Как да вкореним хризантема от букет у дома

Хризантемата, подобно на градинско цвете, се отглежда в продължение на няколко хилядолетия. Той е много популярен сред производителите на цветя заради дългия си цъфтеж, разнообразието от видове и форми, както и ярките разнообразни цветове на венчелистчетата.

Хризантемите изглеждат страхотно в букети

В есенната градина малко растения могат да се сравнят с цветната хризантема за красота. Тези невероятни цветя се съчетават добре с другите, както в градински лехи, така и при правенето на букети, цветарите ги оценяват заради шикозния им празничен вид.

Хубаво е да вземете елегантен букет от хризантеми през есента и е жалко да го изхвърлите след увяхване. За щастие няма нищо трудно в това как да изкорените хризантема от букет у дома и да вземете ново растение от цветята, които особено харесвате.

Най-достъпният начин за отглеждане на отрязани и дарени хризантеми са резници. Процесът на вкореняване на такъв посадъчен материал е доста прост дори за начинаещи производители на цветя любители. За да получите прекрасен цветен храст от красиво букетно цвете, достатъчно е да научите няколко тънкости и да положите малко усилия.

Забележка! Възпроизвеждането на хризантема чрез резници от букет се предлага най-вече за местни (домашни) цветя, тъй като внесените цветя се обработват химически за успешно транспортиране на дълги разстояния и не могат да пораснат напълно корени.

Ако хризантемата е пуснала корени във ваза

Ако представеният букет е бил във вазата доста дълго време, условията и водата са подходящи, растението може лесно да започне процеса на отглеждане на кореновата система и съвсем неочаквано за собствениците на букета. В този случай можете да покълнете „отлично“ растение и след това да го засадите на открито или в отделна саксия, в зависимост от вида.

Хризантеми, пускащи корени във ваза

Цветето, което е дало корени, трябва да се отреже на дължина около 10 сантиметра, останалата част от стъблото също може да започне да се вкоренява и да расте в пълноценни растения. След това резникът трябва да бъде поставен в саксия с пръст, която трябва да бъде добре дезинфекцирана, в противен случай младият кълн ще умре.

Саксията трябва да се държи на слънчевата страна на къщата, като същевременно се следи стриктно съдържанието на влага в основата и не се оставя да изсъхне. Отначало кълновете ще бъдат дълги и тънки, но с подходяща грижа те ще станат по-силни и след известно време ще цъфтят.

Как да отглеждаме хризантема от букет

Няма нищо трудно в това как да отгледате любимата си хризантема от разрез от букет. В този случай можете първо да се възхищавате на отрязаното цвете във ваза до насита и след това да започнете да присаждате (с рози например това няма да работи - те трябва да започнат да покълват незабавно).

Допълнителна информация. Малкоцветните корейски хризантеми от храстови тип са най-охотно вкоренени. Ако изборът е паднал на индийски сортове с големи съцветия, ще трябва да изчакате и да поработите още малко.

Корейските хризантеми са най-лесни за вкореняване в букет.

Има прост алгоритъм стъпка по стъпка как да изкорените хризантеми от букет.От цветята, които харесвате, се избират екземпляри, подходящи за присаждане, почистват се от съцветия и листа, горните части се прищипват и се оставят в бутилка или ваза с чиста вода, за да се стимулира образуването на първите корени. По правило се получават няколко резници от една дръжка на хризантема. Те могат да бъдат покрити със стъкло за повече комфорт и по-бързо образуване на корени.

По това време е необходимо да се определи подходящо място за засаждане на бъдещия хризантемен храст (ако се предполага, че цветето се държи в саксия през цялата година, а не само през зимата). Цветното легло трябва да се намира на тихо, добре осветено място, защитено от течение. При засаждане в саксия почвата се обогатява, така че храстът да се разклонява по-добре и да цъфти обилно.

След поставяне на резниците в земята, парцелът се покрива със специален прозрачен филм (в най-лошия случай с вестник), това създава ефект на оранжерия и помага на бъдещите хризантеми да се вкореняват успешно, а също така ги предпазва от екстремни температури.

Препоръчва се поне през първите две години през зимата да носите саксии с храсти от хризантема на закрито, като ги спасявате от замръзване. От средата на февруари те вече могат да бъдат изложени на прозореца и да им се дава минерално торене. Най-накрая е най-добре да се засажда в земята през третата година.

Понякога на някой му се случва да подари или получи като подарък букет от толкова красиви хризантеми, че след няколкоседмично възхищение е много жалко да се разделите с тях, затова възниква идеята да умножите цветето, което харесвате. Специалистите производители на цветя отговарят недвусмислено: това може да се направи. Хризантемата е толкова благодарно растение, че при някои предпоставки зелените силни стъбла на цветето лесно могат да се вкоренят у дома.

Това се случва поради възможността за вегетативно размножаване - образуването на жизнеспособни резници, което е характерно за хризантемите. По този начин можете да получите отлична саксийна версия на цветето от букета, който харесвате, който ще зарадва погледа на прозореца или отворената веранда за дълго време. В същото време не е нужно да се притеснявате, че кълновете са тънки и редки - в саксия всеки цъфтящ храст ще изглежда компактен и красив.

Версия на хризантема в саксия от резници

Техника на присаждане стъпка по стъпка и вкореняване

За тези, които за първи път ще изрежат любимото си цвете от букет от хризантема, но никога не са правили това преди, има много проста и разбираема инструкция за тази процедура.

Отбоп стъблона нея за присаждане

Не разчитайте сляпо на факта, че непретенциозната хризантема ще може бързо и лесно да вкоренява всички отрязани резници. За да се размножи наистина красиво и жизнеспособно цвете, е необходимо внимателно да се подбере материалът за покълване и последващо засаждане в саксия или цветна леха. Идеалното рязане трябва да отговаря на следните изисквания:

  • липсата на признаци на гниене по цялата площ на стъблото;
  • силен и здрав външен вид;
  • твърде младите или твърде старите екземпляри не са подходящи;
  • средната дебелина на стъблото и неговата достатъчна твърдост.

За по-нататъшно покълване се препоръчва да се избират резници, които имат странични клони, защото те могат да поникнат и да се размножават по-бързо от другите.

Важно! Материал от слаби, болни или твърде стари храсти от хризантема не трябва да се използва като резници. Те или изобщо няма да могат да пуснат корени, или ще изгният веднага след кацане на открито.

Избор на стъбла от хризантема за присаждане

Избраният посадъчен материал се накисва (отдолу) в разтвор, стимулиращ образуването на корени, като:

  • Epin;
  • "Циркон";
  • Корневин.

Лекарството в много малка доза (на върха на ножа) се изсипва във ваза (контейнер) със стръкове хризантеми, които сте искали да отрежете за покълване.Някои производители предпочитат просто да потопят долните разфасовки на прах и след това да ги поставят във ваза. Продължителността на излагане на посадъчния материал в такъв разтвор е от 1 час на ден, идеалното време е няколко часа.

Време за вкореняване на резници

Най-доброто време за размножаване на хризантема чрез резници, последвано от вкореняване на резници, е пролетта, започваща в средата на март и завършваща в края на май. Растението навлиза рано в март или април, късно и средно цъфти през май.

Размерът на стъблото и цветята на растението също трябва да се вземат под внимание. Така че, многостеблените хризантеми с големи и малки съцветия се препоръчват да се размножават през месец март, едностеблените - през април-май, а също и да уловят първите десет дни на юни.

Продължителността на вкореняването на резници през първите три месеца на годината е от 20 до 25 дни, през топлия април или май - около 2 седмици.

Вкоренена стрък хризантема

Специфичното време за вкореняване се определя от температурата на въздуха (оптимално 18-23 градуса) и съдържанието на влага в субстрата.

Почва и саксия за засаждане на резници

Има и изисквания за капацитета, където ще бъде засадено цветето. По-добре е да вземете голяма саксия, така че поникналите на стъблото корени да имат възможност да се развиват във всички посоки.

На самото дъно на саксията е необходимо да се излее слой дренаж от тухлена земя в трохи, като се изгради фин пясък или експандирана глина. Такъв слой ще помогне да се предпази деликатната коренова система от гниене.

Почвата за почвата се взема лека, слабо кисела или неутрална рН, желателно е да се смесва с малка доза торове.

Важно! Диаметърът на саксията трябва да бъде най-малко 28 сантиметра, от долната страна (отдолу) трябва да има няколко дупки за източване на излишната влага. Преди директното засаждане на резници се препоръчва старателно да се излее почвата с вода, за да се насити с влага. Също така трябва да разхлабите почвата в саксията, да премахнете всички плевели заедно с корените.

Леката почва за по-добро вкореняване на цветя се състои от листа и копка земя, към която се добавя 1 тегловна част от речен пясък и може да се въведе и малко торф. Органичните торове са подходящи за субстрата: оборски тор или пилешки изпражнения.

Ако планирате да отглеждате нов храст от хризантема в цветна леха, тогава трябва да вземете хлабава, влагопроницаема и богата на хранителни вещества почва на слънчево и леко издигнато място. При такива условия цветето няма да извади издънки и да цъфти в неподходящо време.

Вкореняване на резници и засаждане в земята

Резниците, които успешно са преминали етапа на вкореняване, могат безопасно да бъдат засадени в саксия или на открито.

На цветно легло те не трябва да се поставят твърде близо един до друг, стъпката е от 0,3 до 0,6 метра. Не се допуска гъсто засаждане, в противен случай цъфтящото растение няма да се развие. Препоръчителната дълбочина на дупките е не повече от 1,8 см. Кореновата система на храста хризантема расте успоредно на почвата, така че не трябва да погребвате резниците твърде дълбоко в земята. Около дръжката, поставена в отвора, субстратът внимателно се уплътнява и се излива с вода.

Засаждане на резници в земята

Съвети.

След засаждането на целия материал повърхността на цветното легло се разлива със слаб разтвор на калиев перманганат за дезинфекция и защита от бактерии.

Прясно засадените резници се покриват с прозрачен филм или стъклен буркан (за всяко стъбло) за няколко седмици, докато е важно да не се докосват издънките. Заслонът трябва периодично да се проветрява (особено стъкло).

Разсадът е защитен от духане от вятъра с помощта на ограда, може да се използва и като опора за тънки стъбла. Няколко часа след засаждането младите хризантеми могат да отслабнат, но при подходящи грижи те бързо се опомнят.

В същия ден точката на растеж се отстранява от разсада, това се нарича първото прищипване. След няколко (2-3) седмици се извършва повторно прищипване, апикалната част на летораста с няколко възли се отрязва.Това е необходимо, за да се образува красива форма на храст.

През първите няколко дни засадените резници трябва да бъдат засенчени с малък навес за ранно оцеляване.

Грижа за хризантема след засаждане

Буйният цъфтеж и дългият живот на красивите цветя зависят от правилната и навременна грижа за засадените растения. Включва поливане, хранене и създаване на комфортна среда.

Слабите разсад трябва периодично да се прищипват. Всички избледнели съцветия и изсъхнали листа също се отстраняват безмилостно. Тогава хризантемите ще изглеждат добре поддържани и ярки.

С настъпването на зимата младите храсти, получени от букети, изискват допълнителни грижи. Ако сортът хризантема е устойчив на замръзване (има и такива), той може да бъде оставен за зимуване в почвата, като същевременно осигурява надеждна защита от замръзване и ледени ветрове. Стъблата се отрязват максимално, а остатъците се поръсват със смес от торф и пясък. Отгоре можете да хвърляте листа, паднали от дърветата, така че растението ще бъде още по-топло.

Онези хризантеми, които обичат топлината, се изкопават и прехвърлят в хладно (но не по-ниско от плюс 5 градуса) и сухо помещение. Кореновата система се поставя в саксии с навлажнена смес от пясък и торф. Растенията зимуват още по-добре, корените на които се отстраняват заедно с бучка пръст, те са перфектно запазени до пролетта.

Версиите на хризантемите в саксии след засаждане на резници също изискват поддръжка. Поливат се, докато саксийният субстрат изсъхне. Сутрин е препоръчително да се напръскат листата от спрей, за да се поддържа влажността на въздуха. След поливането е наложително да се разрохка почвата, за да се насити с кислород.

Поливане и хранене на растението

Необходимо е да поливате цветето с дъжд или утаена чиста вода поне няколко пъти на всеки 5-7 дни, като същевременно не позволявате почвата под него да изсъхне. В най-горещите и сухи периоди трябва да се прилага допълнителна влага.

Поливането е важна част от грижите за разсад от хризантема

Подхранването се прилага по време на активния растеж на зелената маса няколко пъти седмично, след това - 2 пъти месечно. Торът не трябва да докосва листата или самите съцветия, в противен случай растението ще получи химическо изгаряне. Най-добрите превръзки за хризантеми са като:

  • "Кемира";
  • Агрикола;
  • "Здравен".

По време на растежа се използват торове на азотна основа, когато се полагат пъпки - калиево-фосфорни състави, по време на цъфтежа - сложни торове.

Кога да засадите резник на открито

През есента е по-добре да завършите засаждането в земята преди средата на септември. Ако не успее, по-добре е да отложите събитието до пролетта, изпратете самия разсад да почива в саксия на тъмно и хладно място.

Най-добре е да кацнете на цветна леха в облачен или дори дъждовен ден. Ако навън е слънчево, по-добре е да засаждате резници на открито място рано сутрин или късно вечерта, така че да не попадат под пряка слънчева светлина.

Удивително красивите хризантеми не са толкова трудни за размножаване чрез резници. Ако например хризантема е пуснала корени във ваза, въпросът как да я засадите в саксия или на цветно легло се решава чрез получаване на резник от нея и след това вкореняване. С правилния подбор на почвата и правилната грижа можете да получите нов пълноценен храст от хризантема от цвете, което харесвате в букет.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина