Защо листата на драцената падат надолу

Драцената се отглежда заради красивия си външен вид и приятна миризма. Растението има дълги или тесни зелени листа и пъпки от жълт, бял, розов цвят, събрани в метли. Цветето обаче може да загуби декоративния си ефект. Мнозина се притесняват защо драцената е пуснала листата си.

Листата на драцената падат - какви могат да бъдат причините

На първо място, трябва да знаете, че редовното падане на долните листа и пожълтяването им е нормално явление, което ще придружава цветето през целия му растеж. Средно максималната възраст на един лист е 2 години. След като старата листа угасне, ще се появи нова.

Поява на драцена

Листата на драцената обаче падат надолу не само по естествена причина. Ако с течение на времето по-голямата част от листата отпадне, тогава трябва да сте нащрек. Друга причина може да бъде:

 • преминаване на периода на аклиматизация;
 • увреждане на кореновата система;
 • нарушение на правилата на селскостопанската технология;
 • нападение от опасен вредител;
 • поражение от болестта.

Важно!Листата на растението в нормалното си състояние обикновено са насочени нагоре, образувайки остър ъгъл със ствола.

Заводът, закупен в магазина, трябва да се адаптира към новите домашни условия. Отначало нивото на осветеност, влажност и температура на въздуха в помещението ще повлияят на благосъстоянието на цветето. Ако наскоро закупена драцена е изпуснала листата си, тогава няма особена причина за безпокойство - това е временно.

Болести

Неправилната грижа или трансплантацията може да доведе до появата на различни заболявания в растението. Цвете с намален имунитет е податливо на гъбични, вирусни или бактериални заболявания.

Alternaria

Причинителите на това заболяване са гъбички, причислени към рода Alternaria. Заразеното цвете първоначално ще покаже бледокафяви, кръгли петна по листата. След известно време те ще станат черни. В крайна сметка някои от листата, покрити с тези петна, ще започнат да отмират. Отвън листата са покрити с маслинов цвят, съдържащ спори на патогенната гъба.

Лекарство Fundazol срещу Alternaria

При първите признаци на болестта цветето се прехвърля на свободен перваз на прозореца, далеч от други растения и листата се избърсва с инфузия на дървесна пепел. Драцената може да бъде излекувана с помощта на Fundazol, Topaz или Oxyhom. Дозировката е 10 g на 0,5 l вода.

Внимание! Цветето трябва да се пръска 3 пъти на интервали от 10 дни.

Филостиктоза

Това е гъбично заболяване, което най-често засяга възрастни и по-възрастни цветя. Появява се върху листата на растението под формата на неясни бежово-кафяви петна с лимонено-зелена граница. С течение на времето те ще се превърнат в малки черни зърна.

За да излекувате храста, трябва:

 1. Премахнете заразените области. Силно повредените листа трябва да бъдат напълно отрязани.
 2. Поръсете местата на порязванията с праха от активен въглен, креда. За обработка можете също да използвате йод или брилянтно зелено.
 3. Напръскайте растението с разтвор на Topaz или Skor. Пръскането се извършва 3 пъти на седмични интервали.

Важно!По време на лечението всеки биостимулант се добавя към водата за напояване. Най-популярни са Циркон и Епин.

Бактериоза

Това е инфекциозно заболяване, което засяга различни части на растението.Върховете на увяхващите листа придобиват тъмнокафяв цвят, на ствола и дръжките се появяват малки язви, а короната пожълтява.

Жълтеникава мазна ивица ще отдели заразената тъкан от здравата тъкан. Кореновата система също страда от болестта, ако стаята е гореща и почвата е подгизнала.

Растение, заразено с бактериоза, не може да бъде излекувано. Можете да отрежете здраво издънка без характерните признаци на заболяването и да се опитате да го изкорените.

Фузариум

Инфекцията с това гъбично заболяване се показва от жълти петна по изсъхващи листа. Растението ще започне постепенно да променя цвета си до кафяв.

Повредените листа се отстраняват, а участъците се обработват с активен въглен или канела. Бушът се напръсква с разтвор на Fundazol, Benomil или Vectra.

Процедурата се извършва 2-3 пъти с интервал от 3-5 дни. За превантивни цели във водата за напояване се добавя Fitosporin-M.

Внимание! Също така е полезно да се трансплантира растението в нова почва, обработена с разтвор на Gumistar.

Драцена, заразена с фузариум

Вредители

Поради вредните насекоми, драцената може да се разболее и да пусне листа. Необходимо е да се елиминират паразитите веднага след откриването. Най-често срещаните вредители са скалните насекоми, паяковите акари, листни въшки, брашнести червеи.

Щит

Наличието на вредителя се показва от заоблени кафяви плаки с диаметър 1-3 mm, покриващи всички части на растението. Те се използват от вредителя като подслон.

Листата ще придобият жълто-червен оттенък, ще започнат да падат, изсъхват и отмират. Самото насекомо може да бъде премахнато на ръка с гъба, напоена със сапунена вода.

Внимание! Най-ефективният метод за борба е да се проведе лечение с Aktara 2 пъти с интервал от седмица.

Паяк акари

Това малко насекомо с размер 0,5 мм е жълто-зелено на цвят. Много е трудно да се види. Акарът се заселва от вътрешната страна на листа, където с времето ще се появят бели петна.

Повредените зони ще бъдат покрити с паяжиноподобни образувания. Листата могат да пожълтеят и потъмнеят.

Лечението с драцена се състои от обработка със сапунен разтвор, нагрят до +50 ° C и пръскане с Actellik или Fitoverm. Пръскането се извършва само след изсъхване на храста.

Листни въшки

Малките вредители сериозно увреждат горните части на леторастите и долните части на плочите, изсмуквайки клетъчния сок от тях. Заразените листа губят цвят, пожълтяват и падат. Навременното лечение ще помогне да се предотврати смъртта на растението.

За борба с тези вредители се използват инсектициди. Цветът се третира с Antitlin или Biotlin на всеки 5 дни до пълно възстановяване.

Mealybug

Вредителят заразява листните плочи и пазвите на листата. На заразените области може да се види восъчен секрет, подобен на памучната вата. Цветето ще има забавяне на растежа и развитието. Бушът се третира чрез пръскане със сапунена вода. След това се третира 3 пъти с разтвор на Aktar или Mospilan с интервал от 5-7 дни. Също така си струва да актуализирате почвата и да направите трансплантация.

Драцена, заразена с брашнеста гъба

Влажност на почвата

Въпреки любовта към влагата, драцената не трябва да се овлажнява постоянно. След всяко поливане трябва да изчакате, докато почвата изсъхне на 3-4 см дълбочина.

За справка! Степента на изсъхване на почвата се проверява с пръчка - тя се забива в земята с 4-5 см, изважда се, след което се гледа състоянието на земята на върха.

Възрастен екземпляр се полива на всеки 2-3 дни през лятото. През зимата честотата на поливане се намалява с 2-3 пъти, в зависимост от възрастта на цветето и температурата на въздуха.

Широколистните представители на драцената имат голямо търсене на влага. През лятото се поливат ежедневно. Теснолистните екземпляри консумират много по-малко вода. Те могат лесно да се изсипят. Спуснатите листа са първият признак на изсъхване на корените. Редовното пръскане и поливане ще коригира ситуацията.

Важно!Не забравяйте за разрохкване на почвата в саксията след всяко поливане.

Температура на въздуха

На въпроса защо драцената е окачила листа и какво да правя в този случай, има отговор. Това може да се дължи на сух, горещ въздух.

Регулирането на температурата на въздуха ще коригира ситуацията. Тогава растението ще може да повдига листата.

 • През лятото и пролетта драцената се чувства комфортно при температури от +20 ° С до +25 ° С. Ако въздухът е още по-топъл, короната ще загуби красивия си външен вид.
 • През зимата е допустимо цветето да се държи при температури от +17 ° С до +19 ° С. Не трябва да се допуска понижаване на температурата под +15 ° С.

Внезапните температурни промени също са опасни. Ако цветето започне да хвърля листата си, значи е страдало от хипотермия.

Разпадане на корени

Корените на растенията могат да изгният поради наводнена почва. Това е друга причина, поради която листата на драцената падат. В подобна ситуация храстът се трансплантира в нова саксия, предварително дезинфекцирана с алкохол. Важно е да си присадите навреме.

Присаждане на драцена в нова саксия

Можете да запазите цвете, като изпълните следните стъпки:

 1. Внимателно извадете храста от контейнера и измийте останалата почва от корените.
 2. Отрежете изгнилите части на корена с остър резач. В същото време вземете 3-5 см здрава тъкан.
 3. Поставете корените в розов разтвор на калиев перманганат или течност от Бордо.
 4. Поръсете среза с дървесна пепел или колоидна сяра.
 5. Трансплантирайте храста в стерилизиран съд с нова почва.

Важно! Също така, културата се полива с 5% разтвор на Previkur или Apirin-B в продължение на 3-4 месеца.

Други възможни проблеми

Има и други причини, поради които листата започват да изсъхват и отмират:

 • повреди на цевта;
 • бавен растеж;
 • зачервяване на листните плочи;
 • Слънчево изгаряне.

Ако багажникът е счупен, тогава мястото на почивката трябва да бъде изрязано със заострена резачка. След като разрезът се запечатва с восък. Това ще предотврати изсъхването му. Цвете, което расте бавно, се трансплантира в плодородна почва и се оплоди. Същото се прави и в случай на зачервяване на листата. Бушът на перваза на прозореца се напръсква вечер, когато слънцето залезе, за да не пожълтеят листата.

Сега цветарът знае защо листата на драцената са паднали, какво да правим в такава ситуация. Горните правила ще помогнат за съживяването на цветето и отново ще зарадва собствениците.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина