Rosa Schneewalzer - характеристики и условия на грижа

Сред катерещите се рози сортът Schneewalzer се откроява с големите си снежнобяли цветя. Буквално от немски името на растението се превежда като "снежен валс". Отгледан през 1987 г. от династията Танцу. Описанието на сорта и основната информация за неговата грижа са дадени по-долу.

Кратко описание на сорта

Розата е многогодишна култура, която расте до 3 м дължина. Ширината на растението може да бъде 2 м. Обраслият възрастен храст може да заема 2-2,5 м². По форма цветята наподобяват хибридни сортове чай с размер 14-16 см. Листата има богат зелен цвят, храстът много бързо придобива зелена маса.

Как изглежда розата Schneewalzer?

За ваша информация! Снежнобялите цветя на розата Schneewalzer често се използват за създаване на булчински букети, те украсяват фотозоната и мястото на младоженците на масата. Снежнобялите цветя на фона на зелена зеленина изглеждат страхотно.

Цветята на розата Schneeweiser (наричана още Schneewalzer или Schniwalzer) първо имат бледо лимонов оттенък, след това, когато пъпката се отвори, те стават чисто бели.

Ползи от сорта

Ползите включват следните качества:

 • дълъг и обилен цъфтеж;
 • добра устойчивост на замръзване;
 • деликатен приятен аромат на цветя;
 • устойчивост на повечето заболявания;
 • отлични декоративни характеристики.

Забележка! При дъждовно време цветята цъфтят много зле, а изгарящото слънце може да остави изгаряния по розовите листенца, което ги прави да изглеждат по-малко привлекателни.

Използване в ландшафтен дизайн

Катерещата се роза Schneewalzer се използва най-често за озеленяване при вертикален дизайн на различни зони на градината. Той перфектно ще покрие грозна или деформирана зона на фасада или жив плет. Растението може да се използва за украса на беседка или зона за отдих и дори с него можете да създадете красива арка. Розов храст ще украси всеки сайт, изглежда хармонично във всяка стилистична посока.

Отглеждане на цвете

Катерещата се роза Schneewalzer се чувства чудесно в издигната слънчева зона, където може да расте. В южните райони е по-добре да засадите сорта на полусянка - където той ще получи достатъчно светлина през първата половина на деня, а през втората ще бъде защитен от въздействието на парещата слънчева светлина.

Буш храст

Засаждането се извършва с разсад, който трябва да бъде закупен само в лицензирани магазини и разсадници, които вече са се доказали. Това е единственият начин да бъдете сигурни, че екземплярът е здрав и притежава всички сортови качества на катереща се роза.

Забележка! В регионите, където зимата идва рано, а пролетта идва по-късно, розите се засаждат от април до май. През есента това също е позволено, но сроковете са доста тесни. Те са избрани, като се вземе предвид, че корените на храста имат време да се вкоренят.

Избор на седалка

Бушът расте много, така че си струва да изберете място за засаждане, така че да не растат други растения в диаметър 2 м от него и да не стоят сгради. В този случай сайтът не трябва да е в низина и твърде засенчено място. Освен това мястото трябва да бъде добре проветрено, тогава растението ще боли по-малко.

Важно! Ще бъде по-добре сайтът да получи достатъчно слънце преди обяд и след това да е на сянка. Така розата няма да усети липсата на слънчева светлина, а в същото време нейните листенца няма да избледнеят от изобилието си.

Как да подготвим почвата и цветето за засаждане

Ако почвата е глина, торф, хумус, пясък, компост трябва да се добавят преди процедурата за засаждане. Напротив, препоръчва се да се въведе глинеста почва в песъчлива почва, в която трябва да се добави дерниста земя и тор или тор от тор или хумус. Киселинността на почвата трябва да бъде под нормата, следователно, ако се внася тор или торф за подкисляване и вар или пепел е подходящ за намаляване.

Как цъфти

Ако разсадът има твърде дълги корени или показва повреди, е необходимо да ги отрежете. За един ден разсадът трябва да се постави в разтвор на стимулатор на растежа на корените. Това ще допринесе за по-добро развитие на корените.

Процедура за засаждане стъпка по стъпка

Розата Schneewalzer се засажда под ъгъл 30 ° спрямо опората.

Важно! Ако наблизо има някаква сграда, тогава трябва да се уверите, че водата от покрива няма да измие корените.

Процесът на засаждане на роза е както следва:

 1. Предварително се изкопава дупка от 60 × 60 см и се излива старателно с вода.
 2. В подготвената яма се изсипва субстрат, състоящ се от хумус, пясък и торф.
 3. Разсадът се отстранява внимателно от контейнера, след което се отстраняват мъртвите корени.
 4. Розов разсад трябва да бъде инсталиран в дупка, като задълбочава кореновата шийка с три пръста в почвата.
 5. Корените на разсада са покрити с плодороден субстрат, уплътнен и добре разлят с вода.
 6. Веднага след като почвата се уталожи, е необходимо да се запълни почвата до желаното ниво.

Грижа за растенията

Катерещата се роза Schneewalzer изисква специални грижи. Състои се от своевременно поливане, разрохкване, плевене, подхранване, подрязване на излишните издънки и предотвратяване на болести.

Правила за поливане и влажност

Розовият храст обича влагата, но изобщо не понася застояла вода. Поливайте го само когато почвата е достатъчно суха. При сухо време поливането се извършва два пъти седмично. Един храст изисква до 20 литра топла вода. През август поливането е намалено и с настъпването на есента спира напълно.

Как се тъче

Важно! Когато поливате за първи път, се препоръчва да добавите към водата стимулатори на растежа като хетероауксин или фосфобактерин.

Подхранване и качество на почвата

През пролетта се внася торене под формата на азотни торове. По време на периода на цъфтеж те спират, заменяйки го с такъв, който съдържа фосфор и калий. През август храненето спира напълно, така че храстът Schneewalzer да има време да се подготви за зимата.

Трябва също да се отбележи, че през първата година не се прилага хранене. За роза е достатъчен субстратът, положен в ямата за засаждане. Торенето започва едва през следващата година.

Розите са много взискателни към почвата. Те се нуждаят от плодородна и дишаща почва. Корените получават по-добра влага и въздух, ако почвата на мястото за засаждане е лека и рохкава.

Подрязване и презасаждане

Подрязването на сорта за катерене се извършва през целия вегетационен период на растението. През пролетта се отстраняват крехките издънки, горната част и тези части, които са пострадали от замръзване. През лятото резитбата се извършва слабо, като се премахват само избледнелите пъпки. През есента те се отърват от болни и повредени издънки, а също така изтъняват обрасли храсти. Такава резитба се нарича още санитарна.

Важно! Веднъж на 4-5 години храстът се подмладява. За да направите това, отрежете почти всичко, оставяйки 2-4 пъпки на леторастите.

Характеристики на зимуването на цвете

В зависимост от региона на засаждане на рози, те започват да го покриват през октомври-ноември. За да направите това, притиснете всички мигли с дъги към земята и след това поставете покриващия материал отгоре. Дори в Сибир розата Schneewalzer може да зимува добре, ако има дебела снежна покривка. Но е задължително да покриете храста за зимата.

Цъфтяща роза

Под тежестта на големите снежнобяли цветя розовите храсти започват да висят надолу, което ги прави визуално още по-крехки и деликатни. Преминавайки покрай цъфнали рози, имате усещането, че в този момент сте в галерията. Изглеждат като направени от кристал. Необикновената им красота веднага привлича погледите.

Цъфтяща роза Schneewalzer

Период на активност и почивка

Катерещата се роза Schneewalzer принадлежи към многоцветните видове. Тя е особено доволна от изобилието от цветя по време на първата вълна. След него вторият не идва веднага. Между тях могат да се появят отделни цветя. Розата цъфти от края на юни до края на август.

Грижи по време и след цъфтежа

През първата година след засаждането не позволявайте на розата да цъфти. Пъпките трябва да бъдат премахнати, като на издънката остават само 1-2 цвята. Регулирайте броя на пъпките до август.

Важно! При възрастните храсти през лятото трябва да се отстраняват избледнели съцветия, за да се стимулира началото на втората вълна.

Какво да направите, ако не цъфти

Има много причини, поради които розата не цъфти. Най-често неправилната грижа води до следните последици: от неправилно поливане до ненавременна резитба. Подхранването в неподходящо време и прекалено засенчената зона са ключови причини за липсата на цветя. Но във всеки случай първо трябва да разберете причината, след което да продължите да я отстранявате.

Размножаване на цветя

Rose Schneewalzer се размножава само чрез резници. Изключително този метод ви позволява да запазите всички сортови качества на майчиния храст.

За прибиране на резници са подходящи здрави и не стари храсти. Отрежете клоните след края на първата вълна на цъфтежа.

Необходимо е да изрежете катереща роза Schneewalzer, както следва:

 1. Избират се издънки с дебелина 5 мм.
 2. Необходимото количество се отрязва, така че всяко стъбло да има около пет пъпки. В този случай горният разрез се прави прав и 2 см над горния бъбрек, а долният наклонен непосредствено под първото око.
 3. Резниците трябва да се третират с корен. Ако вкореняването на растението трябва да се извърши незабавно, не е необходимо да се отрязват листата.
 4. Изкопава се дупка с дълбочина 30 см, след което се пълни с трева и компост.
 5. Издънката трябва да бъде засадена под ъгъл 45 °, така че резникът да остане на 1/3 над повърхността.
 6. По-нататъшните грижи се състоят в обилно поливане.
 7. До зимата издънките трябва да бъдат покрити под купола и покрити с покриващ материал.

Важно! Инструментът за присаждане трябва да бъде добре заточен. Преди употреба трябва да лежи известно време в алкохол и след това да се третира с вряща вода.

Болести, вредители и начини за борба с тях

Сортът роза Schneewalzer е доста устойчив на различни заболявания. Ако мястото за засаждане е избрано правилно и растението се грижи правилно, катерещата роза няма да има проблеми с болести. За профилактика розата трябва да се третира с течност от Бордо през пролетта.

Розата Schneewalzer ще бъде прекрасна декорация за всяка градина. Просто трябва да му отделите малко повече пространство. Спазването на правилата на селскостопанската технология ще ви позволи да получите обилен цъфтеж още през втората година след засаждането на растението на открито.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина