Как се полива замиокулкас правилно, за да не се развали

Поливането на всяко закрито растение е отговорно събитие, от което пряко зависи здравето на цветята. При отглеждане на zamiokulkas трябва да бъдат спазени определени изисквания за напояване на почвата.

Поливане zamiokulkas у дома

Преди да закупите цвете, трябва да проучите характеристиките на неговото поливане.

Как да поливаме замиокулкас, за да не го развалим

Основни правила за поливане на растение:

 • Основното нещо е да не се преовлажнява почвата.
 • Напояването трябва да е рядко, но изобилно.
 • По време на поливане, не позволявайте на влагата да попадне върху листата.
 • През лятото се препоръчва напояването на почвата в късния следобед, а през зимата, сутрин или следобед, преди залез слънце.
 • Преди да засадите на дъното на саксията, трябва да попълните експандирана глина. Това ще избегне застояла влага.
 • Растенията в керамични саксии трябва да се поливат по-често, отколкото цветя, засадени в пластмасови съдове. Пластмасата задържа влагата по-добре.

Цвете Zamioculcas

Най-остро стайното растение се нуждае от поливане в период на активен растеж.

Каква вода е необходима за напояване, възможно ли е от чешмата

За напояване на почвата е най-добре да се използва разтопен сняг, дъждовна вода или утаена и филтрирана вода. Необходимо е течността да се утаи в рамките на 12 часа. Противопоказано е да се полива замиокулкас с твърда чешмяна вода. Това може да доведе не само до смущения в растежа, но и до смърт на растението.

Също така е забранено използването на ледена вода за напояване. Твърде студената течност често причинява развитието на гъбични и бактериални заболявания. Още по-лошо е, ако температурата на въздуха е ниска в стаята, където е саксията. Поливането с ледена вода води до хипотермия на кореновата система и намаляване на имунитета.

Допълнителна информация! Позволява се поливането на замиокулкаса с преварена, утаена вода. Преди напояване е препоръчително да добавите няколко капки оцет там, за да омекотите течността. Вместо оцет може да се използва лимонов сок или лимонена киселина.

Комбиниране на поливане с подхранване

Цветето zamioculcas, което е важно да се полива редовно, ще реагира добре, ако торовете се прилагат едновременно.

Забележка! Най-добрият период за оплождане е от втората декада на май до края на лятото. Изисква се 2 хранения на месец.

Можете да използвате торове за сукуленти. По време на приготвянето на разтвора, дозата, посочена на опаковката, трябва да бъде намалена наполовина. През зимата растението не се нуждае от хранене.

В допълнение към минералните торове, урея може да се добавя веднъж месечно. Торът се разрежда в топла вода и се напръсква с листа. След това саксията трябва да се отстрани на полусянка, за да не се появят слънчеви изгаряния върху листната плоча.

Течен тор против пожълтяване на листата

Колко често да се полива zamioculcas у дома

Важен фактор, който трябва да се вземе предвид, е честотата на поливане.

Колко често да поливате доларовото дърво:

 • Количеството напояване зависи от сезона. През пролетта и есента, поливайте цветето трябва да е умерено. През зимата количеството поливане се намалява до минимум.
 • Почвата се напоява, когато горният слой е напълно сух.За да проверите съдържанието на влага в земята, трябва да залепите дървена пръчка в нея. Ако върху него е останала пръст, тогава почвата е влажна и е рано да се полива замиокулкасът. Ако нямате под ръка пръчка, можете да проверите съдържанието на влага в почвата с пръст.

При често и обилно поливане кореновата система и долната част на стъблата започват да гният. Също така, преовлажняването на субстрата води до развитие на гъбични заболявания.

Поливане на растението

Как се полива през лятото и зимата

През лятото напоявайте почвата често, поне 2-3 пъти седмично. Ако навън е горещо, можете да го правите по-често. Основното нещо е да не прекалявате и да не преовлажнявате почвата. Поливането zamiokulkas през лятото и зимата се извършва както в земята, така и в палета. Тази напоителна схема предотвратява преовлажняването на основата.

Важно! От септември режимът на напояване се променя. Всеки ден почвата се напоява все по-рядко.

Колко често да се полива доларово дърво през зимата:

 • Честотата на поливане зависи от района на растеж.
 • В географски ширини със студена зима е достатъчно 1-2 пъти на 2 седмици.
 • Ако се отглежда на юг, количеството поливане може да бъде по-голямо. Това зависи от скоростта на изсъхване на основата.

Влажност на въздуха и пръскане на растения

Отглеждайки се в къщата, растението предпочита сух въздух. През зимата толерира спад на температурата по-добре при ниска влажност. Zamiokulkas не се нуждае от пръскане. Веднъж месечно трябва само да поставите цветето под топъл душ, за да измиете праха от листата. Също така, листата могат да се избърсват няколко пъти в месеца с мокра гъба.

Поливане zamiokulkas след трансплантация

Веднага след разсаждането почвата трябва да се напои обилно с утаена вода, така че цветето успешно да пусне корени на ново място. Последващото поливане зависи от това колко бързо субстратът изсъхва. Колко пъти седмично zamiokulkas трябва да се полива след трансплантация? Поливането на доларово дърво по това време не се различава от напояването на всеки друг период.

Поливане на цвете след пресаждане

Проблеми с растенията поради неправилно поливане

Повечето проблеми с цветето в саксия възникват от нарушения на правилата за поливане.

Най-често срещаните проблеми:

 • Пожълтяване на листната плоча (възниква поради често и обилно поливане). По същата причина листата стават меки.
 • Върховете стават сухи. Това означава, че растението се полива твърде рядко.
 • Гниене на корени и долни стъбла. Проблемът възниква с подгизнала почва и ниски стайни температури.

Ако корените току-що започват да гният, доларовото дърво може да бъде спасено. За да направите това, трябва да отрежете повредената част на корена и да поръсите разфасовките с натрошен въглен. Ако кореновата система е силно повредена, можете да отрежете резниците от храста и да ги засадите. Майчиното растение ще трябва да бъде изхвърлено.

Листата изсъхват поради неправилно поливане

В допълнение към тези проблеми, zamioculcas често е изложен на гъбични заболявания. Ако процесът на напояване не бъде коригиран навреме, той може да умре.

Забележка! Честото изсушаване на почвата при отглеждане на замиокулкус също няма да доведе до нищо добро. Ако горната част и листата започнат да пожълтяват, а почвата отдавна е суха, тогава растението няма достатъчно влага.

Замикулкус няма капризна нагласа по отношение на напускането, но все пак трябва да му обърнете внимание. На първо място, това се отнася до организацията на поливане на закрито цвете. Нарушаването на правилата води до проблеми с растежа и смъртта на цветето.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина