Как да отгледаме лимоново дърво от семе у дома

Напоследък стана популярно да се отглеждат различни екзотични овощни дървета в апартаменти. Такива растения изглеждат необичайно и украсяват интериора. Някои от тях дори са способни да дадат плод. Сред най-известните овощни дървета, които растат в домовете на любителите на цветята, е лимоновото дърво. Преди да започнете отглеждането на екзотични растения, трябва да научите как да отглеждате лимоново дърво от семена у дома. Съветите на опитни цветари и градинари ще ви помогнат да се запознаете с всички трикове и трикове.

Лимоново дърво в природата

Лимоновото дърво е жител на горещи страни: Индия, Гърция, Кипър, Турция. Това е хибрид, представляващ рода Citrus. Някога лимонът произхожда от такъв плод като цитрона. В природата дървото расте до 6 метра височина. Ражда веднъж годишно. В някои страни с много топъл климат лимонът дава плодове два пъти годишно.

Лимон в градски апартамент

Дървото е компактно, вечнозелено. Листата не падат по едно и също време, а постепенно се заменят с нови. Особеността на растението е в листните му плочи. Те имат аромат на лимон, точно като плодовете.

Растението е мощно, непретенциозно. Лимонената трева може да расте дори на най-неподходящите за това места. Например до плажа, където почвата е бедна, а слънцето пече.

Допълнителна информация! В Русия лимоновите плантации могат да бъдат намерени на брега на Черно море, в градините на Кавказ. За отглеждане се използват специални техники. Те се състоят в изкопаване на траншеи, които предпазват коренищата от ниски температури.

Покълване на семената

Можете да отглеждате лимон у дома. В този случай дървото няма да е толкова голямо, колкото в природата, но все пак ще даде плод. Всичко започва с покълването на семето. Важно е да запомните, че растението обича топлината. Следователно едно семе може да покълне само в стая с комфортна температура.

Процесът стъпка по стъпка за покълване на храст започва с факта, че дренажът се поставя в подготвения контейнер, след това слой почва. Хидратира се. Върху него - семена, които се поръсват с 1,5-2 см почвен субстрат.

Кацането е покрито с фолио или стъкло. Това ще създаде парников ефект и кълновете ще се излюпят по-бързо. Това ще се случи в рамките на 10-25 дни.

Как да отглеждаме лимоново дърво у дома? За да направите това, преди да започнете да покълвате кълнове, е важно да спазвате редица условия. Между тях:

 1. изберете правилния плод, от който се отстраняват семената;
 2. изберете място за кълнове;
 3. подгответе почвения субстрат;
 4. закупете гърне.

Избор на лимон

В магазина се купува зрял, здравословен плод. Може да се определи по следните критерии:

 • богат жълт цвят;
 • липса на вдлъбнатини, гнилостни включвания;
 • трябва да е еластична на допир, а не твърда;
 • вкусът е приятно кисел, без горчив послевкус.

С семената трябва да се борави веднага след изваждането им от пулпата. Семената имат способността да изсъхват бързо и съответно да губят кълняемост. Най-добре е да вземете наведнъж всички семена, които са в плодовете, така шансът да получите разсад ще бъде увеличен.

Важно! Преди да се поставят в субстрата, семената трябва да се накиснат в стимулатор на растежа за половин ден. Друг трик е внимателно обелване на костите преди накисване.

Семената се използват веднага след освобождаване от пулпата.

Място за кълнове

Саксията със сместа, съдържаща семената, се поставя на топло място. Можете да поставите контейнера на перваза на прозореца, разположен от южната страна на къщата. Ако навън е зима, тогава контейнерът се отстранява по-близо до перваза на прозореца. Позволено е да го поставите в кухнята. Това място обаче ще стане дом на лимонена трева само за известно време. За покълването на кълновете е необходима топлина. След като растението се разтегне, то се трансплантира и поставя на друго място в апартамента.

Подготовка на почвения субстрат

Най-добре е да закупите готова земя в магазин. Тя трябва да бъде маркирана "за цитрусови плодове". Освен това в почвата се добавя летяща пепел. Това ще предпази саксийния лимон да не се разболее.

Допълнителна информация! Друг вариант би бил използването на обикновена универсална почва за саксии. Лимонът може да се развие и там. В този случай опитни цветари препоръчват да добавите към субстрата две супени лъжици торф с висока тревога и една лъжица речен пясък.

Избор на контейнери

Лимонът без костилка се отглежда у дома в голямо разнообразие от саксии. За да покълне семе, се взема най-често срещаният пластмасов контейнер или ниско гърне. В него са направени дренажни отвори. Това е първото място на пребиваване на малко растение. Следователно саксията трябва да бъде избрана така, че по-късно да е лесно да се трансплантира лимонена трева от нея.

Неопитните производители решават незабавно да забият семето в голяма саксия. Те правят това, за да дадат на коренището пространство. Но това е недопустимо. Факт е, че ако има твърде много почвено пространство, коренището започва активен растеж, забравяйки да изгради горната земна част. В резултат лимонът у дома в саксия не се развива правилно и може бързо да изсъхне.

Контейнерът не трябва да е голям

Режим на поливане за излюпеното растение

Не е трудно да отгледате лимон у дома. Основното нещо е да направите всичко правилно. Например, веднага щом от земята се появи зелена дръжка, трябва да се организира правилно поливане. Растението не трябва да се залива, но също така е неприемливо да се оставя в суха почва.

Оранжерийният филм все още е на мястото си. Всеки ден проветрявайте младите кълнове. Поливайте го на всеки 2 дни. Задължително е да се използва отстояна филтрирана вода.

Мнозина не знаят как изглежда лимоновото кълнове. Отначало това е само удължено зелено издънка, наподобяващо тънка трева. След това върху него се появяват листа. Когато кълновете достигнат размер 3-4 см, той вече има 2-3 силни еластични листа. Цветът на листните плочи е изумруден. Повърхността е лъскава. Можете да засадите храстите месец след засаждането.

Лимонов кълн

Температура на кълнове на разсад

Лимоновият кълн се нуждае не само от топлина, но и от липса на течение, внезапна прохлада. Оптималната температура за новоизлюпеното кълнове на разсад е около + 27 ... + 30 градуса. Осигурява се от стъклен капак или торба, надвесена върху контейнера.

За приличен растеж на младо растение, което вече е освободено от опаковката, температурата трябва да бъде на + 22 ... + 25 градуса.

Забележка! Веднага след отстраняването на оранжерийната капачка растението се държи далеч от газовата печка, балкона, от който може да духа не само студен въздух, но и ароматът на цигарен дим. Вътрешният лимонов храст не понася газове и дим. Поради тези миризми може дори да спре да се развива.

Температурата за достатъчно развитие на кълновете на разсада е по-висока, отколкото за възрастен лимон на закрито. Възрастно растение се чувства добре при + 17 ... + 22 градуса.

Декоративни свойства на лимоновия храст

Домашното дърво има много декоративен вид. За короната е разрешено формиращо подрязване. Буйният храст може да се превърне в изискана зелена топка.

Лимоновият храст е особено красив, когато върху него цъфтят снежнобялите цветя.Всяко цвете има удължени венчелистчета и мирише добре, след което лимоните се изсипват върху клоните.

Допълнителна информация! Растението лимон ще украсява разнообразие от интериори, както класическа декорация, така и високотехнологичен стил.

Лимоново дърво в интериора

Условия за активен растеж на растенията

Домашен лимон как да се грижим? Отглеждането на красив лимонов храст е невъзможно без подходящи грижи. Не е достатъчно само да засадите семе, растението трябва да се поддържа през целия си дълъг живот. Лимоните са дълголетни. Те могат да растат в продължение на три десетилетия. Грижата за лимон включва:

 • избор на удобно място;
 • поливане;
 • резитба;
 • Оплождане;
 • организиране на процедури за мокро почистване.

Те се опитват да поставят вана с възрастно дърво на осветено място. Позволено е да го поставите на пода недалеч от прозорец с южно изложение.

Поливането се организира при нужда, приблизително 1-2 пъти седмично. Както всички екзоти от топлите страни, лимонът обича умерено влажна почва. Ако в тигана остане вода, тя се източва. Това ще предотврати загниването на корените.

Те се опитват да извършват формираща резитба от първата година от живота. Ако целта е да се получат плодове, тогава резитбата се заменя с прищипване на апикалната точка на основния ствол и страничните клони. Ако отглеждането на дърво има само естетически характер, тогава има едно правило - клоните се изрязват по такъв начин, че да се оформи кокетна корона, например под формата на топка или правоъгълник.

За да се получи чиста корона, резитбата се извършва от първата година от живота на растенията.

Оплождането започва веднага след появата на първите листа от кълновете и продължава непрекъснато. Въвеждат се сложни смеси, разрешават се органични вещества. Тези вещества се въвеждат отделно едно от друго. Оплодете засаждането на всеки 2-4 месеца. През зимата тази процедура се изоставя.

Плододаване

Някои любители на екзотиката могат да се сблъскат с такъв проблем като липсата на плод в лимонов храст. Може би трябва просто да изчакаме. Първият цъфтеж и плод на декоративно дърво у дома може да настъпи 4-6 години след засаждането. Има обаче начин, който значително ще ускори този процес. Става въпрос за присаждане на лимонена трева.

Как да ваксинирате лимон

Присаждането на лимон е практически хирургична процедура. Изисква опит, както и необходимите инструменти и подготвен материал, който ще ви позволи правилно да присадите растението.

Опитните производители на цветя съветват, преди да засадите лимон, да приготвят потомък и запас. Запасът може да бъде млад лимонов храст, който все още е далеч от цъфтежа. Позволено е да се вземе култивирано портокалово дърво като запас. Присадката е задължително израстък на дърво, което вече дава плодове. Необходим ви е и остър нож, обработен с алкохол.

Има два начина да се ваксинирате:

 1. Копулация. В този случай на ствола на някой друг се присажда.
 2. Пъпки. Тук една жива пъпка от плоден храст е прикрепена към ствола и фиксирана.

Копулационна ваксинация

Отглеждането на лимон у дома е по силите както на начинаещ цветар, така и на опитен. Сред важните агротехнически правила е засаждането само на пресни семена, взети от узрелите плодове, компетентна грижа за кълновете, а след това и за възрастното растение. Трябва да се помни, че екзотичното многогодишно растение не обича течения и се страхува от студа.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина