Астилба - до какво да се засажда до

За озеленяване често се използва растение, наречено астилба. Има малки цветя и дълги, разперени клони. С това растение е възможно да се създаде уникален дизайн. Ако разберете какво да засадите до астилба, можете да създадете хармонични композиции на вашия сайт.

Астилба: до какво да се засажда

Преди да решите с какво да засадите астилба в цветна леха, струва си да разберете нейните характеристики и да изучите описанието. Това растение е живописно, ярко, има множество съцветия. Те могат да украсят морава, градина или цветна градина. Отглежда се в Азия, Япония, Китай, Монголия. Нарича се още „фалшива спирея“. При избора на съседни растения също има значение, астилба е храст или цвете.

Как изглежда астилба

Важно! Астилба е обичана от много градинари, така че бяха отгледани около тридесет сорта и видове от това растение.

Как изглеждат листата

Листата на астилба са сложни, двукратни. Някои листа имат сърцевидна основа. Те са блестящи отгоре и матови отдолу. Те изглеждат много необичайно на ярко слънце. Листата също могат да бъдат богати на маслини, бронз и бордо.

Как изглежда цветето на астилба

Растението принадлежи към семейство саксифраг. Височината, в зависимост от сорта, може да бъде от 20 до 200 см. Времето на цъфтеж на астилба е от юни до септември. Цветята разреждат нежния аромат, подобен на птичи череши. Цветът на венчелистчетата може да бъде бял, розов, бордо, червен и люляк.

Има няколко форми на съцветия:

 • Увисване. Съцветията са на дълго и тясно стъбло. Те потъват на земята, което изглежда особено грациозно и изискано.
 • Във формата на пирамида. Хълбоците с цветя имат перпендикулярно разминаване спрямо централната ос. Тези части стават по-тънки и по-къси. Стесняването на съцветията става от основата до короната.
 • Paniculata. И тук има разминаване на страничните клонове, перпендикулярни на аксиалните, но те също силно се разклоняват
 • Ромбичен. Клоните с цветя растат под прав ъгъл и образуват вид диамант.

Високи сортове

Високи сортове астилба:

 • Аметист: храст може да нарасне до 1 метър височина; цветята са големи, имат синьо-виолетов цвят;
 • Аренд: расте до 160 см; големи розови цветя;
 • Нар: нараства до два метра; цветята са кървавочервени;
 • Диамант: расте до 1,5 метра височина; цветята са големи и бели;
 • Щраусово перо: расте до 80 см; цветята имат лавандулов оттенък;
 • Гръмотевици и мълнии: височината може да достигне 80 см; малки рубинени цветя;
 • Лавандула: расте до 1 метър; цветята са малки, с лавандулов цвят.

Висок сорт

Получава се успешна комбинация с такива растения: лилии, нарциси, минзухари, лалета, домакини, хвойни, папрати, иглолистни дървета.

Важно! През първата година след засаждането на растението листата му не изглеждат много красиви и луксозни. В тази връзка наблизо се засаждат кокичета, лешникови тетереви, минзухари. Това се прави, за да се запълни празното място.

Нискорастящи сортове

Нискоразмерните сортове астилба включват:

 • Визия в червено: височина до 30 см. Цветята са малки, ярко лилави. Те имат силен аромат.
 • Глория: височина 50 см. Буйни съцветия под формата на диамант. Самите цветя са малки и бели.
 • Европа: височина до 50 см. Цветята са бледорозови, без мирис.
 • Монтгомъри: височина до 70 см. Цветята са розови и големи.
 • Лилав Рейн: височина до 50 см. Малки лилаво-розови цветя.

Какво да засадите до маломерна астилба зависи от сезона. Например, през пролетта изглежда добре с рододендрони и иберис. Най-добрата комбинация от това растение е до лилейници, домакини и тамян. Добър вариант е да го засадите до роза. В този случай обаче трябва да се спазва определено разстояние.

Използването на декоративни свойства в ландшафтния дизайн

Astilba в ландшафтния дизайн често се използва за озаряване на сенчеста зона. Това цвете може да се използва за украса на най-незабележимите места или за украса на изкуствен резервоар. Често се използва в черно-бели композиции. За да създадете такова цветно легло, е необходимо да засадите семената на такива растения: бял ирис, пъстър ирис, бели камбани, оксалис с лилаво-черни листа.

Тези цветя обичат влагата. В тази връзка те трябва да бъдат засадени до колони или изкуствени резервоари. Ако сте засадени до рози, трябва да направите това в северната част. Ако се засаждат в саксии, е възможно да се направи малка градина и в същото време да се комбинира с други растения.

Важно! Фалшивата спирея е универсално растение, което може да украси всяко цветно легло. Може да се използва като фон или може да се превърне в основен компонент на композицията.

Астилба в градината: трикове за пейзаж

Преди да засадите астилба, трябва да вземете предвид някои точки:

 • Помислете внимателно за цветовете. Цветник може да бъде направен монохромен, ако се състои от един вид растение, или може да бъде направен разнообразен, ако се използват различни видове.
 • Това цвете ще расте добре, ако е засадено в сенчести ъгли. Когато създавате цветна леха от различни видове сортове, струва си да засадите на преден план закърнели видове, след това китайски, например, суперба и след това висок.

Астилба с червени листа

Delfts Lace е сорт с червени листа. Може да се използва за декорация на песни по оригинален начин. Едновременното засаждане на този вид със спиреи ще служи като красиво допълнение към цветното легло. Освен това, астилба трябва да бъде засадена на преден план в композицията.

Astilba: сянка или слънце

Когато расте, възниква въпросът: какво харесва Астилба - сянка или слънце. Тя предпочита сянката най-вече. Ако го засадите на слънце, тогава цветето ще изсъхне и ще трябва да го поливате по-често, както и да мулчирате почвата. Често причината, поради която листата на растението се извиват, е пряката слънчева светлина. Ще трябва да положите повече усилия, за да расте на слънце и да не изсъхва.

Разстоянието между астилбовите растения при засаждане

За да може растението да зарадва с красив цъфтеж, при засаждането е необходимо да се спазва определено разстояние между храстите. Нискорастящите видове трябва да се засаждат на разстояние 30 см, а високите - 50 см.

Комбинацията от астилба с други растения

За да създадете монохронен състав, можете да засадите цвете до следните растения:

 • Сибирски бял ирис;
 • Разнообразен ирис;
 • Камбани с бели точки;
 • Триъгълен оксалис.

Важно! Цветното легло и астилба са най-често срещаните в градината.

Astilba и hosta в ландшафтен дизайн

Две растения - астилба до хостата - се използват много често в ландшафтния дизайн, тъй като и двете растения са сходни по отношение на принципите на грижа. Те обичат водата и сянката. Спокойно и изразително домакинство върви добре с изразителна астилба.

Лехи с астилба и хоста

Такива цветни лехи са уникални: ярко цъфтящата астилба и буйната розетка на домакините се допълват перфектно. След като приземите тази комбинация в тъмен ъгъл, можете да я украсите изгодно.

Цветница с астилба и хоста

Хортензия до Астилба

Хортензията, подобно на астилба, обича влажна почва. В тази връзка те често се засаждат в квартала. Едно от предимствата на такъв състав е, че след отпадането на цветята те ще украсят цветното легло с красиви декоративни листа.

Astilba е красиво цвете, което може да се използва изгодно в ландшафтния дизайн в комбинация с други растения.

 

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина