Как да вкореним роза от букет у дома

Розите се считат за елитни растения, те се считат за кралици на градината. След като сте получили рози като подарък, искате те никога да не избледняват. Можете да съзерцавате красотата им, като им дадете различен живот. Можете да отгледате разсад от стъблото на роза и да го поставите във вашата цветна градина. След това ще говорим за това как да изкореним роза от букет у дома.

Развъждане на рози от букет

За да бъде процесът на отглеждане на роза успешен, е необходимо да изберете правилния материал и време. Например за региона на Москва е по-добре да вземете букети, дарени през пролетно-летния период.

Възпроизвеждането на рози от букет е един от начините да засадите любимите си сортове във вашата градина

Процедурата може да се извърши по всяко време, но качеството на посадъчния материал ще бъде под въпрос. Причината за това е:

 • къси светлинни часове, недостатъчни за развитието на резника;
 • влажността на въздуха в помещенията през отоплителния сезон не е удобна за покълване на стъблото.

Важно! Показателите за влажност на въздуха за покълване на резници трябва да бъдат 90 - 100%.

Какви розови стъбла са подходящи за присаждане

Има няколко правила, според които стъблата се избират така, че процесът на вкореняване да е благоприятен. Познавайки ги, можете веднага да изберете подходящите копия:

 • Стъблото не трябва да има изсъхнали участъци. Не е необходимо да чакате листенцата да паднат от цветето. Най-добрият вариант е да изберете материал за резници в същия ден или на следващата сутрин.
 • Определете нивото на развитие на пъпките по стъблото. Необходимо е наличието на поне 2 - 3 в основата на листата.
 • Дебелината на стъблата трябва да съответства на диаметралния участък на молива, не по-малко.
 • В процеса остават 2 - 3 листа, останалите се отрязват.

Избор на стъбла за прибиране на резници

Защо розата не пуска корени от букет

Не всяко копие на букета е подходящо за присаждане. Например онези сортове, които имат дебели и месести стъбла с червеникав оттенък, не пускат корени. Те гният доста бързо.

Резултатът от покълването и степента на развитие на кореновата система зависи от сорта:

 • Процесът върви много зле с хибридите от сортове чай и паркове.
 • Флорибундас, почвена покривка, храст и катерещи се рози покълват добре.
 • Чуждите екземпляри, отглеждани в оранжерии за рязане, са доста капризни при нормални условия. Те не се поддават добре на вкореняване.
 • Домашните оранжерийни цветя имат висока степен на кълняемост.

Рязане на рози

Най-често срещаният начин за отглеждане на рози у дома е чрез резници. Стъблото е част от стъблото, върху която има няколко живи пъпки.

Важно! След като направите правилната процедура за присаждане, можете да получите пълноценен разсад за вашата градина.

Как да приготвим стрък от розови стъбла

За да изрежете рози от букет у дома, трябва да изберете правилния материал и да ги подготвите за вкореняване. Особено внимание се обръща на онези стъбла, които имат богат зелен цвят и живи пъпки в основата на листата. Освен това дебелината им трябва да бъде най-малко 5 мм.

Процесът на подготовка на материал за вкореняване се състои от следните стъпки:

 • С наточен нож в долната част на стъблото се прави разрез под ъгъл от 450С, отклонявайки се от долната пъпка около 1 см. Направят се коси разрези, за да се увеличи мястото, в което могат да се образуват корени.
 • Измерете 15 - 20 см от долния ръб и отрежете излишното стъбло на ниво 2 см от последната пъпка. Уверете се, че на дръжката има поне 3 пъпки.
 • На долния разрез се прави кръстообразен разрез и леко се разширява. За да се ускори покълването, той се третира със специален разтвор за растеж.
 • Разрезът в горната част е покрит с градинска смола.

Подготовка на резници за покълване

Методи за вкореняване на резници

Преди да засадите рози у дома, трябва да изберете подходящ метод за вкореняване. Има няколко метода:

 • покълване във вода;
 • спално бельо;
 • използването на млади картофи;
 • вкореняване с вестник и така нататък.

Вкореняване във вода

Поставянето на приготвена резница в чаша вода е най-лесният начин за покълване. За това се използва изворна или дъждовна вода, в краен случай се филтрира. Ако приемате редовно чешмяна вода, тогава хлорът в нея няма да позволи на корените да се развият.

Контейнер с вода и резници се поставя на място, където не попада пряка слънчева светлина. По-добре е да използвате стъклени съдове за тази цел. Толкова е удобно да се наблюдава развитието на корените. Нивото на водата в чашата трябва да бъде такова, че стъблата да са потопени само на няколко сантиметра, за да се избегне разпадането на тъканите.

Покълване на рози във вода

Водата трябва да се подменя систематично, средно, веднъж на всеки 2 дни. Корените ще се появят след 2 до 3 седмици. Но няма нужда да се втурвате в земята. Трябва да изчакате още няколко дни, за да се развие по-добре кореновата система.

Важно! Този метод на покълване има лек недостатък. Съдържанието на кислород във водата е доста ниско. Резниците може да не покълнат или да се развият бавно и да загният.

Вкореняване в земята

Можете да покълнете стрък в саксия с пръст. Стъблото се поставя в почвата под ъгъл до дълбочина най-малко 2 - 3 см. Възможно е на нивото на втората пъпка. След това се залива обилно с вода със стайна температура. За да избегнете образуването на кора, покрийте почвената повърхност със суха почва. Накрая създайте оранжерия за кълна, като го покриете със стъклен буркан или отрязана пластмасова бутилка.

Вкореняване на резници в саксия с пръст

Саксията се поставя на топло място с подходящо осветление. Най-добрият вариант е перваза на прозореца от източната страна на къщата. Температурата на въздуха в помещението трябва да бъде +22 - 25C.

Важно! Ако саксията е достатъчно голяма и има желание да се засадят няколко резници в нея, тогава е необходимо да ги поставите на разстояние 15 см един от друг.

Вкореняване с картофи

Съществува и необичаен начин за вкореняване на резници от роза от букет - с помощта на млади картофи. На подготвени стъбла с дължина около 20 см се отстраняват листа и бодли. На мястото се приготвя изкоп с дълбочина 15 см. Отдолу се изсипва пясък на слой от 5 см. Резниците се забиват в картофите и под тази форма се поставят в изкоп на разстояние 15 см. Поръсете с пръст и се покрива с буркани.

Правила за покълване на рози от букет с помощта на картофи

Картофите подхранват резниците на розите с всички необходими вещества, отначало ги снабдяват с влага. В този случай няма нужда от оплождане. Остава само системно да се полива. На всеки 5 дни почвата се навлажнява с разтвор на вода и захар. В 1 чаша течност се разреждат 2 чаени лъжички гранулирана захар.

След 2 седмици резниците започват да се отварят за известно време и след няколко седмици консервите изцяло се отстраняват.

Използване на стимуланти за растеж

За по-добро развитие на кореновата система на резници от рози се използват стимуланти на растежа. По-добре е да използвате народни рецепти с естествени съставки за това:

 • Разтворете 100 г мая в 1 литър вода. В него се поставят резници за един ден, като се задълбочават някъде в 1/3 от дължината. След това стъблата се измиват и се добавя вода, докато се появят корените.
 • 1 ч.л. мед се разтваря в 1 литър вода. Подготвените розови стъбла се поставят в разтвора за 12 часа.
 • Добавете 10 капки алое в съд с вода, в който се намират резниците. След 10 дни добавете още 5 до 7 капки.

Важно! Когато резниците се поставят във вода, нивото на течността трябва да бъде до половината от стъблото. Когато течността се изпари, постоянно се добавя вода.

Грижа за резници по време на покълване

Когато засаждате резници в земята, трябва да се грижите за тях. Грижата се състои в систематично поливане и проветряване. След около месец ще започнат да се появяват малки листа. От този момент нататък те започват да премахват консервите за известно време за достъп на чист въздух до кълновете и втвърдяване. Банките се премахват напълно след 10 - 15 дни.

По време на целия процес на вкореняване трябва да се внимава растението да не страда от липса на влага. Почвата се полива около оранжерията, а по време на проветряването се напръсква самата изрезка.

Кацане в земята

Розата е вкоренена, какво да правя по-нататък? Няма нужда да бързате да го засаждате на открито, особено през зимата. След като през есента засадите в земята все още слаб кълн, можете да го унищожите. Той няма да може да преживее такива силни сътресения. По-добре е да отложите този процес и да засадите разсад през пролетта.

Вкоренените резници от рози се засаждат в земята през пролетта

Саксиите с посадъчен материал се поставят на хладно място, където температурата няма да спадне под +3 - 5 ° C. При тази температура разсадът ще може да се втвърди и ще бъде по-лесно да пусне корени, когато се засади на открито.

Важно! Розовите разсад се засаждат в земята през април или май.

Развъждане на рози у дома

Най-безпроблемният начин за отглеждане на рози у дома е закупуването на разсад в разсадници и засаждането им директно в земята. Но опитните градинари знаят, че това не е единственият начин. Освен това посадъчният материал е скъп и резултатът не винаги съответства на декларирания.

Друг начин е присаждането. С негова помощ можете да изберете точно тези сортове, които харесвате. Копия можете да изрежете от съсед или да изберете от представен букет.

Знаейки как да засаждате рози с резници от букет, можете да размножавате точно тези сортове, които ви харесват най-много на вашия сайт. След като го оставите на вашия сайт, можете постоянно да му се възхищавате. Освен това този метод за отглеждане на рози не отнема много време и не е скъп.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина