Грижа за туя през пролетта и след засаждане на открито

Зелената туя е отлична декорация за всяка градина и дори перваза на прозореца. Градинарите след зимуването са изправени пред проблема с пожълтяването или почерняването на иглите. За да се избегнат тези проблеми, е необходимо да се грижите правилно за растението. Как да се грижим за туя в страната у дома, по-долу в статията.

Грижа за туя у дома на улицата

Туята е растение, за което трябва да се грижите правилно и да знаете нюансите за всеки сезон. Основното в грижите за дървото е правилното място и режим на поливане. Със спазването на основните правила можете да постигнете отлични резултати и да се насладите на зелената красота.

В лятната им вила

Трябва да започнете да се грижите за дървото веднага след зимата. Грижите трябва да продължат през пролетта, лятото и есента. Грешката на много градинари е твърде безразсъдното отношение към растението. Според тях тя изобщо не е придирчива и не изисква специално внимание към себе си. Но това е погрешно и градинарите получават скучно пожълтели или почернели храсти. Но е напълно възможно да се избегнат тези последици, ако правилно организирате грижите за туята.

За ваша информация! Най-често срещаните сортове туя са: Smaragd и Brabant. Те процъфтяват в умерен климат.

Характеристики на пролетната грижа

Пролетта е най-важният период в грижите за туя. След зимата растението е слабо и всяко въздействие върху околната среда може да бъде разрушително: иглите ще започнат да стават червени.
През зимата дърветата са покрити с херметичен материал. Поради първото пролетно слънце иглите и кореновата система могат да изгорят, което ще доведе до изсушаване и пожълтяване на растението или дори смърт.

Важно! Препоръчително е туята да се отваря само след като снегът се стопи и почвата се затопли, тоест след пробуждането на кореновата система.

Почвата също трябва да бъде подготвена. За това дори по време на засаждането си струваше да се осигури висококачествен дренажен слой и мулчиране на почвата. Голямо количество влага за туя може да бъде разрушително. Освен това земята около растението трябва да се почисти от трева и да се разрохка, за да се осигури достатъчно въздух.

Напоителният режим трябва да бъде установен още през април, а в някои региони и през март. Това се дължи на факта, че влагата започва да се изпарява с първото слънце, което трябва да се попълни. През пролетните месеци ще бъде достатъчно да се полива туята веднъж седмично в размер на една кофа вода на дърво. Освен това се препоръчва пръскане за иглите седмично.

Следващата стъпка е да премахнете мъртвите клони. Всички пожълтели игли трябва да бъдат отрязани. На големи дървета повредените клони могат да бъдат в самата среда, така че си струва внимателно да се изследва растението.

Забележка! Идеалното време за резитба е април. Но дори да е загубено време, тогава при първата възможност си струва да се извърши процедурата.

Болни растения

Пролетта е времето, когато е необходимо да се хранят млади дървета, които тепърва набират растеж. Торовете се внасят веднага щом снегът се стопи. Отличен вариант биха били както органичните, така и минералните превръзки. Можете също така да намерите специализирани иглолистни торове.Преди хранене на растението си струва да се полива и мулчира почвата добре, така че торовете да се усвоят по-добре.

Важно! Твърде много тор може да съсипе растението, така че си струва да разреждате средствата съгласно приложените инструкции.

Правила за лятна грижа за туя

Evergreens изискват комбинирана и редовна поддръжка през летните месеци. Поливането и поръсването, разрохкването на почвата, премахването на плевелите и внасянето на торове са задължителни.

Колко често туята се полива през горещите месеци е въпрос, който тревожи много градинари. При средна температура поливането и поръсването е достатъчно веднъж седмично, при горещо време може да се увеличи до два пъти. След няколко дни земята трябва да се разхлаби, за да се насити с въздух.

За ваша информация! Лятото е чудесно за оформяне на дърво.

Особености на грижите за туя през есента и подготовката за зимата

Грижата за туя е необходима през цялата година, но всеки период има свои собствени характеристики. През есента дървото се подготвя за зимата, така че през септември си струва да спрете храненето на растението, за да спрете растежа на младите издънки.

В края на есента туята се подготвя за зимуване. За да направите това, клоните са вързани, най-много търкаляне и извивки се отрязват и почвата се мулчира. За да се предпазят от вятър и слънчева светлина, храстите трябва да бъдат покрити с херметична кърпа и оставени до пролетта.

Особености на подготовката за зимата в различни региони

В региони, където има силен сняг и вятър през зимата, като северозападната част на страната, се препоръчва да се създаде допълнителна защита за храста с дървени щитове. В Средната лента можете да се справите с насипен материал.

Важно! В условия на ниски валежи, растението трябва да се полива обилно преди зимуване.

Как да се грижим за туите след засаждането

След засаждането храстът изисква специално внимание. Грижата за новозасадените туи зависи от времето. Ако храстът е бил засаден през лятото или пролетта, тогава ще ви трябва:

 • седмично поливане при топло време и два пъти при горещо време. За напояване е по-добре да използвате вода със стайна температура;
 • пръскането трябва да се извършва веднъж седмично и при горещо време всеки ден вечер.

Ако дървото е засадено през есента, тогава:

 • поливането се извършва в същия режим, както при пролетните и летните насаждения;
 • при условията на обилни дъждове поливането трябва да се намали или спре, тъй като излишъкът от влага е разрушителен за туите.

Не е необходимо да се хранят растенията след засаждането. Торовете се прилагат по време на засаждането, те са достатъчни за следващите две години.

Кога и как да засаждате

Пролетта, лятото и есента са подходящи за засаждане на туя. Градинарите препоръчват пролетта, така че младото дърво да има време да се укрепи до първата слана.

Преди засаждане трябва да се уверите, че разсадът е здрав и готов за засаждане. Иглите трябва да са зелени и да не се ронят и да няма видими повреди по багажника. За засаждане е най-добре да изберете място, защитено от пряка слънчева светлина, леко засенчено.

Почвата за засаждане трябва да бъде подготвена предварително. Почвата трябва да е влажна и без глина, в противен случай храстът ще бъде подложен на пожълтяване. Също така не трябва да се допуска твърде висока влажност, тъй като това е изпълнено с падането на зеленината.

Технология за кацане:

 1. Изкопайте дупка в зависимост от размера на кореновата система, но най-малко 80 см дълбочина.
 2. Поставете разширена глина на дъното, като направите дренажен слой.
 3. Когато засаждате туя през пролетта, добавете тор към почвената смес, през есента не си струва.
 4. Поставете разсада в дупката, като леко задълбочавате кореновата шийка.
 5. Покрийте с пръст и натъпчете.

След засаждането следвайте препоръките за грижа за разсад.

Колко често да се полива туята

Режимът на поливане на туя зависи от метеорологичните условия. Препоръчително е да поливате растението за първи път през пролетта. През топлия сезон храстът трябва да се полива веднъж седмично в размер на една кофа на средно дърво.При горещо време поливането трябва да се увеличи до 2 пъти седмично. Водата се използва най-добре при стайна температура.

Пръскането също трябва да се прави редовно веднъж седмично. Когато температурата се повиши, можете да навлажнявате иглите ежедневно.

Правилно поливане на туя

Как да го направим буйно

Иглите му са от голямо значение за туята. Ако тя е здрава, тогава растението ще стане буйно и красиво. За да се постигне това, храстът трябва да се поддържа в началото на пролетта и да се прави през цялата година. В същото време наблюдавайте режима на поливане и подхранване. Торовете могат да се използват органични и минерални. Те трябва да се внасят от първите пролетни месеци и през цялата пролет и лято, а през есента вече не си струва. При спазване на изброените условия храстът на лятната вила ще зарадва с буйната си зеленина.

Предпоставки са резитбата на клоните на туя и придаването й на различна форма.

Подрязване на болни клони и оформяне на корона

През цялата година е необходимо да се наблюдава здравето на туите и особено на клоните. Ако се установят сухи или болни процеси, те трябва спешно да бъдат прекъснати.

Първата проверка трябва да се извърши в началото на пролетта, когато защитният материал ще бъде отстранен от храста. Всички сухи и повредени клони се подрязват.

Големите дървета трябва да се проверяват по-внимателно, тъй като нападнатите части могат да бъдат в средата. Можете да отрежете туя през пролетта и есента. В първия случай се извършва резитба, за да се оформи, а във втория, за да се подготви за зимата.

Съгласно общите препоръки, само 1/3 от всички клони трябва да се режат наведнъж. Процедурата се прави най-добре в облачен ден и в края изсипете добре туята.

Основното нещо е да изберете правилния инструмент за подрязване на клони

Вредители и болести

Най-често срещаните храстови вредители включват:

 • туя листна въшка;
 • кора бръмбар;
 • молец-пръстен;
 • паяк акари.

Най-честите заболявания:

 • зеле некроза;
 • некроза на песталоциопсис;
 • фомопсис некроза;
 • кафяв шут.

За борба и лечение на вредители и болести е необходимо да се използват специални средства и обработка при първите признаци на инфекция. Но най-добре е да се предотвратят заболявания и появата на паразити, поради което е необходима задълбочена и редовна проверка на растението за вредни организми.

Характеристики на отглеждането на туя в градински саксии

Някои сортове туя могат да се засаждат в закрити саксии. Тези растения се развиват добре у дома, но те изискват специално лечение.

За да се чувствате комфортно в саксийно растение, трябва:

 • изберете добре осветено място близо до прозореца. Слънчевата светлина трябва да се разсейва, тъй като преките лъчи са противопоказани;
 • поливането на туята у дома трябва да бъде 1-2 пъти седмично;
 • когато се отглежда в домашни условия, спазвайте температурен режим от максимум 30 ° C, минимум 15 ° C. През лятото е най-добре да поставите саксията на балкон или лоджия;
 • подхранвайте растението редовно през пролетта и лятото веднъж месечно.

Отглеждане на туя в саксии

Дори московският климат е подходящ за такова отглеждане на туи.

Ако се грижите правилно за туята, тогава тя ще изглежда страхотно в лятната вила и в домашната саксия. Туята изисква внимателни грижи както у дома, така и на открито. Ако това се пренебрегне, тогава растението постоянно ще страда от болести и атаки на вредители и в крайна сметка ще изсъхне.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина