Хортензия Paniculata Skyfall

За първи път широка аудитория успя да се възхити на цъфтящ разсад на метличена хортензия от сорта Skyfall на Международното изложение Plantarium през 2018 г. Нейният акцент са необичайно големите съцветия, в напълно разцъфнало състояние, по-голямо от размера на главата на възрастен.

Описание на хортензия Skyfall

Сортът принадлежи към паникуларния тип хортензия (Hydrangea Paniculata), който е най-подходящ за отглеждане в градини и цветни лехи. Предците на съвременните хибриди цъфтят от 5-годишна възраст, а най-новите хибриди, като Skyfall, отварят своите пъпки вече през третата година от живота.

Hydrangea paniculata Skyfall

Короната може да бъде оформена от дърво, оставяйки най-силната централна издънка и изрязвайки второстепенните. Но много по-често хортензията на метлицата се формира от буен храст с многобройни съцветия. Под тяхното тегло се свиват доста тънки издънки, което изисква организиране на опори около короната.

Произход и външен вид

Тъй като клоните растат, растението приема формата на компактен храст с вертикални силни издънки. Оптимален размер: 1,2 м - височина, 70 см - ширина. Сортът е подходящ за отглеждане на открити лехи, както и във вани и контейнери. Изглежда добре единично и в групово засаждане. Предпочита полусенчесто поставяне, плодородна влажна и добре дренирана почва. Издържа на студове до -30 ° С.

Как цъфти хортензия Skyfall

През юли върховете на леторастите са покрити с пъпки, които цъфтят в много големи метли. Размерът на съцветието е повече от 30 см височина, повече от 15 см ширина. Формата е конична.

Съцветие на хортензия Skyfall

Веднага след цъфтежа цветята са чисто бели или с лек зелен оттенък, като постепенно придобиват розов тон. Венчелистчетата на цветята са големи. Като цяло приликите могат да бъдат проследени както с зюмбюл, така и с едроцветни люляци.

За ваша информация! Цъфтежът завършва в края на септември при благоприятни метеорологични условия (температура на въздуха над 20 ° C).

Трансплантирайте след покупка на открито

Оптималното време за засаждане е преди прекъсване на пъпките или след завършване на опадането на листата. В състояние на покой растението понася добре трансплантацията. Но е напълно приемливо да засадите хортензия през лятото, преди да се появят пъпки в краищата на младите издънки.

Забележка! Максималните шансове за успешно установяване на разсад със затворена коренова система в контейнери.

Какво е необходимо за кацане

Място за разсад е избрано близо до заслон, който ще предпази растението от силен студен вятър. Цветните лехи са подходящи близо до стените на къщата, покрай оградата. Освен това се препоръчва незабавно да закупите и инсталирате опора около всеки храст за бъдещи буйни съцветия.

Фиданки

Избор на най-доброто място

В допълнение към необходимостта от защита на храста от ветровете е важно да изберете място, където нивото на подпочвените води е по-дълбоко от 1,5 м. Паникулатната хортензия не понася наводняване на корените, при цялата си любов към повишената влага.

Забележка! Наблизо присъствието на големи дървета с прозрачна корона е напълно приемливо, което ще осигури необходимото засенчване, тъй като, намирайки се под парещото слънце през целия ден, хортензията бързо изгаря.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Кацането се извършва в следната последователност:

  1. Изкопайте дупка за засаждане 50 × 50 см и дълбочина най-малко 50 см.
  2. В него налейте 1-2 кофи вода.
  3. Ден по-късно се прави дренажен слой на дъното на ямата. Голяма галка, счупена тухла, експандирана глина, малки парченца въглен ще свършат работа.
  4. Ако се засаждат няколко разсада наведнъж, тогава между тях се поддържа разстояние от най-малко 70 cm.
  5. Подгответе почвата за засипване чрез смесване на плодородна почва (pH = 5,5) с пясък в съотношение 2: 1. Допълнително се добавят 40-50 g суперфосфат.
  6. Отдолу е монтирана опора за връзване на рязането.
  7. След като разпространи корените и спусне разсада в дупката, те се покриват с плодородна почвена смес.
  8. Кореновата шийка трябва да е на едно ниво с почвата.
  9. Поливайте обилно хортензията и поръсете кръга около стъблото с мулч от игли, дървени стърготини, нарязана трева.

Размножаване на хортензия Skyfall

Типът на метлицата хортензия се размножава лесно чрез вегетативни методи: резници, наслояване и разделяне на храста. От един храст след 1-2 години може да се получи много посадъчен материал.

Размножаване чрез резници

Най-доброто време за изрязване на резниците е през лятото, преди да се появят пъпките. Апикалните издънки с 2-3 двойки пъпки се отрязват.

Резници на хортензия

Листата се разрязват наполовина и резниците се спускат във вода или почва. Обикновено са необходими 3-4 седмици, за да се появят корените. Кацането на открито се извършва година по-късно.

Отглеждане от резници

Слоеве се получават през юни от долните издънки, които се огъват към почвата и се фиксират с телени щифтове. Поръсете отгоре 2-3 см пръст. В края на август вкорененото дъщерно растение може да бъде изкопано и трансплантирано на постоянно място.

Разделяне на храста

В началото на пролетта, когато почвата се размрази, храстите се изкопават и разделят на 2-3 части. Всеки сегмент се засажда на ново място, следвайки общите препоръки за избор на място и приготвяне на плодородна почвена смес.

Грижа за хортензия Skyfall

През топлия сезон храстът носи повече радост, отколкото неприятности, за което градинарите по целия свят го обичат толкова много.

Важно! Формиращата резитба се извършва през пролетта. В края на март остават 10 от най-силните издънки, скъсяващи се до 3-5 двойки пъпки.

Режим на поливане

Всички хортензии на метлиците са изключително хигрофилни. В същото време те предпочитат утаена мека вода. Най-добре е наблизо да има цев за утаяване на вода, откъдето да се вземе и да се изсипват по 2-3 кофи под всеки храст на всеки три дни.

Подхранване

През есента изгнил оборски тор се разнася около храстите. През пролетта, докато разхлабвате, добавете 40 г суперфосфат. През лятото, преди пъпкуването, е полезно да добавите разтвор на карбамид (25 g на 10 l вода).

Особености на грижите през периода на цъфтеж

Цъфтящата хортензия е великолепна гледка. Както всички декоративни храсти, трябва да му се обърне внимание, като внимателно се отреже всичко, което разваля външния вид: избледнели съцветия, счупени клонки, сухи листа и т.н.

Изрязване на сухи съцветия на хортензия

Характеристики на грижите през периода на почивка

Именно това време е най-подходящо за лечение срещу вредители и болести. С интервал от две седмици храстите се напръскват последователно с разтвори от течност от Бордо, фон дьо тен, акарицидни препарати.

Подготовка за зимата

Младите храсти се препоръчват да се покриват през есента веднага след като листата напълно се отделят. За да направите това, инсталирайте дъги или колиби от летви, върху които можете да опънете нетъкан агротекстил или да извършите изхвърляне от суха зеленина, смесена с игли.

Лесната поддръжка и гарантиран отличен цъфтеж в продължение на много години са предимствата на сорта. Всеки храст от хортензия Skyfall ще донесе много приятни моменти на своя собственик. След година или две, ако желаете, можете да го умножите, като декорирате безплатни цветни лехи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина