Луковични цветя за градината и стайни растения

Луковичните цветя са растения, които имат удебелена подземна част на стъблото. Прилича на лук, откъдето идва и името. Това удебеляване съдържа всички вещества, необходими за храненето. Отглеждането на такива растения изисква умерено влажна и добре дренирана почва. Някои от тези цветя са устойчиви на зимния климат в централна Русия, така че могат да се отглеждат в летни вили. Има и много луковични стайни растения.

Видове луковични цветя

Има огромен брой луковични и грудкови цветя, които могат да бъдат разделени на много категории.

Гемантус е красиво луковично растение

Интересно. Ако искате да се запознаете с почти целия асортимент, можете да отидете в Keukenhof - най-голямата градина от луковични цветя от всички.

Иглики

Веднага след като снегът започне да се топи, се появяват иглики - луковични цветя, които започват да пленяват с красотата си преди всеки друг.

Пролеска е красиво синьо луковично цвете

Обикновено игликите се появяват още през март, така че всеки сайт трябва да бъде украсен с тях.

Ето някои луковични иглики:

 1. Vesennik или erantis. Растение с ярко жълти цветя, което може да се появи дори когато снегът не е имал време да се стопи. Поляната ще изглежда особено красива, ако засадите цветя наблизо. Такава морава ще създаде впечатление, че сте къпани в слънцето.
 2. Мускари. Това са малки цветя с много богат син цвят. Те могат да се отглеждат самостоятелно или да се комбинират с други растения. В допълнение, за мускарите е много лесно да се грижите и да растат бързо. Те започват да цъфтят през април.
 3. Иридодиктиум - миниатюрни луковични ириси. В комбинация с алпинеуми и алпинеуми, тревата изглежда много достойна като фон за тези цветя. Началото на цъфтежа в цветната леха е края на март, в стаята те започват да радват с красотата си още по-рано.
 4. Хионодокс. Ако буквално преведете името, получавате две думи: „слава“ и „сняг“. Така че цветето е кръстено, защото се чувства чудесно във време, когато снегът все още не се е стопил. Трябва да го отглеждате на слънчево място. Тогава той ще започне да радва със синьо-виолетови цветя преди всеки друг.
 5. Пушкиния. Цвете с такова интересно име има бели или сини цветя. Пъпките започват да се отварят през април. Цъфтежът продължава до началото на лятото. Най-атрактивните в ландшафтния дизайн ще бъдат горските и зюмбюлските видове. Първите цветя са подобни на камбана, а вторите имат пъпки със сини жилки. Независимо от избора, тези растения ще създадат невероятен външен вид за вашата градина или вила.
 6. Извор Булбокодиум. Едно от най-ранните цветя, които могат да цъфтят през февруари в умерен климатичен пояс.
 7. Пролеска. Невероятно красиви небесносини цветя на много тънко стъбло. Няма нужда изобщо да се грижите за тях. Достатъчно е само да засадите и през март растението ще покаже своята красота.
 8. Тигридия. Първоначално цвете от Южна и Централна Америка, но е успяло да се адаптира към климата на други континенти, запазвайки екзотична текстура. Това също не изисква специално внимание.
 9. Анемона. Докато много иглики са бели или сини, анемоната има яркочервен оттенък. Цветовете му могат да бъдат редовни или двойни. Те обаче могат да цъфтят дори през есента.

Важно! Не забравяйте за по-класическите ранни луковични градински цветя: лалета и минзухари.На първо място, човекът, на когото ще се разкаже за игликите, си спомня за тях. Всички тези луковични трайни насаждения, зимуващи на открито, ще могат да радват окото на летен жител, когато други растения все още не са цъфнали.

Цветя с тесни листа

Растенията с тесни листа са добри, защото целият поглед пада върху цветята.

Ето няколко разновидности на този тип крушки:

 1. Зефирантес. Това е тревисто растение с тесни поясовидни листа. Цъфтежът прилича на минзухар. Сянката варира в зависимост от вида на зефирантите и е бяла, червена или розова. Някои сортове са двуцветни. Растението обикновено цъфти целогодишно. У дома могат да се отглеждат само 10 сорта, но обикновено се използват само пет от тях. Всяка година цветето трябва да се трансплантира, растението се размножава с дъщерни луковици.
 2. Хипеаструм. Този род включва 90 растителни вида. Той е близък роднина на амарилис, но расте в субтропичните и тропическите райони на Америка, докато амарилисът е роден в Африка. Има огромни червени цветя. Чувства се оптимално при температура 17-25 градуса, цъфти през август. Има кръгла или конична крушка. Добре е да отглеждате цвете на перваза на прозореца с добър достъп до разсеяна слънчева светлина.
 3. Спирална албука. Растението е роднина на представители на семейство Аспержи. Има интересни листа с форма на шушулка. Характерната му характеристика е способността да се изхвърля дръжка с бели цветя. Крушката е бяла, диаметърът й е 5 сантиметра. Височината на листата е не повече от 15 сантиметра. Ако се изправят, те могат да достигнат 35 сантиметра дължина. По време на екстремна топлина растението се извива, за да избегне загубата на течност. Цветята са бледозелени или бледожълти на цвят и с форма на камбана.
 4. Криний. Друг представител на Amaryllisaceae, чиито листа са тесни поради факта, че са огънати. Чувства се чудесно в субтропичния климатичен пояс, така че е добре да го отглеждате на юг. Луковиците са много дълги - до 90 сантиметра, листата могат да растат до един и половина метра дължина. Изпъква се със своите съцветия с форма на чадър. Цветовете са бели или розови. Плодът е кутия със семена, които имат достатъчен запас от вода, за да може ново цвете да покълне само. Следователно не е трудно да се размножава растението; вода отвън не е необходима. Растението е прекрасна декорация за всяка стая или градина. Освен това криниумът може да се отглежда и в аквариума.
 5. Ifeion. Растение с цветя, които приличат на шестолъчни сини звезди. Принадлежи към семейство Liliaceae. Първоначално от субтропиците и тропиците, поради което не е подходящ за зимуване на открито. Дори ако ifeion оцелее една зима, той няма да цъфти както трябва. Растението може да цъфти със сини, лилави, бели или розови цветя. Основният период на цъфтеж в естествената среда е през пролетта, младите издънки растат през есента. Ето защо е по-добре да спестите закупуването на луковици за отглеждане в края на лятото. Ако бъдат закупени по-рано, те могат да изсъхнат преди слизане.
 6. Родофиала. Много рядко растение, което има красиви червени цветя. Също така принадлежи към семейство Амарилис. Само няколко от 30-те вида могат да се отглеждат у дома. Въпреки факта, че растението идва от сухи страни, то е в състояние да издържи дори на замръзване. Отглеждането на цветя не е лесно. Те трябва да осигурят прохлада в момент, когато растението не цъфти. Когато настъпи активният период, трябва да осигурите добро осветление. По-добре е да отглеждате растение в континентален климат, когато разликата между дневните и нощните температури може да достигне 15 градуса.
 7. Ирис холандски луковичен. Засаждането и напускането е елементарно. Това са високи растения, достигащи 60 сантиметра височина.

Има много повече луковични растения с тесни листа.Изброените по-горе са много красиви и имат характерни предимства пред останалите (например същата устойчивост на замръзване).

Цветя с широки листа

Един от най-популярните представители на широколистни луковични растения е Drimiopsis. Листата наподобяват тези на момина сълза. В същото време те имат интересна текстура под формата на включвания в цялата област. Отдалече цветето прилича на момина сълза, но за разлика от него цъфти със звездички, а не камбани. Цветът се променя с течение на времето. Дримиопсисът в началото на цъфтежа има бели „звезди“, които след това стават зелени.

Drimiopsis - цвете с петнисти листа

Важно! Характерна особеност на Drimiopsis е способността да издържа на почти всякакви условия. Може да се грижи както за обикновено растение, което изисква обилно поливане, така и като сукулент, което се нуждае от вода много по-рядко.

Друг представител на луковичните растения с широки листа е zantedeschia. Общо има 6 вида това цвете. Представителите на този род са лудо влюбени във влагата. Дори в Африка, откъдето идват тези цветя, те растат близо до водни тела или блата, растението е частично във водата.

Подходящ за ранно засаждане през пролетта

Всички описани по-горе иглики могат да се отглеждат в началото на пролетта.

Ето още няколко интересни представители:

 1. Галантус. По-често срещаното име е кокиче. Това растение започва да цъфти много преди снегът да се стопи. Хората са свикнали с факта, че кокичетата имат красив бял цвят, но има например бели и зелени видове.
 2. Пролетен минзухар. Друго популярно име на това цвете е шафранът. Времето на цъфтеж в средната лента е март-април. Те цъфтят в бели, жълти, лилави и лилави цветя.
 3. Крокус златист. Друг вид шафран, който в сравнение с предишния е много по-малък. В същото време растението се характеризира с по-голям избор от цветове, въпреки че най-често се срещат оранжево-жълти тонове. Може да има и лилави и лилави цветове.
 4. Хионодокс Луций. Това растение расте добре на сянка. Не може да се засажда на слънце. Освен това е издръжлив на зимата, така че луковиците не трябва да се отстраняват от почвата всеки сезон. За първи път това луковично многогодишно растение започва да цъфти качествено само няколко сезона след засаждането. Но той ще зарадва собственика на градината с красив килим.
 5. Лилии. При естествени условия те се срещат в Евразия и Северна Америка. В допълнение към визуалната привлекателност, лилиите имат и лечебни качества. Трябва да засадите през есента. Лилиите са неизискващи при напускане, но на определени интервали е необходимо да се оплоди почвата. Хранете цветето за първи път през пролетта, по време, когато се появяват издънки. За това се използва фосфорно-калиев тор.

Много луковични цветя са в състояние да украсят градината в началото на пролетта.

Подходящ за отглеждане на закрито

Всички цветя, изброени в списъка с теснолистни цветя, са подходящи за домашно отглеждане.

Ето още някои луковични стайни цветя:

 1. Гемантус. Друг представител на семейство Амарилис. Родът Gemantus включва повече от 40 вида растения с цветя от наситено червени, бяло-оранжеви цветове. Периодът на цъфтеж на хемантуса е през юли-август. По-добре е да го отглеждате на ярка, разсеяна светлина, но полусянката също ще работи. Оптималната температура е 18-22 градуса. Ето защо е наложително да инсталирате климатик, а също така да се уверите, че батериите се затоплят нормално през зимата.
 2. Кислица. Растението е получило това име според вкуса на листата. В природата има около 800 вида от това цвете. Растението се отглежда в домашни условия от 17-ти век, може да се култивира и на открито. В Русия популярното име за кисело зеле е „заешко зеле“. Характерните предимства на растението са неизискващи грижи и привлекателен външен вид. В Ирландия това растение се счита за национален символ и се приписва на Свети Патрик. Освен това оксалисът е често срещан в субтропичния и тропичния климат.Има красиви бяло-розови цветя и тъмнокафяви листа. Цветята също могат да бъдат боядисани в люляков тон.
 3. Велтеймия. Това е многогодишно луковично растение, което е родом от Южна Африка. Има интересни розови цветя под формата на тесни камбани или фойерверки. Оптималната температура за отглеждане е 10-14 градуса. Поради това е подходящ за помещения, в които се поддържа режим на студена температура, или балкони.

Какво растение оксалис, с интересни лилави цветя

Можете да цитирате огромен брой луковични домашни цветя. Много от тях могат да се отглеждат на открито, но само в определено време, след което се изкопават от дълбините на земята за зимуване.

Луковични цветя

Лукът се предлага в бледожълти, тъмно оранжеви и бели цветове. Следователно, всички цветя с тези цветове могат да се считат за луковични на цвят. Типичен пример са жълтите лалета, които не винаги наподобяват идеално крушка на сянка, но са близки по цвят до нея.

Лалетата са пример за луковични цветя с луковичен цвят

Лалетата също могат да бъдат бели на цвят. Много от цветята, описани по-горе, също имат луковични оттенъци.

Има много луковични цветя за градина или апартамент, всички те са в състояние да зарадват собственика с външния си вид. Можете да си купите няколко различни вида и да се наслаждавате на цъфтежа почти през цялата година.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина