Hydrangea paniculata и дървовидни - разлики

Хортензията е род растения, който принадлежи към семейство Hortensia. В природата голям брой от тези цветя растат в Южна и Северна Америка, Южна и Източна Азия. Междувременно красотата и непретенциозността на хортензиите се превърнаха в причина за тяхната популярност сред градинарите. Тези цветя вече могат да бъдат намерени в градини и частни домове по целия свят.

Видове хортензии

Има много разновидности на хортензия, които се различават по размер, външен вид на листа и цветя и характеристики на грижи. Те включват следните типове:

 • дървовидни;
 • паникуларен;
 • градина;
 • дъбови листа;
 • дръжка;
 • пъстър;
 • назъбени;
 • лъчист;
 • пепеляв.

В природата има десетки видове хортензия.

Въпреки видовото разнообразие, само първите три сорта са широко разпространени на територията на Русия. В същото време няма да има недостиг при избора на цветя за градината, тъй като животновъдите са отгледали десетки разновидности на хортензии.

Важно! Някои представители на този род имат толкова много подобни характеристики, че е изключително трудно за начинаещ да определи към кой сорт принадлежи цветето.

Междувременно хортензията е едролистна, хортензия метличести и дървовидни разлики имат и доста значителни. Това ще бъде особено важно при организацията на грижите за растенията.

Какво е хортензия на метлицата

Панцилната хортензия е представена от храст, който най-често достига височина от 2 м, но някои представители на този род могат да растат до 10 м. Храстът е оформен от няколко ствола, които са способни на бързо залесяване. Благодарение на тази функция, растението лесно толерира зимните студове.

Листата на тези храсти са овални, леко удължени и често имат вили. Размерите на листната плоча могат да варират в зависимост от сорта и често достигат 8-10 cm.

В хортензията на метлиците съцветията са разположени по върховете на нови издънки. Те приличат на пирамида по форма с широка основа и остър връх. Такива метлички са съставени от безплодни и плодородни цветя.

Забележка! Съцветията на повечето метликови сортове първоначално са бели или бледи на цвят и с времето стават по-ярки.

Най-популярните сортове от тази категория са Diamond Rouge, Phantom, Pinky Winky, Grandiflora, Vanilla Freise.

Панцилната хортензия има конични съцветия

Какво е дърво на хортензия

Дървовидната хортензия е широколистен храст, роден в Северна Америка. При естествени условия растението може да достигне височина повече от 3 м, но екземпляри по-високи от 1,5 м рядко се срещат в градините.

На тръбните издънки са разположени листа с богат зелен цвят. На задната страна сянката е по-малко интензивна, често синкава. Листната плоча е с елипсовидна форма с назъбени ръбове. Повечето храсти от този вид имат относително големи листа (с дължина до 10 см) без космат.

Съцветията, които се появяват на едногодишни издънки, са най-често плоски или под формата на топка. Те се състоят от малки цветя от бял, розов или лилав цвят.При добри грижи на храста се появяват десетки съцветия, които напълно покриват растението.

Забележка! От този подвид си струва да се обърне специално внимание на такива представители като Белая Анна, Розов Пикаш, Invisibell Spirit.

Кълбовидни съцветия от дървесна хортензия

Какво е хортензия с големи листа (или градина)

Този вид хортензия е храст с форма на топка. Естествената зона на разпространението му е Япония. В дивата природа храстът може да нарасне до 3 м височина. Студеният климат на Русия не позволява на растението да достигне такива размери, поради което в градините най-често присъстват едролистни хортензии с размер 0,5-1 m.

На голите изправени стъбла на растението има широки овални листа със заострен край. През лятото те са боядисани в ярко зелен оттенък, но до есента придобиват червен оттенък.

Цветята на този храст са събрани в големи, закръглени съцветия. В зависимост от сорта и вида на почвата, венчелистчетата могат да бъдат бели, лилави, розови, червени или сини.

Забележка! В Русия най-популярните сортове са Red Sensation, Mini Penny, Expression, Romance.

Градинските хортензии имат заоблени цветни съцветия

Как да различаваме видовете и разновидностите на хортензия

Хортензията има много видове и сортове, които по някакъв начин могат да бъдат напълно идентични. Поради тази причина често е трудно да се определи към кой вид принадлежи дадено растение.

Важно! За да идентифицирате храст, принадлежащ към определен сорт, трябва да проучите храста по време на периода на цъфтеж.

Това се дължи на факта, че е важно да се вземат предвид няколко характеристики (формата и сянката на съцветието, големината на цветята, формата и големината на листата, нивото на лигнификация на клоните).

Hydrangea paniculata или дървовидна - което е по-добре

Когато избират подходящ сорт за засаждане в местна зона, много градинари се чудят кой тип декоративен храст е по-добър. Невъзможно е да се отговори еднозначно на този въпрос. Първо трябва да проучите как хортензията на метлицата се различава от дървесната хортензия. Предвид тези характеристики изборът ще бъде лесен.

 • Структура на растението. Хортензията, подобна на дърво, е типичен храст, докато сортът на метлицата може да изглежда по-скоро като малко дърво (както с много стъбла, така и с едно стъбло) по форма. Формата на растението (короната му) зависи от тази характеристика.
 • Устойчивост на замръзване. Сортовете на метлиците могат да се различават по това, че новите издънки бързо се покриват с кора. Това ги прави по-устойчиви на ниски температури. С други думи, такива храсти могат лесно да оцелеят през зимата, дори в региони със студен климат. При дървесния тип такива растения новите клони нямат време да станат по-силни през летния сезон, поради което при липса на изолация през зимата те напълно замръзват.
 • Външен вид. В допълнение към структурните характеристики и грижи, трябва да се вземат предвид и разликите във външния вид на представителите на това семейство. При метличестите сортове съцветията са големи, конични, а при дървесните сортове. В ландшафтния дизайн тези растения ще изглеждат по различен начин.

Предимствата на отглеждането на хортензия paniculata на сайта

Много хора избират подвид на мехурчетата, което се обяснява с редица предимства.

 • Такова растение не понася пряка слънчева светлина, така че трябва да изберете леко засенчена градина за него. Пълното отсъствие на слънце обаче се отразява зле на състоянието на храста - той започва да расте по-бавно, а съцветията стават по-малки.
 • Неизискващ в грижите. За да може хортензията да цъфти редовно, е достатъчно да поливате храстите 1-2 пъти седмично, да наторявате 3-4 пъти през лятото и периодично да разхлабвате почвата.
 • Голямо разнообразие от сортове. Списъкът на представителите на този вид включва няколко десетки подвида.
 • Дълъг период на цъфтеж, който продължава от юни до най-студените дни. През цялото лято храстът действа като декорация на градината.
 • Понася добре замръзване и не се нуждае от допълнителна изолация.

Хортензия едролистна и дървовидна: разлики

След описанието на основните видове на това растение не може да се пренебрегне въпросът за това как дървесната хортензия се различава от едролистната.

Забележка! На пръв поглед сортовете на тези храсти могат да изглеждат напълно сходни, но при по-внимателно проучване се забелязват редица характеристики.

 • Съцветията на дървовиден храст са бели, млечни или розови. Представителите на градинския тип могат да имат както бели, така и цветни венчелистчета (червени, лилави, розови, лилави).
 • Сортове дървесна хортензия могат да зимуват без изолация в Централна Русия и Урал. За широколистните сортове такъв климат през зимата ще бъде разрушителен, така че те се нуждаят от есенна подготовка и допълнителна изолация.
 • При формирането на короната е необходимо да се познават характеристиките на растеж на различните видове хортензия. В дървовидните съцветия те се образуват върху издънки, образувани през новата година (развиват се от странични пъпки). Градински подвид на съцветия се формира върху онези издънки, които продължават да растат от горните пъпки на миналогодишните клони. По този начин замразените или отрязани върхове тази година няма да дадат цветя.

Горните характеристики ясно показват, че едролистната и дървовидната хортензия се различават не само по външен вид, но и по характеристиките на грижите.

Хортензии от различни видове в ландшафтния дизайн на обекта

Що се отнася до външните характеристики на храста, не е възможно да се избере най-добрият вид и сорт. Всеки градинар ще може да различи и подчертае сорта, като вземе предвид собствените си предпочитания.

Забележка! Ландшафтните дизайнери могат да игнорират разликата и да използват и трите от горните видове хортензия с еднакъв успех.

Всяка от представените опции, с подходящи грижи, се характеризира с обилен цъфтеж и много зеленина. Благодарение на тази функция, храстът се превръща в истинска декорация на всяка територия.

Всички хортензии се съчетават добре с повечето видове храсти и дървета, включително плодове, вечнозелени и иглолистни дървета. Сортовете ефективно се допълват от окосени тревни площи и маломерни цъфтящи растения. С помощта на хортензия можете да подредите алпийски пързалки и изкуствени резервоари, разположени на мястото. И резултатът ще изглежда невероятно.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина