На какво разстояние да засадите рози една от друга

Флористите, които мечтаят да отглеждат собствена розова градина, често не знаят на какво разстояние да засадят рози един от друг. Междувременно, поради стегнатостта, храстите отслабват, растат слабо и спират да цъфтят, така че се нуждаят от много свободно пространство.

Розите в ландшафтния дизайн

Красивите рози често играят основна роля в озеленяването. Тези цветя могат да се използват за отглеждане на невероятни композиции в паркове, градини, розови градини, алпинеуми. Те се използват за украса на беседки, огради, стени на сгради, арки. Отглеждат се на храсти, решетки, перголи, засадени близо до бордюри.

Рози на почвеното покритие на площадката

Фантазията на производителите на цветя и дизайнерите е наистина неограничена. Но те винаги трябва да помнят нуждите на растението и да спазват стриктно необходимото разстояние между розовите храсти при засаждането. Това зависи от размера и характеристиките на сорта цветя.

Засаждането, най-често, се извършва през пролетта, така че по това време трябва да знаете точно спецификата на растенията, предназначени за състава.

Жив плет, покрит с рози

Внимание! С подходящи грижи розите ще се превърнат в великолепна декорация дори на най-обикновения на вид крайградски район.

Разнообразие от рози по отношение на външния вид и характеристиките на отглеждане

Розите са много разнообразни. Известни са много видове, видове, сортове на тези красиви цветя.

Биолозите и цветарите разграничават няколко основни групи:

 • Полиантите са ниски, гъсти храсти без бодли с много малки цветя. Цъфтежът продължава до измръзване.
 • Парк - стари декоративни сортове, цъфтят рано, но не за дълго. Зимоустойчиви, имат много силен аромат.
 • Градина - стари сортове бели или бледо розови цветя.
 • Ремонтирани - големи и ароматни пъпки, цъфтят няколко пъти в годината.
 • Хибриден чай - хибрид от ремонтантни и китайски чаени рози. Цъфтят дълго и пищно. Те са топлолюбиви и се нуждаят от подслон за зимата.
 • Почвопокривна - храсти с дълги пълзящи издънки. Цъфтят дълго и пищно.
 • Флорибундата са високи храсти с големи цветя. Те се появиха в резултат на кръстосване на сортове чай от полиант и хибрид. Те цъфтят обилно, дълго време и непрекъснато. Избледнелите пъпки падат и на тяхно място се появяват млади листенца.
 • Грандифлора - появи се след кръстосване на хибриден чай и флорибунд. Цветята са с големи размери, цъфтят дълго и пищно.
 • Миниатюрни - малки градински сортове. Те растат до 40 см височина. Двойните цветя могат да се появят от пролетта до късната есен.
 • Катерене - бързорастящи пълзящи издънки с малки цветя, събрани в големи съцветия. Сродни видове са полу-лозови и къдрави.
 • Храстите са високи храсти, които цъфтят веднъж годишно.

Розови храсти в цветната леха

Правила за засаждане на рози на открито, какво разстояние трябва да бъде между храстите

Разстоянието между розите при засаждане в земята зависи от няколко фактора:

 • растеж на храсти;
 • особености на грижата за него;
 • спецификата на мястото, избрано за засаждане (добре ли е осветено от слънцето, колко плодородна е почвата и т.н.).

Пейзажните композиции трябва да бъдат направени в съответствие с видовете и сортовете цветя. В ландшафтния дизайн разстоянието между розите играе важна роля. Когато цветята са претъпкани, им липсва въздух и хранителни вещества, а инфекциите се разпространяват със светкавична скорост.

За справка! Всички рози обичат изобилието от лека и плодородна влажна почва, но те не понасят течение и липса на хранителни вещества.

Рози на почвеното покритие

Сред почвопокривните сортове има пълзящи, плачещи и изправени. Храстите им са много гъсти, но те растат с различни темпове. Цветя на почвеното покритие могат да се използват за украса на тераса, беседка, стена на къща или за разбиване на цветно легло от тях.

За да отгледате плътен килим от цветя, оставете между растенията 60–80 см. Високи и плачещи рози се засаждат на разстояние, равно на половината от височината им. Разстилащите се ниски храсти могат да бъдат засадени на разстояние 40-60 см един от друг.

Разстоянието между пълзящите розови храсти зависи от скоростта на растеж на леторастите. Колкото по-бързо растат клоните, толкова по-далеч храстите трябва да са един от друг. Следователно между силно растящите остава 1 метър, а между слабо растящите - 40-60 см.

Катерещи се и къдрави рози

Къдрави рози за декорация на стени

Жив плет от цветя изглежда много красиво. Стените на къщата и беседки, огради и арки могат да бъдат украсени с растения за катерене. Къдравите и катерещи се рози изглеждат особено луксозно. Техните издънки растат бързо и се увиват около предметите, върху които са фиксирани.

Полукатерещите и катерещите се сортове имат дълги клони (1,5–5 m), способни да висят на опора или да пълзят по земята. Катерещите се издънки са още по-дълги - до 5–15 м. Те растат по-интензивно. Препоръчително е да се засаждат и двата вида в групи близо до опора или клони на големи дървета.

За украса на стената на беседка или арка е достатъчен един храст от катереща се или катереща се роза. За да създадете жив плет, можете да засадите 4-5 храста. Между силно растящите сортове трябва да се остави интервал от 3-5 метра, а между слаборастящите сортове - 2 m.

Буш рози

Като храст най-често се отглеждат флорибунда, грандифлора, парк, хибриден чай, видове полиантус, както и някои сортове почвена покривка и катерещи се цветя.

Когато отглеждате единични храсти, трябва да оставите 3 метра между тях. Ако производител иска да засади жив плет, разстоянието между розовите храсти трябва да бъде половината от височината им.

Храстовите рози изглеждат много впечатляващи

Например, всички розови храсти в жив плет ще растат до 2 м, след което между тях остава 1 м.

Рози на цветни лехи

Цветните лехи включват полиантови и хибридни видове чай, както и флорибунда. Тези цветя могат да се отглеждат на малки групи в цветна леха.

В зависимост от интензивността на растежа на издънките, сортовете цветни лехи се разделят на две големи групи. Силно растящите сортове трябва да се засаждат на разстояние 40-60 см един от друг, а слабо растящите сортове - на 30-40 см.

За справка! До тях могат да се засаждат и други цветя и малки храсти.

Печат, каскадни рози

Стандартните и каскадни рози се отглеждат чрез присаждане. Стрък от катереща се или миниатюрна роза се присажда върху здраво шипково стъбло с височина 40–90 cm.

Каскадните сортове се различават от стандартните сортове по това, че стъблото на катерещата се или почвопокривна роза с дълги къдрави издънки се присажда върху стъбло с височина 140 cm. Някои производители използват хибриден чай и флорибунда.

Препоръчително е да се засаждат стандартни и каскадни сортове един по един, а не на групи. Ако цветарят реши да ги отглежда на редове, тогава трябва да се спазва разстояние от 3 метра между стандартните цветя и 3-5 метра между каскадните.

Розов храст под формата на багажник

Внимание! Тревистите или иглолистните растения изглеждат красиво до тези цветя.

Универсалното правило за разстоянието между розите

Няма универсално правило, което да ви помогне да разберете докъде да засадите рози. Всичко зависи от размера на храста и характеристиките на грижата за него.

Отглеждане на рози на подпори

Често се случва розов храст да израсте от разсад, много по-голям от очакваното. Ето защо е препоръчително да оставите повече свободно пространство. Трябва да има достатъчно място, за да огънете храста към земята и да го покриете за зимата. С други думи, разстоянието между розовите храсти трябва да е съобразено с височината им.

Важно! Ако розите станат твърде претъпкани, храстите трябва да бъдат засадени по-далеч.

Плътността ще унищожи всички растения, така че те трябва да бъдат засадени на достатъчно разстояние един от друг. Дължината на тези пространства може да варира в зависимост от размера на храста и скоростта на растеж на клоните му.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина