Цвете невен-невен - как изглежда и къде расте

Невенът (невенът) е едногодишна билка от семейство Астрови. Цветовете на невен са лечебна суровина, естествено багрило, понякога използвано като подправка като заместител на шафрана. Развъдчиците са отглеждали едроцветни и хавлиени форми с лимоненожълти, бели, оранжеви и оранжево-червени венчелистчета. Нека разгледаме по-отблизо какво представлява билката от невен, как да я отглеждаме, събираме правилно и използваме за здраве и дълголетие.

Цвете на невен: описание

Невенът е цвете, разпространено в умерения пояс на всички континенти. Той е декоративен, може да се засажда в цветни лехи, арабески, миксбордери и да се използва като саксия и закрита култура. Особеният аромат, излъчван от стъблата и цветята, успокоява и отпуска.

Структурата на цветето на невен

Оригиналното местообитание на тревата не е установено. Естествени гъсталаци от различни видове се срещат в Западна Европа, по Средиземноморското крайбрежие и в Югозападна Азия. Има многогодишни форми на невен.

Често срещаните видове са треви с височина от 20 до 70 см. Ако почвата, на която е разположено растението, е богата на органични вещества, тогава храстите са много разпространени и могат да достигнат 70-80 см в диаметър. Нека разгледаме по-отблизо как изглежда най-често срещаният невен.

Семена от невен

Според ботаническото описание всички представители на рода невен са тревисти растения. Издънките са светлозелени, оребрени. Листата са овални, гладки ръбове, светлозелени. Всички части на храста са покрити с косми, които образуват косми, лепкави и миризливи по издънките, повече или по-малко изразени при различни сортове. Кореновата система е ключова.

Съцветията са кошници с оранжев или друг цвят, които са съставени от тръбести (в центъра) и езичести цветя (венчелистчета) с плодници и стигми. След опрашването те дават семена. Яйцевидните цветя са стерилни. Семената на цветята на невен са различни по форма, предимно извити, светлосиви или пясъчни на цвят. Те могат да бъдат скубани леко зеленикави и изсушени под навес или на закрито.

За ваша информация! Билката невен в градината има тенденция да отблъсква насекомите вредители и нейните настойки могат да се използват като инсектицидно средство от естествен произход.

Когато невенът цъфти

В зависимост от сорта цъфтежът настъпва 40-50 дни след поникването. Следователно, за да разберете кога невенът ще цъфти, трябва да запомните датата на неговото покълване.

Обикновено храстите цъфтят в края на май, а разцветът е в разгара си през юни. По това време се извършва масивно събиране на материали. След отстраняване на част от цветята, издънките продължават да растат и образуват нови пъпки. По този начин цъфтежът на невен продължава през цялото лято до настъпването на слана.

Полезни свойства на невен

Полезността на билката се определя от химичния състав на суровината. Цветята на растението съдържат:

  • каротеноиди;
  • етерични масла;
  • салицилова киселина;
  • флавоноиди;
  • сапонини;
  • алкалоиди в малки количества.

Тип опаковка за супозитории с производител на невен "MosPharma"

Богатият състав определя полезните свойства на билката от невен:

  • бактерицидно - ефективно срещу стрептококи и стафилококи;
  • заздравяване на рани;
  • противовъзпалително;
  • успокояващо.

В народната медицина невенът се използва под формата на водни инфузии вътре за подобряване на жлъчната секреция и като успокоително. Външно, тинктури от алкохол и водка, водни инфузии - за изплакване на гърлото и болки в венците.

Хапчета от невен

Фармацевтичната индустрия произвежда мехлеми и тинктури на основата на невен. Цветето е част от препарата "Ротокан" за гаргара. Мехлемите се използват за лечение на изгаряния, трудно зарастващи рани и язви. Лекарството "Kaleflon" е противоязвено лекарство, супозиториите се използват при пукнатини в ануса и хемороиди, женски заболявания. Таблетките се използват за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Забележка! Тъй като активните вещества са мощни, има противопоказания за употребата на препарати от невен.

Видове и сортове многогодишни градински невен

В природата има от 12 до 20 вида - представители на рода невен. За да създадат декоративни проби, животновъдите използват техниката на хибридизация. Най-често срещаните са два вида - Лечебен и Полеви, които се опрашват с прашец от невен биколор (двуцветен), марокански и други сортове.

Многогодишната хавлиена невенка не понася зими с температури под -10 ° C.

Важно! За да се запазят цветята, през есента те се трансплантират в контейнери и се прехвърлят в остъклен балкон, в оранжерия или на перваза на прозореца.

Невен поле(Невенarvensis)

Разпространен в полетата в Южна Европа като плевел, разпространява се по пътищата, в горските поляни чрез естествено разпръскване на семената.

Храсти високи 45-50 см, листата са яркозелени, лъскави. Цветовете от полския сорт са оранжеви, прости, 1,5-2 см в диаметър.

Невен лечебен(Невен лекарствен)

Най-често срещаният вид невен.

Цветята могат да бъдат жълти, с лимонов цвят или дори белезникави. Средните тръбести цветя са по-тъмни от тръстиковите цветя или еднакви по цвят. Цветя от 2 до 6 см в диаметър.

За медицински цели събирането на цветя се извършва по време на пълното им разкриване. Суровините се сушат под навес, съхраняват се в хартиени пликове за не повече от 1 година.

Други видове

Един от популярните сортове е императрицата. Тя има двойни цветя с диаметър до 10 см. Цветът на венчелистчетата е от тъмно жълт до светло оранжев, средната височина на растението е 45 см. Културата съживява миксбордерите, използва се като основен вид в градински лехи, в контейнери и вани.

Сортът Гейша прилича на хризантема. Оранжевите листенца имат червени върхове. В центъра на цветето има лилави и черни петна.

Терен сорт с пъстри венчелистчета - невен Sonnenstein.

Императрицата

Гейша

Соненщайн

Невен: засаждане и грижи на открито

Засаждането и грижите за цветята не са трудни, растението е много непретенциозно. Нека разгледаме по-отблизо как правилно да засадите невен.

Отглеждане на невен от семена

Когато отглеждате от семена, е важно да разберете кога да засаждате невен. Разсадът може да понася леки студове -1 ... -2 ° С. Оптимално е да сеете невен на открито през пролетта, когато почвата се затопли до 12-14 ° C.

Кацането не е трудно. На леглото се правят жлебове с дълбочина 4-6 см. Семената се засяват във влажна почва на редове по модел от 12 см между редовете и 5-6 см в ред.

Непосредствено след сеитбата поливането не се извършва; вместо това леглото е покрито с найлоново фолио. Разсадът се появява след 4-7 дни. Когато височината на растенията достигне 10 см, храстите се гмуркат на постоянно място в цветни лехи, рабатки или миксбордъри.

Внимание! Ако кълняемостта на семената е висока, невенът може незабавно да се засее на постоянно място, заобикаляйки леглото на разсада.

В този случай семената се потапят в навлажнена почва на разстояние 15-20 см едно от друго, след засяване почвата се мулчира с тънък слой торф.

Отглеждане на разсад от невен

Методът на разсад за отглеждане на невен може да се използва, ако е необходимо да се получи ранен цъфтеж, както и в региони с кратко хладно лято, като в Сибир.

Възрастта на разсад преди засаждане трябва да бъде 25-30 дни, следователно сеитбата се извършва, като се вземе предвид времето, когато семената ще поникнат, 35-40 дни преди планираната дата на засаждане в земята.

За сеитба на разсад се вземат кутии или пластмасови оранжерии. Семената се засяват в непрекъснат ред на дълбочина 3-4 см. Разстоянието между редовете е 10 см.

Почвата за отглеждане на разсад се взема универсална с висок дял хумус. Оптималната температура за растеж на разсад е 22-24 ° C. Младите растения се поливат редовно, почвата между редовете се разхлабва.

Преди засаждането се извършва подхранване с калиев хумат. В същото време кутиите се изнасят за втвърдяване на открито, оставят се в ажурна сянка, като постепенно се увеличава времето на експозиция за денонощно.

Какво ви е необходимо, за да отглеждате невен

Почвата на мястото за засаждане се подготвя през есента, отстранява се копка и корени от плевели. Цветното легло е изпълнено с голямо количество хумус или изгнил сламен тор. Растението не се нуждае от минерални торове.

Забележка! Въвеждането на изгнил тор под невен през есента и през лятото ви позволява да постигнете диаметър на цъфтящи глави от всякакъв сорт до 10 см с дълъг непрекъснат цъфтеж!

Засаждането се извършва до дълбочината на по-голямата част от корените. Розетката с листа не трябва да се погребва, растението ще страда. По същата причина слоят торфен мулч след засаждането трябва да е малък, не повече от 3 см. След засаждането се извършва обилно поливане 1-2 пъти седмично.

Ако анализирате къде невенът расте в природата, става ясно, че растението се нуждае от слънчево място с пропусклива почва. Оптимално е, ако мястото е добре проветрено.

Когато въздушните маси, наситени с влага, стагнират, съществува опасност от болести по растенията. Невенът перфектно съжителства със салвия, петуния, невен. Избягвайте засаждането в близост до мента и други ароматни билки.

Засаждането на цвете и грижата за невен включва редовно хранене. Тъй като вегетационният период на културата е дълъг, през лятото под нея се дават 2-3 допълнителни тора с органични или органо-минерални торове. Гнил оборски тор, хумус, торф в доза 5-6 кг на 1 м² градина ще свърши работа. Калиев хумат с микроелементи, Reasil се използва с вода за напояване.

Проблеми при отглеждане на невен

Много е лесно да отглеждате невен, в редки случаи е възможно да забавите растежа, да спрете цъфтежа, гъбични заболявания на тревата.

Брашнеста мана по невен

Ами ако невенът има малки цветя? Малките цветя върху растенията на невен показват липса на органични торове. Трябва да се добавят липсващи елементи.

Необходимо е да се разхлаби почвата в цветното легло и да се плеви след всяко поливане, за да се ускорят метаболитните процеси в почвата и да се увеличи достъпът на въздуха до корените.

Бял или сив цвят по листата показва гъбично заболяване, брашнеста мана. Веднага след като се появи, трябва да се направи пръскане с Topaz, повторно пръскане трябва да се извършва на всеки 10 дни, за да се предотврати развитието на болестта.

Ако засадите лечебно растение и красиво цвете от невен в градината, то значително ще се промени и любителят на цветя може, ако желае, да подобри здравето си. Засаждането и грижите за растение на открито не са трудни, а цъфтежът може да бъде дълъг и изобилен.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина