Възможно ли е да се пръска здравец с вода и как да се полива правилно

Мушкатото (лат. Geranium), или пеларгонията, е известно със своите непретенциозни грижи. Цветето е придобило голяма популярност сред градинарите и цветарите. Пеларгониумът се отглежда не само в къщата, но и в градини и паркове. Листата му издават необичайна миризма дори при най-малкото докосване. За да може растението да зарадва с добре поддържания си външен вид и буйния си цъфтеж, е важно да разберете дали е възможно да се напръска здравец с вода и как правилно да се полива.

Признаци за липса на влага или преливане

Здравецът обича ли водата? Този въпрос си задават повечето начинаещи цветари. Растението обича умерено поливане. Преовлажняването на почвата води до загниване на кореновата система. Това се отразява на външния вид на цветето. Листата започват да пожълтяват, появяват се своеобразни водни възглавнички, наблюдават се увяхване и летаргия на всички органи. Сива плесен се намира върху листната периферия.

Здраво цъфтящ здравец

Важно! Ако не само листата, но и стъблото започнаха да гният, това означава, че е започнал необратим процес - гниене на кореновата система. Растението не може да бъде спасено.

Мушкатото понася по-добре липсата на влага, но ако не поливате цветето дълго време, листата ще започнат да изсъхват по краищата, ще се появят сухи петна. В резултат на това растението ще изхвърли листата си и няма да зарадва с красивия си ярък цъфтеж.

Възможно ли е да се пръска вътрешен здравец

Ароматните и ярки листа не се нуждаят от допълнителна влага. Те понасят добре сухия въздух, тъй като имат способността да натрупват вода в клетките си по време на поливане на кореновата система. Следователно пръскането е нежелателно. При овлажняване е важно да се гарантира, че водата няма да попадне върху листните пластинки на растението. Това само ще навреди на цветето.

Мушкато - поливане: нужди от вода

Силно не се препоръчва да се използва студена вода от чешмата за напояване. Съдържа хлор и вар, които могат да причинят непоправими щети на растението. Водата трябва да е със стайна температура и в идеалния случай с 2 ​​градуса по-хладна. Топлата, утаена вода се абсорбира добре от кореновата система.

Колко често да поливате здравец в саксия

Водата за това растение е необходима за поддържане на живота, така че е достатъчно само да се овлажни кореновата система, докато горните слоеве на почвата изсъхнат.

Активен вегетационен период

По време на вегетационния период започва активното развитие на растението. Броят на поливките се увеличава. Земята трябва да се навлажнява, докато изсъхва. Ако почвата е изсъхнала на дълбочина 1 см, тогава е време да добавите топла, утаена вода (1 път за 3 дни).

Допълнителна информация. През периода на активен растеж и развитие, както и с повишаване на температурата на околната среда, честотата на поливане се увеличава (1 път за 1-2 дни).

През периода на почивка

Краят на есента, зимата и началото на пролетта са периодът на почивка на цветето. По това време растението се нуждае от вода само когато почвата изсъхне на дълбочина 1-1,5 см. Това означава, че е необходимо да се полива пеларгония веднъж на 5-7 дни през студения сезон.

Начини за напояване на здравец у дома

За да може растението да получи достатъчно количество влага, трябва да знаете как да поливате пеларгония у дома. Има няколко начина за напояване на здравец.

Напояване с фитил

Този прост и надежден метод за поливане на цвете ще спести време в поддръжката на растенията. Но ако процедурата се извършва неправилно, можете да съсипете цветето.

Фитил за поливане на растения

Предимствата на напояването с фитил:

 • Можете да забравите за ръчното поливане за 2-3 седмици. Цветето автономно приема толкова вода, колкото му е необходимо. Корените не страдат от преовлажняване и суша. Времето, необходимо за грижа за здравец, е значително намалено.
 • Добавяйки торове във водата, можете да получите най-буйния и ярък цъфтеж. Броят и размерът на пъпките се увеличават.
 • По време на вегетационния период растението е по-малко податливо на температурни промени. Младите растения активно растат и се развиват. Броят на гниещите резници се намалява.

Технологията за напояване с фитил е проста. При пресаждането на здравец в долната част на саксията се правят дренажни отвори и през тях се прокарва връв. Важно е почвата да се разрежда с торф, така че влагата да може по-лесно да премине към органите на растението. В контейнер (по-удобно е да се използва пластмасова саксия за цветя) се събира утаена топла вода, но не до самите ръбове. Фитилът се потапя вертикално във водата.

Забележка! Фитилът трябва да бъде направен само от синтетичен материал. Естествените тъкани бързо гният в земята, което ще прекъсне поливането.

През палета

Лесен и лесен начин. Често се използва, за да се избегне преовлажняване на почвата. Като палет се използва голяма купа или леген. Основното е, че отгоре може да се монтира саксия със здравец и да останат поне 5 см до стените на палета.

Поливане на здравец през палет

Положителни аспекти на метода:

 • възможността за преливане на вода е намалена до нула;
 • кореновата система няма да изгние;
 • почвата е по-наситена с кислород.

Важни точки:

 • На палета се поставя само една саксия за растения. Това намалява риска от предаване на болестта. Ако се поставят повече от две саксии и една от тях съдържа замърсена почва или болно цвете, инфекцията може да се предаде.
 • В тигана се налива толкова течност, че да покрие една четвърт от тенджерата. Оставете за 30-40 минути. Когато почвата потъмнее, водата се източва.

Методът може да бъде значително опростен и водата може да се добави към тавата, в която е саксията с пеларгония. За това е удобно да използвате лейка. Поливането в тигана е необходимо, докато почвата изсъхне. Можете да проверите това с показалеца си. Ако при задълбочаване с 1-1,5 см земята е суха, значи е време да напоите цветето.

Как се полива здравец отгоре

Флористите използват този метод за всички тропически стайни растения. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че същността на поливането е овлажняването на земята. Трябва да го направите с лейка. По време на работа е важно да се гарантира, че водата не попада върху листата.

Поливането в комбинация с подхранване

В периода от пролетта до началото на лятото, както и по време на цъфтежа, здравецът се нуждае от оплождане. За подхранване се използват няколко средства, които ще дадат сила на растението и ще допринесат за растежа и развитието.

За буен цъфтеж се прилага подхранване заедно с поливането

Подхранване за здравец:

 • Йод. 1 капка от лекарството се добавя към литър вода. Мушкатото се полива предварително с обикновена вода, след което по краищата на саксията се добавят 40-50 ml от приготвения йоден разтвор.
 • Амоняк. Разтворете 1 ч. Л. В литър вода. алкохол. Поливайте цветето ден преди оплождането.
 • Водороден прекис. Разбъркайте 2 супени лъжици в литър вода. л. съоръжения. Поливайте цветето с обикновена вода, след което оплодете с разтвор.
 • Епин. Отличен хранителен агент. Разрежда се в съответствие с инструкциите и се полива цветето с разтвор под корена.
 • Янтарна киселина. 1 таблетка се разрежда в литър вода. Поливането се извършва в корена. След това е препоръчително да поръсите листата отново.
 • Борна киселина. Разбъркайте 0,5 g от продукта в литър топла вода. Вода в корените. Този разтвор може да се пръска върху зеленина.

Не е често необходимо да се прави такова хранене. Достатъчно веднъж на 3 седмици.

Чести грешки при поливане и техните последици

Основното нещо е да не прекалявате с поливането.Ще бъде по-лесно да се спаси растението след продължителна суша, отколкото с гниене на кореновата система в резултат на преовлажняване. Препоръчително е да добавяте течност с лейка, така че водата да не попадне върху листата.

Мушкатото е красиво и ароматно растение. Ключът към успеха в грижите за цветята е правилното поливане.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина