Каква е структурата на папрат - особености на листа, корени на папрат

Папратите растат на планетата Земя от незапомнени времена. Продължителността на тяхното съществуване се оценява на милиони години. Растенията имат различни форми на живот, като предпочитат влажни местообитания. Особената структура на папрата я прави изключително приспособима за оцеляване.

Описание на папратовите растения

Какво е папрат, има различни версии. Учените смятат, че това са преки потомци на най-древните растения - ринофити. В процеса на еволюция структурата на папратите стана по-сложна, защо папратите са класифицирани като висши растения, никой не е изненадан. Той потвърждава:

 • циклично развитие на растенията;
 • развита съдова система;
 • приспособимост към земната среда;

Папрат по природа

По дефиниция папратът е многогодишно растение, което принадлежи към рода на споровите растения. На въпрос за папрат: дали е храст или трева, можете да отговорите положително и в двата случая. Понякога е и дърво.

Допълнителна информация. Когато описва папрати, човек не може да не си припомни разнообразната им цветова гама, която доставя естетическо удоволствие. Тези растения често се превръщат в истинска украса на обектите. Тяхното несъмнено предимство е устойчивостта на болести и вредители.

Важно! Както знаете, папратите не цъфтят, но в славянската митология цветето на папрат се е превърнало в символ на вечната любов и щастие. В нощта на Иван Купала влюбените напразно търсят митично цвете.

Биологична класификация на папратите

Самият брой видове папрати усложнява класификацията им. Такива опити са правени от древни учени. Предложените схеми често са несъвместими помежду си. Класификацията на съвременните папрати се основава на структурата на спорангия и някои морфологични признаци. Всички сортове са разделени на древни и съвременни.

Отделението на папрат включва следните седем класа съдови растения, както изчезнали, така и съвременни:

 1. Aneurophytopsida (Aneurophytopsida) е най-старата примитивна група.
 2. Археоптеридопсидите също са древни представители, които приличат на съвременните иглолистни дървета.
 3. Cladoxylopsida - има версии, че тази група представлява сляп клон на еволюцията.
 4. Зигоптеридопсида (Zygopteridopsida или Goenopteridopsida) е преходна група към съвременните видове.
 5. Офиоглосопсидите (Ophioglossopsida) са съвременни папрати.
 6. Мараттиопсида (Marattiopsida) - многогодишни растения от малки и големи форми.
 7. Полиподиопсида (Polypodiopsida - многогодишни или по-рядко едногодишни растения с различни размери). Те се подразделят на три подкласа: Polypodiidae, Marsileidae, Salviniidae.

История на растителните видове папрат

Историята на папратите започва в ерата на динозаврите - преди 400 милиона години. В топъл и влажен климат на благоприятни за тях тропически гори папратите доминираха на Земята. Някои видове достигат 30 м височина. С течение на времето климатичните условия се промениха драстично. Колко природни бедствия трябваше да се случат, за да изчезнат такива гиганти като динозаврите и дървесните папрати.

С цялото разнообразие на съвременните папрати, те са много различни от най-старите растения, като им отстъпват по размер и разнообразие от форми. Но дори и днес това е най-голямата група спорови видове - 300 рода и повече от 10 хиляди вида. Папратите са широко разпространени поради своята екологична пластичност и невероятни характеристики на размножаване.

Важно! Климатичните условия, благоприятни за папратите, сега се запазват в тропиците и субтропиците, където дървесните папрати достигат 20 m.

Разпространение в природата, примери за видове

Кога и къде расте папратът зависи от топлината и влажността на района. Местообитанието на вездесъщите растения може да бъде:

 • долни и горни нива на горите;
 • блата, реки и езера;
 • дерета и влажни ливади;
 • пукнатини от скали;
 • стени на къщи;
 • крайпътни.

Щраус

В умерените ширини могат да бъдат намерени стотици тревисти папрати. Кратък преглед на някои от видовете:

 1. Орляк обикновен. Лесно се разпознава по листата във формата на отворен чадър. Разпространява се в борови гори, подходящи за консумация от човека.
 2. Мъжки щит. Тревисто растение с листа с дължина до 1,5 м, много рядко. Екстрактът от мащерка се използва в медицината като противоглистно средство.
 3. Женски кочедижник. Голямо растение с елегантно оформени листа.
 4. Обикновен щраус. Голяма красива папрат. Поради дългите коренища образува цели гъсталаци. Използва се в зони за озеленяване. Сварените щраусови листа са годни за консумация.
 5. Осмунд. Растение с късо коренище и дълги лъскави листа с произход от Източна Азия и Северна Америка.
 6. Мулти-гребец. Листата му са тъмнозелени, подредени на редове.

Важно! Бракът расте толкова бързо, че насажденията му трябва да бъдат ограничени до различни огради, вкопани в земята.

Подходящ за домашно отглеждане:

 • Костенец;
 • Нефролепис;
 • Давалия;
 • Асплениум;
 • Диксония;
 • Птерис.

Тези растения перфектно украсяват домашния интериор. Сортът Junior с гофрирани листа е много красив.

Домашно растение

Интересни факти:

 1. Hecystorteris pumila и Azolla cariliniana са най-ниските растения. Дължината им не надвишава 12 мм.
 2. Епифитите се чувстват чудесно на дървета и лозя.
 3. В планинските райони можете да намерите косата на Венера - невероятно растение с красиви ажурни листа.
 4. Дървесните стволове на големите папрати в тропиците се използват като строителни материали.
 5. Marsilea quadrifolia се чувства чудесно под водата.
 6. Dicranopteris има листни дръжки с метална якост.

Редки видове папрати:

 • Гребен джудже;
 • Свързване на Phegopteris;
 • Мулти-гребец на Браун;
 • Асплениум стена;
 • Метлата е многочастна.
 • Плаваща папрат Салвиния е включена в Червената книга на Беларус.

Важно! Растенията с красиви листа имат декоративна стойност, те често се използват в ландшафтния дизайн и при изготвянето на флористични композиции.

Колко папрати живеят

Въпросът "колко години живее папрат?" Продължителността на живота зависи от мястото на растеж и вида. В умерените географски ширини сухоземната част на папрата отмира с настъпването на студено време, в тропиците тя може да расте в продължение на няколко години. Адвентивните корени се заменят на всеки 4 години с нови; самото коренище остава жизнеспособно до 100 години. Тази функция позволява на растението да оцелее при всякакви условия.

Особености на храненето на растенията

Папратите се хранят, като извличат основни хранителни вещества от корените и листата. Растението абсорбира необходимите микроелементи и вода от почвата. Листата участват в процеса на фотосинтеза чрез превръщане на въглеродния диоксид в органични киселини. Така папратът получава нишесте и захар, които са необходими за живота на всички органи.

Анализ на структурата на папратовите растения

Предците на растенията от папрат са имали примитивна структура.В процеса на еволюция тя стана по-сложна.

Стъбла

Стъблото на папратите е слабо развито, с малки размери. Нарича се коренище. Разбира се, дървесните тропически папрати са изключение. Къдравото коренище може да бъде простено на големи разстояния.

Листа, листа

Листът на папрат е много по-масивен от стъблото. Те не са съвсем обикновени, имат отличителни черти на структура и растеж, различни форми. По-често те са разчленени, перални. Vayi - това е името на листата на папрата. Дръжката е прикрепена към подземната част на стъблото - корена или коренището. Разглеждайки ги, е трудно да се разбере къде завършва стъблото и на какво ниво започва листът. Интересна особеност на листата е растежа на върха, който представлява навита и постепенно разгъваща се охлюв с форма на къдрене.

Waiy

Развитието на листата започва в пъпките под земята и продължава до две години. Едва на третата година те могат да се появят над земята. Поради апикалния растеж, папратовите листа достигат много големи размери.

В повечето растения листите участват в процеса на фотосинтеза, растителност и в същото време в образуването на спори. Спорите се появяват в сори, които са разположени от долната страна на листата под формата на единични или групови туберкули.

Коренна система

Кореновата система се състои от мощно коренище и множество адвентивни корени. Проводимата тъкан на стъблото и корените абсорбира водата и я придвижва по съдовите снопчета към листата.

Репродуктивни органи

Животът на папрат е разделен на два цикъла: дълъг безполов - спорофит и кратък полов - гаметофит. Размножителните органи на папрат - спорангии, където са разположени спорите, са разположени в долната част на листата. Зрелите спори се изливат от спукания спорангий и се носят от вятъра далеч от растението майка. Някои учени сравняват образуването на спори с цъфтежа на други растения.

От огромния брой спори оцелява само малка част. Половата фаза започва, когато при благоприятни условия спората прераства в хаплоиден израстък (гаметофит), който прилича на зелена сърцевидна плоча с размер няколко мм. От долната страна на израстъка се образуват женски и мъжки полови органи - антеридии и архегонии. Яйцата и сперматозоидите, образувани в тях, се сливат при влажно време и се образува зигота, от която се развива ембрионът на младо растение - спорофит.

Растението може да се размножава и вегетативно, когато по стъблата и корените се образуват пчели. Това е важно за градинарите любители, които отглеждат някои видове на своите места.

Важно! Забелязано е, че красивите редки видове се размножават само чрез спори.

Сравнение с други тревисти растения

Подобни на папрат са папратите, хвощите и луните. Всички те се размножават чрез спори и имат общ произход.

Папратите имат характерни отличителни черти от другите тревисти растения:

 1. Те се различават от водораслите по коренище и сложни листа.
 2. При мъховете и папратите има редуване на поколения гаметофит и спорофит. Гаметофитът преобладава при мъховете, спорофитът при папрата. Наличието на проводима тъкан под формата на съдови снопове прави представителите на подобни на папрат растения по-приспособени към сухоземния начин на живот.
 3. За разлика от цъфтящите растения, те се размножават чрез спори и не цъфтят.

Благодарение на богатия си химичен състав, папратът има свойства, които са полезни за хората. Използва се за лечебни цели и при готвене, подходящ е за осоляване. Традиционната медицина също обърна внимание на прекрасните растения.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина