Хлебното дърво - къде расте и защо се нарича така

Екзотично растение, наречено „хлебен плод“, има необичайни плодове. Те са много големи по размер и сладки, но в същото време изцяло променят вкуса си, когато са приготвени. Растението се нарича още маймунски хляб. Може би маймуните също са пирували с тези плодове, но е известно, че полинезийските аборигени са първите, които ги ядат вместо хляб.

Хляб или жак

Хлябът може да се нарече и джакфрут по друг начин. Дървото принадлежи към семейство черница и расте в тропиците. Те се научиха да го използват отдавна и сега има активно разпространение на екзотика по целия свят.

Хляб

Защо се нарича така

Още през 17 век племена в Полинезия използвали джакфрут вместо хляб. След като в Ямайка започна силен глад, властите на страната решиха да отглеждат хлебни плодове в цялата страна.

Известният кораб "Bounty" е изпратен по това задание на остров Таити, откъдето екипът е трябвало да натовари разсад на растението. Проектът обаче се проваля, на борда възниква бунт и корабът така и не се появява на местоназначението си.

Именно след тези събития необичайното екзотично растение за първи път започва да се нарича „хляб“.

Хляб

Зрелите жълто-кафяви плодове са много големи, тежащи по 3 килограма, приличат на големи круши и достигат до 30 сантиметра дължина.

Джакфрутови плодове

Вътрешността на плода е бяла мека плът, костите също са бели. Едно дърво може да даде почти 200 плода за целия сезон. Плодовете се консумират в различни форми.

Ползите от плодовете са големи: те могат да се пекат, варят или сушат под формата на крекери. Палачинки, палачинки и сладкиши се правят от тяхната пулпа.

Внимание! Дървото може да дава плодове без прекъсване 9 поредни месеца.

Описание на вкуса на хлебните плодове

Вкусът на суровия хляб е много сладък, напомнящ на зрял много сладък пъпеш и банан.

Но пържените плодове имат вкус на обикновени картофи на фурна.

Къде расте хлябът

Джакфрутът расте в тропиците на Източна Африка, Източна Азия и Филипините. Рядко се среща в Индия, където е много популярен и ценен плод. Учените обаче смятат, че Нова Гвинея е родното място на джакфрутите.

Как изглежда един хлебен плод

Хлебният плод е екзотично растение с големи овални и крушовидни плодове.

Дървото е много високо, в естествената природа расте до 25 метра височина. Външният му вид наподобява дъб, с гладка сива кора. Клоните могат да бъдат както дебели, така и тънки, в краищата на които има сноповидна зеленина. Листата имат различна форма: старите листни плочи са цели, а младите са разчленени.

Забележка! В зависимост от площта на отглеждане, растението може да бъде вечнозелено или да загуби листа по време на падането на листата.

Как да отглеждаме хлебен плод от кост у дома

За да отглеждате джакфрут у дома, е важно да поддържате редовно поливане и високи нива на влажност. Тропическото растение не обича високите температури и сухия климат. Студените температури и температурите на замръзване също са лоши за здравословния растеж. В северните райони на Русия и Сибир растението няма да пусне корени и няма да расте.

По-добре е да отглеждате джакфрут в специален шкаф, наречен "Growbox". Необичайно наречената структура е малка оранжерия, с идеални условия за растеж на екзотични растения. Това ще ви спести много време и ще улесни грижите.

Отглеждане на хлебен плод от семена

Описанието как да отглеждате джакфрут от семена у дома не е сложно, подобно на самия процес на отглеждане.

Внимание! Първо, трябва да извадите семената от плодовете и да ги поставите във вода за един ден. Посейте едно семе в малка саксия на дълбочина не повече от 3 сантиметра. След това почвата във всички саксии се напоява леко и се поставя в стая с температура не повече от 26 градуса.

Необходимо е постоянно навлажняване на почвата в саксиите. Веднага щом на изкачения ствол се появят 4 листа, разсадът се трансплантира в по-просторни контейнери.

Разсад в саксия

Засаждане и грижи за разсад в саксия

Когато пресаждате разсад в нови контейнери, е важно да действате внимателно, за да не повредите кореновата система. Изкопава се дупка въз основа на диаметъра на корените. Внимателно поставете храста в дупката и го покрийте със земя.

По-добре е да закупите субстрата за засаждане в специализирани магазини. Можете да го приготвите сами, като смесите плодородна почва с малко компост и пясък. За да може храстът да расте и да се развива бързо, той трябва редовно да се полива и проветрява.

Важно! Не можете да прекалите с проветряването и да позволите силни течения.

По време на цъфтежа опрашването трябва да се извършва на ръка. Причината е, че произходът на дървото не е локален. В естествената си среда растението се опрашва от насекоми, които се наричат ​​плодови прилепи и не се срещат в средните ширини. С малка широка четка те събират прашец и го разпределят на цветя, събрани в четка.

След шест месеца от активния си растеж храстът ще се нуждае от резитба, за да оформи короната. Изисква се, за да се спре растежа на издънките, в противен случай дървото няма да се формира нормално и няма да може да цъфти и да дава плодове.

Условия за успешен растеж на хлебно дърво у дома

Не е трудно да се отглежда хлебен плод, основното е да се създадат и поддържат необходимите условия:

  • плодородна и рохкава почва;
  • температурата не е по-ниска от 5 градуса и не по-висока от 35 градуса;
  • висока влажност на въздуха;
  • постоянна влажност на почвата.

Идеалните условия ще ускорят растежа на джакфрута

Веднага след като храстът се увеличи в растежа, е необходимо да се трансплантира в по-големи саксии. Ако не се трансплантира навреме, растежът спира, наземната част избледнява и избледнява.

Такива знаци често озадачават градинарите и цветарите, те не разбират защо растението не се развива. Корените започват да притискат почвата и тя се втвърдява, растението няма къде другаде да приема хранителни вещества.

Растението, наречено хлебен плод, може да расте в северните ширини. Въпреки факта, че реколтата му няма да бъде толкова богата, колкото у дома, тя може да радва със сочни и здравословни плодове почти през цялата година.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина