Как да храним хортензия през пролетта за буен цъфтеж в градината

Градинарите се опитват да украсят вилните къщи с непретенциозни и красиви растения, една от които е хортензия. Цъфтежът на поразителната красота не оставя никого безразличен. Този храст е засаден на най-видни места, на него са отредени първите роли в градинските ансамбли, защото дългият и невероятно красив цъфтеж създава красота на обекта и му придава хипнотизиращ вид.

Всеки градинар трябва да открие хортензията, тя придава чар на всяка област, благодарение на външния си вид. Името на растението е дадено от Ф. Комерсън, на латински звучи като "Hydrángea", в превод означава "градина".

Дали да храним хортензията през пролетта

За буйния цъфтеж е необходимо редовно хранене на хортензии. Един от най-важните превръзки е пролетният дресинг, който помага за узряването на красиви цветни стъбла, прави храста по-буен, със силни издънки.

Хортензия в градината

В същото време цъфтежът става по-дълъг и изобилен. Подхранването помага да се предпази растението от вредители и различни заболявания.

Важно! Липсата на превръзки, както и неправилното им въвеждане, могат да причинят болест на хортензия и да съкратят периода на цъфтеж.

Хортензията с право се счита за една от най-добрите декорации във всяка градина, но е добре, когато цъфти обилно. На някои храсти могат да се видят многоцветни цъфтежи.

Резултатът от липсата на обличане

Това се постига с помощта на различна киселинност на почвата, докато нюансите се променят от синьо и люляково до розово и малиново.

Торове за активен растеж и цъфтеж в градината

Растението предпочита кисели почви, следователно трябва да знаете как да подхранвате хортензията през пролетта и внимателно да подбирате торове, като вземете предвид всички характеристики на растението. За пролетта ще са необходими минерални и органични добавки и някои други, които трябва да бъдат обсъдени по-подробно.

Съвети. Важно е да нанесете достатъчно количество тор под храста, като същевременно не превишавате дозата. Също така трябва да контролирате киселинността на почвата, така че растението да не се разболее и да расте добре.

Хортензията предпочита плодородни рохкави почви, желателно е високо съдържание на хумус и въздухопропускливост. В същото време се смята, че първите две години растението има достатъчно питателна почва и не е необходимо да се храни.

За да може храстът да радва с цъфтежа си през цялото лято, е необходимо редовно да се тори и подкислява почвата. След това за най-добрия начин за хранене на хортензия.

Пъпки на хортензия

Юни бележи началото на цъфтежа, растението трябва да е напълно подготвено за него. Има няколко разновидности на хортензии (дървовидни, едролистни), всички те обичат едни и същи условия на отглеждане, затова е достатъчно да запомните основните правила за грижи и необходимите торове за хармоничен растеж и буйни цветя.

Народни средства за защита

Пилешки тор или тор (крава, кон или заек) могат да бъдат ефективен органичен тор. Независимо от сорта, веществото се разрежда във вода в съотношение 1 част тор и 10 части вода. Покривайки с капак, разтворът трябва да се остави да ферментира в продължение на 10 дни.

Разбърквайте веществото всеки ден, прецедете след 10 дни. Полученият разтвор се разрежда с вода.Ако инфузията е направена от пилешки тор, тогава 1 литър трябва да се разрежда с 20 литра вода, когато се използва животински тор, 10 литра вода са достатъчни. След това хортензията се полива с получения състав.

Сред народните дресинги има и нестандартни, например:

  • Кефирът или суроватката, разредени с вода, ще помогнат на хортензиите да цъфтят по-пищно, тъй като това 2 литра ферментирал млечен продукт се разрежда в 10 литра вода;
  • Вливаният ръжен хляб на вода ще помогне да се увеличи броят на полезните бактерии в почвата, поради което корените на растението ще бъдат укрепени, имунитетът и устойчивостта към болести ще бъдат укрепени;
  • Можете да излекувате растението, като използвате обикновена хлебна мая, за това те се разреждат със захар и вода, след като се разпенят, се разреждат с още 10 литра вода. След поливане растението ще стане по-здраво и ще расте по-добре. Често се използва и бира, само естествен "жив" продукт е подходящ за торене;
  • Разтвор на калиев перманганат често се използва за пръскане, това помага за укрепване на дървесината.

Различна киселинност на почвата в хортензия

Доказано е, че народните средства са доста ефективни, освен това са напълно безвредни. Трябва да се помни, че те се използват заедно с други лекарства.

Минерални торове

Органичните продукти не трябва да се използват твърде често за хортензии, редуването с минерални комплекси ще помогне на растението да се развие напълно. Най-често използваните суперфосфати, както и амониеви и калиеви сулфати. Съставите се разреждат в съответствие с инструкциите на опаковката, като се хранят с тях от пролетта до средата на лятото.

Уреята е подходяща за ранна пролет. Трябва да се разрежда във вода. За 10 литра е достатъчна 1 с.л. л. За един храст на хортензия ще са достатъчни 5 литра такова решение.

Дълготрайни торове

Торовете с продължително действие са популярни за хортензии, които се прилагат само веднъж годишно. Те се произвеждат в гранули, които се въвеждат сухи в специално изкопани дупки по периметъра на храста. След като торът се излее в дупките, върху тях се излива вода. Сред такива торове са популярни продукти, които се произвеждат от компаниите "Pokon" и "Greenworld". От тях можете да изберете състава, толкова по-добре да оплодите хортензията през пролетта.

Бяла хортензия

Готови смеси за торене на хортензии

Има доста готови торове, създадени специално за хортензии, които е доста лесно да се хранят. Сред тях трябва да се подчертаят най-доказаните и популярни:

  • "Агрикола" - съдържа всичко, от което растението се нуждае, микроелементите в състава лесно се усвояват от хортензията;
  • "Ferrovit" - помага за възстановяване на дефицита на желязо, този агент се напръсква върху храст, разреждайки 1,5 g в 1 литър вода;
  • за добър цъфтеж, комплексът от минерални торове "GreenWorld" е идеален;
  • "Fertika" - произвежда специален тор за хортензии, използва се на всеки 2 седмици.

Готовите смеси са по-удобни, особено ако няма достатъчно време.

Кога да приложите подхранване, при каква температура

За да създадете необичаен и обилно цъфтящ храст в страната, трябва да направите всички подхранвания навреме. Домашната хортензия е много чувствителна към торовете и със сигурност ще ви благодари за навременното и правилно хранене.

За оплождането на растението е важно да се спазва едно условие: лекарството се въвежда в кръга около стъблото около растението, като преди това е изкопал малка бразда, където се поставят не само течни състави, но и сухи. След като торът е внесен, запълнете дупката с хумус. Киселият торф е идеален за това, който ще играе ролята на мулч, а също така ще помогне да се създаде допълнително хранене за хортензията.

През пролетта се полагат зеленина и издънки, което означава, че ще е необходимо торене за буйна зеленина. Най-често се използва каша, разредена в съотношение 1:10 с вода.

Важно! По-добре е да оплодите растението на влажна почва, за което храстът трябва да се напоява преди да се приложи съставът.

Когато прилагате превръзки на улицата, трябва да има положителна температура. През пролетта органичните и минералните торове трябва да се редуват, през април и май, подхранвани със слаб разтвор на манган, това ще укрепи дървесината и ще дезинфекцира кореновата система.

Внимание! Ако не се придържате към ясна схема на превръзки и дозировки, тогава хортензията може да има нарушени метаболитни процеси, което да доведе до болести по растенията.

На пазара има голям брой както специални торове за хортензии, така и народни средства. Промишлените препарати могат да се произвеждат в кристали и гранули, както и в готови течни разтвори. Най-добрата киселинност на почвата за хортензия ще бъде ниво от 4,5 рН.

Първо азотно торене

Веднага след като последният сняг се стопи и хортензията пусне първите издънки, е необходимо да се направи първото хранене. За това се използват азотни торове, като карбамид (15 г на 10 л вода на 1 кв. М) и амониев нитрат (20-25 г на 10 л вода на 1 кв. М).

Ако времето за първото подхранване на хортензията през пролетта е пропуснато, това не е много страшно, докато при второто трябва да се вземе предвид този факт и да се добави малко повече азот.

Вторият сложен минерален дресинг

Когато пъпките започнат да се образуват на храста, е време за второто хранене. През този период растението изисква голямо количество калий и фосфор, азотът се въвежда, като се вземе предвид първото хранене (или липсата му).

Важно! Подхранването трябва да се извършва сутрин или вечер, когато слънцето не е толкова силно. Облачен ден е добър за това.

Някои градинари използват изцяло минерални торове, например нитроамофоска (25 g на 10 литра вода за 2 възрастни растения) или диамофоска (20 g на 10 литра вода). Готовите специални торове са много популярни. Можете да приготвите сместа сами, като използвате калиев сулфат.

Третият и четвъртият фосфорно-калиеви добавки

Третото подхранване се извършва през периода на цъфтеж, когато пъпките вече са започнали да цъфтят. По това време са подходящи калиево-фосфорни съединения с добавка на микроелементи. Тази подхранване не е задължителна (торовете се прилагат по ваша преценка), тя ще помогне на растенията да цъфтят по-дълго.

Цъфтяща хортензия

В този случай е препоръчително да се подкисели почвата с готови разтвори, те са лесни за закупуване в специализирани магазини. Можете дори да направите това няколко пъти, защото хортензията много обича кисела почва и реагира добре на такива действия.

Още през есента върху хортензията трябва да се внасят фосфорно-калиеви торове, които ще помогнат на растението да положи нови пъпки за следващата година и да подготви храста за зимата. В идеалния случай използвайте суперфосфат за тези цели (15 g на 10 l вода на 1 кв. М), като същевременно добавяте калий (15 г на 10 л вода на 1 кв. М.). През зимата растението зимува; не е необходимо да го храните. Грижите за растенията започват едва през пролетта.

Интересно. Вместо калиев сулфат често се използва калиева сол или калиев магнезий.

Също така трябва да се има предвид, че хортензията не обича дървесна пепел, тя подкислява почвата. Хуматите помагат за по-доброто усвояване на минералните торове. За това калиевият хумат обикновено се отглежда заедно със сложен минерален тор (нитроамофос) и суперфосфат.

Важно! Ако почвата под хортензия е алкална, тогава всички торове и торене ще бъдат слабо усвоени от растението. Почвата под храста трябва постоянно да се подкислява. Не забравяйте, че хортензията, в зависимост от състоянието на почвата, може да промени сянката на цветята.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина