Мушкато - резитба за буйна цъфтеж, как се прищипва

Днес здравецът преживява поредната вълна на популярност. Използва се за украса на жилищни и офис помещения, прозорци, оранжерии. Основната му характеристика е да извади издънки, които трябва да бъдат отстранени навреме. Това трябва да се направи, знаейки как да се режат здравец. Ако спазвате всички правила, храстът ще цъфти навреме и ще има желаната форма.

Трябва ли да режете здравец и кога да го направите

Начинаещите цветари имат много въпроси за здравец: как да го отрежете, така че да е пищен през целия сезон, дали е необходимо да го правите редовно и т.н. Подрязването на здравец трябва да се извърши навреме и правилно. Това гарантира образуването не само на красив, буен храст, но и подмладява цветето, значително увеличавайки живота му.

Цъфтящ здравец

Защо резитба на здравец

Като цяло здравецът не изисква сложна поддръжка. На резитбата на растение трябва да се обърне дължимото внимание. Ако това не бъде направено, цветето ще се превърне в огромен храст с издънки с различна дължина, които небрежно ще стърчат във всички посоки. Ето защо е важно своевременно да се отървете от ненужните клони. Също така изрязването на цвете допринася за:

 • събуждане на страничните стъбла;
 • образуването на привлекателна форма;
 • образуването на нови съцветия;
 • удължаване на времето на цъфтеж;
 • увеличаване на великолепието на съцветия;
 • размножаване чрез отрязани издънки.
 • подобряване на метаболизма на хранителните вещества.

Препоръчително е растението да се подрязва всяка година, в противен случай то ще престане да храсти. Не е необходимо да чакате, докато издънките растат силно.

Забележка! Цветето не може самостоятелно да образува издънки, резитбата отстрани провокира пробуждането на пъпките, които са в латентно състояние. Впоследствие от тези кълнове се образуват съцветия.

През първата година от растежа на цветята не се препоръчва да го отрежете, по-добре е да изчакате, докато расте

Подготовка на почвени, балконски и стайни здравец за резитба

Най-вече храсти от здравец, които не боледуват. През лятото и есента те цъфтят великолепно и доставят естетическо удоволствие на околните. За по-добър цъфтеж е необходимо правилно да подготвите здравец за по-нататъшно подрязване, в зависимост от мястото на растеж.

На градинския парцел

Преди настъпването на първите студени дни и студове, пеларгонията, която е израснала в градината, се изкопава от корена и с помощта на метода за претоварване се трансплантира в подготвен контейнер. Преди това в саксията за засаждане се прави дренажен слой от няколко сантиметра. След това прехвърлят трансплантираното растение в стаята и не го докосват в продължение на 14 дни. Само след адаптация можете да започнете процеса на изрязване на цветето.

На улично цветно легло

Когато отглеждате пеларгония на открито, методът за съхранение в найлонови торбички идва на помощ. В студена стая или хладилник. Методът включва резитба след изкопаване на растението от уличната зона. Издънките се отрязват и издънките се оставят до 6 см, дългите корени също се съкращават.

На корените се оставя навлажнена почва, растението се поставя в здрав найлонов плик и се завързва така, че да се вижда обърнатото стъбло.Можете да използвате кашон за мляко. Съдържанието на торбата се прехвърля в хладилника в кутия за съхранение на зеленчуци и плодове. Там температурата обикновено варира в рамките на +5 ℃.

На балкона или перваза на прозореца

В случай, че цветето е израснало в саксия на открита тераса или неостъклен балкон, контейнерите се внасят в стаята преди студеното време. Ако пеларгонията зимува на перваза на прозореца в домашен апартамент, тя трябва да се полива веднъж на всеки 30 дни. В противен случай сухият климат през отоплителния сезон ще повлияе на развитието на цветето. Това ограничение във водата се дължи на факта, че след изрязването на практика няма зелени листа и растението няма с какво да изпарява влагата. Следователно, за да се избегнат болести, поливането се намалява.

Важно! Саксиите с пеларгоний се съхраняват най-добре в тъмно помещение с температура на въздуха между 0 и + 10 ℃. При осигуряване на такива условия не се изисква обилно месечно поливане.

Ако здравецът непрекъснато е растел на перваза на прозореца и през лятото не е бил засаден на открито, той също трябва да бъде правилно подстриган. За да се предотврати разтягането му през зимата поради липса на светлина, част от листата се отстраняват от растението. За да се постигне равномерен цъфтеж на пеларгония, дълги клони се изрязват над две междувъзлия.

Необходимо е да се подготвите за резитба само тези храсти, които се нуждаят от подмладяване.

Техника за подрязване на здравец за буен цъфтеж

За да не боли и да се развива правилно цветето, важно е да знаете как правилно да отрежете здравец, така че да цъфти великолепно и дълго време. Градинарите разграничават следните правила и препоръки по отношение на резитбата за активен цъфтеж:

 • Всички манипулации трябва да се извършват с дезинфекциран инструмент: заточен нож, острие или ножица.
 • Разрезът се извършва строго наклонено над листния възел.
 • В никакъв случай не трябва да се поврежда точката на растеж на цветето (възел на стъблото).
 • На първо място се отстраняват страничните и дългите издънки, след това тези, които са в средата на растението.
 • Препоръчително е мястото на среза да се третира с дървесна пепел, активен въглен или е разрешено да се използва канела на прах като антисептик. Манипулацията ще спаси храста от гниене или повреда от вредители.
 • След пролетното подрязване на храста мушкатото се подхранва с азотсъдържащ тор, за да ускори растежа на младите клони, появата на яйчниците.
 • Ако цветето изсъхне върху здравец през лятото или някакъв вид издънка започне да изсъхва, те се отърват от тях. В противен случай цветето ще хаби силата и хранителните си вещества върху нездравословни части. За храста внимателно се гледа, за да се отървете от болните израстъци.

Допълнителна информация! Не е необходимо да се използват инструменти за премахване на млада издънка. Достатъчно е да щипете внимателно със сухи, чисти ръце.

Здраво нарязаните стъбла могат да се използват за отглеждане на добри нови храсти

За размножаване на пеларгония с отсечени издънки се поставя във вода и се оставя на осветено място. Избягвайте пряката слънчева светлина. След известно време в процесите се появяват корени и те се засаждат в земята.

Видове резитба на цветя

Често градинарите се питат: какъв е най-добрият начин за подрязване на здравец? Процедурата е разделена на три вида, в зависимост от преследваните цели:

 1. Основната.
 2. Сезонно (пролет и есен).
 3. Топинг.

Есенната резитба се счита за санитарна. Извършва се само след като растението избледнее и е необходимо да се подготви растението за зимуване. Прави се до декември. Всички клони, които развалят външния вид (повредени, изсъхнали) се отстраняват от храста. Издънките, които нямат останали листа, се отрязват с една трета.

Забележка! Пролетната резитба се извършва в края на зимата или началото на март. Колкото по-рано се извърши, толкова по-рано ще започне цъфтежът. По време на процедурата градинарите отрязват удължени и отслабени издънки, оставяйки не повече от три пъпки върху тях.

Последният вид се е доказал добре, той е ефективен, когато е точно известно как се прищипва храст от здравец.Цветето придобива красива форма. Видът има много предимства, но трябва да знаете как правилно да прищипвате здравец. През зимата (от декември до януари) храстът не се подрязва, тъй като растението е потопено в неактивно състояние. Това време служи за възстановяване.

За зимата здравецът се подрязва старателно.

Прищипване на растението

Прищипването означава отрязване на точката на растеж на растението. Действието ще доведе до пробуждане на странични издънки и образуване на буйна корона. Преди да продължите, препоръчително е да научите как да прищипвате здравец, така че той да стане по-дебел и да цъфти навреме. За да оформите пеларгониев храст без стрес, трябва да използвате техниката на прищипване. Извършва се, докато растението расте. Трябва да се помни, че цъфтежът ще започне с малко закъснение. За да проведете процедурата правилно, важно е да запомните как да прищипите здравец за буен цъфтеж и да се придържате към следната схема:

 1. Прищипването на горния бъбрек се извършва 14 дни след трансплантацията.
 2. С развитието на стъблата манипулацията се извършва, когато на издънката има 4 листа.
 3. Прищипването завършва, когато се достигне необходимата форма на храста.

Процедурата се извършва по всяко време (най-добре от началото на пролетта до края на лятото), с изключение на зимата. От това правило са изключени сортове, които цъфтят през зимния сезон.

Можете да прищипите здравец няколко пъти през лятото. В резултат на това се формират нови пъпки върху прерасналите издънки, храстът расте повече, става все по-дебел и по-дебел.

Допълнителна информация! За да може здравецът да полага пъпки, процесът на прищипване се спира два месеца преди началото на цъфтежа.

Кралската пеларгония е капризен вид. За да приложите минимален стрес върху нея, препоръчително е да се ограничите само до прищипване. В резултат короната ще има привлекателна сферична форма.

Формиране на корона

Формата на короната може да се формира постепенно от момента на засаждането. За да отрежете правилно короната, трябва да се придържате към следните правила:

 • Извършете резитба с дезинфекцирани и остри ножици, нож, за да изключите въвеждането на инфекция.
 • В процеса на изтъняване на издънките те започват с тези, които растат по-дълбоко в растението.
 • Стъблото се отрязва на пет мм над листа.
 • Няколко дни преди резитбата цветето се ограничава до поливане.
 • Можете да защипите издънките преди летните дни, в противен случай храстът няма да може да образува цветя.

Избор на време за подрязване на здравец

Мушкатото не може без резитба. Процедурата е необходима за събуждане на спящи пъпки, които с развитието си ще се превърнат в странични стъбла.

Заслужава си да се знае! Подрязването на храста се извършва своевременно, за да не се стресира цветето. Основният тип манипулация се извършва с пристигането на пролетта.

Как да подрязваме здравец през есента

Есенната прическа включва подготовка за зимата. Развитието на централата през следващия сезон зависи от верността на технологията, която се изпълнява. Растението избледнява, след което се извършват редица действия:

 1. На първо място, от храста се отстраняват мудни съцветия, след което сухата и отслабена зеленина се отрязва.
 2. Освен това короната се регулира. След като разгледаха целия храст, те определят кои стъбла се отстраняват под корена. В бъдеще от тях могат да се отглеждат нови храсти.
 3. След завършване на корекцията основната издънка се съкращава с една трета. Прищипете младите издънки на 5-та точка. Ако това не бъде направено, растението ще похарчи енергията си върху тях през зимния период и няма да цъфти през пролетта.

"Пълзящият" или ампелен тип пеларгония също се нуждае от подрязване на издънки, които висят твърде много от саксията. Най-доброто време за това е есента.

Бръшленолистната пеларгония се подрязва през есента.

От декември до средата на февруари цветето е в покой. Подрязване, прищипване или торене не трябва да се извършва през този период. Достатъчно е само минимално водоснабдяване.

Пролетна резитба на здравец у дома

Пролетната резитба се извършва през март. Позволява на растението да образува много пъпки и листа.

Забележка! След тази резитба, здравецът обикновено цъфти по-късно, но в резултат на това се образуват повече съцветия и периодът им на цъфтеж се увеличава.

Подрязването на стъблото се извършва, като се вземат предвид параметрите на самия храст. Ако храстът е голям, не трябва да отрязвате много издънки. В противен случай той няма да има сили да образува нови съцветия и зеленина. В резултат на това растението няма да зарадва с цъфтежа. Младо, пухкаво цвете ви позволява да получите всякаква форма, за разлика от големите, обрасли храсти. В домашни условия се отглеждат и здравец, резитба за буен цъфтеж, която се прави през есента.

Как да не навредим на здравец при резитба

Процедурата за подрязване на леторастите не е трудна, но за начинаещите производители мушкатото може да придобие незадоволителен външен вид или дори да умре. Често срещаните грешки включват:

 • Късно подрязване. Отрязването на леторастите по време на периода на цъфтеж може да доведе до отпадане на цъфтящите пъпки.
 • Изрязване на голям брой клони. Ако премахнете повечето издънки наведнъж, растението няма да цъфти и да расте дълго време.
 • Неспазване на препоръките за височината на среза спрямо възела на листа. Твърде високото изрязване може да доведе до отмиране на върха на издънката, което значително ще влоши външния вид на храста.
 • Голям брой подстригвания. В този случай развитието на пъпки и пъпки се спира.

Спазването на всички указания за подрязване ще насърчи буйния цъфтеж през следващия сезон.

Подрязването на здравец е неразделна част от грижата за него. В сравнение с други цветове, тя е напълно придирчива. Като отдели 15 минути за резитба през есента, с настъпването на лятото, цветето ще зарадва с красотата и аромата на съцветия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина