Размножаване на роза чрез резници у дома

За да засадите рози, не е необходимо да правите скъпа покупка на посадъчен материал. Без много усилия можете сами да получите добре вкоренени разсад от някои видове красиви рози. Букет от рози или отрязани издънки може да служи като материал за отглеждане.

Как да размножавате розите правилно и какво трябва да знаете за това

Периодът от 15 юни до края на юли е най-добрият за извършване на размножаване на рози чрез резници у дома в открити земни лехи. Можете да направите това през пролетта, есента и зимата, но това изисква или оранжерии, специално подготвени за вкореняване на растителни издънки, или място, осветено от слънцето на перваза на прозореца и саксии за засаждане.

Кралица на градината

Есенните резници се извършват след резитба и подготовка на розовите храсти за зимен сън. По това време растенията натрупват много хранителни вещества в тъканите си, допринасяйки за бързия растеж на калус (тъкан, която защитава раните на растенията) и образуването на корени.

Сортовете почвопокривни, катерещи се и полиантови рози се размножават добре и се вкореняват. Много е трудно да се постигне вкореняване на ремонтантни и паркови сортове. Сортовете чай и хибридни чайове, макар и трудно, все още се поддават на размножаване чрез резници.

Забележка! Клоновете на букет от вносни рози не трябва да се размножават. За да се запази представянето им за дълго време, те се обработват с химически реагенти, които предотвратяват образуването на корени.

Пригодността на клоните на розата за вкореняване се определя от състоянието на тръните: на подходящи издънки трънът лесно се отделя от кората. Сочният зеленикав цвят на кората на напълно твърд издънка също е индикатор, че съдържа много пластмасови вещества и може да бъде вкоренен.

Калус

Подготовка за отглеждане на рози от резници

За да се наситят разсадът с влага, клоните на розите, преди да започнат да ги режат, се поставят в утаена вода при стайна температура за няколко часа. За образуването на корени са подходящи централните части на едногодишни издънки с диаметър най-малко 0,5 cm, които или са в стадий на образуване на пъпки, или вече са избледнели.

Важно! Розовите стъбла, избрани за вкореняване, се проверяват за болести и гниене. Ако има дори най-малки признаци на плесен по кората на издънката, клонът се изхвърля.

Избраните клони се разделят на резници с дължина от 5 до 15 см. Всеки резник трябва да има поне три пъпки и няколко листа. Долните секции се правят под ъгъл на разстояние 1,5-2,5 см от окото. Разфасовките могат да се правят между очите. Горните секции трябва да са прави и на 0,5 см от бъбреците. В горната част на резниците се оставят 2-3 листа, единият от тях може да бъде цял, останалите се намаляват наполовина, за да се намали процесът на изпаряване на влагата.

Резници

Цялата работа се извършва с остър нож, предварително обработен в дезинфектор. Разфасовките трябва да са гладки, като в този случай те няма да изгният. Всички получени резници се поставят във вода за няколко часа с разреден стимулатор на растежа (хетероауксин или корен).Можете да използвате всякакви коренообразуващи препарати, съдържащи β-индолил-3-оцетна киселина, β-индолил-3-маслена киселина, α-нафтилоцетна киселина. Концентрацията на разтвора и начинът на приложение трябва да бъдат в съответствие с инструкциите на производителя.

За ваша информация! Третирането на резници с вещества, които активират вкореняването, повишава устойчивостта на посадъчния материал към болести, вредители и неблагоприятни метеорологични условия.

Как да подготвим почвата

Почвата за засаждане на разсад се подготвя не по-късно от две седмици преди началото на работата. За засаждане на разсад от роза на открито, изберете място с плодородна почва. Почвата се изкопава върху щика на лопатата. Към дупките се добавят речен пясък и дървесна пепел. При липса на чернозем, подзолисти или дернисти почви върху леглата се внасят сложни минерални торове.

Вкореняването на рози в апартамент или къща е необходимо с помощта на мини оранжерия, създадена на базата на саксии за цветя или кутии с дренажни отвори. Дренажният материал се поставя на дъното на ¼ от височината на контейнера: експандирана глина, речни камъчета, натрошен полистирол или др. Подготвеният субстрат се изсипва отгоре с добавка на пясък и пепел.

Мини оранжерия

Методи за вкореняване на резници

Дори абсолютно правилното изпълнение на инструкции стъпка по стъпка как да засаждате рози не винаги води до добър резултат. С лятното и есенното вкореняване на розови издънки е възможно да се получат нормални корени в 80-90% от случаите, пролетните опити водят до 50% от резултата, през зимата корените ще покълнат на 30% от подготвените клони. Ето защо е необходимо да се опитате да изкорените колкото се може повече резници.

Вкореняване във вода

Използвайте утаена чешмяна вода или изворна или дъждовна вода, пречистена от естествени примеси. Изсипва се в чист прозрачен съд. Към водата се добавят 1-2 таблетки черен активен въглен. Резниците се спускат така, че водата да покрива стъблата на 2-3 см над долната пъпка. Розовите листа не трябва да докосват водата.

Бурканът е покрит с капак от найлонова торбичка или пластмасова бутилка, изрязана отдолу. Растенията не трябва да бъдат изложени на пряка слънчева светлина, но резниците няма да се размножават без светлина. С намаляването на количеството влага в буркана се добавя или напълно се променя вода.

Във вода

Покълналите по този начин корени ще бъдат много крехки, лошо защитени от увреждания и болести, малко приспособени за развитие в по-плътна среда. Пресадете ги внимателно в почвата на постоянно отглеждано място. Субстратът трябва да бъде питателен, рохкав и постоянно влажен. Дължината на корените не трябва да надвишава 5 cm.

Засаждане на розови резници в картофи

Вкореняването на рози с големи картофи е от полза, тъй като грудките са наситени с влага, минерали и нишесте, което гарантира висок процент на пълноценни разсад. Всички очи са изрязани в картофи. Това е необходимо, за да могат корените напълно да дадат всичките си хранителни вещества на цветята.

В картофа се правят дупки, в които долните краища на резниците ще прилягат плътно и се вкарват нарязани рози. Картофите трябва да се поставят в хранителна среда на дълбочина 15 см. Почвата трябва да покрива напълно грудката и да достигне нивото на стъблото. Почвата е добре уплътнена в района, където се намира разсадът. Поливането трябва да бъде редовно, но не трябва да се допуска силно преовлажняване.

В картофите

Вкореняване на резници в торба

Тази техника се използва в жилищна среда. Използват се саксии за цветя, на дъното на които се полага дренаж, влажен плодороден субстрат или мъх от сфагнум. Мосът се импрегнира с прясно изцеден сок от алое, разреден във вода. За 9 части течност се използва 1 част сок. Цветята се поставят в саксии, като покриват и уплътняват долните части на стъблата с почвена смес.

Саксиите се поставят в прозрачни найлонови торбички, които се завързват плътно, като първо се пълнят с издишан въздух.Торбите се поставят на добре осветено, топло, но не горещо място. Състоянието на основата се проверява периодично, ако е необходимо, се навлажнява.

В опаковката

Вкореняване на подготвени летни резници в земята

Вкоренените през лятото резници не трябва да се засаждат на открито преди зимата. Те се засаждат в контейнери и се държат в изкуствен климат в отопляеми оранжерии или на перваза на прозореца. Ако по това време на разсада се появят дръжки, те трябва да бъдат отстранени. На следващата година, с настъпването на постоянна средна дневна топлина от поне 15 ° C, вкоренените рози се засаждат на постоянно място на открито.

Метод Trannoy

Руският градинар П. Транной предлага незабавно да се вкореняват резници от рози на мястото, където се планира тяхното постоянно отглеждане. Ако пропуснете етапа на образуване на корени в детската стая, тогава растенията се вкореняват без допълнителни усилия.

Забележка! На постоянно място цветята ще образуват основните корени, които веднага могат да отидат в почвата и да положат силата на бъдещия храст.

Преди засаждане на резници, които се изрязват с дължина до 20-23 см от силни избледнели едногодишни издънки с няколко листа, внимателно подгответе почвата: разхлабете, отстранете плевелите, нанесете торове, навлажнете. Резниците се засаждат под ъгъл спрямо дълбочината на първия лист; между растенията се поддържа разстояние до 50 см. Върховете на растенията трябва да бъдат насочени на север.

"Трансуа"

След засаждането на разсад, почвата се пролива добре с вода, уплътнена в бъдещата коренна зона. Върху растенията се слагат капачки от изрязани широки пластмасови бутилки. Мястото за отглеждане е сенчесто.

Забележка! Вкореняването започва през септември. Младите храсти зимуват под качулки или покрити със земя до самите върхове на стъблата.

Метод "Бурито"

Мексиканците наричат ​​пълненото тесто буррито. Изрезките от рози, които искат да размножат, също се увиват във вестникарска торта. Вестникарската ролка се навлажнява с вода до такава степен, че да не загуби формата си. Излишната вода трябва да изтече. Розовите буррито се поставят в найлонов плик и се съхраняват между 18 ° C и 20 ° C. В тази форма изрезките от рози в долния разрез ще започнат да образуват калус и изхвърлят корени.

Сноп рози трябва периодично да се навлажнява и да се проверява за гниене. Когато се появят признаци на мухъл, развалените резници се изхвърлят, вестникът се сменя на нов. Резниците се засаждат, след като дължината на корените достигне 3-5 см: през зимата, в саксии за засаждане, през пролетта на постоянно място за отглеждане.

"Бурито"

Как да се грижим за засадени резници

Младите рози, пуснали корени на открито, са покрити с могила земя с височина от 10 до 20 см. По този начин се създава постоянна могила, която позволява на растението да образува няколко нива на корени и защитава оригиналното изрязване. Извършва се редовно поливане и подхранване на кореновата зона на растението. Хранителни смеси се прилагат след основното поливане в малки дупки, малко далеч от кореновата система. През летния сезон комплексните торове се използват не повече от веднъж месечно.

Почвата около розовите храсти трябва да се заплевелява и разрохква, за да се осигури отопление и въздухообмен на почвата. Корените и издънките ще растат по-активно в топла почва, отколкото в студена. Когато температурата спадне, растенията абсорбират слабо влагата, бавно увеличават зелената маса и не образуват дръжки. Без подходящи грижи е невъзможно да се получат силни розови храсти, въпреки всички усилия, положени в предишните етапи на размножаване на резници.

Роза в градината

Такива красиви цветя като рози, с право заемат най-почетно място в личните парцели и под прозорците на високи сгради. Най-евтиният и лесен начин за решаване на въпроса как да размножавате рози чрез резници у дома е да не се съмнявате в способностите си и да поемете тази работа.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина