Ядлива папрат - как изглежда и къде расте

Папратите са най-старите дървесни и почвопокривни растения на планетата Земя, които са успели да запазят не само външния вид и структурата, но и разнообразието на видовете. Те живеят във всички краища на Земята, с изключение на Антарктида, пустинята. Те издържат на суша, влага, високи и ниски температури и са устойчиви на промени в околната среда.

Въпреки факта, че в съвременната среда папратите вече не преобладават в растителния свят, нямат огромен размер, те изумяват със своята оригиналност и мистериозна красота. Интересен техен представител е папратът Орляк.

Видове папрат

Папратите постепенно навлизат в човешкия живот, не само като диви или екзотични растения. Те се използват като домашна или декоративна култура. Освен това те са се доказали добре във фармакологичната област, традиционната медицина.

Как изглежда Орляк

Разграничаване между отровни (имащи токсичен ефект върху човешкото тяло) и годни за консумация видове папрати.

Ядливи папрати:

 • Matteuccia struthiopteris - Обикновен щраус. Листата е оформена като щраусово перо, листата са разположени в горната част на корена. Разпространява се в централна Русия, Забайкалия, Алтай в иглолистни гори, водни тела.
 • Osmunda asiatica - азиатска осмунда. Малко растение с къси, прави пагони. Разпространен в Приморската територия.
 • Pteridim aquilnum - Bracken, обикновена папрат. Еднорастящата листна култура не дава храсти. Обитава почти цялата територия на Русия в иглолистни и широколистни гори.

Отровни папрати:

 • Druopteris - Щит;
 • Атуриум - Кочеджник.

Коренищата на тези видове папрат съдържат частици флуроглицин, мощен токсин.

Важно! Можете да определите коя папрат е годна за консумация по външните си характеристики: тя е тревиста, малка по размер, ярко зелена, сочна на цвят. Отровни растения - големи, тъмнозелени листа с червени точки.

Папратен орел

Една от най-известните и разпространени папрати на планетата е папратът Орляк - красиво ярко растение, може да украси всеки ъгъл в градината, гората или близо до езерце.

Културата се използва в народната медицина - отвара от леторастите се използва за облекчаване на стреса, премахване на радионуклиди, премахване на треска и укрепване на скелета. Отварата от корените има антихелминтно действие, облекчава болките в ставите и помага при диария.

Описание

Основните характеристики на културата:

 • Как изглежда папратовата папрат? Обикновената скакалка е многогодишна билка от семейство Dennstedtiye. Отличителна черта в описанието на папрата е листта, с форма, наподобяваща крила на орел с върхове, усукани навътре. Orlyak обикновено достига 70 см височина, но при по-благоприятни климатични условия (Приморски край) той расте над метър. Кореновата система е добре развита, дълбоко разположена, поради което растението расте бързо, адаптира се към всякакви климатични особености - корените не замръзват, не се страхуват от суша, валежи и дори пожари.

Рашизи

 • Къде расте папратовата папрат? Културата се среща във всички краища на земното кълбо, с изключение на Антарктида и пустинята и е широко разпространена в Русия: в средната зона, в Сибир, Урал, Далечния изток и Приморската територия.Местообитание - иглолистни (борови) и широколистни (брезови) гори, както и ръбове, хълмове, водни тела. Расте добре на пасища, сечища, изоставени ниви. Предпочита пясъчна, лека почва, варовик. В някои страни папратът се размножава с толкова бързи темпове, че се бори с него като плевел.
 • Как да отглеждаме Orlyak у дома? Папрат е красиво оригинално растение, което може да украси ъгъл в къщата или алпийска пързалка в градината. Той е непретенциозен, адаптиран към различни климатични условия, неизискващ в поддръжката. Bracken е в състояние да се размножава чрез разделяне на храста, спорите, коренищата, процесите. Възпроизвеждането на спори е дълъг и усилен процес, който е доста труден за изпълнение у дома. Най-добрият начин за отглеждане на реколта е използването на разделящ храст или засаждане на издънки до корена. В този случай трябва внимателно да проучите как изглежда папратът: стъбло, листа, коренова система. Те трябва да са устойчиви, без петна и повреди.

За да засадите Eaglet в саксия, е необходимо да подготвите пясъчен субстрат, да поставите дренаж от чакъл или тухли на дъното. В градината растението се трансплантира през пролетта на сенчесто място, защитено от течения. Към почвата трябва да се добави пясък, малко пепел, на дъното да се поставят малки камъчета.

Забележка! Папратът обича влагата, затова се нуждае от редовно поливане и пръскане.

Когато се появят вредители (люспи, белокрилки, трипси), се използват инсектициди. Не си струва да отрежете короната - старите пагони се заменят с нови през пролетта.

Как се приготвя и съхранява папрат

Бракен е ядлива папрат. В Русия се използва малко, ястията от това растение се считат за екзотични. В света, особено в Япония, такава необичайна кухня за европейците е много развита, закуската от пагон Orlyak е доста популярно и познато ястие.

Издънките на млада папрат - рахис се използват за храна. Те се появяват в началото на май и наподобяват на външен вид охлюв - горната част на дръжките е обвита в спирала. Издънките се събират преди появата на първите листа - зряло растение става отровно.

колекция

За готвене използвайте раки не повече от 30 см, те се отрязват на височина 5 см от земята. Кълновете са сортирани по цвят и размер, подравнени по горния ръб, завързани, отрязани точно отдолу. Можете да поддържате стъблата свежи не повече от 10 часа след прибирането на реколтата; необходимо е да започнете да прибирате рахи за зимата след 2-3 часа - по този начин се запазва максималният брой полезни неща.

Внимание! В никакъв случай издънките не трябва да се консумират сурови - те могат да причинят сериозна вреда на организма.

Осоляването с пагон се извършва за промишлено производство. У дома папратът се събира чрез сушене, замразяване или ецване.

Сушене на папрат

Изсушаването на кълновете ви позволява да запазите оригиналния вкус на растението. Избират се плътни и големи издънки с дължина до 20 см, предварително бланширани в подсолена вода за няколко минути, след това прехвърлени в гевгир, измити със студена вода - това помага да се запази еластичността и сочността на папрата.

Празна

Много е важно раките да не се прекалят, в противен случай те ще станат безвкусни и стратифицирани. Когато издънките се охладят, останалата влага ще изтече, можете да започнете да сушите.

Има два начина за изсушаване на получения детайл:

 • На открито. Процесът е продължителен и доста усърден. Необходимо е да се подготви добре проветриво сухо помещение, да се постави папратът на хартия или в специална мрежа за сушене на зеленчуци. В продължение на 5-7 дни кълновете периодично се обръщат, омесват се леко.
 • В електрическа сушилня. Експресен метод на възлагане. Подготвените издънки се поставят в електрическа сушилня на тънък слой и се сушат при температура от 50 градуса за около 6 часа. Трябва да внимавате - времето за сушене до голяма степен зависи от размера на пагоните.По-добре е да не ги изсушавате леко, отколкото да ги изсушите и да загубите резултатите от труда.

Сушене

Изсушените пагони се поставят в торбички от плат, които се окачват и остават на чист въздух за още няколко дни, за да изсъхнат при естествена температура и влажност.

Съвети. Качеството на продукта може да се определи от външния вид на рахисите - правилно изсушените пагони запазват характерния си аромат, пластичност, придобиват наситен зелен или кафеникаво-зелен цвят. Ако кълновете се счупят, те могат да бъдат пресушени.

Много важен нюанс при приготвянето е как да съхранявате изсушената папрат. Издънките се поставят в хартиени или платнени торбички и се оставят в тъмно, сухо помещение. Ако влажността е висока, по-добре е да прехвърлите пагоните в стъклен съд, който се затваря плътно. В това състояние продуктът запазва своите качества в продължение на две години.

Замразяваща папрат

Един прост и ефективен метод за приготвяне на издънки, които практически не се различават по външен вид и вкус от пресен продукт, е замразяването на папрати:

 • кълнове се избират, измиват, нарязват на удобни парчета.
 • бланширан в солена вода, наклонен в гевгир, измит с ледена вода.
 • след отстраняване на течността от стъклените издънки те се изсушават върху кърпа или хартия и се охлаждат.
 • готовите рачици се прехвърлят в торбички с храни или пластмасови контейнери, поставени във фризера.

Замразяване

Друг интересен начин за приготвяне на Орляк е мариноването. За целта варени осолени кълнове се поставят в буркани и се заливат с марината със соев сос, ябълков оцет, чесън, захар и сол.

Мариноване

Резултатът е вкусна закуска, напомняща на мариновани гъби.

Готвене на годна за консумация папрат

Бракен е здравословно и вкусно растение, което се използва широко в ориенталската кухня. Може да се използва за приготвяне на салати, супи, закуски, яхнии и пържени ястия. Издънките на младата папрат се съчетават добре с ориз, юфка, зеленчуци, месо и морски дарове. Бракен има положителен ефект върху процеса на храносмилане, богат е на витамини, освен това съдържанието на калории е доста ниско - 34 ккал.

Интересно! Пържената папрат е особено популярна - този метод на приготвяне помага да се запази вкусът и хрупкавостта на издънката.

Рецепти за печена папрат

В почти всички рецепти можете да готвите пресни, замразени, сушени и осолени папрати. Просто трябва да вземете предвид някои от нюансите: препоръчително е да накисвате изсушени пагони в топла вода за няколко часа, осолени - необходимо е да изплакнете обилно.

С лук

Нарежете 2 средни лука на половин пръстени, запържете в растително масло до златисто кафяво, добавете 500 г варена папрат, нарязана на малки парченца, в тиган, пържете няколко минути. Това е просто, но вкусно ястие. По желание можете да добавите моркови, подправете със заквасена сметана и майонеза. Подправен със соев сос за папрат в корейски стил.

Ястия от папрат

С картофи

300 г варени кълнове трябва да се изпържат до хрупкавост, да се поставят в чиния. Поставете 500 грама картофи, нарязани на дълги парчета, в тиган, запържете до омекване. Подправете със сол, черен пипер, добавете приготвена папрат. Можете да добавите лук, чесън по желание. Картофът придобива вкусен вкус на гъби.

С месо

Месото се нарязва на тънки филийки, мариновано със сол, черен пипер, соев сос. Лукът се нарязва на половин пръстени, запържва се в растително масло, поставя се в чиния. Месото се поставя в тиган, пържи се до златисто кафяво и се довежда до половин готовност.

С месо

Подготвените издънки се поставят върху месото, добавят се лук. Ако желаете, можете да потушите ястието със заквасена сметана или соев сос, добавете сусам.

Ако папратът е горчив

В процеса на готвене на ракита можете да се сблъскате с често срещан проблем - папратът има горчив вкус, като радикално променя вкуса на ястието.Колко лесно е да премахнете горчивината от папрат? Много е просто: накиснете издънките за няколко часа в подсолена вода, сменете водата няколко пъти.

След това изплакнете добре пагоните и ги варете в продължение на 6-9 минути с добавяне на сол. Такива кълнове са готови за консумация или по-нататъшно събиране и съхранение.

Папратът е не само красиво растение. Може да се отглежда у дома, да се използва за украса на алпийска пързалка или ъгъл в градината. Освен това културата се цени заради полезните си свойства и се използва в медицината. Бракенът е ядлива папрат, от него се приготвят вкусни ястия, пържени, мариновани, събрани за зимата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина