Смокини - отглеждане у дома

Вътрешни смокини могат да бъдат намерени в много апартаменти и къщи в Русия. Както и да го наричат: смокиня, винено зрънце, смокиня, смокиня, кариански фикус. Има широки листа, хипнотизиращи с красотата си, и ароматни плодове. Отглеждането на екзотичен красив мъж не създава затруднения, грижите за него не изискват неприятности, но без съответното знание карианският фикус може да умре.

Особености на грижата за смокини у дома

На фона на плодни дървета, подходящи за отглеждане в апартамент, смокините са присъщи на непретенциозност. Ключът към успешния растеж и развитие на изумрудената красота е спазването на три основни правила:

 • задължително поливане (почвата не трябва да изсъхва);
 • ежегодна резитба (извършва се след периода на покой на дървото);
 • навременна трансплантация в по-големи саксии (веднъж годишно преди листата да цъфтят).

Смокини у дома

Не може да се каже, че смокините са засадени и забравени. Без подходящи грижи дървото ще изсъхне, превръщайки се в срам на любовницата.

Температура

Оптималната температура за доброто развитие на екзотично дърво през лятото е 21-26 ° C. Като се вземат предвид климатичните показатели, например, на Московска област, карийският фикус в този регион може безопасно да бъде изнесен на улицата през деня за "разходка". През зимата, когато изумруденият красавец си почива, температурата в помещението, където е бил поставен за зимуване, трябва да бъде в диапазона 8-12 ° C.

Осветление

Вътрешните плодоносни смокини изискват много светлина. Идеалното място за поставянето му в апартамент са первазите на прозорците, обърнати към югоизточната и южната страна. Ако смарагдният красавец няма достатъчно осветление, той ще престане да дава плодове.

Поливане

Смокините, растящи в саксия у дома, се нуждаят от обилно поливане. Не бива да се допуска и най-малкото изсъхване на почвата. Това ще доведе до извиване и отпадане на листата. Изсъхването от почвата заплашва смъртта на кореновите власинки. Ако това се случи, тогава по-нататъшното поливане вече няма да ги спаси.

Важно! Не можете да излеете дърво и. Това ще доведе до разпадане на кореновата система.

Пръскане

Смокините изискват редовно пръскане. Особено важно е да се извършват през горещия сезон, така че растението да има достатъчно влага. Редовното пръскане на дървото не само го спасява от топлината, но и предотвратява образуването на паяк в короната му.

Смокините растат и се развиват бързо с подходящи грижи

Влажност

Листата на смокинята губят защитата си от паразити и вредители при сух въздух и високи температури. Ето защо е важно да поддържате адекватна влажност в помещението, където расте смарагдовата красота.

Забележка! По-добре е да не поставяте саксия с кариански фикус близо до отоплителни системи и в близост до отоплителни уреди.

Грундиране

Домашно отгледаните смокини трябва да се проветряват. За да направите това, веднъж седмично е необходимо да разхлабите почвата, в която е засаден екзотичният красавец. Това става с тъпа пръчка от естествен материал. Разхлабването трябва да се извършва внимателно, за да не се повредят корените.

Подхранване

Етапите на грижа за смокините включват периодично подхранване. Те започват от момента на пробуждането след период на почивка. Наторявайте с органични и минерални съединения 1-2 пъти месечно.Преди хранене дървото първо се полива с вода, след това с торове. Завършете храненето преди началото на узряването на плодовете. По време на латентния период не е нужно да торите екзотично дърво.

Забележка! Когато карианският фикус се събуди след период на покой, първото хранене трябва да бъде азот. Това ще позволи на дървото да се развива бързо, ще допринесе за доброто му плододаване.

Особености на зимните грижи през периода на покой на смокините

Всички представители на субтропиците се нуждаят от период на почивка. Смокините не правят изключение. Зимният сън за това дърво започва в края на есента. Още през ноември можете да видите как листата започват да падат, това е доказателство, че екзотичният красавец се подготвя за зимуване.

Много начинаещи ценители на домашна градина си задават въпроса: как правилно да се грижим за смокините през зимата? Отговорът е прост: това дърво не изисква никакви сложни грижи през студения сезон.

През октомври трябва да намалите броя на поливките. Когато всички листа отпаднат, това ще означава, че е настъпила физиологична почивка за екзотичния красавец. Бушът се прехвърля на хладно сенчесто място, където температурата не пада под 8-12 ° C и не се повишава над този показател. В никакъв случай цветето не трябва да се оставя да зимува на открит неглазиран балкон. От ноември до януари дървото не се храни, рядко се полива и само за да не изсъхне земната бучка.

След период на покой дървото трябва да бъде трансплантирано в голям контейнер, хранено и изнесено на светлина. Поливането се възобновява.

През зимата смокините се прехвърлят на хладно място, където няма минусови температури.

Ако температурният режим и основните правила за почивка се спазват през зимния сезон, смокините, отглеждащи се в домашни условия, които не създават проблеми на никого, ще зарадват любовницата си през пролетта със силна коренова система, способността да расте и развиват се бързо и имат добра реколта в бъдеще.

Забележка! През зимата, когато поливате храста, трябва да използвате хладка вода. Това е необходимо, за да се предотврати ранното пробуждане на бъбреците.

Кога и как цъфтят смокините

Когато смокинята цъфти, по клоните й се образува крушовидна (или кръгла) зрънце, куха отвътре. Това е съцветието. За да видите цветето му, което е абсолютно неописуемо и мъничко по размер, трябва да счупите това съцветие.

Образуването на първите яйчници на съцветия може да се наблюдава още през февруари, а плодовете ще станат възможни едва през юни.

Как да накараме смокините да дадат плод

За да направите плод от смокиня, трябва да следвате следните правила за грижа за него:

 • саксия с дърво трябва да бъде разположена на място, изпълнено със светлина;
 • не трябва да се допуска, че в контейнера има твърде много място за корените;
 • през зимата е необходимо да се гарантира, че смокините няма да замръзнат;
 • поливането на смарагдовата красота трябва да бъде навременно и умерено;
 • дървото трябва да се храни редовно;
 • необходимо е да се гарантира, че цветето не е засегнато от вредители;
 • короната на смокините трябва периодично да се изтънява, като се изрязват излишните клони.

За ваша информация! Следвайки правилата по-горе, можете да получите добра реколта от ароматни и вкусни плодове два пъти годишно.

Как се размножават смокините в саксия

Начинаещите ценители на домашната градина често задават въпроси: как да отглеждат смокини сами? Какъв посадъчен материал да използвам за това?

За да се развъжда кариански фикус в къща или апартамент в Русия, трябва да се даде предпочитание на маломерни самоплодни сортове. Смокините могат да се размножават както от семена, така и чрез резници.

Размножаване на смокини чрез резници

Забележка! Смокините нямат семена. Въпреки това, толкова много хора наричат ​​тези семена, които са вътре в зрънцето. И това е погрешно! Човек не може да яде кост, той със сигурност ще я отдели.Но плодът на смокинята може безопасно да се яде заедно със зърно - семе.

Покълващи семена

Семената на смокинята трябва да бъдат добре изсушени. Те трябва да бъдат засадени в началото на пролетта в лека почва. Неговият оптимален състав:

 • пясък;
 • торф;
 • листна земя.

Семената се заравят на 3 см в почвата и се поливат. Контейнерът, в който е направено кацането, е покрит с найлоново фолио или покрит със стъкло. Когато се появят първите издънки, филмът или стъклото се отстраняват ежедневно за около 2 часа, за да могат издънките да се проветрят. Когато по-голямата част от семената покълнат, подслонът се премахва напълно.

Разсадът се трансплантира в отделни контейнери, когато пораснат и станат по-силни.

Вкореняване на резници

Когато отглеждате разсад чрез резници, смокините ще плододават по-бързо, отколкото при метода на семената.

За да размножавате кариум фикус чрез резници, трябва да вземете клони само от плодно дърво. Вкореняването се извършва през януари преди началото на вегетационния период. Резници с дължина 15-20 см е най-добре да се изрязват от средната или долната част на храста, така че да имат 3-4 пъпки.

След рязане резниците се оставят на открито за сушене за около 7 часа. След това се поставят отделно един от друг в контейнери, пълни с речен пясък, задълбочавайки се с 2-4 см. Разсадът се полива и се покрива с прозрачен плик , след това се изваждат за 4-6 седмици.топло място за вкореняване. През това време резниците трябва да се поливат и да се проветряват периодично.

Когато резниците се вкоренят, те се трансплантират в отделни саксии, пълни със смес от пясък, листна и тревна почва.

Забележка! Веднага след като кореновата система расте и запълни цялата саксия, разсадът трябва да бъде трансплантиран в друг контейнер, чийто обем е най-малко 6-8 литра.

Присаждане на смокини след покупка

Домашен разсад от смокини е лесен за закупуване. Можете да го купите в магазини за цветя или да се свържете със специализирани компании. Отглеждането на смокиня на закрито започва със задължителната му трансплантация.

Присаждането на смокини след покупка е необходимо

За да направите това, изберете саксия, която ще бъде с 1-2 см по-широка от предишната. Обемът му трябва да бъде най-малко един литър. На дъното на саксията се поставя 2-3 см дренажен слой. Можете да използвате:

 • експандирана глина;
 • натрошена червена тухла;
 • трохи от пяна;
 • счупени глинени съдове.

Дренажът се изсипва предварително приготвена почвена смес.

Първият вариант е съотношение 2: 1: 3

 • парникова земя;
 • едър пясък;
 • копка земя.

Вторият вариант е съотношение 2: 1: 1: 2

 • листна земя;
 • пясък;
 • торф;
 • копка земя.

Важно! Във всяка от опциите за почвена смес можете да добавите натрошени черупки от яйца в малко количество.

Когато презасаждате стайни смокини след покупка, не можете да нарушавате земната бучка. Корените на представителя на семейство Черница са доста крехки. Лесно се увреждат и чупят, а на мястото на фрактурата бързо се развиват различни инфекции.

Ако по време на трансплантацията се установи гниене на кореновата система, повредените участъци трябва да се отрежат с остър нож. След това мястото на среза се поръсва с натрошени въглища.

Когато пресаждате растение, трябва да се уверите, че кореновата му шийка остава на нивото на почвата. В никакъв случай не трябва да се задълбочава в земята.

Трансплантираните след покупка смокини се поливат обилно с вода, поставят се на светло място, като се избягва пряката слънчева светлина, и се оставят за известно време сами, позволявайки й да пусне корени.

Последващите трансплантации трябва да се правят ежегодно в по-големи саксии. Оптималното време за това е януари (максимум февруари), когато листата все още не са цъфнали.

Забележка! Присаждането на смокини след покупката е задължително! Разсадът се продава в транспортна почва, която не е предназначена за по-нататъшно отглеждане. Смокините могат да бъдат в него за определено време. Ако след покупката разсадът не бъде трансплантиран, той ще започне да избледнява и да умре.

Възможни проблеми при отглеждането на смокини у дома

Ако се грижите за смокините правилно, не би трябвало да има проблеми при отглеждането им у дома. Изумрудената красавица почти никога не е изложена на вредители. На дървото не са присъщи никакви болести. Ако го поливате пестеливо, кореновата система на растението не е застрашена от гниене или изсъхване.

Когато се грижат правилно, смокините се отглеждат лесно.

Особено внимание трябва да се обърне на короната на смокинята. Ако дървото се развива интензивно, клоните му растат бързо, което може да създаде проблеми под формата на липса на свободно пространство в стаята. Дългите издънки изискват навременна резитба. Долните клони се оставят, като се премахнат горните клони, те имат възможност да укрепват по-добре.

Когато отглеждате смокиня у дома, трябва да се отнасяте към нея като към живо същество. Струва си да зарадвате екзотичен красавец с грижа и добра дума. В отговор той ще ви благодари с вкусни плодове, които ще бъдат на пешеходно разстояние - на балкона или перваза на прозореца.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина