ампелната красавица ще пусне по-бързо нови странични издънки и те ще изглеждат като основни.
 • Каскадната петуния изисква минимум две щипки. Как да прищипите петуния, така че цъфтежът да е капачка: трябва да използвате всички издънки, които растат. Това ще ви позволи да оформите желаната форма на храста, както и да получите големи листа и цветя.

Ампелният храст на петунията се оказва равномерно удебелен

 • Бушовата петуния, подобно на махровата петуния, трябва да бъде притисната, само въз основа на външния й вид. Тези сортове петунии храст сами по себе си. Понякога е необходимо да се коригира формата на храста или да се скрият недостатъците на неправилната грижа (изпъната с липса на осветление или пренебрегване на разсад). Прищипване на храстови сортове петунии за храстовидност рядко се извършва.
 • Сортовете многоцветни петунии трябва само да откъснат изсъхнали цветя. И трябва да направите това, без да изваждате венчелистчетата от прицветниците, а да ги отстранявате заедно с дръжката. Ако се отстранят само листенцата, петунията ще образува капсула със семена. Отнема много усилия за събиране на семена, цъфтежът може да изтъне или растежът да спре.

Какви петунии не е необходимо да се прищипват

Хибридните сортове петунии вече са оборудвани с набор от гени, които осигуряват активен растеж на страничните издънки. Такива петунии започват самостоятелно да развиват странични доведени деца на етапа на разсад. Понякога можете да прибегнете до тази процедура само за да коригирате формата на храста.

Хибридната петуния е в състояние да се храсти сама

Възможно ли е да се прищипва по време на цъфтежа

Ако не е било възможно да се прищипите своевременно, трябва да знаете как да прищипите петуния по време на цъфтежа. Основното е, че издънката за възрастни просто започва да цъфти. Издънките трябва да се режат, оставяйки 5-6 стръка върху стъблото. Цветята също се режат. След тази процедура можете да забележите известно спиране на растежа и още повече при цъфтежа. Но след седмица ще се появят нови издънки и пъпки.

Забележка! Дори след късно прищипване ефектът ще бъде забележим. Храстът ще стане по-дебел, цъфтежът ще бъде по-обилен, цветята ще бъдат по-големи, цветът както на зеленината, така и на венчелистчетата ще бъде по-богат.

Грижи след прищипване

Подрязването на млади петунии за образуване на храст е стресиращо за растението. В крайна сметка изобщо не разчиташе на факта, че сега ще трябва толкова активно да пуска своите издънки и цветя. Следователно, правилната грижа стъпка по стъпка и допълнителното хранене са важни.

 • Подхранване след прищипване.За тези цели се използват торове за петунии и други стимуланти на растежа. Ако прищипването се извършва за втори път, наложително е да се въведат препарати, съдържащи азот, които ще помогнат на кореновата система и растежа на зеленината.
 • В допълнение към торовете, петунията реагира добре на домашно приготвени хранителни добавки: бананова вода, пепел, водороден прекис, мая.
 • Не само корените могат да се хранят. Редовното пръскане с янтарна киселина или добре разреден тор ще помогне за втвърдяването на младите пъпки и храненето на листата.
 • Правилно поливане. Не е необходимо твърде обилно поливане сутрин и вечер всеки ден.
 • За да се стимулира растежа на страничните издънки, дневните температурни спадове са важни. През нощта температурата трябва да спадне с поне 6-7 ° C.

Какво да правим с резници

Откъснатите резници са подходящи за размножаване. Ако отрежете дръжката най-малко 2 см, тя може да поникне сама. След първата процедура е по-добре да поставите такива стъбла във вода с корен, което ще даде сила.

Важно! Долните листа трябва да бъдат отрязани, така че да не допринасят за развитието на гниене във водата.

След появата на първите корени, изрезката е готова за вкореняване. Трябва да засадите в саксия с плодородна почва. Две части градинска пръст и една част торф и пясък ще подхранват идеално младия кълн и няма да задържат влагата в почвата. Резниците могат да се поставят в парникови условия: в торба или под стъкло.

Забележка! Размножаването на петунии чрез резници запазва всички свойства на хибридните сортове, за разлика от метода на семената.

За да получите декоративен храст или ампелно растение, трябва да знаете няколко тайни в грижата за екзотична петуния. Една от тези тайни е да прищипите петунията правилно, така че да цъфти великолепно. Тази процедура е насочена към образуването на гъст храст, равномерен и обилен цъфтеж. Процедурата също така ще осигури петунии с дебели издънки и пъпки, широки и месести листа и големи цветя с ярки цветове.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина