Стайни растения и красиви домашни цветя

Нито един уютен апартамент не е завършен без стайни растения. Някои цъфтят бурно и радват окото, други напомнят за тропическите страни, а трети се извиват, преплитайки всичко със своята зеленина. Какъв тип стайни растения трябва да изберете, за да добавите вкус към дома си?

Стайните растения могат грубо да се разделят на цъфтящи и нецъфтящи растения. Най-популярни са представители на флората, радващи окото с цъфтежа си. Не всички цъфтящи растения обаче могат да украсят дом с години.

Стайни растения

След като сте избрали домашни стайни цветя, се препоръчва да се изучат техните отглеждащи характеристики, режим на поливане, наличие или отсъствие на токсични вещества в сока на зелената част. Случва се така, че домакинята избира зелена красавица за своя интериор, радва се на резбата на чаршафа и високия растеж. Едновременно с появата на нов наемател на гърне в къщата, някой от членовете на семейството може внезапно да почувства пристъп на задушаване, особено когато прозорците са затворени. Това се дължи на факта, че някои растения в процеса на живот отделят токсични вещества, но привличат хората с външния си вид.

Важно! Такива цветя могат безопасно да се съхраняват в проветриви помещения в офис помещения.

Видове стайни растения

От научна гледна точка стайните растения се делят не само на цъфтящи и вечнозелени. Те могат да бъдат класифицирани според голямо разнообразие от критерии: по принадлежност към климатичната зона, тип коренова система, метод на размножаване и много други.

Всички стайни цветя са разделени на три големи групи:

  • декоративно цъфтеж (спатифилум, антуриум, нарциси);
  • декоративни цъфтящи саксийни растения (орхидеи);
  • декоративно широколистни (бръшлян, фикус, монстера).

Допълнителна информация! Кактусите се обособяват в отделна група, въпреки факта, че много от тях са цъфтящи, декоративни и саксийни.

Луковични растения

Луковичните цветя се считат за едни от най-зрелищните на външен вид през периода на цъфтеж. Мнозина са в състояние да радват дълго време с ярки цветя и причудливи форми на пъпки. Сред тях са зефирантес, кливия, амаркин, ледебурия, вилота, хемантус. Всички крушки обичат топлината, светлината и влагата. Ето защо, ако представител от този клас не цъфти дълго време, трябва да обърнете внимание на състава на почвата, навременното поливане и количеството слънчева светлина, получена от цветето.

Кливия

Закрити дървета

Така наречените закрити дървета са широко разпространени. Те са миниатюрни копия на диви гиганти, привличащи погледите на всеки, който вижда това чудо. Най-популярният представител е дървото бонсай. Екзотичен външен вид, здрав багажник и гъста зелена корона са всички предимства на това китайско растение.

Важно! Ако искате да добавите нещо необичайно към интериора, не е необходимо да стартирате чужди дървета - домашното лимоново дърво също има сочни зелени и малки плодове са способни да произвеждат през целия си жизнен цикъл.

Сред другите еднакво добре познати декоративни дървета могат да се разграничат: бутилка, фикус, мастно дърво (парично дърво), розово дърво.

Бромелии

Това е името на цветята, главно с къси стволове и куп листа, събрани в розетка. Най-популярният може да се нарече ананас. Почти всички представители на този клас цъфтят с необичайни цветя с причудливи форми, които им дават такава популярност: бромелия, гузмания, акантостахи, нидулариум, тиландия, вриезия.

Ампелни растения

Ампелиите са домашни цветя с къдрави издънки. Те се засаждат във висящи саксии, позволявайки на дълги клони да висят свободно. Интериорна декорация във вертикална посока. Цисус принадлежи към ампела, нарича се стайно грозде или тъкаща бреза. Той е широко разпространен сред любителите на лозата. Цисус не цъфти. Съществуват редица цъфтящи ампелии, сред които са популярни петуниите, както и сурфиния, хоя и фуксия.

Сукуленти

Този клас чупи всички записи за устойчивост. Най-непретенциозните растения, като правило, не изискват големи саксии и внимателно внимание. Дизайнерите обичат да ги използват при съставянето на различни композиции от саксийни цветя, защото саксията може успешно да бъде заменена със стъклена полусфера, с малко количество субстрат.

Големи закрити цветя

Големите растения често се използват за украса на офиси, търговски площи, зали, фоайета. Те обогатяват въздуха с кислород и придават уют на нежилищни помещения.

Големи растения

Стайни цветя с големи листа

В апартаментите се отглеждат и едролистни цветя. Екзотичният вид на забелязана голяма зеленина визуално променя интериора, добавяйки цвят. В малки пространства декораторите са склонни да поставят един или два зелени акцента. Фаворитите на съвременните тенденции са калатея, монстера, афеландра, както и папрат.

Цветя с месести листа

Crassula, или парично дърво, има дебели, плътни листа. Не расте бързо, но с правилното формиране на короната можете да постигнете поразителна прилика с дърво. Много сукуленти, поради способността им да натрупват течност в зелените тъкани, имат дебели листа. Zamioculcas може безопасно да бъде включен в списъка с растения с месести, плътни листа.

Малки стайни растения

Сред красивите стайни цветя специално място заемат миниатюрните представители на цъфтящия свят на растенията. Те са създадени изкуствено от животновъди и са точни копия на техните предци в пълен размер.

Мини теменужки

Научното наименование е джудже синполи. Листата и самото растение са няколко пъти по-малки от родоначалника, но това не засяга цъфтежа. Мини теменужките цъфтят толкова ярко и незабравимо, колкото роднините в пълен размер.

Миниатюрно каланхое

Излюпеното миниатюрно каланхое няма да нарасне на височина повече от 15 см. Джуджето не е повлияло на цъфтежа, тези бебета цъфтят с красиви кремави или червени цветя.

Важно! Декоративността и умалителността не усложняват процеса на грижа за растенията. Все още обича поливането навреме.

Мини Глоксиния

Миниатюрната глоксиния не изисква специални условия за грижи и поддръжка. Те цъфтят, като глоксиния с нормални размери, през лятото. След цъфтежа за зимата растението преминава в период на покой. Листата отмират, остава само една грудка, от която през пролетта ще поникне нова зелена част, последвана от цъфтеж.

Мини рози

Красотите в саксии, наподобяващи своите градински братовчеди, макар и по-малки, не са загубили своята розова черта - типичен аромат. Растението цъфти също толкова красиво, формата на листата е идентична с розите в естествен размер.Поддръжката на апартамента изисква спазване на температурния режим - мини розите умират при високи температури. Оптималният показател за отглеждане и цъфтеж е + 18˚С. Вече при + 22˚C растението става горещо и може да умре.

Мини рози

Фитония

Малко закрито цвете обича топлината и разсеяната ярка светлина. Fittonia привлича с интересен модел на листа - ясни бели линии, контрастиращи със зеленината, правят листата да изглеждат като пъдпъдъче яйце.

Солейролия

Стайното цвете с миниатюрни листа има ампелни издънки. Солейролия не изисква никакви специални грижи. От допълненията към редовното поливане може да се отбележи пръскане през горещия сезон.

Популярни стайни растения цъфтят

Въпреки цялото разнообразие на растителния свят, подходящ за отглеждане на закрито, все още има определен „стандартен набор“ от цветя, които живеят на первазите на прозорците и в окачените саксии.

Бяло стайно цвете

Многогодишен спацифилум може да се види, ако не при всички, то при половината от всички производители на цветя със сигурност. Многогодишното растение, абсолютно не изискващо специално внимание, радва с големия си бял цъфтеж. Животновъдите са отглеждали сортове с големи листа. Спацифилум-гигантите не са капризни, те цъфтят в същите цветове като класическия роднина.

Спатифилум с различни размери

Абутилон хибрид

Единствената нарастваща популярност е абутилон - цъфтящо дървесно цвете. Може да надвишава височината на човека. Цъфтежът, в зависимост от сорта, може да бъде червен, бордо, оранжев, коралов.

Внимание! За да се осигури буен цъфтеж, растението трябва да се постави на слънчевата страна на жилището. Абутилон ще оцелее на сянка, но няма да показва цветя.

Въпреки че е светлолюбив, той не понася жегата. Максималната възможна температура през пролетните и летните месеци не трябва да надвишава 22 градуса по Целзий. През зимата тази цифра е още по-ниска - + 15˚С. С началото на отоплителния сезон е по-разумно да поставите саксия с цвете на отопляем балкон, където да е удобно до пролетта.

Абутилон може да се размножава чрез семена, събрани след цъфтежа. За да се получат силни и устойчиви на болести растения, семената трябва да се закалят. Сеитбата започва през февруари - март, покълването може да отнеме до 3 седмици.

Глоксиния у дома

Подобна на външен вид на теменужките, глоксинията има значителна разлика - нейната коренова система е под формата на грудка, а през зимата се оттегля. Всеки път след зимуването грудката трябва да се събужда, за да се ускори появата на листа, като се третира с разтвор на калиев перманганат срещу възможни заболявания и стимулатори на растежа за активно събуждане. За да помогнат на глоксинията да се отдалечи от съня, клубените се поставят върху торфена възглавница, редовно се пръскат и се държат при температура най-малко + 23˚С. Ако грудката изглежда смачкана, с неравна повърхност, тя вече не е жива.

Глоксиния цъфтят

Важно! Глоксиния не понася пряка слънчева светлина, липсата на светлина ще принуди растението да разтегне стъблата и да намали броя на пъпките.

Венерина мухоловка

Хищната Венера наистина ловува мухи, като по този начин получава допълнителна храна за себе си, но това не отменя редовното поливане. Тя е чувствителна към състава на водата, така че водоснабдяването като източник няма да работи за нея. Първо трябва да се филтрира водата. Мухоловката е фотофилна, няма да оцелее на сянка.

Калатея

Пъстрата красота радва с листата си през цялата година. От пролетта до есента се изисква обилно поливане и ежедневно пръскане. Най-достъпните калатеи за отглеждане в апартаменти са Bahema, Veicha, Makoya. За напояване е подходяща мека вода без примеси от сол. Можете да трансплантирате цветето, като внимателно го прехвърлите заедно със земна бучка, като предварително сте поставили дренаж на дъното на новата саксия. Ако искате да размножите растението по време на пролетната трансплантация, разрешено е разделяне на храста.Издънките, заедно с корена, се отстраняват внимателно от основния храст за последващо засаждане.

Стайните растения не цъфтят

Растенията не винаги се отглеждат на закрито, за да съзерцават пъпките. Много вечнозелени представители на растителния свят, които нямат цветя, се влюбиха в производителите на цветя заради неустоимата им корона.

Цисус

Подобно на дивото грозде, той може да оплита големи вертикални площи.

Фикус

Сортът Elastica е широко разпространен за тъмни лъскави листа. Расте в доста високо дърво. Има сортове с тъкане на издънки.

Папрат

С великолепни зелени разпръснати листа той напомня за тропиците и създава атмосфера на джунглата.

Тропически домашни цветя

Тропическите представители на флората изумяват не само със своя необичаен външен вид, но и с нестандартен начин на поддържане.

Тиландсия синьо (Tillandsia cyanea)

Един от представителите на нестандартното отглеждане - някои от видовете му са фиксирани на дъска или кочан.

Тиландсия синьо

Домашен банан

Само за една година той расте на 1 метър височина, с достатъчна влажност и висока температура, може да цъфти и дори да даде плод.

Стрептокарпус

Важно! Цъфтящо тропическо растение, което изисква обилно поливане и често пръскане.

Разнообразието от видове ви позволява да изберете цъфтежа, който ви харесва най-много: от метличина до звънец.

Списък на популярните растения по азбучен ред

НО

Абутилон

Аглаонема

Адениум

Моминска коса

Азалия

Алоказия

Алое

Антуриум

Аспержи

Б.

Балсам

Банан

Бегония

Бокарнея

Бутилково дърво

AT

Вило

Вашингтония

Вриезия

д

Гемантус

Зюмбюл

Хибискус

Хименокалис

Хипеаструм

Хортензия

Гранат

Гуазмания

д

Дионея

Дифенбахия

Драцена

F

Жасмин

Z.

Замиокулкас

ДА СЕ

Кактус

Каладиум

Каланхое

Калатея

Кала

Камелия

Кислица

Кливия

Кодиаум

Колеус

Звънец

Кросандра

L

Ликуала

Лимон

Литопс

М

мандарина

Монстера

Spurge

ОТНОСНО

Орхидеи

P

Пандус

Папрат

Пакира

Бръшлян

Петуния

Коледна звезда

R

роза

С

Сансевиерия

Сенполия

Сингониум

Солянум

Спатифилум

T

Традесканция

Тиланддия

Дебела жена

F

Фикуси

Филодендрон

Фитония

Фуксия

х

Хамедорея

Хлорофитум

Ховеа

Хоя

° С

Цикас

Циклама

Cyperus

Ш.

Шлумбергер

Е.

Еоний

Епизод

Eucharis

Ехмея

Ю.

Юка

Аз

Якобиния

Важно! Често се случва домакинята да иска да украси дома, да поръча семена или разсад от екзотични растения с доставка, които в рекламата на продавача обещават просперитет и носят щастие.

Растения в саксии, води и те умират. За да се развият растенията, не трябва да бъдете мързеливи да погледнете в енциклопедията, за да откриете сортовете, подходящи за отглеждане, например в Люберци или Нижневартовск. Ако растението е сенколюбиво, тази характеристика не трябва да се пренебрегва. Мисленето за градинарството може да създаде красива закрита градина.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина