Лимоново дърво - как расте и цъфти лимонът

Отглеждането на лимон на перваза на прозореца в дома ви не е необичайно. За да може лимоновото дърво да радва с ароматни плодове и красив външен вид, трябва да изберете правилния сорт и компетентно да се грижите за екзотичното растение.

Описание на стайни растения

Начинаещите градинари се интересуват какво е лимон: зрънце, зеленчук или плод. Според ботаническите характеристики лимонът е растение, което принадлежи към семейство Рутови, род Citrus, подсемейство Померанцев.

Развъждането на Pomerantsev се случва, ако различни сортове се кръстосват с лимон. Цитрусовите плодове се различават по размер, но по отношение на морфологичните свойства те принадлежат към плодове, които са претърпели промени в процеса на сортово размножаване. Лимонът е името на хибридния плод на тази култура.

Лимоново дърво - декорация на дома и градината

Родината на лимоновото растение се счита за Китай и Индия, както и за тропическите острови на Тихия океан. В дивата природа лимонът не расте - хибридът се формира спонтанно и се развива като специален вид. Субтропичният климат е основното условие за успешен растеж.

Допълнителна информация. Лимонът се появява в Русия през 17 век. Холандските търговци донесли фиданки от лимонови дървета в двора на руския император. Пазителят на лимоните се погрижи за полезната и ценна култура.

В страните от ОНД лимонът се отглежда в централноазиатските територии и Кавказ (особено азербайджанските региони, където култивира растение в пълзяща култура).

Лимоновите дървета са вечнозелени. С пристигането на зимата те не отделят листата си, която е съхранение и акумулатор на хранителни вещества. Растенията харчат резерви за развитие на клони, издънки, плод.

Лимоновите листа са големи, кожести, наситено зелени. Живеят 2-3 години, падат постепенно. Рязка капка листа говори за болести, необходимост от хранене. Загубата на листа влияе неблагоприятно върху образуването на плодове.

Цъфтежът настъпва през март-април. Образуването на пъпки се случва на младите стъбла от тази година. Ефектни цитрусови цветя имат ароматен аромат. Местоположението им (единично или в съцветия от 3-5 бр.) Се определя от сорта.

Лимонът обича да се грижи

Размерите и цветът на плодовете зависят от сорта: от оранжево-жълт до светложълт. Плодовете узряват в рамките на 8-9 месеца.

Лимонът е ремонтантна култура, характеризираща се с едновременно развитие на плодове и цъфтеж.

Добро осветление и топъл овлажнен въздух са за предпочитане за културата. Дървото не понася, когато в уплътнената почва няма влага и липса на въздух. Показанията на температурата от +50 ° C и -7 ° C са опасни за лимона и водят до смъртта му.

Полезни характеристики

Лимонът се счита за източник на ценни минерали и витамини. Използва се в готвенето. Английското лимоново сладко има кисел вкус и деликатна текстура.

Без нея медицината не може. Етеричното лимоново масло има антибактериални и лечебни свойства. Той е незаменим в следните случаи:

 • спиране на кървенето;
 • премахване на главоболие;
 • положително въздействие върху психиката;
 • разрешаване на дерматологични проблеми;
 • елиминиране на токсините;
 • прочистване на бъбреците и черния дроб;
 • предотвратяване на новообразувания;
 • укрепване на кръвоносните съдове и сърцето;
 • намаляване на наднорменото тегло;
 • нормализиране на метаболизма.

Лимонът е много здрав

Традиционната медицина отбелязва ползите от лимона при диария и повръщане. При лечението на ухапвания от змии те не се справят без лимон.

Противопоказания

Лимонът е противопоказан, ако:

 • има индивидуална непоносимост към тялото;
 • деца под 3-годишна възраст;
 • алергия;
 • язва на дванадесетопръстника или стомашна язва;
 • гастрит;
 • Панкреатит;
 • чернодробна дисфункция;
 • кърмене.

Внимание! За да се избегне увреждане и запазване на зъбния емайл, лимоновият сок се пие разреден през сламка. Изплакването на езика и устата няма да навреди.

Как расте лимонът у дома

Засаждането и отглеждането на лимоново дърво у дома се извършва по 2 метода:

 • дръжка;
 • костен.
 • третият начин е да си купите лимонов фиданка.

За начинаещите градинари е важно да знаят как расте лимон у дома и какви са особеностите на отглеждането.

Лимоново дърво расте в домашни условия до 1,5 м. За да расте успешно, имате нужда от правилния избор на местоположение. Светла стая в апартамент ще свърши работа. Препоръчително е да закупите специална лампа за осветяване на короната. Манипулацията ще намали риска от лимонови заболявания.

При липсата на тези възможности ще трябва внимателно да обръщате дървото към слънцето всеки ден. Забранено е да се сменя местоположението на саксията, да се пренарежда в друга стая.

Отглеждане на лимон у дома

Почвата се обновява и обемът на саксията се променя ежегодно. Максималният обем за лимонови тигани е 10 литра. Трансплантацията се извършва по метода на трансбордиране. 5-годишните растения се трансплантират след 3 години.

Използвайте гъвкава цитрусова смес, която включва следното в равни части:

 • перлит;
 • въглища;
 • торф;
 • чимове.

Скоковете на температурата са причина за изсъхването и пожълтяването на лимоновите листа. Важно е дървото да се държи далеч от включените радиатори. Не прегрявайте кореновата система. Плодовете се връзват, ако температурата е + 17 ... + 18 ° C.

Линеенето на яйчника се провокира от:

 • липса на хранителни вещества;
 • сух въздух и земя;
 • чернови;
 • излишна влага:
 • липса на осветление през зимния сезон;
 • завои в различни посоки и смяна на мястото.

На бележка. За да се развива културата нормално, се изисква достатъчно осветление: 8 часа през зимата, 12 часа през лятото. Препоръчва се поставяне от светъл прозорец и допълнително осветление с лампа на разстояние 0,5 м от лимона.

Видове и сортове за отглеждане на закрито

Систематичните грижи и създаването на необходимите условия ще ви позволят да отглеждате лимоново дърво у дома. Прави се правилен подбор на сорта. Какви видове са подходящи за отглеждане на закрито?

Павловски

Когато отглеждате лимон Павловски, домашните грижи осигуряват растеж до 2 м и цъфтят през цялата година. Лимоновото дърво дава плод 3 или 4 години. Ще зарадва дървото с 20-40 плода. Едно парче тежи до половин килограм.

Описанието на сорта говори за обилния цъфтеж на лимона. Ненавременното отстраняване на излишните съцветия е изпълнено със спиране на растежа му.

Майер

Хибридният сорт е водещ по популярност. Оказа се чрез кръстосване на грейпфрут с лимон. Ниско дърво дава плодове 3 или 4 пъти годишно, плодовете тежат до 150 g. Лимонът Майер изисква задълбочени грижи:

 • пръскане на листа;
 • защита от течения;
 • достатъчно светлина.

Прекомерното осветяване е нежелателно поради инхибиране на засаждането на цветя.

Зелен домашен любимец ще даде първите си плодове на четири години.

Цъфти лимон Майер

Китайски

Ако кръстосате портокал с лимон, ще получите този сорт.При правилна грижа сортът цъфти красиво и дава добри плодове. Често се използва за медицински цели.

Китайски лимон

Юбилей

Неизискващ сорт достига 1,2 м. В идеалния случай се адаптира към домашните условия. Непретенциозната култура расте на полусянка.

Когато цъфти, той е покрит с обилни бяло-лилави пъпки. Теглото на ранно узряващите плодове варира от 300 до 500 г. Формата е кръгла или овална. Вкусът е отличен.

Генуа

Принадлежи към редките видове лимон. Теглото на плодовете е средно 110 гр. Възрастните дават до 180 плода годишно. Кората на плода е годна за консумация, без горчивина, пулпата е нежна. Липсата на светлина в необходимото количество се отразява на лошото развитие на лимона.

Лисабон

Австралийският сорт се отглежда успешно на закрито. Височината на дървото е средна. Овално удължен плод с набръчкан връх и тънка, лъскава обвивка. Пулпът има от 9 до 11 филийки.

Лимон Лисабон

Плодът обикновено има 4-5 костилки, семена, подчертан аромат. Плодовете се транспортират и съхраняват перфектно.

Майкоп

Получаването на разнообразна фолклорна селекция се отнася до град Майкоп, където градинарите любители са отгледали лимоново дърво, като са избрали разсад. Добивът от възрастно лимоново дърво е 300-350 плода.

Растението се адаптира добре към неблагоприятни условия на закрито. Предимството е нанизъм.

Ръката на Буда

Лимонът се нарича още корсиканец или палма. Различава се с необичайна форма - полузатворена ръка с пръсти.

Плодният лимон обича топлината и се страхува от студа. На височина достига 1,5 м. Интензивно зелените листа са големи, леко вълнообразни, лъскави. Цветът на големите пъпки е бял с червеникав оттенък.

Необичаен лимон - ръката на Буда

Дължината на цитрусовите плодове понякога е 40 см. Плодът тежи до 500 г. Цветът е жълт, понякога има оранжеви екземпляри. Кората на цитрона е плътна, достига дебелина 2,5 см. Външно плодовете са подобни на бананите. Растението има прекрасен аромат.

Ponderosa

Височината на дървото достига 1,8 м. Отличителни черти на плодовете са големината и формата: крушовидна отгоре и сферична отдолу. Кожата е твърде груба и дебела, неравна, матова. Светложълтата пулпа е подобна на оранжева, но по-сладка. Плодовете включват:

 • аскорбинова киселина - 40-80 mg;
 • лимонена киселина - 5-8%;
 • захар - 2,5%.

Лимоновото дърво е декоративно, когато цъфти и дава плодове.

Вулкан

Това е хибрид от кумкуат и лимон. Дървото се характеризира с декоративен външен вид и компактни размери. Диаметърът на плодовете е 4 см, вкусът е горчив и кисел.

Лимонов вулкан

Лунарио

Търсеният от цветарите сорт дава плодове 2 пъти в годината. На етапа на цъфтеж могат да се видят узрели плодове и цветя заедно с яйчниците. Растежът на растението лимон Lunario е от 0,8 до 1,5 m.

Новогрузински

Проектиран за вътрешна употреба. Едно средно голямо дърво има разперена корона. Овалните плодове имат широка тъпа издатина в края. Кората е бледожълта, гладка или груба, дебела.

Сорт Новогрузински

Сочната пулпа обикновено има 9-12 сегмента. Семената са малко: от 2 до 6 бр.

Узбекски Ташкент портокалов лимон: описание и грижи

Оптимални условия за ташкентски лимон, ако температурата е + 18 ... 20 ° C. През лятото понякога културата се изнася в лоджията при липса на силна слънчева светлина.

Лимонено дърво сорт Ташкент

Режим на поливане

Не се препоръчва да поливате узбекския лимон често. Достатъчно е 2-3 поливания седмично. Те използват утаена вода. Алкалното съдържание на водата променя киселинността на почвата, където расте разсадът. За едно дърво това е изпълнено със смърт - той обича леко кисел субстрат. През зимния сезон влагата е намалена.

За портокалов лимон е полезна влагата във въздуха близо до дървото. Ще трябва да пръскате растението два пъти на ден в жегата. Когато културата се намира в близост до отоплителни устройства, въздухът периодично се овлажнява.

Подхранване

Гост от Узбекистан се храни:

 • пепел;
 • хумус;
 • селитра;
 • минерални торове;
 • калий;
 • суперфосфати.

Важно! Почвата не се подхранва през първата година.Комплексните торове се прилагат 2-3 години с настъпването на пролетта и есента.

Лимонът на Майер: описание и домашни грижи

Лимоновото дърво на Майер изисква добро осветление: поне 12 часа на ден. С кратка дневна светлина изкуственото осветление е точно, в противен случай лимонът ще изхвърли листата си и ще умре.

Неотопляемото помещение не е най-подходящото място за дърво.

Чувства се комфортно през лятото при температура от +20 ° C, през зимния сезон - + 12 ... + 15 ° C. Когато е на открито през лятото, за храста е осигурена сянка от пряка слънчева светлина.

Режим на поливане

Лимонът се полива в корена и листата. В същото време те овлажняват земята и пръскат листата с пулверизатор. През пролетно-летния сезон манипулацията се повтаря два пъти дневно: вечер и сутрин. През есента и зимата честотата на поливане седмично се увеличава до 2 пъти. Изсъхването на земната кома е изпълнено със смъртта на лимона.

Подхранване

По време на вегетационния период производителите на цветя подхранват културата 1 на всеки 14 дни от март до ноември. торякоито съдържат азот, фосфор или калий.

Внимание! За да се подобри производителността на минералните торове, веднъж на 2-3 месеца почвата се напръсква с разтвор на мед, бор, цинк, молибден, желязо или манган.

За зимата храненето на растенията се спира.

Павловски лимон: описание и грижи у дома

Режим на поливане

Лимонът е чувствителен към почвената влага в саксията. Изсушаването на почвата и излишъкът от влага са причините за забавяне на растежа, отпадане на листата и спиране на плододаването.

Поливайте дървото през лятото 2-3 пъти седмично, през зимата само 1 път. Промяната в честотата на овлажняване е свързана с характеристиките на помещението. Определянето на сухотата на буца земя се извършва чрез докосване и честотата на поливане се регулира. Навлажнете обилно земята. Дъждовната вода е идеална. Те използват вода от езерцето. Водата от чешмата трябва да се утаи.

Важно! Не позволявайте на течността да застоява на дъното на контейнера, в противен случай корените са застрашени от фитозаболявания и гниене.

Подхранване

Въвеждането на хранителни вещества в саксията започва 6 месеца след пресаждането в нова почва. Липсата се обозначава с бледи и усукани върхове на листните плочи.

Разреденият конски тор в съотношение 1:15 е ефективен за домашния лимон. В градски условия се използват сложни торове за цитрусови растения. Те се характеризират с наличност, безопасност и лекота на използване. Дозировката се изчислява въз основа на препоръките на опаковката.

Lemon Panderosa (Ponderosa): описание и грижи у дома

Култивирането на Ponderosa в открито поле почти никога не се извършва поради прекомерния размер на плодовете и ниските добиви. Старите дървета дават максимум 10-15 плода, на закрито добивът е още по-нисък - 2-5 бр.

Режим на поливане

Лимоновото дърво не се страхува от сух въздух, но обича да пръска. През зимата у дома при повишени температури на въздуха няма да навреди да сложите кофа с вода до реколтата. Когато лятото е сухо, въздухът се овлажнява. При дъждовно време се отваря прозорец.

Поливане на домашен лимон

При поливане земната бучка е напълно навлажнена. Следващото поливане се извършва, когато почвата е изсъхнала до 2 см дълбочина.

Подхранване

Гримирайте се редовно. Предпочитан тор за цитрусови плодове. Те съдържат основни хранителни вещества за лимона, както и комплекс, който подкислява субстрата. Когато се подхранвате с други торове, във водата се въвеждат по няколко капки лимонов сок всеки месец.

Те се хранят систематично през топлия сезон: веднъж на седмица и половина. Поддържането на дървото при ниска температура не изисква хранене.

Новозеландски лимон: описание и домашни грижи

При обработка на почвата хибридът може да издържи на студове до -5 ° C. Рядко се вижда на открити легла. Лимонът се търси за домашно отглеждане.

На бележка. Този растителен сорт не се култивира в Нова Зеландия.

Режим на поливане

Новозеландският лимон се полива 2 пъти седмично на закрито.По време на активния вегетационен период, от края на пролетта до началото на есента, почвата се навлажнява ежедневно на малки порции. Навлажнете с хладка вода.

Пръскане на листа

Със сух въздух в стаята, особено през зимата, листата се напръскват с топла течност в умерено количество.

Подхранване

Торенето на дървото се извършва според възрастта и периода на растеж. Фиданките се хранят за 1,5-2 месеца, възрастните се хранят през пролетта и лятото за 2-3 седмици. С настъпването на есента честотата на торене намалява и спира за зимния период.

Лимонът се наторява с минерални смеси за цветя, органични вещества, които се разреждат с вода: екстракт от пепел, пресен оборски тор, билкови настойки (бреза или киноа, половин буркан листа се залива с вряща вода и се оставя да се запари на тъмно за 2 часа). -3 дни).

Топ дресинг лимон

Преди хранене в продължение на 2 часа дървото се полива, така че хранителните вещества да се усвоят по-добре.

Новогрузински лимон: домашни грижи

Според своите характеристики, сортът дава щедра реколта всяка година. Плододаването на дървото настъпва на 4 или 5 години, по-късно, в сравнение с други сортове.

Режим на поливане

Правилното поливане е отговорно за здравословното развитие на корените, листата и узряването на плодовете. Лимонът получава хранителни вещества с вода. Напоителният режим се определя от сезона и активността на растежа на културите: от май до септември се извършва ежедневно поливане; от октомври до средата на пролетта, полива се 1 или 2 пъти седмично.

Поливайте растението с умерено количество вода. Прекомерната влага в почвата води до загниване на корените, увреждане на листове. Поливането на лимоново дърво се извършва с течност с температура + 20 ... + 25 ° С. Пръскайте лимон с вода два пъти седмично през лятото, през зимата - 2 пъти месечно.

Забележка! Не прекалявайте с влагата на листата, в противен случай мухълът няма да бъде избегнат.

Подхранване

Растението расте бързо, почвата се изчерпва. Зрелите лимони изискват повече тор. През пролетта и лятото торете веднъж на 2-3 седмици. През зимата се изискват допълнителни минерални добавки.

Когато лимонът не почива през зимата, той се храни веднъж месечно. Културата се нуждае от минерално торене и органични вещества. Разреденият оборски тор ще дойде по-удобен.

Влияние на храненето върху развитието на цитрона

Азотът се получава от органични вещества, сложни торове. Предпочитат се течни минерални смеси. Интензивният растеж на новогрузински лимон и липсата на плод ще изискват увеличаване на фосфора във фуражите. През този период органичните вещества могат да бъдат изхвърлени.

Защо лимонът не цъфти у дома

Често лимоновото дърво цъфти интензивно, но яйчниците скоро падат, плодовете не се образуват. Сред причините, поради които лимонът не цъфти, са:

 1. Без кръстосано опрашване. За да разрешат проблема, те независимо прехвърлят цветен прашец по време на периода на цъфтеж с помощта на четка или памучен тампон.
 2. Поражението на културата от вредители.
 3. Няма период на почивка. Лимонът не възвърна сила.
 4. Недостиг на хранителни вещества. Необходим е редовен грим.
 5. Липса на светлина.

По това как лимонът цъфти, те преценяват не само болестите, но и съответствието на контейнера с лимона.

За правилна грижа, стаен лимон ще благодари на домакинята и ще зарадва със слънчеви плодове. Основното е търпението и желанието.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина