Овощни дървета и храсти за градината, колоновидни овощни дървета

Собствениците на големи дворове и малки летни вилинки обичат да се глезят с пресни плодове и плодове. За да направите това, градината трябва да "урежда" овощни дървета и храсти, сортовете от които има много. Някои видове са особено любители на градинарите.

Сочните плодове от собствените им дървета са мечта на градинаря. Дори начинаещ може да получи реколта, ако спазва правилата за засаждане и грижа за дърветата. Първо, струва си да решите кои видове растения са най-добре засадени в определена област.

Плодови дървета

Има огромен списък от видове и сортове плодни и ягодоплодни дървета, които се разбират в почти всеки климат. Сега разсадът за градината може безопасно да бъде избран не само от жител на Московска област или Крим, но и от градинар, чийто сайт се намира в Сибир.

Ябълково дърво с плодове

Ябълково дърво

Ябълковото дърво е може би най-известният плодов сорт. Дърветата се отглеждат както в конвенционалните зеленчукови градини, така и във фермерските градини. Това е много непретенциозен вид, даващ доста сладки (в зависимост от сорта), вкусни и здравословни плодове.

Визуално това е дърво с разперена корона, с височина от 2,5 до 10 м. Има толкова много сортове ябълки, че е трудно да се разграничат общи черти, присъщи на всички дървета от този вид.

Началото на плододаването на ябълково дърво започва на 4-5 години след засаждането. Като цяло едно дърво може да живее около 40 години.

Ябълковото дърво се отличава с добра устойчивост на замръзване, понася добре засенчването. Не изисква твърде често хранене. Младите овошки могат да бъдат засадени както през пролетта, така и през есента. Трябва да се има предвид, че ябълковото дърво не обича течения и застояла влага в почвата.

Важно! През първите 2 години от живота на младо дърво всички цветя, които се появяват на него, трябва да бъдат премахнати. Те отнемат от ябълковото дърво силата, необходима за растежа и развитието.

Обилно плододаване на круши

Круша

Това широколистно плодно дърво с тъмно яйцевидни листа и гладка кора е основният конкурент на ябълковото дърво. Продължителността му на живот е около 100 години. Градинската красота расте в цяла европейска територия, както и в Централна Азия.

Крушата обича рохкавите, богати на хранителни вещества почви, поради което се нуждае от допълнително хранене и внимателен подбор на място за засаждане. Ако дървото се е вкоренило, то активно расте и в крайна сметка може да достигне петметрова височина.

Засаждането е желателно през есента, въпреки че е допустимо и през пролетта. Изберете слънчево място с рохкава почва. Крушата се разбира добре и на глинести. През първите 4 години от живота разсадът се нуждае от азотно торене и поливане при сухо време.

Крушата започва да дава плодове след 4-7 години отглеждане.

Зряла слива по клоните

Слива

Естествен хибрид от трън и череша-слива - слива, също чест гост в градините на европейската част на Русия. Представлява високо (до 15 м) дърво с яйцевидна корона. Сливата живее до 25-30 години, от които само 15 плододават.

Засаждането на сливови дървета е най-добре да се извършва през пролетта или началото на есента.

Полезно е да се отбележи! Както разсадът, така и възрастните екземпляри често са изложени на вредители, които са привлечени от сока на плода. Затова трябва да сте подготвени за редовно пролетно и есенно пръскане на сливи със специални съединения.

Възрастните дървета, като правило, толерират зимата без проблеми; препоръчително е да увиете първокласни разсад със слама по багажника. През пролетта зрелите дървета се нуждаят от резитба, която обикновено се прави през март.

Важно! Сливата образува много коренов растеж. Това важи особено за стари и болни дървета, опитващи се да „оставят потомство“ по този начин. От издънките могат да се отглеждат млади сливи. Ако това не е планирано, препоръчително е да се отстраняват кореновите издънки по-често, така че да не отнемат сила от корена.

Кайсиево дърво

Кайсия

Кайсията е роднина на слива, също принадлежаща към семейство Розови. В памет на тази принадлежност е оставено старото руско име на дървото - zheltoslivnik.

Кайсията е широколистно плодно дърво с височина до 8 м. Цъфти през април, а цветята се появяват преди листните плочи, което прави дървото много красиво по това време.

Дървото живее дълго време, до 100 години, започва да дава плодове от 3-тата година на живота и продължава 30-40 години. Благодарение на силна коренова система, която прониква дълбоко в почвата, тя не се страхува от суша. Противно на мнението, че кайсията е южно растение, то толерира слани до -25 ° С, някои сортове дори до -30 ° С.

Полезно е да се отбележи! На север кайсиите се засаждат през пролетта, в средната лента и на юг, можете да започнете да поставяте разсад през октомври. Най-добре е да се намери слънчево място за тях на хълм, с лека глинеста почва.

Бери дървета

Наред с овощните дървета, ягодоплодни дървета са добре дошли гости в градините. Те също съществуват в голямо разнообразие от видове и сортове, с добри грижи плододават изобилно и растат активно.

Череша

Друг популярен член на семейство Розови е черешата. Тази култура расте както под формата на храстово растение (до 3 м), така и под формата на дърво (до 8 м). Освен това дървовидните форми започват да плододават малко по-късно от храстовите.

Черешата расте почти навсякъде, с изключение на пустините и крайния север. Дървото живее сравнително кратко време, около 30 години.

Има огромен брой разновидности на това дърво и някои от тях са самоплодни, други не. Така че е препоръчително да имате няколко череши на сайта, поне 2 сорта.

За разсад се препоръчва да се намерят добре осветени места с пясъчна глинеста почва. Черешата не обича тежка почва и застояла вода в корените. Но то толерира устойчиво суша, въпреки че изисква лятно поливане през първите години след засаждането.

Черешата е устойчива на зимни студове, въпреки че понякога при твърде ниски температури около 90 процента от цветните й пъпки измръзват. Най-вече дървото "не обича" зимните ветрове и виелици, на издухано място може да умре дори при относително слаби студове.

Черешови плодове

Череши

Най-старият сорт череша е череша (известна още като птича череша), това е доста високо дърво, до 10 метра. Понякога има големи и 30 м високи. Кореновата система обикновено е хоризонтална, но при специални условия могат да се развият вертикално насочени корени.

Черешата започва да дава плодове от 4-5 годишна възраст, цялото дърво може да живее до 100 години. Това дърво, подобно на черешата, не обича застояла влага, студени ветрове и силно засенчени места.

През пролетта черешите се нуждаят от формираща резитба и подхранване (от 4-та година на растеж).

Забележка! През пролетта е важно да се обработят близкостеблените кръгове на овощни дървета и храсти, леко разрохкали почвата, премахвайки отломки и плевели.

Клонки от морски зърнастец в плодове

Морски зърнастец

Облепихата е дърво (може да расте и под формата на храст), което има не само полезни, но и декоративни свойства.

Височината на растението може да достигне 10 м, кореновата система е повърхностна, силно разклонена. Морският зърнастец цъфти незабележимо, истинската му украса са ярко оранжевите плодове. Те имат специфичен вкус, но са много полезни за здравето.

Има смисъл да се засаждат само женски екземпляри на мястото, тъй като мъжките екземпляри не дават плодове.Разграничаването им е лесно: пъпките на женските дървета са по-малки, с чифт люспи. На мъжете - по-едри и "рошави". Това става забележимо едва на 3-4 години от растението.

Избраното място на площадката трябва да е добре осветено, не е лошо, ако почвата е леко мокра, но без излишък от вода.

Особености на кореновата система на овощните дървета

Корените на плодовете са най-често мощни, лежат дълбоко в земята. Кореновата система е по-широка от короната. Колкото по-добре се опложда почвата, толкова по-широко расте, става все по-мощна. Това осигурява активното развитие на надземната част на растението и обилното му плододаване.

Ето защо е толкова важно да се разхлаби, напои и оплоди почвата в кръга на ствола на дървото. Храненето на растението чрез корена директно зависи от това, което означава добив.

Плодови храсти

Ако няма място за дървета с мощните им корони и корени, можете да вземете плодни храсти за градината.

Бери храсти за градината

С подходящи грижи, всеки зрънце храст може да даде отлична реколта. Правилата за грижа за компактните растения са сходни в много отношения и не са трудни.

Касис

Касис

Касис - храст от семейство цариградско грозде, не се нуждае от представяне. В Русия е отглеждан през X век. Има огромен брой рецепти, използващи плодовете на това растение.

Многогодишен храст има много разновидности. Някои се различават по височина (има растения с 300, 500, 800 см), по компактност, в цвета на плодовете (понякога черни, червени, бели, златисти).

Касисът има силна влакнеста коренова система, благодарение на която храстът бързо се вкоренява на ново място. Още през втората година след засаждането можете да изчакате реколтата. С добри грижи, касисът ще зарадва с плодове до 15 години.

Добре осветени места с дренирана почва и без силен вятър са подходящи за засаждане.

Цариградско грозде с плодове

Цариградско грозде

Роднина на касис, цариградско грозде, са не по-рядко срещани. Отглежда се активно заради вкусните плодове. Неприятна особеност на растението са бодливите му тръни, които пречат на прибирането на реколтата.

Царевицата е многогодишно растение с малка височина, с ярки, плътни листа. Цъфти рано, е медоносно растение, което привлича полезните опрашващи насекоми на мястото. Основното предимство на храста е неговата самоплодност. Само 1 растение на площадката е способно на обилна и редовна реколта.

Важно! Цариградското грозде, подобно на други ягодоплодни храсти, често се разболява от брашнеста мана (сферотека). За профилактика храстът трябва периодично да се третира с препарати, съдържащи мед.

Боровинки

Боровинка

Този нисък (до 1 м) широколистен храст не стана толкова широко разпространен като описаните по-горе, но много от тях са опитали плодовете му.

Боровинките понасят добре сянка и полусянка, честа влага. Не обича сушата. Ето защо, ако за него е избрано слънчево място, често ще трябва да поливате и да пръскате с вода.

В централните райони боровинките се засаждат през есента, през септември-октомври, в северните райони е за предпочитане пролетното засаждане.

Боровинките изискват често поливане, така че почвата в корените винаги да остане леко влажна. Ежегодното подхранване с минерални и органични торове има благоприятен ефект върху растението, както под корена, така и върху листата.

Какви храсти да засадите на сянка

Когато всички светли, просторни места на площадката вече са изпълнени с растителност, възниква въпросът какво да засадите на сянка. Пълното засенчване не работи много добре на почти всички растения, но има храсти, които не само ще заемат останалото пространство, но и могат да дадат плод при предвидените условия.

Къпини на решетки

Къпина

Къпините често растат отстрани на пътя, диво и така оплитат всичко наоколо, че е невъзможно човек да мине по тези места.Вкусът на тъмните плодове е достоен за всички мъки, които очакват хората, паднали в гъсталаците на пълзящите храсти джуджета.

Добивът на къпини е забележителен, 3-4 пъти по-висок от този на малини. Сходството не свършва дотук: къпиновите издънки, подобно на малините, започват да плододават едва през втората година.

Плодовете узряват на полухраст на етапи, така че реколтата отнема много време.

Друго предимство на къпината е нейният декоративен ефект. Ценителите на ландшафтния дизайн съветват да засадите растение в близост до ограда, мрежа или друга опора. Така че с течение на времето можете да получите жив плет.

Важно! Трябва да закупите разсад само в доказани разсадници.

Дрян със зрели плодове

Дрян

Друг устойчив на сянка храст е дрянът. Той е доста висок, до 2 м, с издънки, увиснали до земята. Ако клонът стигне до земята, той се вкоренява достатъчно бързо, че не е трудно да се размножи дрянът.

Сред градинските храсти този собственик на червени годни за консумация плодове е дълъг черен дроб. Растението може да бъде на възраст до 100 години.

Дрянът не обича излишък на светлина, затова е най-добре да му намерите място близо до стопанска сграда или до ръба на жив плет.

Не е трудно да се грижите за това растение. Като основа можете да вземете правилата за грижа за цариградско грозде или касис: плевене и разрохкване, навременно поливане, пролетни и летни превръзки, санитарна и подмладяваща резитба.

Арония

Аронията, или черната арония, се е отглеждала като декоративно растение. След това се култивира, отглеждат се различни сортове, плодовете на които се отличават с добър вкус.

Този разклонен храст поразява с невероятната си непретенциозност, расте добре на сянка и не се страхува от замръзване. Поради плитката коренова система, застоялите подпочвени води не се страхуват от арония.

Забележка! Терпките плодове на аронията узряват през август, но се препоръчва да се берат след първата слана.

Колонни дървета

За онези, в чийто район е проблематично да се организират поне няколко разпространяващи се растения, могат да се препоръчат колоновидни дървета. Те получиха името си поради външната прилика на формата с колоната. Отдалеч изглежда, че тези растения изобщо нямат клонове. Това не е така - има клонове, но къси.

Колонна ябълка

Характеристики и недостатъци

Колонните дървета имат свои собствени характеристики и недостатъци, свързани с външните им данни.

Ползи:

  • Компактност. Такива растения не се нуждаят от голяма площ;
  • Производителност. Дърветата плододават вече на 2-годишна възраст;
  • Непретенциозност. За тях не се изискват специални условия;
  • Декоративност. Младите дървета служат като декорация на обекта.

Има само два недостатъка на колоновидните дървета: крехкост (плододават не повече от 20 години) и по-висока цена от обикновените разсад.

Как да засаждаме колоновидни дървета

Колонните дървета обичат рохкава, богата, пясъчна глинеста почва и слънчева светлина. Те не понасят стагнация на влага в корените и течения.

Фиданките се засаждат през пролетта, на разстояние 1 м един от друг. Ако има няколко разсада, схемата за засаждането им е квадратна, със страни от 1 м. За да направите това, изкопайте предварително дупка 60 × 70 см. Когато почвата се утаи, можете да поставите дренаж на дъното, добавете лъжица азотни и калиеви торове, поръсете го с пръст малко.

След като изправите корените, поставете разсада в дупката и го покрийте със земя до кореновата шийка, внимателно го утъпчете с ръце. След това остава да се полива засаждането обилно.

Как да се грижим

Правила за грижа за колоновидни овощни дървета:

  • Поливане. Младите дървета се поливат веднъж седмично през сухо лято или по-рядко, ако вали често. Пръскането в жегата също е полезно за тях;
  • Подхранване. 1-во приложение върху разтопен сняг (азотен), 2-ро - по време на цъфтежа (разтвор на лопен) и същия състав се прилага отново седмица след цъфтежа. 4-то приложение се извършва през есента (фосфор и калий);
  • Подрязване. Тази процедура е изключително рядка, ако се появят дълги странични издънки. Важно е да не забравяте да смажете всички места на разрезите с градински лак.

Градина с плодови и горски растения

Разнообразието от градински дървета ви позволява да изберете опциите, които са оптимални за обекта. Също така е лесно да намерите плодови и ягодоплодни храсти, които да радват реколтата всяка година. Можете спокойно да засадите градината на мечтите си.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина