Иглолистни храсти за градината - имената на декоративни храсти

За да се създаде уникален интериор за градина или лятна вила, се използва вечнозелен вид иглолистни храсти. Те са незаменими и в ландшафтния дизайн на паркове и алеи. В допълнение към кокетния си вид, иглолистните храсти изпълняват няколко други функции: те пречистват кислорода, осигуряват естествени почвени торове и терапевтични и профилактични свойства, както и зелени градове.

Как да се използва за градината

За градинските и летни вили иглолистните храсти могат да се превърнат в истинска панацея. Хората, които са свикнали да засаждат плодови и горски и зеленчукови култури в градината, с помощта на такива храсти, ще могат да се отърват от повечето вредители и болести по растенията. Иглите съдържат много полезни вещества и минерали; като тор може да се използва както в прясно състояние, така и като отвара и запарка.

Състав от иглолистни храсти на личен парцел

Използване в ландшафтен дизайн

Джуджетата и храстите играят важна роля в дизайна на лятната вила. Правилно засадени, те могат не само да придадат шик и елегантност на външния вид, но и да разграничат градината на зони. Ако мястото не е планирано да се използва за отглеждане на зеленчуци и плодове, тогава с помощта на иглолистни храсти можете да придадете на вилата необичайно естетичен вид и детето спокойно да се наслади на разходка в домашната гора.

Забележка! Идеални иглолистни храсти изглеждат при декориране на игрална зона и барбекю. Пътеки за рамкиране или декоративно езерце също се вписват идеално в дизайна на лятната вила. Беседка, заобиколена от иглолистни храсти, ще създаде усещането за пикник в гората.

Общи правила за засаждане и грижи

Иглолистните джуджета и храсти са доста непретенциозни, те лесно се вкореняват във всякакви региони на Русия: на юг, Урал, в Пермската територия. Но, за да може дори зимата да бъде боядисана с яркозелени цветове, е необходимо да се спазват основните условия и правила за засаждане на иглолистни храсти, както и да се грижите правилно за тях.

Храст и дърво с шикозни игли могат да бъдат засадени по всяко време на годината. Разсадът с отворени корени обаче се добавя на капки през есента или началото на пролетта. Мястото за засаждане се избира в съответствие с растителния сорт. Повечето видове иглолистни храсти са непретенциозни, но някои видове са чувствителни към слънчева светлина и могат да изгорят, когато растат на незащитено място.

Забележка! При засаждането е необходимо да се запази целостта на земята, в която се намират корените на растението. След покриване с пръст, земната бучка трябва да се напои за по-добра адаптация на храста.

Ако почвата, в която се планира засаждане на иглолистно растение, е блатиста, тогава в дупката трябва да се излее дренажен слой. Също така, когато засаждате, трябва правилно да оразмерите ямата. Основното нещо е да се уверите, че корените са разположени свободно в него. В предварително подготвена дупка се добавя предварително превръзка (по-добре от минерален състав).

Когато засаждате иглолистни храсти през есента, трябва да сте сигурни, че разсадът може да устои на зимните студове. За това растенията се обвиват с покривен материал и, ако зоната е отворена, се доставят с подпори.

Схема за засаждане на иглолистни дървета и храсти

През първата година след засаждането иглолистните дървета не се нуждаят от резитба и регулиране на клоните. От втората година иглолистните дървета трябва да премахнат старите клони и да оформят. Когато режете, трябва да запомните основните правила:

  • инструментът трябва да е остър и чист;
  • кройката трябва да е права, без резки;
  • секциите се обработват с градински лак или разтвор на манган, за да се избегне инфекция.

Забележка! Освен това трябва да запомните, че иглолистните и храстите подкисляват почвата. Ето защо трябва да бъдете внимателни, когато засаждате растения до зеленчукови или овощни култури.

Видове иглолистни храсти

Видът на иглолистните храсти може да бъде подразделен според семейството и групата. Някои храсти ще могат да радват окото със зеленина през цялата година, докато други, например лиственица, падат, когато настъпи студено време. Декоративен иглолистен храст, дори в един вариант, ще украси градината. Но за да разберете особеностите на засаждането и грижите, е необходимо да определите към кой вид принадлежи растението. По отношение на родовете иглолистните храсти са:

  • бор;
  • кипарис;
  • тис.

По-долу е даден списък с обикновени иглолистни дървета, засадени в градински и летни вили.

Планински бор Златен блясък

Това е непретенциозен иглолистен храст, използван за създаване на ландшафтен дизайн в градините и парцелите. Борът Golden Glow достига височина 130 см, клоните растат до 180 см. Без резитба храстът има асиметрична форма. Расте бавно, неизискваща към вида на почвата.

Смърч Максуели

Класически иглолистен екземпляр за вили и паркови зони. На височина достига 150 см, на ширина 200 см. Формата е конична, иглите са светли, зелени. Сортът е устойчив на замръзване и непретенциозен за отглеждане на всички видове почви. Темпът на растеж е бавен и се нуждае от резитба, за да се постигне симетрична форма.

Juniper Blue Chip

Недостатъчното многогодишно растение принадлежи към рода кипарис. Това е иглолистно растение, което пълзи по земята. Височината не надвишава 30 см, диаметърът на короната е до 1,5 м. Растението е непретенциозно и устойчиво на замръзване. Няма особени предпочитания към почвата. Короната не е необходимо да се оформя чрез подрязване, но за да стане по-пищна, е необходимо да се прищипят младите клони.

Juniper Blue Chip

Кипарис Аврора

Това е вид многогодишен иглолистен храст. Темпът на растеж е бавен. На височина достига до метър и половина. Издънките са усукани във ветрило, формата е асиметрична. Предпочита слънчеви страни, устойчиви на ветрове. Цветът на короната е златист.

Якобсен кръстосана двойка микробиота

Непретенциозен джудже иглолистен храст, но предпочита сенчести места, надеждно защитени от вятъра. Иглите са яркозелени, но с намаляване на постоянната температура те придобиват кафяв оттенък. Може да достигне височина от 60 см, ширината на короната е до 1,5 м. Дъговидните клони са огънати нагоре. Понася добре корекциите на формата. Плодове в малки шишарки.

Microbiota Jacobsen

Планински боров джудже

Устойчив на замръзване, влаголюбив планински бор достига височина от 200 см на зрялост. В ширина клоните също могат да достигнат 2 m в диаметър. Острите, плътни игли имат наситено зелен цвят. Расте много бавно, годишният прираст във всяка посока не надвишава 5 см. Има правилна конусова форма.

Смърч Glauka Globoza

Този смърч е устойчив на суша и замръзване. Едно дърво може да живее до 500 години. Първите години след засаждането има асиметрична форма с леко изразен ствол. Цветът на иглите е сиво-син. Конуси до 3 см, първият път след засаждането падат, без да се чака узряване.

Това е един от най-популярните сортове в дизайна на алеите. Дача с такива елхи ще изглежда елегантно.

Смърч Glauka Globoza

Хвойна китайски монетен джулеп

Иглолистният храст Mint Julep е непретенциозно растение. Широчината му достига 300 см. Има приятен аромат на борова мента. Клоните растат под ъгъл 45 ° от земята.Предпочита слънчевата светлина, когато е налице, растежът и развитието на храста се ускорява. Короната е вълнообразна, иглите са меки, яркозелени.

Тъп кипарис Рашахиба

Иглолистният храст има среден темп на растеж и достига 1 m вече при достигане на 5-годишна възраст. Формата е правилна пирамидална. Иглите са меки вълнообразни. Младите издънки и издънки са ярко жълти, но с възрастта потъмняват и придобиват зелен оттенък. Растението обича слънчевата светлина и може да издържи на ниски температури до -30 ° C.

Тис Елегантисима

Многогодишен храст расте на ширина до 3 м, на височина достига 150 см. Той реагира добре на подстригване, обича сенчести места. Непретенциозен и подходящ за всякакъв вид почва. В ландшафтния дизайн се използва за създаване на жив плет и декоративни водоеми. Не дава плодове в конуси, но образува яркочервен перикарп.

Уникалният дизайн на градина или лятна вила ще помогне за създаването на многогодишни иглолистни храсти, чиито имена са различни. С правилно засаждане и минимална поддръжка, вашата градина ще изглежда стилна и елегантна за години напред.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина