Цъфтящи храсти за градината, многогодишни и непретенциозни

На личния парцел цъфтящите храсти помагат да се решат много проблеми: те ви позволяват да създадете уютна атмосфера в зоната за отдих, да запълните празното пространство на сайта, да разделите сайта на няколко различни зони. Някои видове се представят добре като медоносни растения. Ето защо, без значение какви цели преследва летният жител, засаждайки такива насаждения на мястото, те не само ще облагородят, но и ще привлекат опрашващи насекоми.

Храсти цъфтят през цялото лято за градината

За да може сайтът да бъде заровен дълго време в цветя, струва си да помислите за храсти за градината, които цъфтят през цялото лято. Такива растения обикновено са непретенциозни. Дори подслонът им за зимата не е необходим, както много летни жители правят, за да предпазят плодните разсад от замръзване и вятър.

Декоративни храсти за градината

Храсти за градината, многогодишни, цъфтящи през цялото лято, правят пейзажа красив и уникален. Но преди да украсите градината и прилежащата към къщата територия с декоративни храсти, струва си да научите за онези видове трайни насаждения, които повечето градинари избират.

Храсти с розови цветя

Храсти с розови цветя могат да преобразят всяка област до неузнаваемост, особено ако културите образуват групови насаждения с други декоративни растения. Има много храсти, които са в състояние да запълнят лятната градина с обилен цъфтеж на розови пъпки. Ето някои популярни видове декоративни култури.

Хеномелес, или японска дюля

Културата принадлежи към семейство Розоцветни. Храстът радва окото с много красиви ярко розови цветя. Използва се не само като цъфтяща декоративна култура, но и за получаване на вкусни и здравословни плодове. Но за да могат хеномелесите да започнат да плододават, е необходимо на мястото да растат 2-3 храста от едно и също растение. Храстът е чудесен за създаване на ниски живи плетове, бордюри. Изглежда много хубаво в композиция с други цъфтящи храсти. Японската дюля ще бъде незаменима, ако трябва да укрепите склона.

Японска дюля Pink Lady

За ваша информация! Много хора погрешно вярват, че обикновената дюля и хеномелесите са една и съща култура. Въпреки че плодовете на тези две култури са много сходни, те не трябва да се бъркат помежду си. Японската дюля е храстово растение, а обикновената дюля расте до 30 м и е дърво.

Магнолия

Счита се за храст, въпреки че дървото в дивата природа може да достигне височина 30 м. Културата расте предимно в южните райони. Но такива декоративни храсти като Kobus, избрани за Московска област, се показаха добре. В Санкт Петербург магнолията на Зиболд се чувства чудесно на открито, а в Далечния изток се засаждат сортовете Суланж и Кобум.

Културата принадлежи към семейство Magnoliaceae. Известни са над 120 вида, от които 25 са устойчиви на замръзване. Има както широколистни дървета, така и храсти и вечнозелени растения. Цветята на магнолия са много ароматни и могат да варират от растение до растение.

Рододендрон

Красиво цъфтящ храст от семейство Хедър. В условията на руския климат могат да растат до 18 вида от това растение. Културата може да бъде широколистна или вечнозелена. Има и полулистни сортове.

Невъзможно е да не обичате такова великолепно цъфтящо многогодишно растение. Веднага привлича със своя обилен цъфтеж и много приятен аромат. Растенията обикновено цъфтят в продължение на 1,5 месеца. Изтъняването насърчава обилния цъфтеж. Някои видове цъфтят, така че дори клони и зеленина не се виждат. Летните жители, които са засадили тази култура на своя сайт, могат да бъдат сигурни, че такова медоносно растение постоянно ще привлича насекоми в градината.

Шипка май

Представител е на семейство Розови. В народната медицина се използват плодове, цветя, корени, листа и клони. Известно е, че растението помага за укрепване на имунната система, предпазва от различни инфекции. Но в същото време устойчивият на замръзване храст се използва като декоративно растение.

Шипка майско цвете

Многогодишно растение достига височина 2 м. Клоните му са подобни на клонки, покрити с тръни. На цъфтящите издънки тръните обикновено липсват. Бушът започва да цъфти през май и завършва през юли. Пъпките на майската шипка са ароматни и големи. Плодовете са или сферични, или удължени, които узряват през август. Расте в европейската част на Русия и в Централната зона (по-специално в Ленинградска област), в Урал, в Източен и Западен Сибир.

Прекрасна колкиция

Принадлежи към семейство Орлови нокти. Храстът може да нарасне до 3 м височина. Цъфтежът настъпва през втората година от засаждането. Цветя от бяло-розов нюанс с перлен блясък. В Русия малко хора имат този очарователен декоративен храст. Но онези градинари и летни жители, които са го виждали да цъфти, са щастливи да засадят колквици на своя сайт.

Камелия

Растението принадлежи към онези храсти, които са подходящи за сенчести места. Външно цветята приличат на роза или божури. Ароматът на дръжките липсва. Смятан за доста мрачен. Изисква внимателно отношение и специални грижи. Ако осигурите всички условия за растението, камелията ще ви благодари с буен цъфтеж.

Храсти, цъфтящи с бели цветя

Градината, която е заровена в бели цветя, изглежда много нежна и ефирна. Да седиш в беседка, заобиколена от храсти, цъфтящи със снежнобели съцветия, е истинско блаженство. По-долу са културите, които много летни жители избират за своя обект.

Спирея

Растението принадлежи към семейство Розови. Много непретенциозна декоративна култура. Има около 100 вида от това растение. Друго име на храстите е ливадно-сладко.

В зависимост от вида, спиреята може да расте в храсти с височина 15-20 см и в храст до 2,5 м. Съцветията на растението могат да бъдат:

 • коримбоза;
 • шиповидна;
 • пирамидална;
 • паникуларен.

Забележка! Културата се използва за създаване на жив плет или засаждане в групови насаждения, но изглежда добре и като отделно ливадно сладко растение.

Действие

Те започнаха да го отглеждат в средни ширини не толкова отдавна. В зависимост от вида, всеки сорт се различава по размер, форма, цвят на листата и цветовете. Бушът може да се разпростира или изправя. Някои видове растат до 4 м дължина. Храст, който все още не е цъфнал, изглежда много подобен на орлови нокти. Цветята нямат никакъв аромат.

Дейзия, цъфтяща с бели цветя

Бял люляк

Има до 30 вида люляк. Те могат да варират по височина и форма на съцветия. Често срещани сортове обикновена люляк, цъфтящи бели цветя, са:

 • Флора-53 е култура, която се счита за най-декоративна;
 • Памет на Колесников. Влюбих се в люляка заради големите, двойни съцветия;
 • Мис Елън Уилтмот. Нисък храст с бели двойни цветя.

В Централна Русия можете да намерите амурски люляк, който е разтегнат храст с доста гъста корона, цъфтяща със снежнобяли цветя.

Чубушник

Често се бърка с жасмин. Но всъщност те нямат нищо общо. В допълнение, много разновидности на жасмин къдрят, и макет-портокал расте само като храст.

За ваша информация! Той получи името си поради факта, че кухите издънки в старите дни са били използвани като джолани и мундщуци.

Културата принадлежи към широколистни растения. Храстите не са много гъсти, но грациозни и привлекателни. Те достигат височина до 2,5 м, в райони с тежка зима може да нарасне до 4 м. Мокетно-оранжевият цъфти с бели, ароматни съцветия, но се среща сред храстите на сорт, чиито цветя са напълно без мирис.

Цъфтящи зимоустойчиви храсти трайни насаждения за летни вили

Животновъдите непрекъснато работят, за да гарантират, че много храсти, разпространени предимно в южните райони, пускат корени в тези региони, където зимите са дълги и мразовити. Следният списък с декоративни храсти ще представлява интерес за тези, които желаят да засадят непретенциозни, зимно-издръжливи храсти на своя сайт:

 • weigela. Такъв цъфтящ храст не може да остави никого безразличен. Съцветията му наподобяват камбани, но много по-големи по размер;
 • дрянът е бял. Привлича със своята много яркочервена кора. Освен това, за да бъде така постоянно, храстите се отрязват ежегодно и оставят малки конопи;
 • широколистна берберис. Храст, роден в Далечния изток. Декоративните храсти са повсеместни. Листата на растението са гъбести или заоблени, в зависимост от сортовия аксесоар те могат да бъдат оцветени в червени, жълти, зелени нюанси;
 • хортензия. Един храст расте до 3 м. Листата са елипсовидни или яйцевидни. Съцветията в началото имат зелен оттенък и при отваряне стават розови. Цъфтежът започва през юли и продължава до октомври;

Зимоустойчиви храсти

 • храст тинтява. Известен е с дългия си цъфтеж. Ако времето е благоприятно и грижите за храстите са били правилни, той ще зарадва с изобилие от цветя от юни до самите студове;
 • пикочен мехур от калина. Широколистен храст расте до 3 м. Културата цъфти през юни. Листата са зелени от едната страна, по-светли от другата. През есента те пожълтяват. Много красив храст, в който са привлекателни не само цветята, но и плодовете, и короната на самото растение;
 • снежна ягода. Другите имена на храста са вълче грозде или снежно зрънце. Основната декорация се счита за плодове, които могат да имат различен нюанс в зависимост от сорта. Може да се види в розово, бяло или лилаво червено. Бялата снежна ягода може да се похвали със специална зимна издръжливост, която не се различава по красотата на цветята, но снежнобелите й плодове изглеждат много привлекателни.

Тези култури обикновено са непретенциозни в грижите. След като го засадите веднъж, не е нужно да се притеснявате, че растението няма да пусне корени или че се нуждае от постоянни грижи.

Забележка! Такива култури са подходящи за онези летни жители, които ценят красотата на обекта с минимални инвестиции и разходи за труд.

Какви растения могат да бъдат засадени на сянка в страната

Често местата остават празни на сайта, където през целия ден се създава сянка или полусянка. И много начинаещи градинари са озадачени какъв вид растения могат да бъдат засадени на сянка в страната. Но има и отговор на този въпрос. По-долу има храстовидни храсти за градината, които също са многогодишни, непретенциозни:

 • euonymus. Изглежда особено красиво през есента. Невъзможно е да се мине покрай такъв храст, сякаш пламти с огън;
 • derain. Този храст е подходящ и за сенчести места. Можете да го засадите покрай оградите, от които сайтът ще изглежда още по-добре;
 • берберис. Описанието му казва, че сортовете с нисък растеж могат да се засаждат под дървета, а тези, които растат достатъчно високо, ще изглеждат добре у дома;

Устойчиви на сенки храсти за градината

 • калина. Устойчивите на сянка храсти също са непретенциозни в грижите. Изглежда много привлекателно през есента;
 • снежна ягода. Както знаете, в периода, когато плодовете му започват да узряват, храстът изглежда просто невероятно. Освен това може да се засажда на сянка или полусянка;
 • магония.Вечнозеленото растение е не само устойчиво на сянка, но и издръжливо на зимата. В допълнение към това храстът добре преживява сушата;
 • старейшина. Непретенциозните многогодишни храсти могат да растат както на слънчеви места, така и на сенчесто място;
 • haulteria. Бавно растящ храст, но цъфти красиво. Ще расте в продължение на 50 години.

Haulteria

Любящите сенки храсти са отлично решение за тези, които искат да подобрят своята площ, която е частично или напълно засенчена. Тези растения не само ви позволяват да украсите сайта през пролетта, лятото, но и през есента.

Градината изглежда много хубаво, в която са засадени различни видове храстови растения. От началото на периода на цъфтеж до замръзване мястото ще бъде заровено в цветя. Един храст ще избледнее, ред е да зарадвате с великолепието на цветята на друго декоративно растение. Основното нещо е да изберете правилните видове и сортове и да осигурите достойни грижи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина