Розови златни душове - характеристики на катерач

Катерещите се рози имат особен чар, техният обилен цъфтеж е хипнотизиращ. Сред многото разновидности трябва да обърнете внимание на Златни душове.

Най-големият плюс на този сорт е толерантността към сянка, която позволява да се поставя дори в сенчести ъгли на градината. Именно този фактор прави този вид толкова популярен сред градинарите и ландшафтните дизайнери.

Кратко описание

Катерушка роза Golden Shawers е хибрид на катерач и хибридна чаена роза. Отгледан е през 1956 г. от американския селекционер W.E.Lymerts.

Всичко за Златните душове

Височината на издънките на тази роза достига до 3 м. Листата са тъмнозелени, лъскави. При силна резитба е възможно да расте като храст.

Цветовете са доста големи, до 10 см в диаметър, имат ярко жълт цвят и слабо изразен приятен аромат. Докато цъфтят, сянката на съцветията има тенденция да се променя до по-бледа. Цъфтежът започва в средата на юли и продължава през цялото лято, като последният връх понякога настъпва в началото на есента.

Важно! Външно този сорт често се бърка със Golden Climber, но това са различни сортове, въпреки че са много сходни.

Катерещата се роза Golden Shovers е една от малкото непрекъснато цъфтящи рози, които толерират полусянка. Но трябва да се има предвид, че представителят на този сорт предпочита топъл климат. В региони с температури под средната стойност е по-добре да изберете слънчеви места за поставянето му.

Външен вид

Предимства и недостатъци

Разбира се, този сорт не беше напразен за любимците на градинарите. Той има много предимства:

 • ранен и повтарящ се цъфтеж;
 • бърз растеж;
 • толерантност към сянка;
 • можете да придадете вид на храст;
 • приятен аромат на цветя.

Недостатъците включват следните качества:

 • лоша устойчивост на болести;
 • термофилност;
 • взискателност към почвата;
 • необходимостта от специално подрязване.

Розови златни душове в ландшафтен дизайн

Поради високите си декоративни качества, този сорт често се използва за декорация на беседки, арки и стени на къщи.

В храстова форма тази роза също изглежда страхотно в комбинация с други растения, както храсти, така и цветя.

Успешна комбинация с други растения

Също така, формираното растение може да се превърне в ярък акцент в случай на единично засаждане.

Отглеждане и засаждане на открито

След като сте решили да попълните колекцията си с роза от сорта Златни душове, първата стъпка е да закупите разсад от това растение. По-добре е да се даде предпочитание на екземпляри в саксии, кореновата система в този случай няма да пострада по време на транспортиране.

Забележка! Не забравяйте да обърнете внимание на листата на младото растение. Те трябва да са лъскави и тъмнозелени на цвят. Наличието на петна или дефекти може да показва растителна болест.

Тъй като този сорт е термофилен, по-добре е да изберете пролетния период за засаждане. По-добре е да не бързате и да изчакате, докато почвата се затопли добре. Когато се засажда през есента, розата може да страда от ниски температури и дори да умре.

Когато избирате място за това цвете, трябва да се съсредоточите върху климата в региона. В райони с топъл климат е приемливо поставяне в полусянка. За региони с по-студено засаждане е по-добре да изберете слънчево място.

Важно! Основното нещо, което трябва да се има предвид, е липсата на чернови. Подобно на много други видове, тази роза не ги понася добре.

Първо трябва да подготвите почвата за бъдещо засаждане.Земята трябва да се смеси с пясък и тор, можете да добавите нитроамофоска като допълнителна превръзка.

Преди засаждане разсадът трябва да се извади от контейнера или опаковката и да се постави във вода със стайна температура.

Засаждане стъпка по стъпка

Процесът на засаждане на роза на открито се състои от няколко етапа:

 1. Подготовка на яма, чийто диаметър е съизмерим с размера на кореновата система на разсада.
 2. Дренажна подготовка (малък слой чакъл, трошен камък).
 3. Запълване на дупката с част от подготвената почва.
 4. Поставяне на разсад (не забравяйте да разнесете корените по повърхността на почвата).
 5. Запълване на ямата с останалата част от подготвената почва.
 6. Поливане.
 7. Хвърляне на разсад.

Необходимо е да се постави разсадът при засаждане, така че мястото на присаждане да е на 4-5 см под нивото на земята.

Важно! Преди да изберете място и да започнете засаждането, трябва да помислите за подкрепата на розата, като вземете предвид нейния размер за бъдещ растеж.

Опората трябва да се монтира на етапа на засаждане. След приключване на процеса на засаждане, младите издънки трябва незабавно да се завържат, като се поставят хоризонтално.

Грижа за растенията

За добър растеж и буен цъфтеж растението трябва да се грижи правилно. Това обикновено включва поливане, подхранване, резитба и зимна защита. Rose Golden Shows има свои собствени изисквания.

Поливане

Този сорт понася добре сушата, но преовлажняването може да повлияе неблагоприятно на растежа и развитието му.

Поливането трябва да се извършва веднъж седмично в количество от 10-15 литра вода на храст. Този процент може да се увеличи само при много сухо време. Водата за напояване трябва да се приема само при стайна температура.

Подхранване

Golden Shows е доста взискателен към качеството на почвата и наличието на голямо количество хранителни вещества в нея. В допълнение към първоначалната подготовка на почвата по време на засаждането се изисква и редовно подхранване на растението.

Необходими са торове

През пролетта азотните торове са идеални за това. Те ще помогнат на растението да придобие вегетативна маса и да се подготви за цъфтежа.

През лятото е по-добре да направите калиево-фосфорно торене. Розата също реагира на органични торове през този период. Поради навременното получаване на необходимите хранителни вещества, растението ще има достатъчно сила за обилен цъфтеж.

Подрязване и презасаждане

За катерене на рози резитбата е важен елемент за грижа. То трябва да се извършва правилно и своевременно.

Необходима е правилна резитба

Първата резитба се извършва през пролетта, когато заплахата от измръзване отмине. В зависимост от това как растението се отглежда, като храст или като растение за катерене, зависи колко силна трябва да бъде резитбата.

 • В случай на отглеждане от храст, издънките се скъсяват силно, оставяйки само 3-4 пъпки.
 • Ако розата трябва да остане да се катери, височината на среза на леторастите е по-голяма, трябва да се оставят 7-8 пъпки.

Всички сухи издънки и тези, които са пострадали след зимуването, също трябва да бъдат отстранени.

Важно! През лятото, по време на периода на цъфтеж, избледнелите съцветия трябва редовно да се отстраняват, за да се стимулира повторният цъфтеж.

Есенната резитба се състои в изтъняване на храста, ако е необходимо, и отстраняване на болните издънки. Тя трябва да се извършва по такъв начин, че преди настъпването на студено време растението да има време да се отдалечи от тази процедура и да стане по-силно.

Препоръчително е да избягвате пресаждането на катерещи се рози. Особено, ако растението вече е фиксирано върху опора. Но ако въпреки това възникне такава необходимост, трябва да подходите отговорно към този процес.

Можете да кацнете на ново място през пролетта или лятото. Пролетният период е за предпочитане, но в този случай си струва да подготвите растението през есента. Необходимо е предварително да се копае в кореновата система в кръг и да се запълни получената празнина с пясък. През пролетта остава само да извадите буца от земята и да я преместите на ново място.

Ако е било необходимо да се трансплантира розата през лятото, трябва да премахнете всички цветя и да съкратите издънките наполовина. След това растението трябва да бъде преместено на ново място за засаждане.

Засаждането се извършва по същия начин, както при младите разсад. Дали дупката трябва да е с по-голям диаметър.

Зимуване

Розовите златни душове, както повечето рози, изискват подслон за зимата. Те започват да подготвят растението за зимуване през септември. За да направите това, миглите се отстраняват от опорите и се огъват на земята. Това ще им помогне да свикнат с хоризонталното положение. Преди да покрият храста, издънките се закрепват на земята.

Забележка! По-добре е да поставите паднали листа или трева под положените мигли. Отгоре розата е покрита с нетъкан бял материал или смърчови клони.

Блум

Всяко растение има период на активен растеж и покой. Това трябва да се ръководи, когато се грижите за него.

Обилен цъфтеж

Най-активният период за катерене на роза е периодът на цъфтеж. За Златни душове той започва в средата на юли и продължава почти до есента. По това време розата изисква повишени грижи. Трябва редовно да оплождате и да премахвате избледнели съцветия. Трябва също да внимавате за поливане, особено ако времето е сухо.

Важно! Периодът на покой започва в края на есента. По това време основната задача е да се предпази растението от предстоящото студено време. За да направите това, трябва да се подготвите, т.е. да извършите леко подрязване и да премахнете издънките от опората.

Защо може да не цъфти

При спазване на всички правила за грижа, розата Златни душове ще зарадва с обилен цъфтеж. Ако тя откаже да цъфти, може да има няколко причини за това:

 • липса на светлина;
 • липса на хранителни вещества;
 • лошо поливане;
 • наличието на болести и вредители;
 • неправилно подрязване или пренебрегване.

Само чрез анализ на всички възможни причини ще бъде възможно да се намери решение на проблема.

Размножаване

За нови разсад най-подходящ е периодът от май до края на лятото. Има два метода за размножаване за катерене на рози:

 • резници;
 • наслояване.

Размножаването чрез резници може да бъде разделено на етапи.

 1. Първата стъпка е да изберете здрав издънка, по-добре е да е избледнял, да го отрежете и да го разделите на части, така че всеки да има 2-3 пъпки. Долният разрез е направен под ъгъл от 45 °, горният е хоризонтален. Листата или се премахват всички, или можете да оставите само горните.
 2. След това подготвените резници се поставят в разтвор на стимулант, за да се ускори процесът на вкореняване.
 3. След обработката се засажда в почва, която предварително се смесва с пясък.
 4. Засадените резници се покриват със стъклен буркан.

По-добре е да се прибегне до метода на размножаване чрез наслояване през пролетта. След отстраняване на подслона подходящи издънки не се връзват за опора, а се оставят закрепени на земята. Освен това трябва да се уверите, че почвата на мястото, където се появяват корените, остава влажна. След като резниците пуснат корени, те могат да бъдат отрязани от зрелото растение и засадени на постоянното им място.

Болести и вредители

Златните душове не са особено устойчиви на болести и нападения от вредители. Най-честите заболявания, на които е изложена, са брашнестата мана и листното петно. Може да бъде засегнат и от различни вредители, най-често листни въшки.

Важно! За да се поддържа здравето на растението, трябва редовно да се провежда превантивно лечение със специални препарати. Има много за рози.

Само здраво растение ще расте напълно и ще радва окото с обилен и дълъг цъфтеж.

Сред семейството на катерещите се рози, Golden Shovers се сравнява благоприятно с факта, че е в състояние да расте и да цъфти на места с полусенки. Но в райони с прохладен климат все пак е по-добре да изберете слънчево място за него. Основното е, че растението не е изложено на вятър и течения.

Този вид реагира на торове, както минерални, така и органични. Те трябва да се прилагат през пролетта и през лятото до края на периода на цъфтеж.

Подрязването е много важно за този сорт. То трябва да се извършва своевременно и правилно. Не забравяйте, че изсъхналите съцветия трябва редовно да се отстраняват през периода на цъфтеж.

Необходимо е периодично третиране на вредители и болести. Той ще поддържа растението здраво и ще му позволи да се развива напълно.С подходяща грижа, Golden Shovers ще радва окото със своя буен и ароматен цъфтеж през лятото.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина