Видове папрат - вътрешни и стайни растения

В градините на летните жители често можете да видите растение като папрат. Можете да го срещнете не само там. Папрати растат по целия свят.

Това растение е покрито с аура от тайни и мистерии. Всичко поради неговото прилика с друга флора. В това обаче наистина няма нищо загадъчно.

Интересно. Според популярното описание папратът цъфти само една нощ в годината. Приказният цвят ще покаже къде е заровено съкровището. Ще бъде трудно да го намерите - очите ще се опитат да отклонят злите духове.

Структура на растението

Папратите са многогодишни тревисти растения. Те много обичат влагата, поради което най-често се срещат в гори или други сенчести, влажни места. Това е огромна група спорови растения, включва 48 семейства.

Папрат

В литературата често можете да видите, че зелените папрати се наричат ​​листа. Това всъщност е грешка. Листата на папрат се наричат ​​ваями. Млада листа расте свита като охлюв. Може би именно заради тази структурна характеристика някога е тръгнала легенда за мистериозно цвете.

Листните плочи на възрастно растение най-често са силно дисектирани, израствайки от самото коренище. Папратите имат много видове, имената им най-често отразяват външната прилика на листата с някакъв обект или са свързани с мястото на естествения растеж.

Папратите са различни: дървовидни, подводни, големи и миниатюрни, растат на земята и на дървета.

Размножаване на папрат

Въпреки приказките и легендите, папратът не цъфти в реалния живот. Той се размножава с помощта на спори - това е една от основните точки на неговите характеристики. Спорите са разположени от долната страна на листата на растението. Мястото на тяхното натрупване се нарича спорангий.

Млади листа

Друг начин за размножаване на тези растения е вегетативният. Те могат да покълнат корени. Обикновено производителите на цветя ги отглеждат по този начин.

Папрати в интериора

Папратът отдавна се смята за едно от най-успешните растения за интериорен дизайн. До голяма степен поради мистичния си ореол, до голяма степен поради необичайния си външен вид. Не само това привлича хората към него, защото:

 • Папратите са отлични пречистватели на въздуха. Те се справят добре с газовете и праха.
 • Те са доста непретенциозни. Ще трябва да обърнат внимание, но не много.
 • Тези растения са много красиви. Буен зелен храст няма да остави никого безразличен.
 • Удобно е да ги изберете за интериора. Видовете папрат са разнообразни, те са за всеки вкус.
 • С папрат е добре да се организира фрагментарно озеленяване в апартаменти. Само първо трябва да се уверите, че всички условия са подходящи за растението.

  Флориана с папрат

 • С него можете да създадете флорариуми, които да изглеждат добре в интериора. Това е специален стъклен съд с автономна екосистема вътре.

Видове и имена на папрат

Вътрешните видове папрат са поразителни в своето разнообразие. Най-интересните и популярни трябва да бъдат обсъдени отделно.

Mnogoryadnik

Папратът на видовете многорядник с право се счита за един от най-красивите, създадени от природата. Той има интересни ажурни листа, които привличат вниманието. В природата расте в иглолистни, широколистни, смесени гори, недалеч от водни тела. Отглеждат го и у дома. Той има следните изисквания:

 • Поливане.През лятото, по време на активен растеж, почвата трябва да бъде постоянно влажна. В извън сезона, през зимата (ако растението е в къщата), е необходимо умерено поливане.
 • Осветление. Изисква се много околна светлина.
 • Комфортна температура. При активен растеж - 15-25 ° С, по време на покой - 12-15 ° С.
 • Подхранване. През топлите месеци се препоръчва да торите растението веднъж седмично. През зимата не е необходимо подхранване.

Давалия

Папрат Davalia (или Davallia на латински) е бързорастящо растение. Изглежда необичайно. Популярното име на тази флора (заек крак, елен крак) потвърждава това. В природата тази папрат се среща в тропическа Азия, Китай, Япония и Канарските острови. В руските ширини се използва по-често в оранжерии, по-рядко в къщи.

Давалия

За даването на цветя на закрито у дома, грижите трябва да включват следните точки:

 • Поливане. И през лятото, и при студено време тя се нуждае от умерено поливане. Растението не обича силната влага.
 • Осветление. Давалията се нуждае от разсеяна светлина. Може да се отглежда далеч от прозорци.
 • Температура. През лятото тази папрат се нуждае от температурен режим от 17-25 ° С, през зимата - от 13 до 20 ° С.
 • Подхранване. По време на активния растеж, давал трябва да се подхранва с течен тор два пъти месечно.

Нефролепис

Тази папрат е известна на повечето домашни производители. Именно тази култура се отглежда най-често в саксии в закрити условия. Например, често се използва нефролепис Бостън или Бостън. Листата му, както повечето папрати, са силно разчленени. В същото време разчленените части не са ажурни, като тези на многорядниците.

Nephrolepis Green Lady също е често срещано явление. Нейната особеност е разкош. Правилно отгледаното цвете може да наподобява зелен фонтан.

Третият от най-често срещаните папрати в къщата е нефролеписът на Емин. Другото му име е Green Dragon или Dragon's Tail. Това се дължи на факта, че листата от този тип са особено къдрави.

Нефролепис Емина

Изисквания за нефролепис:

 • Поливане. Както повечето папрати, те се нуждаят от постоянна влага през периода на активен растеж. При студено време се изисква умерено поливане.
 • Осветление. Нефролепис обича ярка, но разсеяна светлина.
 • Температура. През лятото е в състояние да издържи до 25 ° C, през зимата не се препоръчва понижаване на температурата под 16 ° C.
 • Подхранване. Подобно на многорядника, нефролеписът се нуждае от торове седмично по време на периода на растеж. Те трябва да бъдат премахнати през зимата.

Костенец

Това спороносно растение, известно на науката като Асплениум, не може да бъде объркано с други. Това е така, защото листата му имат необичайна форма - липсва им дисекцията, характерна за повечето подобни на папрат. Листът им е цял. Асплениумът е вид широколистна папрат. Среща се най-често в тропиците. Това обаче може да се види и при други условия. Честоногите често се отглеждат в къщи. Asplenium има следните изисквания:

 • Поливане. По време на вегетацията поливайте тази папрат обилно; през периода на покой поливането е силно ограничено.
 • Осветление. Това растение не е необходимо да се поставя на перваза на прозореца. Костенец обича сянката.
 • Температура. Асплениумът е термофилен: през лятото е комфортен при 18-25 ° С, през зимата не понася температури под 16 ° С.
 • Подхранване. Този вид папрат се храни веднъж седмично по време на вегетацията. Не може да се наторява през сезона на покой.

Моминска коса

Папратът за девойка е известен със своите уникални листа. Това име идва от гръцкия език, от израза, буквално преведен като „не се мокри“. Картофите от този тип отблъскват водата, невъзможно е да ги намокрите. В къщите най-често срещаната моминска коса с форма на крак.

Крак на моминска коса

Този вид се нуждае от следните условия:

 • Поливане. Maidenhair са особено влаголюбиви папрати. През лятото саксията може дори да се постави изцяло във водата. Основното нещо е да се отцеди излишъкът след това. През зимата почвата се навлажнява според нуждите.
 • Осветление. Maidenhair обича сянка и не обича честата смяна на местата.
 • Температура. Във всеки от сезоните този вид се чувства комфортно при температура 15-20 ° C.
 • Подхранване.Торете това растение веднъж месечно през топлия сезон. През зимата храненето не се извършва.

Птерис

Този вид често се отглежда на закрито. Това е така, защото той е един от най-непретенциозните папрати. Препоръчително е да започнете да отглеждате папрати от него. Има интересна двуцветна ресничка: светло зелена по стъблото и тъмно зелена по краищата. Най-често домашните производители избират критските птериси. Pteris трябва:

 • Поливане. Те се нуждаят от много вода по време на вегетация; поливането е ограничено през зимата.
 • Осветление. Този вид се нуждае от много светлина.

Важно! За да се запази цветът на листните плочи, се препоръчва да се държи на первазите, така че първите слънчеви лъчи да попаднат върху листата.

 • Температура. През лятото птерисът е удобен при 18-24 ° С, през зимата температурата трябва да бъде 13-16 ° С.
 • Подхранване. Този вид се опложда на всеки две седмици. Концентрацията на хранене е необходима слаба - има деликатни корени.

Shieldworm

Сухите червеи са една от най-често срещаните папрати. Най-известната от тях е мъжката папрат.

Мъжки щит

Името му е дадено от гърците (те също измислят практическо медицинско приложение). Отбелязвайки външното сходство на двете растения, те дадоха името на тази конкретна мъжка папрат. Вторият тип (който ще бъде разгледан по-долу) се нарича женски.

Ножницата има силно разчленени листа, наподобяващи пера по форма.Неговите изисквания за съдържание са както следва:

 • Поливане. Широките червеи се нуждаят от много вода през горещия сезон. През зимата се изисква лошо поливане.
 • Осветление. Този вид обича сенчести места.
 • Температура. Когато държите джудже в стая, се препоръчва температура на въздуха 18-20 ° C. В същото време той няма изисквания за сезонност.
 • Подхранване. Тези папрати се хранят със средна концентрация на тор веднъж месечно през периода на активен растеж.

Кочедижник

Главата папрат е съвсем вторият вид, определен от гърците като „двойката“ на папрата. Двете растения са много сходни, така че бяха кръстени по двойки. Този вид е кръстен женски (днес това име е запазено само за един от сортовете). Един от най-красивите kochedyzhnik - Nippon, той се отличава с червено стъбло. Условията за този тип се изискват, както следва:

 • Поливане. Тази папрат се нуждае от много вода през лятото. През зимата се полива, когато почвата изсъхне.
 • Осветление. Подобно на шитников, кочедижникът обича сянката.
 • Температура. Това растение е удобно при 19-23 ° C. Когато се отглежда у дома, той също няма изискване за сезонност.
 • Подхранване. Този вид трябва да се опложда на всеки три седмици през вегетационния период.

Тайланд

Тайландската папрат има значителна разлика от гореописаните видове. Тя се крие във факта, че е подводно растение. Произхожда от Тайланд, откъдето идва и името. Най-често срещаният вид е криловидната папрат. Често се отглежда в домашни аквариуми - създава красив гъст растеж и изисква минимална поддръжка.

Тайландска папрат

 • Вода. Тайландската папрат не се нуждае от честа смяна на водата.
 • Осветление. Това растение се нуждае от поне 12 часа дневна светлина на ден. Освен това толерира добре засенчването, но ще расте само с достатъчно светлина.
 • Температура. Този вид се нуждае от постоянна температура от поне 24 ° C. Той няма изразена сезонност.
 • Подхранване. Подводната папрат се захранва чрез добавяне на тор към водата. Концентрацията на подхранване трябва да бъде слаба, тя се извършва не повече от два пъти месечно.

Индийски

Това е друг вид подводна папрат теснолистни култури. Индийската папрат е нарязала фино ажурна листа. У дома се отглежда в аквариуми. Грижата за него предполага спазване на следните условия:

 • Вода. Не си струва често да сменяте водата в аквариум с това растение.
 • Осветление. Този вид се нуждае от много светлина. Дневните часове трябва да са от 12 часа на ден.
 • Температура. Оптималната температура на водата за това растение е 23-26 ° C.
 • Подхранване. Не е нужно да храните индийската папрат.

Орляк обикновен

Това растение често се среща в Русия. Той е получил името bracken заради подобни на пера листни плочи, наподобяващи орелови пера. Наричат ​​го още далекоизточната папрат заради площта си на отглеждане. Почти всички бракени са годни за консумация (след известна обработка).

Орляк обикновен

Той няма много изисквания:

 • Поливане. През лятото почвата не трябва да се оставя да изсъхне в корените на сухата. През зимата поливането с поддръжка на помещението е минимално.
 • Осветление. Подобно на повечето видове растения, подобни на папрат, сушилнята е сенколюбива.
 • Температура. Далечноизточният вид няма изисквания за сезонност. В домашно съдържание температурата от 10 до 25 ° C е подходяща за него.
 • Подхранване. Орлите трябва да се хранят веднъж месечно през топлия сезон.

Стоножка

Стоножките са цял клас папрати. В биологията се нарича Polipodium. Друго име е истинска папрат. Сред видовете му са епифитни растения (растящи върху камъни или дървета, като флебодий) и обикновени сухоземни растения (например обикновената многоножка).

Епифитен флебодий

Известно е, че полиподиумите се размножават бързо вегетативно, с помощта на базални издънки. Освен това те са доста ниски - листите могат да достигнат височина 60 сантиметра. Изисквания за стоножка:

 • Поливане. Полиподиумите обичат влагата. В сезона на активен растеж не трябва да се оставя почвата им да изсъхне.
 • Осветление. Стоножката принадлежи към папрати, устойчиви на сянка. Тя може да живее на сянка, но за нормален растеж се нуждае от разсеяна светлина.
 • Температура. През лятото полиподиумът е добър при 20-25 ° С. През зимата температурата пада до 16-18 ° C.
 • Подхранване. Трябва да оплождате тази папрат два пъти месечно и само през периода на активен растеж.

Папратът е отлично решение за интериорна декорация. Сред разнообразието от негови видове е лесно да се избере най-подходящият за определен стил.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина