Бананова палма, върху която растат бананите

Има нещо приказно и фантастично в думите „домашен банан“. Хората често мислят, че отглеждането на бананови дървета у дома е огромна задача. Но не, тропическо растение направо от Африка може лесно да се превърне в обитател на дом или градина, просто трябва да положите малко усилия. Статията предоставя информация за това как да изберете сорт растение за дома, особености на грижите и трудности, които могат да се срещнат при отглеждането.

Банан ли е дърво или трева?

Жителите на нашата страна често се чудят как растат бананите - на трева или палма? Но въпросът на какви дървета растат бананите често се задава от децата на техните родители. По правило те получават отговора - на палмово дърво, но това е фундаментално погрешно.

Бананово дърво в дивата природа

Бананът се счита за билката, върху която узряват плодовете. Растението, разбира се, прилича на дърво, но по своята същност е трева.

Бананът попадна в категорията трева поради липсата на дърва по багажника. Самият ствол е изграден от листа, които растат припокриващи се един върху друг. С течение на времето те изсъхват и потъмняват, придобивайки кафеникав цвят и наистина стават като обикновените дървета.

Интересен факт: бананът е втората по височина билка, отстъпваща само на рекордьора бамбук.

Зелени банани

Джудже сортове за домашно отглеждане

Всички сортове банани са условно разделени на 2 категории - декоративни и плодови.

Декоративните видове се отглеждат най-често в жилищни помещения: плодовете им са негодни за консумация, но имат разнообразие от цветове и форми. Те обаче не растат до огромни размери. Забележително е, че някои любители градинари успяват да отглеждат плодови сортове у дома, които могат да се ядат.

Декоративни (джудже) сортове:

 • Кадифен банан - Муса велутина.

Малко дърво, достигащо 130 сантиметра височина, обикновено цъфти розово с жълти преливания, цветя. Произвежда плодове с розов цвят с кадифена текстура, които са не само практични за бране, но и естетически приятни.

Кадифено розови банани

 • Лилав банан - Musa violacea.

Този сорт достига повече от един метър височина. Цъфти по всяко време на годината с ярки розово-лилави цветя, а плодовете придобиват богат люляков оттенък.

 • Яркочервен банан - Musa coccinea.

Достига до сто сантиметра височина и се откроява благоприятно с красиви яркочервени прицветници.

 • Лавандулов банан - Musa ornata.

Този вид е особено ценен за нежната сянка на цветята и плодовете.

Така че бананите са не само жълти ядливи плодове, но и ярки цветя, които се открояват прекрасно в тропическите гори.

Особености на грижата за банан у дома

Всяко растение е взискателно за грижи, а тропическо, което се опитва да расте в северните ширини, още повече. Необходимо е да се създаде подходящ микроклимат в апартамента и внимателно да се следи растежа на растението, тогава той винаги ще радва със здрав вид.

Грижа за бананово дърво у дома

 • Температура

Най-оптималният температурен режим за растежа на банан е + 23-28 градуса, а през зимата от +17 до 20 градуса.

Температурата и високата влажност са ключът към активен растеж.Ако температурата падне до +15 и по-ниска, това ще повлияе значително на растежа.

 • Осветление

Бананите растат естествено под парещите лъчи на слънцето. Това означава, че отворен перваз от южната страна на апартамента би бил чудесен вариант за позициониране на саксията.

Мястото, където растението стои, трябва да е добре осветено, защото липсата на светлина ще повлияе на растежа и развитието.

 • Поливане и пръскане

Един от основните принципи на добрия растеж на бананите е постоянната влага. През топлите месеци е необходимо поне веднъж на ден да пръскате банановите листа и въздуха около него.

Можете също така да поставите купа с вода до него, за да му помогнете да се изпари и да поддържа влажен климат. Ако в градината расте палмово дърво с банани, можете да организирате поливане и пръскане с градински маркуч.

Характеристики на поливане на банани

Необходимо е да се вземе предвид важен момент - влагата не трябва да застоява в саксията, струва си да се полива в момента, когато горният слой на земята е изсъхнал, с около два сантиметра.

Важно! От време на време трябва да разхлабите почвата за най-добър поток от вода и въздух към корените на растението. Това трябва да се направи много внимателно - по-добре е да използвате обикновена дървена пръчка.

Саксия и почва за бананово дърво

Корените на бананово дърво изискват място, така че саксията трябва да бъде избрана въз основа на размера на кореновата част. Също така трябва да запомните, че трябва да направите дупки в саксията и да поставите 1-2 см слой дренаж.

Струва си да се помни, че застоялата вода е вредна за всяко растение, включително домашен банан.

Предпочитаната почва за растението е неутрална или слабо кисела.

Можете да подготвите почвата за банан у дома, това ще изисква:

 • Кофа с пръст (подходяща за липа, орех или акация).
 • Пепел - 0,5% литър.
 • Хумус - 1 литър.
 • Груб пясък - 2 литра.

Отглеждане на банан в саксия

Най-добре е получената получена смес да се излее с вряща вода, за да се отървете от възможни вредители.

Хранене на растенията

Семейството на банановите растения винаги се е характеризирало с енергичен растеж и "апетит". Подхранването е необходимо за растението седмично през лятото и месечно през зимата.

Храненето може да се организира и по естествен път, за това е подходящо:

 • Кравешки хумус.
 • Пепел.
 • Зелен тор.

Важно! Не можете да захранвате банан с химически вид тор, те влияят негативно на корените му.

Особености на грижата за банан през зимата

По време на настъпването на студено време трябва да се погрижите за изолацията на растението.

Коренната част трябва да бъде покрита със сухи дървени стърготини, а земната част трябва да бъде покрита с картонена кутия. След това можете да увиете всичко със стреч фолио и да го фиксирате, така че конструкцията да не се разпада.

Основното нещо е да предпазите корените от замръзване. Основната разлика между зимните грижи и обичайните е намаляване на интензивността на поливане на растението.

Как цъфти банановото дърво

Необходими са 8-10 месеца, за да започне да цъфти банан. По това време дръжките си пробиват път от грудката, които минават през цялата дължина на ствола. По време на цъфтежа се изхвърля нещо, което силно прилича на голяма пъпка с лилав или зелен цвят.

Как цъфти банановото дърво

В долната част на тази "пъпка" се оформят цветя, подредени в няколко нива и разделени на мъжки, женски и двуполови цветя. Всички те имат една и съща цъфтяща структура: три листенца и чашелистчета.

Как се възпроизвежда банановата палма

Можете да отгледате банан с помощта на семена или просто да закупите готов разсад.

Внимание! Често семената дават диво, активно растящо растение, което има високо ниво на оцеляване и устойчивост на различни заболявания.

Можете също така да си купите готов разсад - можете да го намерите в специализирани магазини. Такова растение, при подходящи грижи, ще даде ядливи плодове, голяма реколта и също ще зарадва собствениците и гостите с външния си вид.

Отглеждане от семена

Можете да си купите семена в почти всеки градински магазин. Важно е да запомните, че те са защитени от много плътна обвивка, така че е необходимо скарификация преди засаждането.

Трябва да засадите семена в малки саксии, с диаметър до 10 сантиметра. Почвата е съставена от торф и пясък, семената са засадени повърхностно, леко притиснати в подготвената почва.

След това трябва да ги покриете с филм, да ги поставите на светло и топло място. Поливането и овлажняването се извършва на всеки три дни.

Размножаване на банан

Отглеждането по този начин изисква много търпение, защото първите издънки се появяват едва след 2-3 месеца непрекъснати грижи. Ето защо методът не е много популярен - начинаещите любители на банановите дървета често не чакат появата на издънките, вярвайки, че семената са умрели.

Отглеждане от разсад

Първоначално разсадът се поставя в „карантина“ за няколко дни, след което се трансплантира в подходяща саксия с хранителна смес за активен растеж.

Тогава отглеждането се извършва чрез поддържане на подходящ климат. Грижите се извършват съгласно схемата, описана по-горе.

Потенциални проблеми при отглеждането на банани

Има редица проблеми с отглеждането на домашен банан:

 • Растежът се забавя, листата изсъхват и падат - влияе недостатъчно количество хранителни вещества. Трябва да нахраните растението и по възможност да го трансплантирате в по-голяма саксия.
 • Листата изсъхват, младите издънки изсъхват - въздухът е прекалено сух, необходимо е по-задълбочено овлажняване.
 • Листата пребледняват и намаляват по размер - материята е в лошо осветление.

Основните проблеми в отглеждането

 • Меките листа показват ниска температура, неподходящ климат.
 • Ако растението „не се е събудило“ през пролетта, не е започнало да расте, е необходимо да се храни.
 • Потъмняването на стъблото или появата на меки участъци върху него е най-голямата опасност за растението. Стъблото започва да умира от голямо количество влага. Необходими са спешни действия - на първо място, намалете поливането.

Разбира се, банановата палма не е най-лесното растение за грижи, но е много необичайно. Тропическото растение може да бъде чудесно допълнение към интериора на вашия апартамент или градина, както и да изненада гостите. Зеленият приятел със сигурност ще ви зарадва със своята екзотика. И ако успеете да отгледате плодов сорт, тогава домакинството ще получи и годни за консумация домашни банани.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина